HAUTE COUTURE

Jean Paul Gaultier x Rabanne: Τα εμβληματικά cone bras και μια συνεργασία που τιμάει την κληρονομιά δυο σημαντικών οίκων μόδας

Launchmetrics Spotlight

Είναι πάντα συγκινητικό να βλέπεις κάθε φορά, έναν καινούργιο σχεδιαστή να προβάλλει την ιδέα που έχει για το σημαίνει ο οίκος Gaultier για εκείνον. Ο Jean Paul Gaultier είναι ένας «τεράστιος» σχεδιαστής μόδας που ο αντίκτυπός του μπορεί να περιγραφεί μόνο με απεραντοσύνη για την ιδιοφυΐα αυτού του ανθρώπου.

Από τη στιγμή όμως, που αποφάσισε να αποσυρθεί από τα ηνία του οίκου και ξεκίνησε το «πρόγραμμα» των “guest designers”, όπου για τις couture συλλογές του ένας αναγνωρισμένος σχεδιαστής μόδας από κάποιον άλλο οίκο, σχεδιάζει μια couture συλλογή για τον οίκο Jean Paul Gaultier, έχουμε την ευκαιρία να δούμε πώς τιμά ο κάθε designer την συνεισφορά του Γάλλου δημιουργού στη μόδα. Ο Julien Dossena του οίκου (Paco) Rabanne, λοιπόν, σχεδίασε για τον οίκο Jean Paul Gaultier και μας έδειξε πώς κάποια από τα πιο εμβληματικά σχέδια του σχεδιαστή, μπορούν να ξαναέρθουν στη ζωή, με έναν φρέσκο τρόπο, χωρίς κανείς από τους δυο οίκους να «χάνει» την ταυτότητά του. Η συλλογή Jean Paul Gaultier x Rabanne είναι μια ακόμα συνεργασία που γιορτάζει το μεγαλείο του Gaultier και επιβεβαιώνει ότι αυτό το πείραμα, πετυχαίνει.

Ο Julien Dossena του οίκου Rabanne σχεδιάζει για τον οίκο Jean Paul Gaultier

Μετά από μια συναρπαστική συνεργασία με τον Haider Ackerman, σειρά έχει ο Julien Dossena, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Rabanne. O Dossena έχει καταφέρει αρκετά στην καριέρα του, έχοντας κλείσει ήδη 10 χρόνια ως creative director του γαλλικού οίκου, μια σημαντική στιγμή που γιόρτασε ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για τον οίκο (γι’ αυτό και το όνομα του οίκου Paco Rabanne έχει πλέον, αλλάξει σε “Rabanne”).

Το μυαλό του Dossena τρέχει μπροστά, έχει μια ξεκάθαρη ματιά για τη μόδα και αυτό ισχύει και για τη συνεργασία του με τον γνωστό οίκο και τη συλλογή Jean Paul Gaultier x Rabanne. Ο σχεδιαστής μέσα από την Couture Fall 2023 συλλογή, κατάφερε να παντρέψει άψογα την ταυτότητα του οίκου Gaultier με τα στοιχεία για τα οποία είναι γνωστός ο οίκος Rabanne.

Οι αναφορές στον οίκο Jean Paul Gaultier και Paco Rabanne στην Couture Fall 2023 συλλογή

Ο Dossena θέλησε να τιμήσει τον Γάλλο σχεδιαστή μέσα από αυτή τη συνεργασία και οι αναφορές του στη συλλογή Jean Paul Gaultier x Rabanne, ήταν ξεκάθαρες. Εμπνεύστηκε απ’ όλες τις signature δημιουργίες για τις οποίες είναι γνωστός ο Γάλλος σχεδιαστής και τις έφερε στα μέτρα του οίκου Rabanne.

Launchmetrics Spotlight

Έτσι, είδαμε το iconic pinstriped κοστούμι του οίκου Gaultier να στενεύει στη μέση (λες και ήταν κορσές) και οι ώμοι να γίνονται πιο έντονοι.

Είδαμε την εμβληματική λευκή-μπλε μαρινιέρα που είχε «μεταμορφωθεί» σε ένα εντυπωσιακό γούνινο φόρεμα για τη Spring 2000 συλλογή Gaultier, να μετατρέπεται σε ένα γούνινο top.

Launchmetrics Spotlight

Τα δημοφιλή cone bras – τα σουτιέν «κώνοι» που παρουσίασε ο σχεδιαστής στα 80s, μέσα από κορσέδες αλλά και φορέματα, απέκτησαν την signature υπογραφή του οίκου Rabanne σε χαρακτηριστικά metallics.

Launchmetrics Spotlight

Τα γνωστά “naked dresses” δε, έγιναν ακόμα πιο camp, με τον Dossena να τα παρουσιάζει μέσα από διάφανα υφάσματα με graphic prints και κορμάκια που περιλάμβαναν μέχρι και ψεύτικες, ηβικές τρίχες.

Launchmetrics Spotlight

Το κερασάκι στην τούρτα όμως, ήταν το κλείσιμο ματιού στα κοστούμια που είχε σχεδιάσει ο Gaultier για την ταινία «Το Πέμπτο Στοιχείο», όπου ο ηθοποιός Chris Tucker είχε φορέσει ένα ρούχο με παρτούς ώμους και κόκκινα τριαντάφυλλα, όπου στην Jean Paul Gaultier x Rabanne συλλογή το είδαμε σε ένα εντυπωσιακό βελούδινο φόρεμα με φρέσκα τριαντάφυλλα.

Κάτι τέτοιες στιγμές βλέπουμε κατά πόσο ο guest designer εμβαθύνει πραγματικά στην κληρονομιά και ιστορία του οίκου και τότε είναι που η συλλογή γίνεται ακόμα πιο συναισθηματική.

Launchmetrics Spotlight

Φυσικά, αναφορές στο εκπληκτικό top με τις γραβάτες από από το 2002 και το dragon corset από την τελευταία couture συλλογή του σχεδιαστή συνέχισαν το theme της νοσταλγίας, μέσω του οποίου ο Dossena εξέφρασε με τον δικό του τρόπο την αγάπη και τον σεβασμό του για τον Jean Paul Gaultier.

Launchmetrics Spotlight

Το τέλειο touch στην παρουσίαση, ήταν όταν είδαμε μερικές από τους μούσες του Γάλλου σχεδιαστή, όπως την Natalia Vodianova και την Laetitia Casta να περπατούν στην πασαρέλα, που έκαναν το κατανυκτικό, σχεδόν, show ακόμα πιο συγκινητικό.

Launchmetrics Spotlight

Φυσικά, από τις δημιουργίες της Jean Paul Gaultier x Rabanne Couture Fall 2023 συλλογής, δεν έλειπαν τα γνωστά «μεταλλικά» στοιχεία, τα φορέματα σαν πανοπλίες και τα πλούσια κεντήματα και embellishments στα χρώματα του χρυσού και του ασημί, τα οποία αποτελούν σήμα κατατεθέν για τον οίκο Rabanne.

Launchmetrics Spotlight

Ο Julien Dossena έκανε τη δουλειά του σωστά. Ορμώμενος από το συναίσθημα και όσα του έχουν μάθει o Jean Paul Gaultier και ο Paco Rabanne για τη μόδα, κατάφερε να τιμήσει την κληρονομιά και των δυο μέσα από μια μαγευτική συλλογή.