FASHION SHOW

Jean Paul Gaultier Couture Fall 2022: Ο Olivier Rousteing «χώρεσε» την αισθητική του στα iconic σχέδια του γαλλικού οίκου

Imaxtree

Αν το καλοσκεφτείς, ο Olivier Rousteing με τη δουλειά του στον οίκο Balmain, έχει ενσωματώσει πολλά στοιχεία της αισθητικής του Jean Paul Gaultier στις δημιουργίες του. Ο τρόπος που χειρίζεται τα υφάσματα και τα υλικά, είναι το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό που με κάνει να σκέφτομαι την τεράστια επιρροή του στα σχέδια του Rousteing.

Αλλά έπρεπε να ξεφύγει από την αισθητική του οίκου Balmain, για να το καταλάβουμε αυτό. Έπρεπε να υπηρετήσει ως guest designer στον οίκο Jean Paul Gaultier και να λειτουργήσει σαν μονάδα, για να δει και ο ίδιος τον εαυτό του, εκτός του γαλλικού οίκου. Γι’ αυτό είναι ενδιαφέρον να βλέπεις τέτοιου είδους συνεργασίες. Γιατί βλέπεις πιο καθαρά έναν σχεδιαστή.

Ο Olivier Rousteing τιμά τον Jean Paul Gaultier με μια αριστουργηματική συλλογή

Φυσικά, για τον Rousteing το να κάνει μια τέτοια συνεργασία, ήταν όνειρο ζωής. Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο Jean Paul Gaultier αποφάσισε να αποσυρθεί από τον οίκο ως καλλιτεχνικός διευθυντής, και να αναθέτει σε νέους σχεδιαστές τις Couture συλλογές του, έχουμε δει τα όρια ενός σχεδιαστή. Τον Olivier Rousteing, λοιπόν, έχουν ακολουθήσει οι σχεδιαστές Chitose Abe και Glenn Martens, με πραγματικά πετυχημένες συλλογές. Παρ’ όλα αυτά, ο Rousteing φαίνεται να «κούμπωσε» άψογα την αισθητική του με αυτή του οίκου και των groundbreaking σχεδίων που έχει σχεδιάσει ο Gaultier, ανά τα χρόνια. Σχέδια που καθόρισαν για πάντα, την ιστορία της μόδας, πόνταραν στο diversity (πριν γίνει μόδα) και στόχευαν στη γυναικεία, σεξουαλική απελευθέρωση.

«Είσαι η έμπνευσή μου. Και έσπασες τόσα στερεότυπα για εμένα, όταν ήμουν παιδί». Η συμβολή του Γάλλου designer στη μόδα και την gay κοινότητα είναι αδιαμφισβήτητη. Και αυτή ήθελε να γιορτάσει ο Rousteing ως guest designer της Couture Fall 2022. Και τα κατάφερε αριστουργηματικά. Τη συλλογή αυτή θα τη θυμόμαστε για καιρό.

Imaxtree

Cone bras, δερμάτινα bodices με κοιλιές εγκύων, structural φορέματα και τα iconic μπουκάλια αρώματος Gaultier «ζωντάνεψαν» στην πασαρέλα

Αν κάτι κάνει καλά ο Rousteing, είναι να δουλεύει αριστουργηματικά, ακόμα και με τα πιο αντισυμβατικά υλικά. Σε συνεργασία με experts και χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της πρωτοπόρου Madame Grès (από τις πρώτε couturiers υψηλής ραπτικής), κατάφερε να προσφέρει εκπληκτικά ενδύματα. Και αυτό αποδεικνύεται με την Couture Fall 2022 συλλογή, όπου είδαμε τα φημισμένα μπουκάλια αρώματος του οίκου, το Le Male και το Classique, να «ζωντανεύουν» στην πασαρέλα. Ο τρόπος που χρησιμοποίησε τα υλικά του ώστε να δείχνουν σαν τα μεταλλικά μπουκάλια των iconic αρωμάτων, ήταν εκπληκτικός.

Imaxtree

Η δεξιοτεχνία της Couture Fall 2022 συλλογής συνεχίστηκε με τα εξαιρετικά corsetry (κορσέδες) με τους iconic κώνους στο στήθος, τα επαναχρησιμοποιούμενα denim, αλλά και τα φανταστικά πλεκτά. Τα τελευταία, εμπνεύστηκαν από τα εμβληματικά Breton t-shirts (μαρινιέρα), με τον Rousteing να δημιουργεί ασύμμετρα πλεκτά με μακριές ουρές, φέρνοντας το drama και μέσω αυτών.

Imaxtree

Τα sculptural φορέματα με τα γεωμετρικά shapes, σε nude, μαύρα και bold χρώματα, (όπως αυτό που φόρεσε η Precious Lee), ήταν to-die-for.

Imaxtree

Όλα τα looks συνοδεύτηκαν με πανύψηλα platform shoes με μεταλλικά στοιχεία, αλλά και με παπούτσια με statement τακούνια στο σχήμα των αρωμάτων του Jean Paul Gaultier.

Imaxtree

Τα highlights της συλλογής ήταν οι Trompe-l’oeil τεχνικές για τις οποίες είναι φημισμένος ο οίκος. Αλλά και τα tuxedo dresses που δέχτηκαν το πιο campy make over και μετατράπηκαν σε πανέμορφα φορέματα.

Imaxtree
Imaxtree

Το sporty νυφικό Τ-shirt φόρεμα στο τέλος του show, το οποίο φόρεσε η OG Kristen McNenamy, ήταν το “piece de resistance”. Ακόμα και αν το μοντέλο, στραβοπάτησε και έπεσε (με τον πιο graceful τρόπο) αφού σταμάτησε να φιλήσει τον Gaultier, «πούλησε» τέλεια το νυφικό.

H Kristen McMenamy / Imaxtree
H Kristen McMenamy

Όλα αυτά, ενώ ο Rousteing «άνοιξε» το show με μια σειρά από ανδρικά ρούχα, εμπνευσμένα από τη tattoo collection του Jean Paul Gaultier από το 1994.

Imaxtree

Μια συλλογή που θεωρείται ένας εορτασμός στο diversity. Και ενώ, κατάφερε να «χωρέσει» την αισθητική του στη συλλογή με τα μίνι party dresses με τους exaggerated ώμους και τα intricate πλεκτά φορέματα.

Imaxtree

Τα δερμάτινα bodices με τις κοιλιές εγκύων δε, ήταν ένα έμμεσο homage στις πόρτες που άνοιξε η Rihanna με το pregnant style της, μια από τις μούσες του σχεδιαστή.

Imaxtree

«Αυτή η συλλογή με βοήθησε να καταλάβω ποιος είμαι χωρίς τον οίκο Balmain», σχολίασε στο WWD, ο σχεδιαστής. Αν είναι το αποτέλεσμα να είναι τόσο σπουδαίο, μήπως να «φεύγει» συχνότερα από τον οίκο Balmain;