FASHION SHOW

Από την αριστουργηματική συλλογή της Iris van Herpen δεν έλειπαν τα χαρακτηριστικά 3D σχέδιά της

AP Photo/Francois Mori

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να είμαι αντικειμενική. Εδώ και χρόνια, θαυμάζω το ταλέντο της Iris van Herpen. Είχα πρωτοδιαβάσει για τη δουλειά της σε ένα άρθρο του, τότε, Dazed & Confused και από τότε παρακολουθώ κάθε της βήμα. Έχω δει όλα τα ντοκιμαντέρ, βίντεο κτλ. που έχουν γίνει για την ίδια και που δείχνουν την εξαιρετική δουλειά της. Ο τρόπος που συλλαμβάνει το concept της κάθε συλλογής, κάθε «ρούχου» (δεν θεωρώ ότι οι δημιουργίες της είναι ρούχα, αλλά έργα τέχνης) είναι πραγματικά μοναδικός. Είναι από τις σχεδιάστριες που έχει όραμα και που αντιμετωπίζει τη μόδα με τέτοιο τρόπο που αντίστοιχός/η της δεν υπάρχει.

AP Photo/Zacharie Scheurer

H σχεδιάστρια Iris van Herpen (AP Photo/Zacharie Scheurer)

Διάβασε ακόμη: 15 πρωτοπόρες γυναίκες σχεδιάστριες που αλλάξαν για πάντα το χώρο της μόδας

Η Iris van Herpen δε σχεδιάζει ρούχα. Κατασκευάζει «γλυπτά». Για την ίδια, η μόδα έχει ξεκάθαρα arty χαρακτήρα και σε όποιον αμφισβήτησε ότι η μόδα δεν είναι ένα είδος τέχνης, η van Herpen του κλείνει το στόμα. Χρησιμοποιώντας δικά της υλικά, τα οποία κατασκευάζει η ίδια -συχνά μέσω 3D εκτυπωτή-, η Ολλανδέζα καλλιτέχνιδα καταφέρνει να προσφέρει δημιουργίες που όσο κι αν προσπαθεί κανείς, δεν μπορεί ούτε να κοπιάρει, ούτε αντίστοιχά του να δημιουργήσει.

AP Photo/Francois Mori

AP Photo/Francois Mori

Δες ακόμη: Η εμφάνιση της Eva Green στο κόκκινο χαλί θυμίζει κινούμενο έργο τέχνης

Οι “one-of-a-kind” συλλογές της έχουν «χαρακτήρα», μελέτη και σκέψη ως προς την κατεύθυνση που πρόκειται να πάρουν. Υπάρχει πάντα όμως ένας κοινός παρανομαστής: το περιβάλλον. Την Iris van Herpen ιντριγκάρει πολύ ο πλανήτης που ζούμε και οι συλλογές της προσφέρουν τη δική της ματιά ως το προς βλέπει τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

AP Photo/Francois Mori

AP Photo/Francois Mori

Κάπως έτσι αντιμετώπισε και τη Fall/Winter 2019/20 Υψηλής Ραπτικής συλλογή. Με τον τίτλο “Hypnosis”, η van Herpen, στα πλαίσια της Haute Couture Fashion Week, παρουσίασε τις νέες δημιουργίες μέσα από ένα οπτικό υπερθέαμα.

Ακόμη: Στη φούξια πασαρέλα του Jacquemus στο λιβάδι με τις λεβάντες ζήσαμε το απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο

AP Photo/Francois Mori

AP Photo/Francois Mori

Με έμπνευση από τα πολλαπλά περιβαλλοντικά οικοσυστήματα και τη δουλειά του Αμερικανού καλλιτέχνη Anthony Howe ο οποίος δημιουργεί γλυπτά κινούμενα από τον αέρα, η van Herpen μέσα απ’ αυτή τη συλλογή γιορτάζει τη ζωή.

 

Με ένα πιο γλυκόπικρο τρόπο παρουσιάζει τον κύκλο της ζωής μέσα από το αγαπημένο της θέμα: τη φύση. Όπως αναφέρει και στο προφίλ της στο Instagram, η συλλογή αντανακλά την ομορφιά και πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος, κάτι το οποίο η σχεδιάστρια εξερευνεί μέσα από τα ενδιαφέροντα μοτίβα και υλικά τα οποία παίρνουν μορφή μέσα από τις καινοτόμες τεχνικές που χρησιμοποιεί για την κατασκευή τους.

AP Photo/Francois Mori

AP Photo/Francois Mori

Χρησιμοποιώντας σε αρκετές από τις δημιουργίες της συλλογής χιλιάδες κομμάτια 3D υφασμάτων τα οποία ενώνει σαν κομμάτια ενός παζλ, τα φορέματα αποκτούν ζωή. Οι κυματισμοί των ρούχων είναι τόσο αιθέριοι δημιουργώντας ένα άκρως ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

AP Photo/Francois Mori

AP Photo/Francois Mori

«Ήθελα πάρα πολύ να εκφράσω το συναίσθημα που είχα δουλεύοντας μέσα απ’ αυτή τη συλλογή. Κοιτούσα τα μοτίβα και το αποτέλεσμα που δημιουργούσαν αλλά και πώς ήταν όταν διαλύονταν. Οι ατέλειες είναι ξεκάθαροι συμβολισμοί στο πώς οι άνθρωποι αποτελούν απειλή αλλά ήθελα παράλληλα να εκφράσω και την ομορφιά τους», δήλωσε σχετικά στο WWD.

AP Photo/Francois Mori

AP Photo/Francois Mori

O τρόπος που κινείται το σώμα μέσα από τις δημιουργίες της είναι πάντα ένα πράγμα στο οποίο στοχεύει η σχεδιάστρια. Επιλέγοντας να μιλήσει για τον κύκλο της ζωής μέσα από τη συλλογή της, τα ρούχα της αποκτούν αυτή την πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη ζωή, ένα στοιχείο το οποίο ζωντανεύει μέσα από την κίνηση των ρούχων της.

 

Παρ’ όλη τη διαφορετική της αντιμετώπισή της απέναντι στα ρούχα που κατασκευάζει η Iris καταφέρνει να τα ερμηνεύσει μέσα από έναν αθεράπευτο ρομαντισμό που τελικά την χαρακτηρίζει σαν σχεδιάστρια. Όσο τολμηρές, διαφορετικές και “out there”, λοιπόν, κι αν είναι οι συλλογές της Iris van Herpen, έτσι κι αυτή για τη Fall 2019/20 ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας έχοντας μια ουτοπική σχεδόν ματιά στο πώς βλέπει τον κόσμο που κατοικούμε. Όπως κι αν ερμηνεύει κανείς τους συμβολισμούς των συλλογών της, αυτό που τελικά έχει σημασία είναι το συναίσθημα. Κάθε της συλλογή, καταφέρνει κάθε φορά να προσφέρει ένα μοναδικό αποτέλεσμα, κάνοντας μας να σκεφτούμε και να αισθανθούμε τη μόδα αλλιώς. Αυτό από μόνο του είναι επιτυχία.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Francois Mori