FASHION NEWS

H Millionaire bag του οίκου Louis Vuitton κοστίζει 1 εκατομμύριο ευρώ. Κράτα μου δυο

Pascal Le Segretain/Getty Images for Loewe/Ideal Images

Αν υπάρχει ένα fashion brand το οποίο έχει δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον buzz τους τελευταίους μήνες, αυτό είναι ο οίκος Louis Vuitton. Το γαλλικό label, με πολύ έξυπνο τρόπο, έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή πάνω του με τις καινούργιες του συνεργασίες. Από την ημέρα που ανακοίνωσε ότι ο Pharrell Williams είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου για τις ανδρικές συλλογές, ότι η Zendaya είναι η νέα ambassador του label και με την (έγκυο) Rihanna στην ανδρική καμπάνια του (μια πρωτιά για τον οίκο -και πρωτιά γενικότερα), το brand έχει βάλει σε δουλειά το marketing team του και φαίνεται να έχει όλο και ανοδική πορεία.

Προβλέπω, λοιπόν, ότι ο οίκος Louis Vuitton θα είναι μπει στη λίστα με τα πιο πολυσυζητημένα fashion brands στο τέλος της χρονιάς και θα είναι για καλούς λόγους. Ένας από αυτούς πιστεύω ότι θα είναι και η καινούργια τσάντα του οίκου: η Speedy bag ή αλλιώς, όπως είναι το παρατσούκλι της, “Millionaire” bag. O λόγος που της έχει δοθεί αυτό το παρατσούκλι; Γιατί κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ.

Γιατί η Speedy bag Louis Vuitton κοστίζει 1 εκατομμύριο ευρώ;

Ο Pharrell Williams έκανε μια πολύ δυναμική έναρξη με τον νέο του ρόλο στον οίκο Louis Vuitton. Αν και οι απόψεις για την επιλογή του στη θέση αυτές, ήταν αμφιλεγόμενες, η παρουσίαση της πρώτης του συλλογής, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Με ένα front row γεμάτο A-list celebrities και μια συλλογή που είχε αρκετά hits (και κάποιες “meh” στιγμές), με αναφορές στην κληρονομιά του οίκου, ο Pharrell ξεκίνησε καλά.

Ανάμεσα στα πολλά looks και αξεσουάρ που έκλεψαν την παράσταση, υπήρχε και μια επανέκδοση των εμβληματικών duffle bags του οίκου Louis Vuitton (από τα πιο γνωστά μοντέλα του οίκου), σε κόκκινο, μπλε, πράσινο και κίτρινο. Δεν είχαμε αντιληφθεί όμως, ότι μια από αυτές οι τσάντες, ξεχώριζε από τις άλλες -τουλάχιστον στην τιμή και την κατασκευή της. Πρόκειται, λοιπόν, για τη Speedy bag ή αλλιώς η “Millionaire” bag – αυτή που κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ.

Spring/Summer Menswear 2024 Louis Vuitton / Launchmetrics Spotlight
Spring/Summer Menswear 2024 Louis Vuitton

Αρχικά, να σου εξηγήσω πώς προκύπτει το κόστος αυτής της τσάντας. Είναι φτιαγμένη στο χέρι, από κίτρινο δέρμα κροκόδειλου (ένα αρκετά σπάνιο υλικό), το οποίο περιλαμβάνει το γνωστό “LV” μονόγραμμα του οίκου. Η τσάντα, επίσης, εκτός από το κλασικό δερμάτινο χερούλι και λουράκι, διαθέτει και μια αλυσίδα από χρυσό η οποία είναι στολισμένη με διαμάντια. Λόγω των ακριβών υλικών, λοιπόν, το κόστος της φτάνει το ένα εκατομμύριο σε ευρώ. Καταλαβαίνεις ότι αυτή την τσάντα δεν θα την κρατούν και πολλοί στο street style. Ίσως να τη δούμε σε κάποιους celebrities, αλλά μέχρι εκεί. Ο δημιουργός της πάντως, δεν την αποχωρίζεται και μπορώ να καταλάβω γιατί.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι για τις ανδρικές συλλογές, ο Pharrell παρευρέθηκε στα fashion shows διαφόρων οίκων μόδας, στηρίζοντας τους συναδέλφους του. Από το show του Kim Jones για τον οίκο Dior και την παρουσίαση των οίκων Kenzo, Loewe κ.ά., ο Pharrell όπου πάει, κρατάει την πανάκριβη τσάντα του. Φυσικά, οι εμφανίσεις του αυτές, έστρεψαν την προσοχή του κόσμου στη Millionaire Bag, η οποία έχει ήδη προκαλέσει (φυσικά).

Edward Berthelot/Getty Images/Ideal Images

Δικαιολογείται το κόστος μιας τέτοιας τσάντας, ενώ «άλλοι πεινάνε;»

Ο χώρος της πολυτελούς μόδας συχνά προκαλεί. Και καταλαβαίνω γιατί. Υπάρχουν πολλοί οίκοι μόδας που κυκλοφορούν κατά καιρούς αναίτια ακριβά αξεσουάρ μόδας ή και άλλα αντικείμενα, των οποίων οι τιμές ξεπερνούν την λογική. Παρ’ όλα αυτά, αυτό είναι κομμάτι της πολυτελούς μόδας, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Και να σου πω κάτι; Πρέπει να αποδεχτούμε κάποια στιγμή, ότι υπάρχει καταναλωτικό κοινό γι’ αυτά τα προϊόντα. Ακόμα κι αν κάποιες φορές οι οίκοι σχεδιάζουν προϊόντα σαν αυτά για να δοκιμάσουν τα όρια των καταναλωτών και μέχρι πού θα φτάσουν για αποκτήσουν ένα designer κομμάτι, υπάρχουν κι αυτοί που τα αγοράζουν. Γιατί θέλουν στη συλλογή τους μια τέτοια συλλεκτική τσάντα σαν τη Speedy bag του οίκου Louis Vuitton ή γιατί θέλουν οπωσδήποτε ένα σκουλαρίκι/μανταλάκι που κοστίζει 300€ σαν αυτό που έχει σχεδιάσει το Ambush.

Οπότε ό,τι σχόλιο έχει ακουστεί για την εν λόγω τσάντα online, προσωπικά το βρίσκω βαρετό και ανούσιο. Ειδικά τη στιγμή που εκατομμύρια από εμάς, αγοράζουμε διαρκώς από brands μαζικής παραγωγής ρούχων που παρασκευάζονται σε εργοστάσια με άθλιες εργασιακές συνθήκες και που οι τρόποι παραγωγής τους, επιβαρύνουν την υγεία του πλανήτη.

Είναι τρελό και περίεργο που η τσάντα αυτή κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ; Ναι, είναι. Αλλά υπάρχουν άλλα εκατομμύρια χιλιάδες περίεργα και πιο τρελά πράγματα που συμβαίνουν σε αυτόν τον κόσμο, που αυτό είναι το λιγότερο.