FASHION CAMPAIGN

H εγκυμονούσα Rihanna ποζάρει για την ανδρική, πρώτη συλλογή του Pharrell για τον οίκο Louis Vuitton

@2023 Evan Agostini/AP Images

Ήταν τον Φεβρουάριο που ο οίκος Louis Vuitton ανακοίνωσε τον Pharrell Williams ως τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου, για τις ανδρικές συλλογές. Μετά από διάφορες συνεργασίες που είχε ο οίκος με σχεδιαστές όπως ο Kid Super, μετά τον θάνατο του Virgil Abloh (πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου), η επιλογή του οίκου ήταν μια αρκετά αμφιλεγόμενη.

Σε μια βιομηχανία με αρκετούς ταλαντούχους σχεδιαστές και δη, γυναίκες σχεδιάστριες που διαπρέπουν στον χώρο αυτό, γιατί ο οίκος επέλεξε τον Pharrell -έναν άνθρωπο που ναι μεν, σχετίζεται με τη μόδα, αλλά δεν έχει την ίδια εμπειρία όπως ένας δημιουργός που ασχολείται με τον σχεδιασμό ρούχων επαγγελματικά; Πέντε μήνες μετά την ανακοίνωση του οίκου, έχω την απάντηση σε αυτό το ερώτημα: Γιατί σκοπεύει να φέρνει τους celebrity φίλους τους στα projects που ετοιμάζει για τον οίκο. Ζωντανό παράδειγμα, η πρώτη καμπάνια του Pharrell για τον οίκο Louis Vuitton στην οποία πρωταγωνιστεί η Rihanna.

Η Rihanna είναι μια γυναίκα που έχει άμεση σχέση με τη μόδα -αν και η ίδια, όπως και ο Pharrell, δεν ξεκίνησε την καριέρα της ως designer. Εκτός από το γεγονός ότι καινοτομεί και «σπάει» τους κανόνες της (γυναικείας) μόδας με το στιλ της (δες μόνο τι έκανε για το στιλ εγκυμοσύνης, όταν ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί), είχε τον δικό της πολυτελή οίκο μόδας, Fenty, έχει συνεργαστεί (και συνεργάζεται) με την Puma, ενώ διαθέτει ένα αρκετά πετυχημένο και συμπεριληπτικό brand εσωρούχων, μεταξύ άλλων. Είχε μάλιστα συνεργαστεί με τον όμιλο LVMH, ο οποίος είχε ενισχύσει τον πολυτελή οίκο της, στον οποίο έβαλε ένα στοπ λίγο μετά την πανδημία, όταν δεν απέφερε τα αναμενόμενα κέρδη.

Μπορεί κανείς, λοιπόν, με απόλυτη σιγουριά να πει ότι η Rihanna είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη «δουλειά». Και το αποτέλεσμα, δικαιώνει.

Η πρώτη καμπάνια του Pharrell Williams για τον οίκο Louis Vuitton

Η Rihanna έχει συνεργαστεί με διάφορους οίκους στο παρελθόν, πρωταγωνιστώντας σε καμπάνιες τους, αλλά αυτή είναι μια που θα μείνει πραγματικά αξέχαστη. Ίσως γιατί, και σε αυτή, «σπάει» το φράγμα των στερεοτύπων και των ταμπελών που βάζει η μόδα στο ανδρικό και το γυναικείο ντύσιμο. Αν και ο Pharrell Williams σχεδιάζει για τις ανδρικές συλλογές του οίκου Louis Vuitton, επέλεξε μια γυναίκα να πρωταγωνιστήσει στην πρώτη του καμπάνια για την πρώτη του ανδρική συλλογή ρούχων. Η πιο σωστά, επέλεξε μια έγκυο γυναίκα, που δείχνει (περήφανα πάντα) την κοιλιά της, για την καμπάνια Louis Vuitton.

Όλα αυτά, είναι μια φανταστική και φρέσκια αντιμετώπιση απέναντι στη μόδα που βλέπουμε από τον Pharrell Williams, που με κάνουν, ειλικρινά, να αναθεωρώ για κάποιες από τις σκέψεις μου για το πόσο κατάλληλος είναι για τη θέση αυτή (δεν αμφισβήτησα ποτέ τη δημιουργικότητά του, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν εξίσου ταλαντούχοι επαγγελματίες designers που θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά).

Παρ’ όλα αυτά, αποδεικνύει από την πρώτη του κιόλας δουλειά, ότι μπορεί να προκαλέσει (κάτι που σίγουρα είναι σημαντικό για ένα πολυτελή οίκο -γιατί είναι καλό marketing), αλλά για όλους τους καλούς λόγους. Η καμπάνια για την Menswear Spring/Summer 2024 συλλογή Louis Vuitton, λοιπόν, ξεκίνησε με ένα μεγάλο «μπαμ». Και λέω «μεγάλο» γιατί η πρώτη εικόνα που είδαμε από την καμπάνια, ήταν μέσω ενός τεράστιου billboard.

Μέσω του Instagram, ο Pharrell ανέβασε μια φωτογραφία που ποζάρει μπροστά από το τεράστιο billboard με τη φωτογραφία της εγκυμονούσας Rihanna. Αυτή ήταν μια πολύ έξυπνη επιχειρηματική κίνηση, μιας και χθες έγινε ξεκίνησε η Pitti Uomo (η ιταλική Εβδομάδα Μόδας για τις ανδρικές συλλογές), ενώ στις 20 Ιουνίου, ο Pharrell θα παρουσιάσει την πρώτη του συλλογή για τον οίκο Louis Vuitton, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι για τις ανδρικές συλλογές.

Όλα μας κάνουν να ανυπομονούμε ακόμη περισσότερο για το επερχόμενο ντεμπούτο του Pharrell στον οίκο Louis Vuitton, ενώ σε αυτό βοήθησε και η εντυπωσιακή φωτογράφιση της Rihanna η οποία, όπως πάντα, τα «έφερε» και σε αυτή την καμπάνια.

Η Rihanna στην καμπάνια -μια εγκυμονούσα θεότητα

Η Rihanna έχει προσφέρει πολλά στη μόδα, μέσω του στιλ και πιο συγκεκριμένα, στο γυναικείο ντύσιμο και ο τρόπος που απενοχοποίησε το στιλ εγκυμοσύνης όσο ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί, ήταν μια σημαντική συνεισφορά.

Όταν η Rihanna άρχισε να ντύνεται με «κανονικά» ρούχα (και όχι ρούχα εγκυμοσύνης δηλαδή), δείχνοντας περήφανα την κοιλιά της, απενοχοποίησε το σώμα εγκυμοσύνης και όλους τους άγραφους κανόνες που υποδείκνυαν ότι μια έγκυος γυναίκα δεν μπορεί να δείχνει το σώμα της ή να είναι περήφανη για τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό έφερε την επανάσταση στο στιλ εγκυμοσύνης, με πολλές γυναίκες (celebrities και όχι μόνο), να ακολουθούν τα βήματά της.

Αυτή η επαναστατική της αντιμετώπιση στο στιλ εγκυμοσύνης, «πρωταγωνιστεί» και στην καμπάνια Louis Vuitton. Έτσι, βλέπουμε τη Rihanna στην καμπάνια, να φοράει ρούχα από τη Spring 2024 συλλογή του οίκου, όπως ένα μαύρο παντελόνι αλλά και ένα μαύρο δερμάτινο jacket με το iconic Damier μοτίβο του οίκου Louis Vuitton πιξελαρισμένο. Η Rihanna φοράει το jacket κουμπωμένο μέχρι το στήθος, αφήνοντας το υπόλοιπο ανοιχτό, δείχνοντας έτσι την κοιλιά της. Το αγαπημένο style icon, υποστηρίζει απόλυτα το look και είναι ένα που θα την βλέπαμε να φοράει στην καθημερινότητά της.

Στη φωτογραφία, βλέπουμε επίσης και τις πρώτες τσάντες του Pharrell για τον οίκο Louis Vuitton, με την Rihanna να κρατάει τέσσερις τσάντες του οίκου στα χέρια της, σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα (πράσινο, κίτρινο, μπλε και κίτρινο), με έναν καφέ στο χέρι.

Όλα στη φωτογραφία βγάζουν νόημα, και η επιλογή του Pharrell Williams να φέρει τη φίλη και συνεργάτιδά του (έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν σε μουσικά projects) ήταν η πιο σωστή κίνηση που μπορούσε να κάνει. Δεν περίμενα να το πω, αλλά ο Pharrell Williams θέτει τον πήχη ψηλά και το βλέμμα μας θα είναι στραμμένο στο Παρίσι και το επερχόμενο ντεμπούτο του, στις 20 Ιουνίου.