FASHION TIPS

Γιατί πρέπει να ψωνίζεις από vintage μαγαζιά και 3 tips για αρχάριες

Μαριάννα Χαλκιαδάκη/Vintageholic

Ο ρόλος της «γρήγορης μόδας» έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην υγεία του πλανήτη. Σαν καταναλωτές έχουμε «καλομάθει». Έχουμε μάθει στο να ψωνίζουμε γρήγορα και πολλά. Και συχνά από μαγαζιά που προσφέρουν την τελευταία λέξη της μόδας σε προνομιακές τιμές, με αποτέλεσμα να αγοράζουμε ρούχα «με το κιλό». Πέρα από την έλλειψη οικολογικής συνείδησης που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο υπερκαταναλωτισμός, χάνεται και η τόσο σημαντική αξία του να βρίσκεις ρούχα «θησαυρούς». Αυτά που έχεις ψάξει ώρα για να βρεις αλλά όταν τα καταφέρνεις, έχεις το αίσθημα ενός σημαντικού κατορθώματος. Αυτό βοηθάει και στο να χάνεται ο παράγοντας της μοναδικότητας στο στιλ. Αυτός που θα κάνει και εσένα και τις εμφανίσεις σου μοναδικές, φορώντας ένα ρούχο που δεν έχει ίδιο κανένας άλλος στον κόσμο, πέρα από εσένα.

Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό το vintage shopping. Πολλά από τα vintage μαγαζιά της πόλης μας που κρύβουν όλους αυτούς τους one-of-a-kind θησαυρούς που συχνά αποζητάμε για να μοναδικές, κυριολεκτικά, εμφανίσεις. Για τις στιγμές εκείνες που θέλουμε να ξεχωρίσουμε από το πλήθος.

Η άνοδος του vintage shopping

Η φιλοσοφία του καταναλωτή αρχίζει να αλλάζει. Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο ευσυνείδητοι. Αντιλαμβάνονται το αποτέλεσμα που έχει η «γρήγορη μόδα» στον πλανήτη, ενώ παράλληλα αναζητούν όλο και περισσότερο τη μοναδικότητα που λέγαμε παραπάνω. Το vintage shopping, λοιπόν, αρχίζει να γίνεται από τις top επιλογές των καταναλωτών στα ρούχα και τα vintage μαγαζιά, μεγαλύτερο εισόδημα. Σύμφωνα με έρευνα του ThredUp από το 2019, η αγορά των secondhand ρούχων προβλέπεται να φτάσει τα 51 δις. μέχρι το 2023. Ειδικά, με την επίδραση του COVID-19, το «τι αγοράζω» και «από πού το αγοράζω», έχει αρχίσει να γίνεται μέρος της βασικής φιλοσοφίας πολλών καταναλωτών. Η αντίληψη του «λίγα και καλά» αρχίζει να υιοθετείται από πολλούς. Τα vintage μαγαζιά αρχίζουν και πληθαίνουν, ενώ μεγάλα brands όπως το ASOS και η H&M πειραματίζονται με την πώληση secondhand ρούχων.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Modern life is rubbish.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alexa Chung (@alexachung) στις

Γιατί είναι σημαντικό να ψωνίζουμε από vintage μαγαζιά

Τα λεγόμενα «θριφτάδικα» και οι αγορές σε vintage μαγαζιά, είναι ένας βιώσιμος τρόπος αγορών. Τα πράγματα είναι απλά. Όσο δεν παράγονται νέα ρούχα, τόσο λιγότερο επιβαρύνεται το περιβάλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι η παραγωγή ρούχων πρέπει να σταματήσει, απλά είναι καλό να διευρύνουμε τις αγοραστικές μας συνήθειες. Μπορούμε, λοιπόν, να μπούμε σε ένα mindset που περιλαμβάνει και την αγορά από vintage μαγαζιά.

Τι να προσέχεις όταν ψωνίζεις σε vintage μαγαζιά

Είτε ψωνίζεις σε φυσικά vintage μαγαζιά, είτε σε online secondhand, είναι σημαντικό να εξασκήσεις το μάτι σου στο να κάνει τις σωστές αγορές. Υπάρχει διαφορά στο να ψωνίζεις vintage ρούχα και αξεσουάρ, απ’ ότι ν’ αγοράσεις ολοκαίνουργια. Αν, λοιπόν, σκέφτεσαι να αρχίσεις να κάνεις περισσότερες αγορές από vintage μαγαζιά, τότε σου έχουμε μερικά tips για να ξεκινήσεις την εμπειρία σου, ομαλά.

#1 Εξέταζε καλά τα ρούχα

Αν ως τώρα δεν έχεις συνηθίσει να τσεκάρεις τα ρούχα σου για τυχόν λεκέδες ή ατέλειες, τώρα πρέπει να ξεκινήσεις. Κάθε φορά πρέπει να κοιτάς καλά τα vintage ρούχα, για τυχόν τρύπες ή ατέλειες τις οποίες δεν θα μπορείς μετέπειτα να φτιάξεις. Κοίτα καλά, λοιπόν, τα ρούχα πριν τα αγοράσεις, ειδικά σε σημεία όπως, κάτω από τις μασχάλες που μπορεί να «κρύβονται» καλά τυχόν λεκέδες ή τρύπες.

#2 Μπες στο δοκιμαστήριο

Δεν σου αρέσει να δοκιμάζεις τα ρούχα σου πριν τα αγοράσεις; Όταν ψωνίζεις από vintage μαγαζιά πρέπει να αρχίσεις να το κάνεις. Στα secondhand ρούχα, τα μεγέθη διαφέρουν, το ίδιο και οι γραμμές (ειδικά αν έχουν φτιαχτεί μια και δυο δεκαετίες πριν). Αν πάλι ψωνίζεις από online vintage μαγαζιά, τότε φρόντισε να υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής χρημάτων, σε περίπτωση που αγοράσεις κάτι. Διαφορετικά, φρόντισε να έχει καλή εξυπηρέτηση πελατών που θα σου λύσει ό,τι απορίες έχεις για το ρούχο που πρόκειται να αγοράσεις.

#3 Μη θαμπώνεσαι από τις τιμές

Αυτό ισχύει τόσο με τις αγορές σε ρούχα μαζικής παραγωγής, όσο και εδώ. Πόσες φορές έχεις θαμπωθεί από μια καλή τιμή και έχεις αγοράσει ένα ρούχο που δεν φόρεσες ποτέ; Ισχύει και στο vintage shopping αυτά, ειδικά αν το μαγαζί από το οποίο ψωνίζεις δεν κάνει αλλαγές. Φρόντισε να είσαι σίγουρη για την αγορά σου, ακόμη κι αν πρόκειται να ψωνίσεις ένα ρούχο ή αξεσουάρ που κοστίζει μόλις λίγα ευρώ. Δες καλά το ρούχο, σκέψου αν μπορείς να το συνδυάσεις με άλλα ρούχα της γκαρνταρόμπας σου και με βάση αυτά, πάρε μια ολοκληρωμένη απόφαση.