ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής: O ρομαντικός δυναμισμός της Simone Rocha και η αποδόμηση στο show των Viktor & Rolf

Launchmetrics Spotlight

Από τις πιο αναμενόμενες παρουσιάσεις στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής, τα τελευταία χρόνια, είναι οι συνεργασίες του Jean Paul Gaultier με τους guest designers που προσκαλεί για τις couture συλλογές του οίκου του. Ο προοδευτικός Γάλλος σχεδιαστής ο οποίος αποσύρθηκε από τα ηνία του ομώνυμου οίκου του το 2020, συνεχίζει να δείχνει την ένα-βήμα-πιο-μπροστά ματιά του απέναντι στη μόδα, με αυτόν τον τρόπο. Ένας νέος σχεδιαστής καλείται κάθε σεζόν να σχεδιάσει για τις couture συλλογές, πράγμα που επιτρέπει στον κάθε δημιουργό να εκπροσωπήσει την αισθητική του αλλά και να τιμήσει την κληρονομιά του γαλλικού οίκου, με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Για την Couture Spring/Summer 2024, η Ιρλανδή Simone Rocha αναλαμβάνει τα ηνία και όπως όλοι οι λάτρεις της μόδας περίμεναν, αυτή η συνεργασία ήταν μια που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το show ήταν από τα πιο πετυχημένα στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής, δικαιολογώντας την έντονη αναμονή του κοινού.

Το «πάντρεμα» της αισθητικής των 2 σχεδιαστών δείχνει το παρελθόν και το μέλλον της μόδας, δείχνει την εξέλιξή της αλλά και την παράδοση της σκυτάλης στη νέα γενιά δημιουργών, που τυχαίνει μάλιστα να είναι γένους θηλυκού.

Παρόλη την επιτυχία αυτής της συλλογής, στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής, κατάφεραν να ξεχωρίσουν και άλλοι σχεδιαστές, που το όνομά τους είναι συνυφασμένο με την υψηλή ραπτική και που πάντα βρίσκουν τρόπο να προκαλέσουν με τη δημιουργικότητά τους. Αλλά και να ξεκινήσουν έναν φιλοσοφικό διάλογο για το τι είναι η μόδα και το ρούχο και πώς τίποτα απ’ όλα αυτά δεν πρέπει να τα παίρνουμε στα σοβαρά. Οι Viktor & Rolf είναι οι κατάλληλοι σχεδιαστές για να το «πουν» αυτό και το κατάφεραν με τη νέα couture συλλογή τους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που κρατάμε απ’ αυτά τα 2 εκπληκτικά shows στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής είναι ένα: η μόδα είναι ελεύθερη προς μετάφραση. Υπάρχει για να προκαλεί συναισθήματα, για να ξεκινάει συζητήσεις και για να εμπνέει. Παρακάτω, τα shows που με ενέπνευσαν περισσότερο.

Simone Rocha x Jean Paul Gaultier: Η γυναικεία απελευθέρωση είναι «ντυμένη» με φιόγκους, λουλούδια και αγκάθια

Νομίζω ότι η συλλογή της Simone Rocha για τον οίκο Jean Paul Gaultier, ήταν από τις λίγες πιο πρόσφατες περιπτώσεις που κάθε ένα από τα 36 looks που παρουσίασε στην πασαρέλα, είχαν κάτι να πουν. Αλλά αυτή είναι η Rocha, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να υπερασπιστεί τη γυναικεία υπόσταση και να την ενδυναμώσει μέσα από τον πιο απρόσμενο (φαινομενικά) τρόπο: τον ρομαντισμό.

Δεν θα φανταζόσουν ότι ένα bustier από ρόδα ή ένα φόρεμα με φιόγκους θα προωθούσαν τη γυναικεία ενδυνάμωση, αλλά η Rocha μπορεί να το κάνει. Ξεκινάει τον διάλογο του φεμινισμού μέσα από ρούχα, που δεν θεωρούνται με την πρώτη «δυναμικά». Υπερασπίζεται, λοιπόν, τις γυναίκες και τη θέση τους στην κοινωνία άλλοτε με πιο εμφανή και άλλοτε με πιο διακριτικό τρόπο, αλλά πάντα με δυναμισμό, μέσα από ρούχα που είναι edgy, ρομαντικά και απλά πανέμορφα.

Αυτό έκανε και με την Couture Spring/Summer 2024 συλλογή για τον οίκο Gaultier, προσφέροντας τη δική της φρέσκια ματιά στις προοδευτικές δημιουργίες του Γάλλου σχεδιαστή που κι αυτές συνέβαλαν τα μέγιστα στην απελευθέρωση της γυναικείας σεξουαλικότητας μέσω της μόδας.

Οι αναφορές στις δημιουργίες του Gaultier ήταν παντού. Στους κορσέδες, στα ναυτικά στοιχεία με τις μαρινιέρες και τα ναυτικά καπέλα, στους φημισμένους κώνους. Η Simone Rocha παρουσίασε την δική της προσωπική αισθητική και αντιμετώπιση του γυναικείου ενδύματος, χωρίς να τα παραβλέπει. Τα χαρακτηριστικά της Rocha σαν σχεδιάστρια, είναι οι φιόγκοι, οι ογκώδεις-χαλαρές σιλουέτες, το κόκκινο χρώμα και ο ρομαντισμός και όλα αυτά «παντρεύτηκαν» άψογα με την κληρονομιά του Γάλλου designer.

Κάπως έτσι, είδαμε την iconic μαρινιέρα μέσα από διάφανα υφάσματα και τις μπλε ρίγες μέσα από κορδέλες, είδαμε τους κορσέδες άλλοτε με την πιο παραδοσιακή μορφή τους, σε blush αποχρώσεις και άλλοτε να «απελευθερώνονται» μέσα από τις ογκώδεις και χαλαρές σιλουέτες για τις οποίες είναι γνωστή η σχεδιάστρια. Οι κώνοι έκαναν την παρουσία τους αισθητή σε πανωφόρια και σακάκια, ενώ είδαμε παραλλαγές τους μέσα από bustiers που θύμιζαν αγκάθια.

Τα «ρομαντικά» τριαντάφυλλα που συμβολίζουν τον έρωτα και την αγάπη (που έχουν όμως αγκάθια), χρησιμοποιήθηκαν αρκετά στη συλλογή, μέσα από πανέμορφα μεταλλικά, ασύμμετρα bustier tops, αλλά και μέσα από το one-of-a-kind φόρεμα που χρειάστηκε μήνες για να φτιαχτεί και περιλάμβανε ροδοπέταλα τα οποία ήταν βουτηγμένα σε μέταλλο και ενώθηκαν ένα-ένα για να σχηματίσουν το φόρεμα.

Οι πέρλες σε φορέματα, τα εντυπωσιακά embellishments και κεντήματα πάνω σε ντελικάτα ημιδιάφανα υφάσματα, ήταν λεπτομέρειες που φυσικά, εμπνέονται από παλαιότερες συλλογές του σχεδιαστή, και που πρόσφεραν μια edgy ματιά στη συλλογή. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η Simone Rocha είναι από τις μεγαλύτερες φαν του Gaultier. Μία fan όμως που δεν θυσίασε την αισθητική της καθώς έδειχνε κόσμο τι σημαίνει για εκείνη η συνεισφορά του σχεδιαστή στη μόδα. Θα μπορούσα να συνεχίσω να γράψω ώρες ατελείωτες γι’ αυτή τη συλλογή και τα λόγια μου πάλι να μην είναι αρκετά για να τιμήσω, όσο θα έπρεπε, τη δουλειά που αφιέρωσε η σχεδιάστρια γι’ αυτή τη συλλογή.

Κάθε κόψιμο, κάθε ύφασμα, κάθε στολίδι είχε σκοπό και πρόσφερε μια δύναμη στα ρούχα που δεν περιγράφεται με λόγια, αλλά μόνο την αισθάνεσαι.

Η πιο συγκινητική στιγμή του show δε, ήταν το φιλί που αντάλλαξε η Rocha με τον Gaultier στο τέλος του show. Ήταν σαν να βλέπεις τη μαθήτρια να ευχαριστεί τον μέντορά της για όσα της έμαθε. Το παρελθόν και το μέλλον της μόδας. Μια αριστουργηματική συλλογή που θα θυμόμαστε για καιρό.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Launchmetrics Spotlight

Αν ο Edward Scissorhands, σχεδίαζε ρούχα. Το show των Viktor & Rolf στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής

Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι οι Viktor Horsting και Rolf Snoeren είναι οι masters της υψηλής ραπτικής. Και το λέω αυτό, γιατί όλες τους οι δημιουργίες εκπροσωπούν την γενικότερη φιλοσοφία της couture: η υψηλή ραπτική πρέπει να παραμένει σαν όνειρο. Και πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να μην είναι αληθινή. Η υπερβολή, η δεξιοτεχνία, ο σουρεαλισμός και το χιούμορ πρέπει πάντα να υπερισχύουν. Αυτή τη λογική έχουν οι Viktor & Rolf στις συλλογές τους, ειδικά τις couture, και η Couture Spring/Summer 2024 που παρουσίασαν στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής είχε όλα τα σωστά gimmicks για να ξεκινήσει έναν ενδιαφέρον λόγο για το τι είναι μόδα.

Η μόδα είναι τα πάντα αλλά και τίποτα, σύμφωνα με τους σχεδιαστές. Είναι σοβαρή και απολύτως επιφανειακή.

Γι’ αυτό και τα 28 total black looks που παρουσίασαν στην πασαρέλα, έλαβαν μια «ειδική μεταχείριση». Η συλλογή ήταν ένα πείραμα που στόχο είχε την αποδόμηση του ενδύματος. Με το όνομα ‘Viktor & Rolf Scissorhands,’ οι σχεδιαστές σχεδίασαν 7 άρτια couture σύνολα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για τα πειράματά τους. Κάθε ένα από αυτά τα 7 σύνολα, είχαν 3 διαφορετικές εκδοχές μέσα από τις οποίες οι σχεδιαστές (και οι μοδίστρες και μόδιστροι του ατελιέ τους), άρχισαν να κόβουν με ψαλίδια.

Ο οίκος κυκλοφόρησε μάλιστα βίντεο με την διαδικασία που ακολούθησαν, που σχεδόν σε «πονάει» όταν το δεις. Πανέμορφα ρούχα «καταστρέφονται» στον βωμό του πειραματισμού και του χιούμορ με το οποίο αντιμετωπίζουν πάντα οι σχεδιαστές τη μόδα. Τα ρούχα της συλλογής αποδομούνται και αυτό που μένει είναι τα «υπολείμματα» ενός κάποτε εκπληκτικού couture ενδύματος. Το shock value, είναι κάτι στο οποίο στόχευαν οι σχεδιαστές και πέτυχαν.

Κάπως έτσι, οι αρχικά, σχετικά απλές σιλουέτες των ρούχων, αλλάζουν μορφή, γίνονται ακανόνιστες, προσφέροντας κάτι μοναδικό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις τα ρούχα δείχνουν σαν καμένα, ενώ κάποια άλλα είναι σαν να σχηματίζουν κάποιο μοτίβο. «Από τις μικροσκοπικές τρύπες μέχρι το rorschach μοτίβο σε ένα φόρεμα που έχει κοπεί στη μέση: οι τρύπες και οι πινελιές είναι ελεγχόμενες και σκηνοθετημένες αλλά σε κάποιες περιπτώσεις σχηματίζουν ένα ενορχηστρωμένο χάος», σχολιάζουν οι σχεδιαστές στο Instagram. Ένας φανταστικός τρόπος να περιγράψει κανείς αυτό το άκρως ενδιαφέρον πείραμα μόδας.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight