FASHION SHOW

Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής: Τα καλύτερα looks από τα shows που γιορτάζουν την τέχνη του ενδύματος

Rahul Mishra Spring/Summer 2024 Launchmetrics Spotlight

«Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην υψηλή ραπτική και το ready-to-wear, δεν είναι το σχέδιο. Είναι τα υφάσματα, η δεξιοτεχνία αλλά και η εφαρμογή. Η πράξη της δημιουργίας είναι ίδια». Σοφά τα λόγια του Yves Saint Laurent, ενός σχεδιαστή που έπραξε με αυτή τη λογική, καθ’ όλη τη διάρκεια της πετυχημένης καριέρας του.

Αν και ο οίκος έχει περάσει σε άλλα χέρια από τον θάνατό του, το 2008, με το τελευταίο couture show του να καταγράφεται το 2002, ο σχεδιαστής δίδαξε την τέχνη του ενδύματος αλλά και την καινοτομία, μέσα από τις πάντα «μπροστά» δημιουργίες του. Αν και ο μεγαλύτερος couturier ήταν με διαφορά ο Cristóbal Balenciaga, υπήρξαν διάφοροι δημιουργοί που έγραψαν το δικό τους κεφάλαιο στην ιστορία της υψηλής ραπτικής. Αυτούς τους τεράστιους σχεδιαστές προσπαθούν να ακολουθήσουν και οι νεότεροι designers, που μέσα από τις συλλογές που παρουσιάζουν στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής, βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην ιστορία της μόδας- σε πολλές περιπτώσεις, μέσα από τις συναρπαστικές δημιουργίες τους.

Η Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής είναι πάντα από τις πιο ενδιαφέρουσες μέρες στη μόδα, και αυτό γιατί οι σχεδιαστές είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν, χωρίς όρια. Με τις couture συλλογές να μην στοχεύουν στην εμπορικότητα ή στις πωλήσεις (για να φτιαχτούν αυτά τα ρούχα απαιτείται πολύς χρόνος, αφοσίωση και δεξιοτεχνία γι’ αυτό και κοστίζουν υπέρογκα ποσά), οι σχεδιαστές έχουν την ευκαιρία να αφεθούν απόλυτα ελεύθεροι. Αυτό, αν είσαι άνθρωπος που ονειρεύεται, που εμπνέεται και που σου αρέσει να δημιουργείς, μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα και εκπληκτικά ρούχα που κόβουν την ανάσα.

Αν κάποιος αμφισβητεί το ότι η μόδα είναι τέχνη, κοιτώντας τις δημιουργίες στις couture συλλογές, αλλάζει γνώμη.

Η Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι για τις Spring/Summer 2024 συλλογές, λοιπόν, ξεκίνησε την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου και ήδη κάποια shows από την πρώτη μέρα, ξεχωρίζουν. Με το ήδη πολυσυζητημένο show Schiaparelli που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο Daniel Roseberry (καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου), είναι υπεράνθρωπος ή απλά ένας ευφυέστατος σχεδιαστής μόδας, την εκπληκτική δεξιοτεχνία στη συλλογή του Rahul Mishra και τον unapologetic ρομαντισμό στο show του Giambattista Valli, παρακάτω, θα βρεις τα καλύτερα looks από τα 3 couture shows που ξεχώρισα από την Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής.

Schiaparalien: Όταν το παρελθόν και το μέλλον συναντιούνται

Η Elsa Schiaparelli είχε διάφορα ενδιαφέροντα -εκτός της μόδας. Από την ελληνική μυθολογία μέχρι τις μαντείες, ήταν μια γυναίκα που εμπνεόταν πάντα από τον σουρεαλισμό για τις δημιουργίες της -κάτι που αποτέλεσε και μέρος του DNA του οίκου. Ανάμεσα σε αυτά τα χόμπι, έτρεφε και ιδιαίτερη αγάπη στην αστρολογία, κάτι που οφειλόταν ως ένα μεγάλο βαθμό στον αστρονόμο θείο της, Giovanni Schiaparelli. Αυτή ήταν και η βασική έμπνευση της Couture Spring/Summer 2024 συλλογής του οίκου, που παρουσίασε ο Daniel Roseberry στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής.

Γι’ αυτή τη συλλογή, ο σχεδιαστής μελέτησε τη δουλειά του Giovanni Schiaparelli, που ήταν ο διευθυντής στο Brera Observatory στο Μιλάνο και ο οποίος επινόησε τον όρο “martian” (Αρειανός), το 1877. Το διάστημα και η ιδέα του τι υπάρχει εκτός του πλανήτη Γη, ήταν πάντα ένα θέμα που συνάρπαζε την Elsa και ο Roseberry αποφάσισε να τιμήσει την αγάπη της ιδρύτριας του οίκου μέσα από μια συλλογή που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον.

Κάπως έτσι είδαμε για ακόμη μια φορά τη δεξιοτεχνία του σχεδιαστή και των μοδιστρών στο ατελιέ του οίκου που φτιάχνουν τις one-of-a-kind αυτές δημιουργίες, να αγγίζουν νέα επίπεδα ως προς την τέχνη της δημιουργίας ενός ενδύματος. Εκπληκτικά sculpted φορέματα με συναρπαστικά κοψίματα που λειτουργούν σαν «κορνίζες» και τονίζουν το πρόσωπο, παρουσίασαν μια φρέσκια ματιά στο φουτουριστικό στοιχείο, ενώ το ήδη iconic φόρεμα φτιαγμένο από παλιά κινητά τηλέφωνα, πλακέτες κυκλώματος και μητρικές κάρτες από παλιούς υπολογιστές, πήγε την ιδέα της ανακύκλωσης και της βιωσιμότητας, σε άλλο επίπεδο. Με τα ίδια υλικά κατασκευάστηκε και το «μωρό ρομπότ» που κράτησε στην πασαρέλα το μοντέλο, Maggie Maurer. Οι «προφητικές», alien-esque σιλουέτες των ρούχων που μας δείχνουν πώς θα είναι η μόδα του μέλλοντος, «παντρεύτηκαν» αβίαστα με τις καουμπόικες αναφορές στα ρούχα (ο σχεδιαστής είναι από το Τέξας), φέρνοντας μια πιο «γήινη» αίσθηση στα out-of-this-world ρούχα.

Estrop/Getty Images/Ideal Image
Estrop/Getty Images/Ideal Image
Estrop/Getty Images/Ideal Image
Estrop/Getty Images/Ideal Image
Estrop/Getty Images/Ideal Image
Estrop/Getty Images/Ideal Image
Estrop/Getty Images/Ideal Image

Estrop/Getty Images/Ideal Image

Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής: Τα έντομα ως couture δημιουργίες στο show του Rahul Mishra

Η Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής έχει πάντα ενδιαφέρον γιατί έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις τη δουλειά ταλαντούχων δημιουργών που μπορεί να μην έχουν τη δημοτικότητα οίκων, όπως του Schiaparelli, αλλά προσφέρουν εξίσου υψηλή τέχνη και δεξιοτεχνία. Ο Ινδός Rahul Mishra είναι μια τέτοια περίπτωση. Για την Couture Spring/Summer 2024 συλλογή του, εμπνεύστηκε από τα έντομα. «Βούτηξε», λοιπόν, στον κόσμο των πυγολαμπίδων, των λιβελούλων και των ερπετών για τη συλλογή του, παρουσιάζοντάς τα με τέτοιο τρόπο που δεν τα έχουμε ξαναδεί προηγουμένως.

«Το βασίλειο των εντόμων δέχεται τη μεγαλύτερη απειλή», σχολιάζει ο σχεδιαστής, τονίζοντας τη σημαντικότητα της βιοποικιλότητας. Μέσα από τη συλλογή του, ήθελε να αλλάξει τη γνώμη που έχουν οι άνθρωποι για τα έντομα, υπενθυμίζοντάς μας ότι πολλά είδη είναι υπό εξαφάνιση. Αυτό το σημαντικό μήνυμα, το πέρασε μέσα από τα πιο όμορφα κεντητά φορέματα, ντυμένα στο χέρι με κρύσταλλα. Τα χειροποίητα κεντήματα στα ρούχα, σε σχήμα φιδιών, λιβελούλων, σαυρών μεταξύ άλλων, «ζωντάνεψαν» μέσα από δημιουργίες που θυμίζουν το τρυβλίο Petri που είχε τοποθετημένα κεντήματα από έντονα. Από τη συλλογή ξεχωρίζουν τα πανέμορφα φορέματα αλλά και statement πανωφόρια από ντελικάτη οργάντζα, ενώ τα εκπληκτικά looks με τα laser-cuts, όπως το τελευταίο σύνολο της συλλογής που θύμιζε αμοιβάδα, ήταν απλά η επιτομή της couture μόδας.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

The drama, mama! Οι εκτός-πραγματικότητας σιλουέτες του Giambattista Valli

Ο αθεράπευτα ρομαντικός Giambattista Valli, ξέρει πώς να «παντρέψει» έξυπνα το στοιχείο του drama με τον ρομαντισμό. Είναι βασικό μέρος του DNA του εξάλλου και κάτι που παρουσιάζει χωρίς περιορισμούς, σε κάθε couture συλλογή του. Για την Couture Spring/Summer 2024 συλλογή, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, παρουσιάζοντας ρούχα που είχαν όγκους -άρα και drama- και που δεν στερούνταν της unapologetic θηλυκότητας που τόσο προσπαθούν να «καταπιέσουν» κάποιες γυναίκες με τον φόβο ότι δεν θα δείχνουν αρκετά δυναμικές.

Παρ’ όλα αυτά, ο Valli δείχνει πώς μέσα από τους φιόγκους, τα φλοράλ, τις αέρινες οργάντζες, το τούλι και όλα αυτά τα «κοριτσίστικα» στοιχεία μπορεί μια γυναίκα να εκφράσει τον δυναμισμό της και να σπάσει κάθε ταμπού που αφορούν το γυναικείο ντύσιμο. Εντυπωσιακοί όγκοι, statement πανωφόρια από φτερά και πολυτελείς ταφτάδες, ρομαντικές διαφάνειες που αναδείχθηκαν μέσα από sparkly κρύσταλλα αλλά και μια “in your face” χρωματική παλέτα, έκαναν αυτή την couture συλλογή τρομερά απολαυστική, σαγηνευτικά και διακριτικά σέξι.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight