DIOR CELEBRATES GREECE

Dior Cruise 2022: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το show στο Καλλιμάρμαρο

Dior Spring/Summer 2021 ImaxTree

Η μέρα έφτασε. Τα χαλιά έχουν στρωθεί, η πασαρέλα έχει στηθεί και η Maria Grazia Chuiri μαζί με την ομάδα της, δουλεύει πυρετωδώς για να βάλει τις τελευταίες πινελιές στα ρούχα της Dior Cruise 2022 συλλογής. Το πρώτο fashion show του διεθνούς οίκου μόδας, αφιερωμένο στην Ελλάδα, είναι γεγονός. Σε μερικές ώρες όλη η υφήλιος και λάτρεις της μόδας, θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ελλάδα, για να παρακολουθήσουν το, απ’ ότι προβλέπεται, μοναδικό αυτό fashion show.

Εμπνευσμένη από την Ελλάδα και την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά μας, η Dior Cruise 2022 συλλογή, θα παρουσιάσει ό,τι δεν έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν ως τώρα οι δικοί μας Έλληνες σχεδιαστές: τη δυναμική παρουσία των γυναικών στη μυθολογία και την Αρχαία Ελλάδα, τις τρομερές παραδοσιακές τεχνικές όπως το φημισμένο ντραπέ, αλλά και εμβληματικές ενδυμασίες με τεράστια ιστορία πίσω τους, όπως το πέπλο. Η Maria Grazia Chiuri (καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου), σκοπεύει να εκφράσει την αγάπη της για την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας όλες τις αναφορές από την κληρονομιά της χώρας και φυσικά γιορτάζοντας την Ελληνίδα γυναίκα .

Τι γνωρίζουμε, λοιπόν, για το Dior Cruise 2022 show ως τώρα; Παρακάτω, 5 facts.

#1. Το show θα γίνει στο Καλλιμάρμαρο και θα έχει μόλις 70 Έλληνες καλεσμένους

Αν και πολλοί πόνταραν στο μνημείο του Παρθενώνα για την παρουσίαση της Dior Cruise 2022 συλλογής, τελικά το show θα πραγματοποιηθεί στο Καλλιμάρμαρο. Οι παρευρισκόμενοι θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα (είναι πολλά τα χέρια), με μόλις 400 καλεσμένους, από την διεθνή showbiz και τον χώρο της μόδας, αλλά και την Ελλάδα. Στους 400 καλεσμένους, λοιπόν, 70 ήταν οι Έλληνες που έλαβαν την πολυπόθητη πρόσκληση στα χέρια τους.

#2. H Dior Cruise 2022 συλλογή εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία και τις Ελληνίδες θεές

Το ποιοι θα είναι στο show δεν είναι το θέμα, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει στην τελική, είναι τα ρούχα. Η συλλογή, λοιπόν, κάνει focus στην ελληνική μυθολογία, την μητριαρχία (ή την έλλειψη αυτής) και την γυναικεία παρουσία στους αρχαίους χρόνους. Η Maria Grazia Chuiri εξέτασε την παρουσία των Ελληνίδων θεών, όπως τη Μητέρα Θεά αλλά και τη Θεά των Όφεων από την Αρχαία Κρήτη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ίδια η σχεδιάστρια σε κουβέντα της για τον Filippo Cosmelli, για το IF Experience, εκτός από τις δυναμικές παρουσίες στην Αρχαία Ελλάδα, η Dior Cruise 2022 συλλογή, εξετάζει τις αρχαίες τεχνικές ύφανσης. Η υφαντική αποτελούσε μία από τις βασικές οικοτεχνικές δραστηριότητες τόσο στην αρχαιότητα, όσο και στην σύγχρονη ελληνική βιομηχανία και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη γυναικεία δραστηριότητα. Η Chuiri, λοιπόν, θα εξετάσει τις τεχνικές αυτές τις οποίες και θα συμπεριλάβει στα ρούχα της συλλογής.

#3. Η Maria Grazia Chiuri ταξίδεψε στην Ελλάδα και μελέτησε αρκετά την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά για τη Dior Cruise 2022

Από τη Σαντορίνη, τους Δελφούς και την Κνωσό, η Maria Grazia Chiuri ταξίδεψε σε όλους τους σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους της Ελλάδας, για την έμπνευση της Dior Cruise 2022 συλλογής.

Μέσα από τα ταξίδια της, κατάφερε να μάθει καλύτερα την ιστορία της Ελλάδας και τη θέση της γυναίκας (όπως της Μητέρας Θεάς) στους αρχαίους χρόνους. Η γυναίκα είναι η βασική πηγή έμπνευσης της Chiuri σε όλες τις συλλογές της, στοχεύοντας στο να επικοινωνήσει τη σημαντικότητα της ισότητας και της δυναμικής της γυναικείας υπόστασης στη σύγχρονη κοινωνία, μέσα από τα ρούχα της.

Η ελληνική μυθολογία, λοιπόν, που έχει τόσες σημαντικές γυναικείες παρουσίες, ήταν βασική έμπνευση της σχεδιάστριας για το show.

#4. Ο οίκος ανέθεσε σε Έλληνες τεχνίτες την παραγωγή των υφασμάτων

Διατηρώντας τις «παραδόσεις», όσον αφορά τη δημιουργία των Cruise συλλογών των οίκων, η παραγωγή των ρούχων της Dior Cruise 2022 συλλογής, πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με Έλληνες τεχνίτες και με τοπικές ελληνικές επιχειρήσεις μόδας, τα ρούχα της συλλογής θα χρησιμοποιούν ελληνικά υφάσματα και πρώτες ύλες. Η συνεργασία του οίκου με Έλληνες τεχνίτες και επιχειρήσεις (από το Σουφλί, το Άργος, την Κρήτη μέχρι και την Ήπειρο), λέγεται ότι θα συνεχιστεί και μετά την παρουσίαση του show, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία.

Το ίδιο είχε κάνει η Chuiri και για το περσινό Cruise 2021 show της (και για όλες τις Cruise συλλογές του οίκου), στο Lecce της Ιταλίας, αναθέτοντας σε τοπικούς καλλιτέχνες την παραγωγή των υφασμάτων.

#5. Μετά το show, θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογή, σε όλη την Αθήνα

Μετά την παρουσίαση της συλλογής στο Καλλιμάρμαρο θα ακολουθήσουν ειδικές φωτογραφήσεις του Dior σε αρχαιολογικά μνημεία, όπως την Ακρόπολη, την Αρχαία Αγορά κι αλλού. Παράλληλα, ο οίκος θα γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ από τα ταξίδια της σχεδιάστριας στην Ελλάδα που θα προβάλει την έμπνευση της συλλογής, αλλά και τον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό.

Τέλος, το show της Dior Cruise 2022 συλλογής που θα πραγματοποιηθεί στις 17/06 στις 9.00 μ.μ, θα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς online, εδώ, ενώ θα γίνει απευθείας μετάδοση από το Καλλιμάρμαρο στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς και τον κινηματογράφο Cine Paris, στην Πλάκα.