FASHION NEWS

Dior: Η Cruise 2021 συλλογή τιμά την παράδοση της Ιταλίας σε ένα άκρως βουκολικό show

AP Photo Riccardo De Luca

Προσωπικά, είμαι φαν της Maria Grazia Chiuri. Πιστεύω ότι είμαι μια γυναίκα, μια σχεδιάστρια που έχει όραμα. Που αγαπάει τη γυναίκα και την εξυμνεί σε κάθε ευκαιρία. Η κληρονομιά της, τα τελευταία 4 χρόνια στον οίκο Dior, οι συλλογές της και οι συνεργασίες της με γυναίκες φεμινίστριες (και όχι μόνο) που παρουσιάζουν και στηρίζουν το γυναικείο φύλο με τον πιο υγιές τρόπο, είναι η απόδειξη. Υπάρχουν όμως και ελλείψεις. Παρ’ όλο τον ρομαντισμό και το συναίσθημα που προκαλείται κάθε φορά που θα παρακολουθήσει κανείς μια παρουσίαση του οίκου Dior, πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για εξέλιξη. Στην εκπροσώπηση της γυναικείας ομορφιάς, αλλά και στις ίδιες τις δημιουργίες.

Η Cruise 2021 συλλογή του οίκου Dior, για εμένα, είχε αυτές τις μικροελλείψεις. Ήταν μια συναισθηματικά «φορτισμένη» παρουσίαση; Σίγουρα. Ήταν η πρώτη μετά το outbreak του Covid-19. Αλλά ο κόσμος είναι διαφορετικός από τότε. Εμείς είμαστε λίγο διαφορετικοί από τότε. Και ίσως να θέλαμε και η συλλογή να εκφράζει τα περίεργα και διαφορετικά συναισθήματα που νιώθουμε μετά απ’ όλα αυτά τα κοσμοϊστορικά συμβάντα που έχουμε ζήσει τους τελευταίους 4 μήνες. Μόνο και μόνο για να συσχετιστούμε.

Η βουκολική Cruise 2021 συλλογή του οίκου Dior

Η Maria Grazia Chiuri επέστρεψε στην πασαρέλα, αλλά για την προστασία όλων, το show για την Cruise 2021 συλλογή παρουσιάστηκε χωρίς κοινό. Στην προσπάθεια πολλών σχεδιαστών να μειώσουν τις ενδιάμεσες συλλογές τους στοχεύοντας στο να είναι πιο “enviromental conscious”, οίκος Dior σκέφτεται πρακτικά. Οι Cruise 2021 συλλογές είναι οι μόνες που οι οίκοι μπορούν να πωλούν στα καταστήματα και online για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να βγουν σε εκπτώσεις.

Παρ’ όλο το εμπορικό ενδιαφέρον της συλλογής, υπήρχε, όπως σ’ όλες τις συλλογές Dior, και ένα high concpet πίσω απ’ αυτή. Ο οίκος παρουσίασε live την Cruise 2021 συλλογή στην Piazza del Duomo στο Lecce, μια μικρή πόλη στην Puglia της Ιταλίας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Chiuri πραγματοποιεί fashion show του brand, στην χώρα γέννησής της. Ήταν, λοιπόν, προσωπική υπόθεση και θέλησε να τιμήσει την κουλτούρα της πόλης με αυτή την κολεξιόν.

WireImage / Stefania D'Alessandro

Σε ένα στολισμένο με πολύχρωμα φώτα σκηνικό, το οποίο περιλάμβανε εμψυχωτικές φράσεις, όπως “Remember The First Time You Saw Her Name,” “Wish Is Revolutionary Because It Seeks What Cannot Be Seen,” και “We Rise By Lifting Others”, η Chiuri έθεσε τον τόνο. Στην πασαρέλα υπήρχε μάλιστα μια ορχήστρα κάτω από μια πέργκολα, που έπαιζε παραδοσιακή μουσική για το show. Τη μουσική συνόδευαν και χορευτές που παρουσίασαν μια εκδοχή της “pizzica”, ενός παραδοσιακού ιταλικού χορού.

Οι αναφορές στην παράδοση και η συνεργασία με τοπικούς βιοτέχνες

H βουκολική παράδοση της Lecce ήταν η έμπνευση για την Cruise 2021 συλλογή της Dior. Στο show παρουσιάστηκαν 90 looks, όλα τα οποία κατασκευάστηκαν με πρώτες ύλες που προμηθεύτηκε ο οίκος από τοπικούς βιοτέχνες.

Getty Images / Vittorio Zunino Celotto

Η συλλογή είχε όλα signature σχέδια που έχουν συνηθίσει να βλέπουμε από τον οίκο: αραχνοΰφαντα φορέματα με περίτεχνα κεντήματα από στάχυα, φορέματα από δαντέλα με τονισμένη μέση από παχιές δερμάτινες ζώνες και bustiers, μέχρι και λινά, άνετα κοστούμια.

Getty Images / Vittorio Zunino Celotto

Getty Images / Vittorio Zunino Celotto

Παντελόνια και φούστες με φλοράλ prints, πόντσο και παλτό με κρόσσια και pinafore φορέματα. Τα αξεσουάρ είχαν κι αυτά παρόμοια αισθητική. Μαντήλια για τα μαλλιά, χρυσά κοσμήματα σε σχήμα φύλων και εσπαντρίγιες αλλά και lace-up φλατ και μπότες.

Dior WireImage / Stefania D'Alessandro

Getty Images / Vittorio Zunino Celotto

Από τα ρούχα ως και το show, υπήρχε μια γενικότερη εορταστική διάθεση στη συλλογή που εξέφραζε την λατρεία της Chiuri για την πόλη της Lecce.

Dior WireImage / Stefania D'Alessandro

Η ωδή στην μικρή παραδοσιακή ιταλική πόλη που μεταφράστηκε πλουσιοπάροχα αλλά και ταπεινά ταυτόχρονα, μέσω της συλλογής, είχε σίγουρα ενδιαφέρον. Ίσως σε μια άλλη περίοδο, κοινωνικά, να την είχαμε απολαύσει περισσότερο. Τώρα όμως, post Covid-19, post των διαδηλώσεων του Black Lives Matters, η ζωή μας έχει αλλάξει. Αν και μια πανέμορφη συλλογή, θα θέλαμε, να έχει ένα πιο ηχηρό μήνυμα.