ΜΟΔΑ

Christian Dior: 110 χρόνια μετά

Ο Christian Dior υπήρξε ένας από τους πιο θρυλικούς fashion designers παγκοσμίως. Ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε ριζικά τη μόδα τη δεκαετία μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσίασε έναν εντελώς διαφορετικό τύπο γυναίκας και δημιούργησε τον οίκο-μύθο που βρίσκεται κυρίαρχος στο κόσμο της μόδας μέχρι και σήμερα και δεν είναι άλλος από το Dior. Με βάση την 110 επέτειο από τη γέννησή του, δε θα μπορούσε να λείπει ένα αφιέρωμα για τη ζωή του Γάλλου couturier που ‘έπλασε’ αυτό που αποκαλούμε ‘fashion industry’.

Από την Αφροδίτη Σακκά

Τα πρώτα χρόνια

21 Ιανουαρίου του 1905 στη παραθαλάσσια πόλη, Granville της Γαλλίας, γεννήθηκε ο Christian Dior, γιός ενός πλούσιου κατασκευαστή λιπασμάτων, δεύτερος από τα πέντε αδέρφια. Στην ηλικία των 5 ετών μετακομίζει με την οικογένειά του στο Παρίσι, εκεί που θα αρχίσουν όλα.

Παρ’ όλο που οι γονείς του ελπίζουν να ακολουθήσει τη καριέρα του διπλωμάτη, εκείνος έχει ήδη αρχίσει να ανακαλύπτει τη καλλιτεχνική του κλίση και να φτιάχνει σκίτσα τα οποία πουλάει στο δρόμο για μερικά ψιλά. Το 1928 αφήνει το σχολείο και με την οικονομική βοήθεια του πατέρα του ανοίγει μια μικρή γκαλερί ονόματι Galerie Jacques Bonjean μαζί με το φίλο του Jacques Bonjean. Μεταξύ άλλων η γκαλερί πουλάει και έργα του Pablo Picasso.

Με τον ερχομό της Μεγάλης ‘Ύφεσης το 1929, το χαμό της μητέρας και του αδερφού του και τη κατάρρευση της επιχείρησης του πατέρα του, ο νεαρός Dior αναγκάζεται να κλείσει τη γκαλερί.

Η αρχή στο κόσμο της μόδας και ο οίκος Dior

Τα πρώτα βήματα της καριέρας του γίνονται στις αρχές του 1930 όταν με τη παρότρυνση του φίλου του Jean Ozenne αρχίζει να πουλάει τα σχέδια του σε διάφορους οίκους μόδας ώστε να μπορεί να βγάζει τα προς το ζήν μιάς που η γκαλερί δεν υπάρχει πια. Κάποια από τα σχέδιά του τα αγοράζει η σχεδιάστρια καπέλων Agnes. Την ίδια περίοδο γνωρίζει τον σχεδιαστή Robert Piguet ο οποίος αγοράζει μερικά από τα σχέδια του και ορισμένα δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Figaro. Η γνωριμία αυτή ξεκινά μία συνεργασία μεταξύ των δύο, φέρνοντας τον Christian σε θέση σχεδιαστή στον οίκο του Piguet μέχρι και το 1938. Το 1940 και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, τον αναγκάζουν να καταταχθεί στο στρατό και να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από την καλλιτεχνική του καριέρα.

Όταν πλέον έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις το 1942, ο Christian ξεκινά να δουλεύει για τον couturier Lucien Long, μαζί με τον Pierre Balmain, έχοντας τη θέση των βασικών σχεδιαστών. Κατά τη διάρκεια του πολέμου –όπως και άλλοι Γάλλοι σχεδιαστές σαν το Jeanne Lanvin και Nina Ricci – το atelier του Lelong ντύνει τις συζύγους στρατηγών Ναζί και Γάλλων συνεργατών με σκοπό να διατηρήσει το κόσμο της μόδας ζωντανό και υπό αυτές τις συνθήκες, για λόγους οικονομικούς και καλλιτεχνικούς. Καθώς λοιπόν ο Dior ντύνει τις συντρόφους του ναζιστικού κινήματος, η αδερφή του, Catherine, ως μέλος της γαλλικής αντίστασης συλλαμβάνεται από τη Gestapo και μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ravensbrück. Επιβιώνει και απελευθερώνεται το 1945. Το πρώτο άρωμα που δημιούργησε ο Christian Dior είναι αφιερωμένο σε εκείνη και λέγεται Miss Dior.

To άρωμα μιας γυναίκας λέει πιο πολλά για εκείνη, παρά ο γραφικός της χαρακτήρας.

O οίκος Christian Dior ιδρύεται στις 16 Δεκεμβρίου, 1946 στο νούμερο 30 της Avenue Montaigne στο Παρίσι με τη βοήθειά του Marcel Boussac ενός Γάλλου μεγιστάνα υφασμάτων. Μαζί, Dior και Boussac, δημιουργούν μία εταιρεία των 6 δισεκατομμυρίων (σε γαλλικά φράγκα) η οποία απασχολεί 80 άτομα. Το 1947 ο Dior παρουσιάζει τη πρώτη του collection.

 

To ‘New Look’ και τα χρόνια της επιτυχίας

12 Φεβρουαρίου, 1947, έξι μοντέλα περπατούν στη πρώτη επείδηξη Dior, παρουσιάζοντας 90 διαφορετικές δημιουργίες. Με το που τελειώνει η επίδειξη, όλοι οι παρευρισκόμενοι ξεσπούν σε επευφημίες . Μέσα σε αυτούς και η αρχισυντάκτρια του αμερικάνικου περιοδικού Harper’s Bazzar, Carmel Snow, η οποία μέσα στον ενθουσιασμό της καταφέρνει και σφραγίζει την ονομασία αυτού που αργότερα θα γίνει το σήμα κατατεθέν του Christian Dior και ένας σταθμός στην ιστορία της μόδας. “Πρόκειται για μια επανάσταση, αγαπητέ Christian. Τα φορέματά σας έχουν ένα πολύ έντονο new look..”

Οι σειρές ‘Corolle’ και ‘Huit’ ανήκουν στο πλέον καθιερωμένο ‘New Look’ το οποίο έχει κάνει την επανάσταση στο κόσμο της μόδας. Το look αποτελείται από μακριά, πληθωρική φούστα κάτω από το γόνατο που φτάνει στη μέση της γάμπας, πολύ λεπτή μέση και πολύ πιο ενισχυμένο μπούστο από αυτό που είναι της μόδας από το 1910. Η φόρμα που σχηματίζεται θυμίζει αυτή μιας κλεψύδρας και για την επίτευξη των έντονων καμπυλών χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες τεχνικές όπως η χρήση σφιχτού κορσέ. Το New Look αποτελεί την αντίδραση στους μεταπολεμικούς περιορισμούς σχετικά με την ενδυμασία, που απαιτούν αυστηρά μέχρι 20 γιάρδες (περίπου 18 μέτρα) ύφασμα σε ένα κοινό φόρεμα. Ακόμα, αρνητική κριτική δέχεται και από κάποια φεμινιστικά κινήματα τα οποία κατηγορούν το look για ανάδειξη της γυναίκας ως σεξουαλικό αντικείμενο: οι αντιδράσεις αυτές σταματούν με το τέλος τον πολεμικών ελλείψεων. Το New Look έχει καθιερωθεί πια σε Ευρώπη και Αμερική και ο οίκος βομβαρδίζεται από παραγγελίες.

 

 

Διάσημες σταρς, όπως η Rita Hayworth και η Margot Fonteyn αγοράζουν και φορούν κομμάτια του Dior και ο οίκος απογειώνεται ακόμα περισσότερο. Ο Christian Dior καλείται να παρουσιάσει μία προσωπική collection για την Αγγλική βασιλική οικογένεια αν και ο βασιλιάς Γεώργιος απαγορεύει στις νεαρές πριγκίπισσες, Elizabeth και Margaret, να υιοθετήσουν το New Look μιάς που αυτό μπορεί να θέσει κακό παράδειγμα σε μία μεταπολεμική εποχή γεμάτη καθωσπρεπισμούς.

Ο Christian Dior είναι γνωστό πως ήταν ιδιαίτερα προληπτικός, κάτι που ενισχύθηκε με τα χρόνια. Κάθε collection περιέχει ένα παλτό με το όνομα της πόλης που γεννήθηκε –Granville- , σε κάθε επίδειξη τουλάχιστον ένα μοντέλο πρέπει να φοράει το αγαπημένο του λουλούδι –κρίνο- και ποτέ μία couture επίδειξη δε ξεκινάει αν πρώτα δεν έχει συμβουλευθεί τη προσωπική του χαρτορίχτρα.

Ο Dior είναι ο πρώτος που θα ιδρύσει ένα luxury ready-to wear οίκο, στη γωνία της 5 Αvenue και 57 Street στη Νέα Υόρκη, το Νοέμβριο του 1948. Την ίδια χρονιά λανσάρει τα Dior Parfums με το Miss Dior να είναι το πρώτο και το Diorama να ακολουθεί την επόμενη χρονιά.

 

Το 1949 ο Dior είναι ο πρώτος couture σχεδιαστής που δίνει άδεια παραγωγής για τα σχέδια του. Έχοντας συνειδητοποιήσει τη σημασία ενός total look -άλλωστε το New Look δεν θα είναι ολοκληρωμένο χωρίς τα αντίστοιχα Dior παπούτσια, καπέλο και γάντια- λανσάρει με το συνεργάτη του Jacques Rouët μία σειρά από luxury προϊόντα του οίκου Dior. Γούνες, γραβάτες, αρώματα είναι μερικά από τα αξεσουάρ που κατασκευάζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου εξαπλώνοντας το όνομα Dior σε κάθε χώρα. Η κίνηση αυτή κατακρίνεται έντονα από το French Chamber of Couture με τη κατηγορία ότι μετατρέπει τη haute couture σε κάτι φθηνό. Παρ΄όλα αυτά, σε λίγο καιρό όλοι οι οίκοι μόδας θα ακολουθήσουν τα βήματα του Dior.

 

Το τέλος του Christian Dior και η συνέχεια της κληρονομιάς

Το 1955 ο Yves Saint Laurent γίνεται βοηθός παραγωγής στον οίκο Dior. Στις 24 Οκτωβρίου του 1957 ο Christian Dior παθαίνει καρδιακή προσβολή και χάνει τη ζωή του. Ο οίκος βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση. Γύρω στα 2.500 άτομα παρευρίσκονται στη κηδεία του ανάμεσά τους όλοι οι συνεργάτες του και διάσημοι πελάτες του καθώς και η Δούκισσα του Windsor. Σε μία προσπάθεια να βρεθεί κάποια τάξη ο Jacques Rouët διορίζει το 21χρονο Yves Saint Laurent ως καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου. Ο Saint Laurent παραμένει στη θέση αυτή μέχρι να τον καλέσουν να υπηρετήσει τα στρατιωτικά του καθήκοντα. Τη θέση του παίρνει ο Marc Bohan ο οποίος αποδεικνύεται ιδιαίτερα ικανός και σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας εποχής λανσάροντας το ‘Slim Look’, μία πιο μοντέρνα σιλουέτα σε αντίθεση με τη κλασσική Dior φιγούρα.

Ο Yves Saint Laurent με το πρώτο του σχέδιο για τον οίκο Dior

Το 1997 o πλέον διευθυντής και CEO του οίκου Dior, Bernard Arnault, διορίζει το Βρετανό σχεδιαστή John Galliano στη θέση του Marc Bohan. “Ο Galliano έχει ένα είδος δημιουργικού ταλέντου πολύ κοντά σε αυτό του Christian Dior. Έχει την ίδια εκπληκτική μίξη, ρομαντισμού, φεμινισμού και νεωτερισμού που χαρακτήριζε το Monsieur Dior. Μπορεί κανείς να βρει ομοιότητες με το style του Dior, στα κουστούμια, στα φορέματα – σε όλες του τις δημιουργίες.” είπε ο Arnault για το Galliano.

 

Ο Galliano ήταν δημιουργικός διευθυντής στον οίκο Dior μέχρι και το 2011, από την οποία θέση απολύθηκε ύστερα από τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο εξαπολύει αντισημιτικά σχόλια σε μέρος του κοινού, υπό την επήρεια αλκοόλ σε ένα μπαρ στο Παρίσι. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο από φήμες και εικασίες, ο Raf Simons παίρνει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στην οποία βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

 

Dior Άνοιξη-Φθινόπωρο 2014-2015

Ο Christian Dior ήταν ένας σχεδιαστής που αγαπούσε τις γυναίκες και τη γυναικεία σιλουέτα με ένα πολύ όμορφο και ξεχωριστό τρόπο. Υμνούσε τη ντελικάτη μέση και τις καλοσχηματισμένες γάμπες. Όχι μόνο κατάφερε να κάνει το όνομα Dior παγκοσμίως γνωστό αλλά και αναγνωρίσιμο από γυναίκες και άντρες σε όλο το κόσμο, αλλά είχε την επιχειρηματική ικανότητα να διακρίνει την ανάγκη των γυναικών να ‘ανήκουν’. Το πως μία υπογραφή και ένα μία ετικέτα φανέρωναν όχι μόνο ποιότητα και style αλλά και έναν ολόκληρο τρόπο ζωής, επηρέασε και επηρεάζει το κόσμο της μόδας όπως ελάχιστοι έχουν κάνει μέχρι σήμερα και πάντα θα αποτελεί ένα βασικό κομμάτι στην εξέλιξη της γυναίκας στην ιστορία της μόδας.

Dior Facts:

Τα πρώτα του σχέδια ήταν καπέλα και όχι ρούχα και τα πουλούσε για 10 cents.

Ο οίκος Dior δεν κατάφερε να φτάσει την επιτυχία που είχε με το New Look με κανένα από τους διάδοχούς του.

Η Coco Chanel είχε πει ότι ο Dior “ντύνει τις γυναίκες σαν πολυθρόνες” και εκείνος είχε πει για τη Coco “με ένα μαύρο πουλόβερ και 10 σειρές μαργαριτάρια ξεσήκωσε τη μόδα”.

To 2006 o τραγουδιστής Morrissey κυκλοφόρησε ένα τραγούδι με το τίτλο “Christian Dior” καθώς πιστεύει πως η ζωή του μοιάζει με αυτή του σχεδιαστή.

Τα έσοδα που αποφέρουν τα αρώματα ξεπερνούν κατά πολύ αυτά των ρούχων και αξεσουάρ.

Ενημερώσου για τον κόσμο της μόδας στο Ladylike

9 νέα μοντέλα που θα λάμψουν το 2015

H ζωή, ο θάνατος και η διαχρονική κομψότητα του Oscar de la Renta