FASHION SHOW

Chanel: Το ιστορικό Métiers d’Art show 2023 στην Αφρική, με αέρα από 70s

Images by Malick Bodian with Ibrahim Kamara/CHANEL

Είναι τόσες πολλές οι αναφορές που χρησιμοποιεί η μόδα, όλα αυτά τα χρόνια, από την αφρικανική μόδα και κουλτούρα, που νομίζω ότι ήταν καιρός να αναγνωριστεί, η συνεισφορά της στον χώρο αυτό.Η αφρικανική μόδα είναι πλούσια σε ιστορία, σε artisans που δημιουργούν εκπληκτικά, χειροποίητα υφάσματα και παραδοσιακά μοτίβα και έχουν, με τον έναν ή άλλο, επηρεάσει τους σχεδιαστές, ανά τα χρόνια. Ο οίκος Chanel, λοιπόν, τιμά την αφρικάνικη μόδα με ένα show που έπρεπε να γίνει. Και το έκανε με τον καλύτερο τρόπο. Διοργανώνοντας το Métiers d’Art show για το 2023, στη Σενεγάλη.

Ο οίκος Chanel, λοιπόν, πήγε Αφρική και διοργάνωσε ένα πραγματικά ιστορικό show στη Ντακάρ της Σενεγάλης (δυτική Αφρική). Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο show ενός οίκου, σαν τον Chanel στην Αφρική, οπότε αυτή η στιγμή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα. Ο γαλλικός οίκος Chanel, παρουσίασε τη Métiers d’Art 2023 συλλογή στη χώρα αυτή, με σκοπό να αναδείξει τους τοπικούς τεχνίτες και να χτίσει σχέσεις με τους δημιουργούς της. Το show παρουσιάστηκε στο Palais de Justice και ήταν ένας πραγματικός εορτασμός της αφρικανικής κουλτούρας και μόδας.

Οι παραδοσιακοί, αφρικανικοί χοροί και η έμπνευση της συλλογής

Η Virginie Viard (καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου), διαπρέπει πραγματικά στις couture συλλογές που σχεδιάζει για τον οίκο. Είναι εκεί που της δίνεται το ελεύθερο να αφεθεί δημιουργικά και να κάνει πράγματα που δεν έχουν στόχο την εμπορικότητα. Οι couture συλλογές και αυτή για το Métiers d’Art show, στοχεύουν στη δημιουργικότητα και όχι στις πωλήσεις. Λόγω της τρομερής δεξιοτεχνίας και ιδιαιτερότητας στα σχέδια και τα υλικά, οι συλλογές αυτές φτιάχνονται είτε για ένα πολύ exclusive πελατολόγιο, είτε για το κόκκινο χαλί ή απλά γιατί είναι καλό marketing. Όταν, λοιπόν, δεν υπάρχει το «βάρος» των πωλήσεων, οι σχεδιαστές μπορούν να είναι πιο ελεύθεροι. Αυτό φαίνεται, να λειτουργεί πάντα για τη Viard, η οποία αντιμετωπίζει πιο απελευθερωμένα αυτές τις συλλογές, από τις Ready-to-Wear (κατά τη γνώμη μου). Απόδειξη αποτελεί αυτό το ιστορικό show της Chanel Métiers d’Art 2023 συλλογής.

Όπως σου έγραψα, αυτό είναι το πρώτο show του οίκου Chanel στην Αφρική, και ο οίκος αποφάσισε να εμβαθύνει στην κουλτούρα της χώρας. Δεν μας στέρησε την τεράστια αφρικανικής κουλτούρας, γι’ αυτό και το show ξεκίνησε με performances από τον μουσικό Obree Daman, και χορευτές από το École des Sables, σε χορογραφία των Dimitri Chamblas και CKay. «Η επίδειξη μόδας γεννήθηκε από την επιθυμία να βουτήξει κανείς στον δημιουργικό αναβρασμό μιας διεθνούς καλλιτεχνικής πρωτεύουσας, που έχει ασκήσει επιρροή σε όλους τους τομείς που είναι αγαπητοί στον οίκο, όπως στη μόδα, τον κινηματογράφο, τον χορό, τη λογοτεχνία, τη σύγχρονη τέχνη και τη μουσική», αναφέρει ο οίκος στο επίσημο site Chanel.

Το Chanel Métiers d’Art 2023 show, γιορτάζει τη δουλειά των 11 οίκων που υπάγονται στον οίκο και που είναι υπεύθυνοι για τη δεξιοτεχνία που κρύβεται «πίσω» απ’ όλα τα προϊόντα Chanel. Φυσικά, ο οίκος δεν ήθελε το show στην Αφρική να περιοριστεί στα 10-15 λεπτά της παρουσίασης της Chanel Métiers d’Art 2023 συλλογής, γι’ αυτό και με αφορμή το show, διοργάνωσε μια σειρά από ενέργειες που τιμούν την κουλτούρα της χώρας. Το show συνοδεύτηκε, από ένα τριήμερο πολιτιστικό πρόγραμμα που περιλάμβανε συζητήσεις για τη βιωσιμότητα στη μόδα, αλλά και ντοκιμαντέρ από σχολεία της Ντακάρ που δείχνουν την προετοιμασία μιας συλλογής.

Πριν την παρουσίαση της Chanel Métiers d’Art 2023 συλλογής, ο οίκος κυκλοφόρησε και μια σειρά από φωτογραφίες που τράβηξε ο Σενεγαλέζος φωτογράφος Malick Bodian και επιμελήθηκε ο Editor-in-chief του Dazed και Image Director του οίκου Off-White, Ibrahim Kamara, που περιλάμβαναν μαύρα μοντέλα για αυτή την άτυπη «καμπάνια» της συλλογής. Εκτός αυτού, ο οίκος παρουσίασε και ένα ντοκιμαντέρ που χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και δείχνει την ιστορία και δημιουργία της συλλογής, behind the scenes. Το φιλμ ανέλαβε το Lyly Films το οποίο συνεργάστηκε με σπουδαστές από σχολές της Σενεγάλης.

Όλα αυτά, δείχνουν την αφοσίωση του οίκου να αναδείξει τα δημιουργικά όνομα της χώρας και να προμοτάρει την πλούσια ιστορία της χώρας και τη συνεισφορά της στη μόδα. Αυτό έκανε την παρουσίαση της Chanel Métiers d’Art 2023 συλλογής, ακόμα πιο ουσιαστική και τα ρούχα ακόμα πιο μοναδικά.

Τα ρούχα της Chanel Métiers d’Art 2023 συλλογής

Με ξεκάθαρες αναφορές από τα 70s, η Chanel Métiers d’Art 2023 συλλογή, εκπέμπει το πνεύμα και τη ζωντάνια της εποχής εκείνης. «Μια πληθώρα χρώματος και ζωντανών μοτίβων εμπνευσμένων από την ενέργεια του 1970, που έχουν μιξαριστεί με τους εμβληματικούς κώδικες του οίκου -την καμέλια, τις «μπλεγμένες» πέρλες, τα πλούσια κουμπιά-κοσμήματα και τις εκθαμβωτικές παγιέτες-, οι οποίοι επαναπροσδιορίστηκαν από τη Virgine Viard μέσα από τον δημιουργικό διάλογο με τους artisans των Maisons d’ art του οίκου Chanel», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του. Αυτή η διάθεση μεταφέρθηκε στα ρούχα, τα οποία είχαν τη ζωντάνια της δεκαετίας, «παντρεμένη» έξυπνα με τια βασικά θεμέλια του οίκου.

Η συλλογή ήταν ένας πραγματικός εορτασμός των μοτίβων και της μίξης του με τους κλασικούς κώδικες του οίκου, όπως τα tweeds. Οι γραμμές είχαν αυτή την αυθεντική 70s αισθητική με τα flared παντελόνια, τις αέρινες τουνίκ, τα φαρδιά πλεκτά και μεσάτα πανωφόρια. Όλα τα looks της Chanel Métiers d’Art 2023 συλλογής, απογειώθηκαν όμως, με τα αξεσουάρ και τις ενδιαφέρουσες υφές στα ρούχα.

Το over-accessorizing μέσα από τα μακριά κολιέ με πέρλες, τις καρφίτσες σε σχήμα καμέλιας, τα oversized, chunky βραχιόλια και υφές όπως τα κεντήματα, οι παγιέτες σε παντελόνες και τοπ και τα 3D embellishments έκαναν τα ρούχα της συλλογής, πραγματικά μοναδικά. Η χρωματική παλέτα των μωβ, πορτοκαλί και ροζ συνάντησε τη «ζεστασιά» των γήινων χρωμάτων, όπως του καφέ και του μπορντώ και των signature ασπρόμαυρων συνδυασμών, για τους οποίους είναι γνωστός ο οίκος. Όλα «έδεσαν» άψογα μεταξύ τους και το αποτέλεσμα ήταν μια πραγματικά όμορφη συλλογή.

Παρακάτω, τα καλύτερα looks από τη Chanel Métiers d’Art 2023 συλλογή.

CHANEL
CHANEL
CHANEL
CHANEL

 

CHANEL
CHANEL
CHANEL
CHANEL
CHANEL
CHANEL
CHANEL