FASHION TRENDS

Balletcore: Η τάση που εμπνέεται από τις μπαλαρίνες και πώς να την υιοθετήσεις

Giambattista Valli Fall 2022 Launchmetrics Spotlight

Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες διεκδικούμε πράγματα. Όταν υπάρχουν τόσες ανισότες ανάμεσα στα φύλα, όταν δεν μας δίνονται οι ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες, όταν είμαστε δέσμιες των κοινωνικών ταμπού σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, πρέπει να μαχόμαστε για τα δικαιώματά μας, ακόμα και για ζητήματα που θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά, νιώθω ότι καμία φορά, ο φεμινισμός ή απλά το γεγονός ότι μαχόμαστε για την ισότητα δεν σημαίνει ότι «γλιτώσαμε» από άλλα στερεότυπα. Οι φεμινίστριες, στα μάτια εκείνων που βλέπουν τον κόσμο στερεοτυπικά, δεν «μπορούν» να είναι γυναίκες που φοράνε ροζ ή που είναι ευαίσθητες. «Πρέπει» να φοράνε ρούχα που δείχνουν ότι είναι δυνατές και σκληρές. Το balletcore trend, λοιπόν, καταρρίπτει αυτά τα στερεότυπα, βάζει τα πράγματα στη θέση τους και δείχνει πώς μπορούμε να γιορτάσουμε τη ρομαντική και πιο soft πλευρά του εαυτού μας, χωρίς απολογίες, μέσα από τα ρούχα μας.

 

Χαίρομαι, λοιπόν, κάθε φορά που προκύπτουν τάσεις όπως το balletcore, το οποίο υπενθυμίζει στον κόσμο, ότι η γυναικεία θηλυκότητα δεν είναι «ένα» πράγμα. Και κυρίως, ότι ακόμα κι αν μαχόμαστε για τα γυναικεία δικαιώματα και διαμαρτυρόμαστε στους δρόμους για ισότητα, μπορούμε να το κάνουμε φορώντας τούλινες φούστες και κορμάκια. Το να είμαστε ευαίσθητες δεν ακυρώνει τον δυναμισμό μας και αυτό ισχύει απόλυτα και για τα ρούχα που φοράμε. 

Η τάση του balletcore ίσως να μην είναι αυτό που φαντάζεσαι

Φέτος, ήταν η χρονιά των “-core” τάσεων. Ανάμεσα στo Barbiecore, το cottagecore και ένα σωρό ακόμη “cores”, η μόδα φαίνεται να εμπνέεται από παντού. Μια “core” τάση που ξεχωρίζουμε ανάμεσα σε όλες αυτές που προμοτάρουν την επανάσταση στο γυναικείο ντύσιμο μέσω του sexy dressing, είναι και το balletcore. Η τάση που εμπνέεται από το μπαλέτο και τα ρούχα που φοράνε οι μπαλαρίνες που αναδεικνύουν μια πιο ρομαντική πλευρά της γυναικείας θηλυκότητας.

Ο/Η/@ καθέν@ από εμάς έχει το δικαίωμα να εκφράσει αυτή τη θηλυκότητα όπως επιθυμεί, και η τάση του balletcore μάς δείχνει πώς μέσα από τα μπαλετικά και πιο ντελικάτα ρούχα, μπορούμε να αποπνεύσουμε δυναμισμό. Το άθλημα αυτό, εξάλλου, είναι από τα πιο απαιτητικά, ένα ακόμη ενδεικτικό της δυναμικής του trend αυτού.

Το balletcore, λοιπόν, έχει αποτελέσει μεγάλο μέρος των trends για τη σεζόν που διανύουμε αλλά και για την Άνοιξη του 2023. Παρ’ όλα αυτά, όσο κι αν τα τυπικά ροζ τούλια και ballet flats αποτελούν τη βάση της τάσης αυτής, σχεδιαστές όπως η Simone Rocha παρουσιάζουν την πιο dark πλευρά του balletcore. Έτσι, θα δούμε το trend αυτό να εκφράζεται μέσα από μαύρα τούλινα φορέματα και ψηλές, δετές μπότες που φέρνουν μια πιο goth ματιά σε αυτό.

Simone Rocha Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Simone Rocha Spring 2023

Από την άλλη, έχουμε και την πιο “school-girl style” προσέγγιση του trend, μέσα από τις συλλογές Miu Miu και τα δημοφιλή, πια, ballet flat παπούτσια που συνδυάζονται με χοντρά καλσόν, αποδίδοντας ένα πιο preppy αποτέλεσμα.

Φυσικά, υπάρχουν και τα κορμάκια που αγκαλιάζουν το σώμα και αναδεικνύουν τις καμπύλες, αλλά και οι διάφορες ροζ αποχρώσεις, από τα blushing pinks μέχρι και τα bold magenta που προσφέρουν μια πιο ρομαντική αλλά και μοντέρνα ταυτόχρονα διάθεση στην τάση του balletcore. Όλα αυτά, μάς επιβεβαιώνουν όλα όσα σου έγραφα στην αρχή: ό,τι η τάση αυτή (όπως και εμείς οι γυναίκες), δεν είναι «ένα» πράγμα. Ο καθένας μπορεί να την ερμηνεύσει διαφορετικά, με βάση την αισθητική του και το πώς νιώθει τη θηλυκότητά του.

Miu Miu Fall 2022 / Launchmetrics Spotlight
Miu Miu Fall 2022

Αν πάλι είσαι οπτικός τύπος, και θέλεις να δεις πώς άλλες γυναίκες υιοθετούν την τάση αυτή, παρακάτω θα βρεις μερικά καλά παραδείγματα που σου δώσουν ιδέες για το πώς να φορέσεις την τάση αυτή.

Με πουλόβερ, σορτς και μπαλαρίνες

Launchmetrics Spotlight

Πώς να φορέσεις το balletcore: Με σακάκι και παντελόνα και μπαλαρίνες

Με πουλόβερ, τούλινη φούστα και μποτάκια

Launchmetrics Spotlight

Φορώντας ροζ -όπως μια ροζ ζακέτα και σατέν φούστα