FASHION TRENDS

Το sexy dressing φέρνει την επανάσταση: 4 φθινοπωρινές τάσεις που εμπνέονται από τα lingerie

Ludovic de Saint Sernin Fall 2022 Imaxtree

Είναι οι μικρές νίκες στη ζωή, που μας βοηθούν να πάμε μπροστά. Οι δικές μας, μικρές (ή μεγάλες) επαναστάσεις από τα όρια που βάζουμε στους άλλους και πώς μας συμπεριφέρονται, μέχρι το πώς ντυνόμαστε. Το γυναικείο ντύσιμο αποτελούσε από πάντα «κόκκινο πανί», κοινωνικά και συνεχίζει να αποτελεί μέχρι και σήμερα, εν έτει 2022, μέρος του πώς ορίζουν κάποιοι το γυναικείο φύλο. Αν ντύνεσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, σου φοράνε μια ταμπέλα που καθορίζει το ποια είσαι.

 

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η κοινωνία δεν θέλει να δει τις γυναίκες να απελευθερώνονται πραγματικά. Όταν τα θύματα βιασμού ακόμα, κρίνονται και τιμωρούνται (ψυχολογικά τουλάχιστον), για το τι φορούσαν, δείχνει πόσο πίσω είμαστε ακόμα κοινωνικά. Όταν φοράς κοντές φούστες και οι άνδρες σε κοιτούν στο δρόμο με λάγνο βλέμμα, όταν οι γυναίκες σε λένε «εύκολη» γιατί φοράς sheer ρούχα κ.ο.κ., όλα δείχνουν πόσο πίσω είμαστε. Υπάρχει όμως, και η μόδα, που σε πολλές περιπτώσεις, στηρίζει τις γυναίκες με τον τρόπο της και θέλει αυτή την άτιμη απελευθέρωσή τους (σεξουαλική και ενδυματολογική). Και κάπως έτσι, προκύπτουν κάποιες τάσεις φθινοπωρινές σε αυτή την περίπτωση-, οι οποίες μας λένε ότι είναι ΟΚ, να είμαστε σέξι. Αυτή είναι μια μικρή επανάσταση, στα μάτια μου. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδια με αυτή που συμβαίνει, για παράδειγμα στο Ιράν, αλλά είναι μια μικρή νίκη.

Οι φθινοπωρινές τάσεις με βάση τις Fall 2022 συλλογές, λοιπόν, προσφέρουν μια ευρύτερη έννοια του sexy dressing και το κάνουν με τον «παραδοσιακό» τρόπο: με έμπνευση από τα lingerie aka τα εσώρουχα.

Τα εσώρουχα εμπνέουν τις πιο σέξι, φθινοπωρινές τάσεις

Αν και στο «λεξιλόγιο» της μόδας, η γυναικεία ενδυματολογική απελευθέρωση έχει ξεκινήσει προ ετών (ο Jean Paul Gaultier, η Vivienne Westwood, ο Mugler είναι μερικοί πρωτοπόροι σε αυτό), η μόδα -όπως και η κοινωνία- κάνει πισωγυρίσματα. Μετά από δύο χρόνια, που ήμασταν «καλυμμένες» με χοντρά hoodies και φόρμες, οι φθινοπωρινές τάσεις μάς επιτρέπουν να αφεθούμε ενδυματολογικά. Αν και δεν είναι όλες οι τάσεις της ίδιας φιλοσοφίας, υπάρχουν πολλά στοιχεία στις πασαρέλες που επιβεβαιώνουν την άνοδο του sexy dressing.

Έτσι, με έμπνευση από τα lingerie, οι φθινοπωρινές τάσεις θέλουν να δείξουμε δέρμα. Είναι μια γενικότερη φιλοσοφία, η οποία κρύβεται πίσω από αυτές τις τάσεις. Είναι αυτή η εύκολη και αυθόρμητη σεξουαλικότητα που υπονοείται μέσα από αυτά τα ρούχα. Μπορεί να μην είναι επαναστατικά σαν τα σουτιέν/κώνοι του Gaultier, αλλά είναι «αρκετά» ώστε να μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε στις εμφανίσεις μας, πιο εύκολα.

Έτσι, με τα σέξι bralettes και τις φούστες, τους κορσέδες και τα διάφανα υφάσματα που δεν αφήνουν τίποτα στη φαντασία, μπορούμε, σε καθημερινό επίπεδο πια, να κάνουμε τη δική μας μικρή επανάσταση προς μια πιο ελεύθερη από τα ταμπού κοινωνία.

Φθινοπωρινές τάσεις: Διαφάνεια

Fendi Fall 2022 / Imaxtree
Fendi Fall 2022

H διαφάνεια έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας εδώ και λίγο καιρό, με τη φθινοπωρινή σεζόν να «χτυπάει» κόκκινο. Αυτή είναι η περίοδος που μπορούμε να «παίξουμε» περισσότερο με αυτή την τάση, μέσα από τα layers και τα πανωφόρια και τα καλσόν κ.ο.κ. Όσον αφορά το trend, όμως, η διαφάνεια υπάρχει παντού: σε sheer φορέματα, τοπ, αλλά και φούστες. Χρησιμοποιώντας τη διαφάνεια όσο λίγο ή πολύ θέλουμε, αυτή η τάση αξίζει τον (ενδυματολογικό) πειραματισμό.

Κορσέδες

Versace Fall 2022 / Imaxtree
Versace Fall 2022

Από την Λατινική λέξη corpus, η ονομασία του εσώρουχου σημαίνει «μικρό σώμα». Και αυτός ήταν και ο αρχικός ρόλος του κορσέ. Η «πειθαρχία» του κορμού. Αυτό το αρκετά περιοριστικό είδος εσώρουχου, που μάλιστα προκαλούσε πόνο στις γυναίκες του 18ου αι. όταν το φορούσαν κάτω από τα ογκώδη φορέματά τους, η μόδα του σήμερα το αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά. Απενοχοποιεί την εφαρμογή και την μετέπειτα φετιχιστική του χρήση, και μέσω των Fall 2022 συλλογών, βλέπουμε πιο απελευθερωτικά αυτό το τόσο στιγματισμένο ρούχο. Μέσα από corset dresses, τα φημισμένα τοπ, αλλά και bustiers, οι κορσέδες είναι σέξι κι όποιος αντέξει.

Διάφανες φούστες

Prada Fall 2022 / Imaxtree
Prada Fall 2022

Βασισμένες στις slip skirts των late 90s, οι διάφανες φούστες αποκτούν τη δική τους στιγμή στη μόδα. Αν και πρόκειται για μια από τις πιο «τολμηρές» τάσεις της λίστας, είναι εύκολη ως προς το styling. Μπορείς να τη φορέσεις με κορμάκι και με ένα πανωφόρι από πάνω (αν δεν θέλεις να δείξεις τα οπίσθια) ή φορεμένη πάνω από παντελόνι ή φόρεμα. Εμπνευσμένη από τα λεγόμενα night gowns (τα νυχτικά), οι φούστες αυτές είναι το hit της σεζόν.

Statement bralettes

Diesel Fall 2022 / Imaxtree
Diesel Fall 2022

Μπορεί στις πασαρέλες να μην είδαμε κάτι τόσο bold, όσο τα cone bras του Jean Paul Gaultier, αλλά το σίγουρο είναι ένα: τα bralettes ήρθαν για να μείνουν. Είναι από τις φθινοπωρινές τάσεις της λίστας με την οποία ίσως να έχουμε πειραματιστεί περισσότερο, μιας και αποτελούν ένα item που πολλές γυναίκες φοράνε ήδη. Η διαφορά εδώ, όμως, είναι ο ρόλος των bralettes στα looks μας. Σύμφωνα με τις πασαρέλες, αποκτούν πιο ενεργό ρόλο στις εμφανίσεις μας, μέσα από πιο statement και εντυπωσιακά σχέδια. Τα denim bralettes, αυτά με παγιέτες, ακόμα και διάφανα σχέδια (να, πάλι η διαφάνεια), η τάση αυτή είναι τόσο σέξι όσο και fashion forward.