FASHION SHOW

Aloha! Ο Jacquemus κάνει το μεγάλο “Splash” στη Χαβάη. Ούτε η βροχή δεν τον σταμάτησε από το να παρουσιάσει τη συλλογή του

Darryl Oumi/Getty Images/Ideal Images

Oh, the drama! Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για τους σχεδιαστές μόδας, από τα «αναπάντεχα» σε ένα καλοκουρδισμένο fashion show. Η οργάνωση μιας επίδειξης μόδας, ειδικά αυτές των διεθνών οίκων, έχει απαιτήσεις. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι backstage που φροντίζουν για το πρόγραμμα, τις συνθήκες, και που ελέγχουν μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια ώστε να βγει ένα show, αψεγάδιαστο. Αυτό ίσχυε και στην παρουσίαση της Spring/Summer 2022 συλλογής Jacquemus. Αυτό όμως που ο Γάλλος σχεδιαστής και οι συντελεστές του show δεν υπολόγισαν, ήταν ο καιρός. Όταν πραγματοποιείς show, αυτού του βεληνεκούς, στα οποία μας έχει συνηθίσει ο designer, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και για την αναποδιά. Τον καιρό δεν μπορείς να τον ξέρεις σίγουρα, αλλά μπορείς να είσαι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο.

Ο Simon de Porte Jacquemus, όμως, δεν ήταν προετοιμασμένος για το τροπικό κλίμα της Χαβάης, όπου πραγματοποιήθηκε το καινούργιο του show. Γνωστός για τα εντυπωσιακά fashion shows του, ο σχεδιαστής αποφάσισε να φύγει εκτός γαλλικών συνόρων για να αποδείξει στο κοινό του ότι η γυναίκα Jacquemus δεν είναι η τυπική Γαλλίδα. Είναι μια γυναίκα που λατρεύει τις περιπέτειες, και αν κρίνουμε από την βροχή που ξέσπασε πριν την έναρξη του show, αυτό επιβεβαιώθηκε. Η βροχή όμως, δεν ήταν αυτή που έκανε το μεγάλο “Splash” στη νέα του συλλογή. Ήταν τα ρούχα.

“Le Splash”: Η νέα συλλογή Jacquemus «αγκαλιάζει» το υδάτινο στοιχείο

Με το όνομα της Spring/Summer 2022 συλλογής Jacquemus, “Le Splash”, να προμηνύει το ύφος των ρούχων, o σχεδιαστής εμπνέεται από το νερό για τη νέα κολεξιόν. Με έμπνευση από τον φημισμένο πίνακα του David Hockney, “The Splash”, η συλλογή του Γάλλου σχεδιαστή είχε ξεκάθαρες αναφορές από το έργο του 1966. Αυτός ο πίνακας και τα θαλάσσια σπορ, ήταν η έμπνευση της συλλογής. Και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την O’ahu στη Χαβάη για να παρουσιάσει αυτό το show (υπάρχει η Ελλάδα, αλλά ίσως την επόμενη φορά).

O Jacquemus αποφάσισε να φύγει από την Γαλλία, όπου παρουσιάζει συνήθως τα shows του, και να κατευθυνθεί προς την παραλία. Με σκοπό να αφουγκραστεί όλη την ομορφιά του υδάτινου στοιχείου και της φύσης. Αυτός φυσικά, δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που αποφάσισε να παρουσιάσει τη συλλογή του στη Χαβάη. Όπως αναφέρεται και σε statement του οίκου, το brand συνεργάστηκε με τοπικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία της συλλογής, ώστε να αφήσει όσο το δυνατό λιγότερο αποτύπωμα άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Απ’ ότι φαίνεται, το σύμπαν του ανταπέδωσε αυτή του την κίνηση, με μια μίνι καταιγίδα λίγο πριν την έναρξη του show.

Καταιγίδα, στο μυαλό μου ξέσπασε μόλις σε είδα

Λίγη βροχή δεν σταμάτησε τον Jacquemus από το να παρουσιάσει το show της Spring/Summer 2022 συλλογής του. Όπως ανέφερε και ο ίδιος στα Instagram Stories του, η βροχή ήταν το χειρότερο σενάριο που μπορούσε να περιμένει κανείς. Ανέφερε ότι τα ρούχα βράχηκαν και βρώμισαν από την βροχή, παρ’ όλα αυτά, το είδε αυτό ως μια ευλογία. «Ήμασταν κολλημένοι κάτω από το νερό. Όλοι βρεγμένοι και τα ρούχα βρώμικα. Αυτό είναι ένα πραγματικό “δράμα της μόδας”, αν μπορούμε να το πούμε αυτό. Αλλά όλοι οι ντόπιοι της ομάδας μας και το καστ, μας έλεγαν συνέχεια τι όμορφη ευλογία είναι αυτή η βροχή. Και ότι η βροχή είναι όμορφη. Και όλη αυτή η ενέργεια ξαφνικά μετατράπηκε σε κάτι όμορφο. Σε κάτι γεμάτο ουσία», σχολίασε ο Jacquemus στα stories του στο Instagram. Ευτυχώς για τον σχεδιαστή, το πρωί πριν το show, είχε τραβήξει φωτογραφίες των looks της συλλογής ώστε να υπάρχει υλικό.

Darryl Oumi/Getty Images/Ideal Images

Τα ρούχα της συλλογής

Τώρα στα ρούχα. Όπως λέει και το όνομα της συλλογής, τα ρούχα στη Spring/Summer 2022 κολεξιόν έκαναν ένα μεγάλο “splash”. Εμπνεύστηκαν από το υδάτινο στοιχείο και αυτό μεταφράστηκε μέσα από wetsuits, puffer γιλέκα που θύμιζαν couture σωσίβια, αλλά και όμορφα κοστούμια.

Όλα τα ρούχα της συλλογής, είχαν τα χαρακτηριστικά cutting edge κοψίματα που έχουν όλες οι δημιουργίες Jacquemus με τα bra tops να κλέβουν την παράσταση.

Αυτό που πάντα μάς ευχαριστεί να βλέπουμε στις συλλογές του σχεδιαστή είναι ο αριστουργηματικός τρόπος με τον οποίο «παίζει» με τα χρώματα. Το χρώμα είναι το σήμα κατατεθέν του (μετά από τις τσάντες του), και δεν έλειπε και από αυτή τη συλλογή. Η παρουσίαση ξεκίνησε με τις γνωστές ivory και λευκές αποχρώσεις και σταδιακά εξελίχθηκε στα παστέλ μπλε looks.

Το αποκορύφωμα ήταν τα neon τιρκουάζ και neon green looks που είτε συνδυασμένα μαζί, είτε μεμονωμένα, έκλεψαν την παράσταση.

Φυσικά, κλασικές ουδέτερες αποχρώσεις όπως το μαύρο και το navy blue πρόσφεραν ένα sophistication στη συλλογή Jacquemus. Αυτά, συνδυάστηκαν φανταστικά με τα καρό “picnic” patterns που είδαμε να «στρολάρουν» στην πασαρέλα, σε διάφορες αποχρώσεις (μπλε, λιλά, πορτοκαλί κ.ά.).

Σέξι φορέματα, cut-outs σε «επίμαχα» σημεία, διαφάνειες και beachy αναφορές μέσα από τη δική του εκδοχή των φορεμάτων για την παραλία, έδωσαν το γνωστό sexiness που έχουν όλα τα ρούχα Jacquemus. Όλα αυτά, δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με local artists προσφέροντας έτσι την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Φυσικά, από τη συλλογή δεν έλειπαν οι τσάντες του σχεδιαστή που αποτελούν πάντα conversation starter. Στη συλλογή, είδαμε μια νέα εκδοχή της Sac Rond, της Le Bambinou και της La Vague. Είδαμε όμως και και μια νέα σιλουέτα της φημισμένης, Le Bomba, που εμπνέεται από τις καμπύλες του σώματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Jacquemus αγαπάει τη γυναίκα και αυτή η τσάντα αλλά και όλη η συλλογή, το επιβεβαιώνουν.

Η αντιπαράθεση για την επιλογή του location

Μέσα σε όλα, ο σχεδιαστής είχε να αντιμετωπίσει και τις αντιπαραθέσεις που είχαν να κάνουν με την επιλογή του location. Κάποιοι κριτικοί αμφέβαλαν για την επιλογή του Jacquemus να παρουσιάσει το show στη Χαβάη. Αυτό οφείλεται στις αναφορές των κατοίκων που δηλώνουν ότι δεν θέλουν τουρισμό, μετά την πανδημία. Εκτός του Covid, οι ντόπιοι δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, λόγω τουρισμού. Το νερό δεν διανέμεται ισότιμα, με αποτέλεσμα να πηγαίνει όλο στα τουριστικά θέρετρα και καθόλου στους ντόπιους. Σε αυτό, το brand απάντησε, έμμεσα, δηλώνοντας ότι προσέχουν και σέβονται τον τόπο, την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Σε αυτό σίγουρα βοήθησε και η επιλογή του Jacquemus να συνεργαστεί με τοπικούς καλλιτέχνες και επιχειρήσεις που σίγουρα θα βοηθήσει στην τοπική οικονομία.

Παρ’ όλες τις «αντίξοες» συνθήκες (μακάρι να ήταν αυτές οι μοναδικές αντίξοες συνθήκες που ζει η ανθρωπότητα), ο σχεδιαστής κατάφερε να φέρει εις πέρας μια ακόμα όμορφη συλλογή. Τα ρούχα μπορεί να καταστράφηκαν, όχι όμως η φήμη του σχεδιαστή. Θα τον αγαπάμε πάντα.