FASHION TRENDS

Αυτές είναι οι τσάντες που θα φορεθούν το 2024. Η επιστροφή της πρακτικότητας (;)

Launchmetrics Spotlight

Η μόδα είναι ζωντανός οργανισμός. Επηρεάζεται και εμπνέεται από το τις τρέχουσες κοινωνικές καταστάσεις και αυτό είναι κάτι που έχει αντίκτυπο και στις τάσεις που βλέπουμε στις πασαρέλες. Και σου εξηγώ καλύτερα τι εννοώ με αυτό: μετά την πανδημία, η μόδα ενέτεινε την ανάγκη μας για κοινωνικοποίηση, μέσα από τάσεις που γιόρταζαν τον μαξιμαλισμό. Πανύψηλα τακούνια πλατφόρμες, έντονα χρώματα, «πλούσια» διακοσμητικά στοιχεία σε ρούχα και αξεσουάρ και ένα υπερβολικό styling, εξέφρασε την ανάγκη πολλών να ξεφύγουν από την αποστασιοποιημένη σχέση που είχαν με τη μόδα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μετά την «έξαρση» του glitz & glam, με 2 νέους πολέμους εν ενεργεία, με την κλιματική κρίση στο peak της και με την ακρίβεια να εξαπλώνεται σαν ένας νέος ιός σε όλο τον δυτικό κόσμο, η μόδα έριξε τους τόνους. Όσο κι αν τάσεις από τις κοινωνικές πλατφόρμες, που επηρεάζονται από τη μόδα των 2000s, αντιμετώπισαν τη μόδα με πιο fun τρόπο, στις πασαρέλες υπήρχε λιτότητα. Οι γραμμές στα ρούχα απλοποιήθηκαν, δόθηκε βάση στο design, αλλά και στο να πορευόμαστε με τα «λίγα και τα καλά» και τάσεις όπως το quiet luxury κυριάρχησαν παντού. Σε ρούχα, πανωφόρια, τσάντες, κοσμήματα μέχρι και τη διακόσμηση. Για το 2024 όμως, οι τάσεις καταφέρουν να βρουν τις ισορροπίες τους και μας μαθαίνουν ότι στη ζωή χρειάζονται και τα 2, δηλαδή και το glam και ο μινιμαλισμός. Κάπως έτσι, θα χαρακτήριζα και τις τάσεις στις τσάντες για το 2024. Έχουν τη σωστή δόση λάμψης και το βλέμμα στραμμένο πάντα στην πρακτικότητα.

Λίγα λόγια για τις τάσεις στις τσάντες για το 2024

Μετά από μια «επεισοδιακή» χρονιά στη μόδα, που, εκτός από την άνοδο του μινιμαλισμού, ανέδειξε και την επιστροφή κάποιων παλαιότερων trends, η μόδα ισορροπεί ανάμεσα στην απλότητα (ή καλύτερα στην ανάδειξη των classics), αλλά και της μόδας που μας κάνει να νιώθουμε καλά. Αυτό περιγράφει θαυμάσια και τις τάσεις στις τσάντες για το 2024 που, αν θες, τη γνώμη μου, είναι οι πιο ρεαλιστικές ως τώρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες της γκαρνταρόμπας μας, χωρίς όμως να μην μετρούν το γεγονός ότι καμιά φορά, χρειάζεται να διαχωρίζουμε την περίσταση για την οποία ντυνόμαστε. Λατρεύουμε την πρακτικότητα που μας προσφέρουν αυτές οι τάσεις στις τσάντες για το 2024, αλλά εκτιμάμε το γεγονός ότι μας δίνουν την επιλογή -και τον «χώρο»- για να ξεχωρίσουμε με το ντύσιμό μας (ή τα αξεσουάρ μας σε αυτή την περίπτωση).

Κάπως έτσι, ενώ συνεχίζει να δίνεται μια προσοχή στο design μέσα από διαχρονικά styles, αυτή η αυστηρότητα «σπάει» μέσα από το χρώμα, τις ενδιαφέρουσες υφές και τα λαμπερά στοιχεία. Αυτό γίνεται και μέσα από την επιστροφή παλαιότερων classics (όπως της τσάντας «φάκελος»), που είχαν μπει σε δεύτερη μοίρα με την στροφή στην πρακτικότητα, αλλά και στις «παράλογες» μικροσκοπικές τσάντες που υπάρχουν μόνο για τη φιγούρα. Πλέον, τα μεγέθη στις τσάντες μεγαλώνουν, αλλά δεν χάνεται παντελώς η ιδέα της «βραδινής τσάντας» -ένας σημαντικός διαχωρισμός που κάπως είχε ξεχαστεί στην ανάγκη για πρακτικότητα. Υπάρχει μια ωραία ισορροπία, λοιπόν, στις τάσεις στις τσάντες για το 2024 που μας προκαλεί το ενδιαφέρον. Παρακάτω, οι επικρατέστερες τάσεις.

Envelope return

Α-Δ: Chloe Spring 2024, Tom Ford Spring 2024 / Launchmetrics Spotlight
Α-Δ: Chloe Spring 2024, Tom Ford Spring 2024

Η τσάντα φάκελος επιστρέφει. Πρόκειται για ένα κάποτε αγαπημένο στιλ τσάντας που αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι των βραδινών looks των γυναικών. Στις Spring 2024 συλλογές, βλέπουμε από τις πιο «αυστηρές» envelope bags σε κροκό σχέδια, αλλά και πιο relaxed υφές, όπως το denim, που επιβεβαιώνουν την εξέλιξη αυτού του style.

Basket chic

Α-Δ: Bottega Veneta Spring 2024, Chanel Spring 2024 / Launchmetrics Spotlight
Α-Δ: Bottega Veneta Spring 2024, Chanel Spring 2024

Μπορεί οι αγαπημένες basket bags να είναι ένα must-have της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας, αλλά στις Spring 2024 συλλογές βλέπουμε την εξέλιξη τους μέσα από τα πλεκτά σχέδια. Αυτό σημαίνει ότι οι τσάντες αυτές αναβαθμίζονται, γίνονται πιο luxurious και κάπως έτσι «χάνουν» την casual διάθεση με την οποία ήταν ταυτισμένες. Η νέα εκδοχή των τσαντών αυτών, γίνεται πιο σοφιστικέ και αυτό μας επιτρέπει να τις φοράμε ακόμα και σε πιο επίσημες περιστάσεις.

Practicality 101

Α-Δ: Hermes Spring 2024, Fendi Spring 2024 / Launchmetrics Spotlight
Α-Δ: Hermes Spring 2024, Fendi Spring 2024

Η πρακτικότητα παραμένει το βασικό concept της μόδας και γι’ αυτή τη χρονιά και οι τάσεις στις τσάντες για το 2024, βρήκαν έναν φρέσκο τρόπο για να την παρουσιάσουν: οι τσέπες, οι πολλές διαφορετικές και βολικές θέσεις για να βάλεις τα πράγματά σου, τα φερμουάρ και ενδιαφέροντα κουμπώματα, αποτελούν από τα μεγαλύτερα trends, που παρουσιάζουν την πρακτικότητα με ένα ανανεωμένο τρόπο.

XXL

Α-Δ: Bottega Veneta Spring 2024, Prada Spring 2024 / Launchmetrics Spotlight
Α-Δ: Bottega Veneta Spring 2024, Prada Spring 2024

Έχε το τηλέφωνο του φυσικοθεραπευτή σου στο speed dial, γιατί οι τάσεις στις τσάντες για το 2024, φέρνουν «πίσω» τις τεράστιες τσάντες. Ξέχνα τις άβολες mini bags, γιατί τώρα οι καθημερινές σου τσάντες μεγαλώνουν σε μέγεθος και σε αυτές μπορείς να χωρέσεις τη μισή σου κληρονομιά. Αυτό που έχει ενδιαφέρον δε σε αυτή την τάση, είναι ο τρόπος που μας συστήνουν οι σχεδιαστές να κρατήσουμε την τσάντα αυτή: δεν την κρατάμε πλέον από το λουράκι, αλλά την κρατάμε στο χέρι και κάτω από την μασχάλη. Όχι και ο πιο πρακτικός τρόπος να την φοράς, αν παίρνεις το λεωφορείο ή το μετρό.

Shiny stuff

Α-Δ: Stella McCartney Spring 2024, Gucci Spring 2024 / Launchmetrics Spotlight

Όλοι αξίζουμε λίγη λάμψη στη ζωή μας και ακόμη κι αν δεν είσαι του glam μέσω των λαμπερών στοιχείων, μια τσάντα ίσως να σε πείσει να πεις το «ναι». Από τις τσάντες που είδαμε στις Spring 2024 συλλογές, δεν έλειπε η λάμψη, λοιπόν, που παρουσιάστηκε με πολύ προφανή και ξεκάθαρο τρόπο: μέσα από μεγάλα κρύσταλλα και τις πατροπαράδοτες παγιέτες.

Soft touch

Α-Δ: Ferragamo Spring 2024, Tod's Spring 2024 / Launchmetrics Spotlight
Α-Δ: Ferragamo Spring 2024, Tod’s Spring 2024

Όπως σου είπα, η πρακτικότητα συνεχίζει να απασχολεί τις τάσεις αλλά στα φετινά trends μπλέκεται πολύ όμορφα με πιο statement κομμάτια. Η clutch bag επιστρέφει, μεγαλώνει σε μέγεθος και η υφή της γίνει πιο soft. Αν και μια clutch τσάντα έχει συνδεθεί με το βραδινό ντύσιμο, οι τάσεις από τις πασαρέλες παρουσιάζουν την τέλεια ενδιάμεση λύση: μια άνετη και μαλακή clutch bag που μπορεί να γίνει η νέα τσάντα για κάθε μέρα.