FASHION TRENDS

5 τάσεις από την Εβδομάδα Μόδας στην Κοπεγχάγη που μπορείς να φορέσεις σήμερα κιόλας

Munthe Fall/Winter 2024 Launchmetrics Spotlight

Η Δανία είναι μια χώρα που, όσον αφορά τη μόδα, δεν θυμίζει καμία άλλη. Ίσως η ιαπωνική μόδα να κερδίζει το βραβείο της διαφορετικότητας, αλλά όσον αφορά τη μόδα στη Δύση, η Δανία ξεχωρίζει. Αυτό επιβεβαιώνει και η προσοχή που λαμβάνει τα τελευταία χρόνια η Εβδομάδα Μόδας στην Κοπεγχάγη, η οποία μπορεί να μην αποτελεί μέρος του Fashion Month και των 4 μεγαλουπόλεων που λαμβάνουν μέρος σε αυτόν, αλλά που σίγουρα έχει αντίκτυπο και στις τάσεις της μόδας.

Η μόδα της Δανίας, έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτή στο Βέλγιο. Οι σχεδιαστές δίνουν προσοχή στο design, όπως και οι Βέλγοι, φροντίζοντας όμως οι δημιουργίες τους να είναι πιο fun και με μια δόση πειραματισμού. Τα prints, το χρώμα και οι ενδιαφέρουσες σιλουέτες είναι το top 3 που χαρακτηρίζει όσα βλέπουμε κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στην Κοπεγχάγη. Αυτά τα στοιχεία ήταν άφθονα και στις παρουσιάσεις των Fall/Winter 2024 συλλογών που παρουσίασαν οι Δανοί σχεδιαστές πρόσφατα.

Μέσα από αυτές τις συλλογές, βλέπουμε τη διαφορετική, σε κάποιες περιπτώσεις, αντιμετώπιση που έχουν απέναντι στη μόδα, με τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη να έχουν πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σκανδιναβική μόδα, λοιπόν, ανεβάζει τον πήχη ψηλά με την υποδειγματική της αντιμετώπιση απέναντι στη μόδα, το design, αλλά και την συμπερίληψη στα σώματα που εμφανίζονται στις πασαρέλες των δανέζικων brand.  Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα δε, η διοργάνωση θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις στους σχεδιαστές που λαμβάνουν μέρος σε αυτή, φροντίζοντας ότι οι συλλογές τους θα έχουν zero waste και άλλες σημαντικές προδιαγραφές, όσον αφορά τα υλικά και τα υφάσματα που χρησιμοποιούν.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το προσεγμένο design που υπάρχει πάντα στις πασαρέλες, κατατάσσει τη σκανδιναβική μόδα σε υψηλό επίπεδο όσον αφορά την επιρροή που ασκεί στη βιομηχανία της μόδας. Και δίκαια διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στις ανερχόμενες «πρωτεύουσες της μόδας».

Κάπως έτσι, προκύπτουν και οι τάσεις από τις συλλογές που είδαμε στην Εβδομάδα Μόδας στην Κοπεγχάγη, οι οποίες έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα σε κάνουν να θέλεις να τις δοκιμάσεις.

Διαφάνεια

Α-Δ: Remain Fall/Winter 2024, The Garment Fall/Winter 2024 / Launchmetrics Spotlight
Α-Δ: Remain Fall/Winter 2024, The Garment Fall/Winter 2024

Η διαφάνεια κυριάρχησε στην Εβδομάδα Μόδας στην Κοπεγχάγη όπου έκανε την παρουσία της αισθητή με διάφορους τρόπους: άλλοτε μέσα από total διάφανα σύνολα που είναι τόσο κομψά όσο και σέξι και άλλοτε σαν λεπτομέρεια σε γάντια, αλλά και πανωφόρια που προσφέρουν τη σωστή δόση θηλυκότητας στα ρούχα.

Εβδομάδα Μόδας στην Κοπεγχάγη: Pinstripe

Α-Δ: Gestuz Fall/Winter 2024, Baum und Pferdgarten Fall/Winter 2024 / Launchmetrics Spotlight

Αν κάτι πρέπει συγκρατήσεις από τις τάσεις που είδαμε στις Fall/Winter 2024 συλλογές στην Κοπεγχάγη, είναι το pinstripe. Είχαν πολύ pinstripe οι πασαρέλες των Δανών σχεδιαστών. Σχεδόν όλοι οι οίκοι παρουσίασαν τουλάχιστον μια εκδοχή του pinstripe και αυτό μάς έκανε να δούμε τις προοπτικές αυτού του μοτίβου. Το είδαμε μόνο του αλλά και να συνδυάζεται και με άλλα χρώματα και prints, αλλά αυτό που συγκρατούμε είναι το styling, σαν το παραπάνω look στα δεξιά, όπου ένα pinstripe σακάκι συνδυάζεται με μια δαντελένια φούστα δημιουργώντας την πιο ενδιαφέρουσα αντίθεση.

Γραβάτες

Α-Δ: Lovechild Fall/Winter 2024, The Garment Fall/Winter 2024 / Launchmetrics Spotlight
Α-Δ: Lovechild Fall/Winter 2024, The Garment Fall/Winter 2024

Οι γραβάτες, αν και είναι ταυτισμένες με το ανδρικό ντύσιμο, υπάρχουν χρόνια και στις ντουλάπες των γυναικών. Στην Εβδομάδα Μόδας στην Κοπεγχάγη μας υπενθυμίζεται η δυναμική αυτού του αξεσουάρ που μπορεί να φορεθεί με διάφορα ρούχα και να αποδώσει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα κάθε φορά.

Statement τζιν

Α-Δ: Munthe Fall/Winter 2024, Gestuz Fall/Winter 2024 / Launchmetrics Spotlight
Α-Δ: Munthe Fall/Winter 2024, Gestuz Fall/Winter 2024

Αυτή την ανάγκη για πειραματισμό και bold σχέδια, οι Δανοί σχεδιαστές αποφάσισαν να εκφράσουν μέσα από τα πιο εντυπωσιακά και fun τζιν παντελόνια. Τα διακοσμητικά στοιχεία ήταν κάτι που είδαμε να υπάρχει στα ρούχα αρκετών συλλογών και παρουσιάστηκαν με διάφορους τρόπους, αλλά τα τζιν είναι αυτά που ξεχωρίζουν περισσότερο. Τζιν με sparkly κρόσσια, με χάντρες και παγιέτες πρόσφεραν μια φρέσκια ματιά στο κλασικό αυτό ρούχο της γκαρνταρόμπας.

Εβδομάδα Μόδας στην Κοπεγχάγη: Δέρμα

Α-Δ: Gestuz Fall/Winter 2024, Stine Goya Fall/Winter 2024 / Launchmetrics Spotlight
Α-Δ: Gestuz Fall/Winter 2024, Stine Goya Fall/Winter 2024

Χρησιμοποιώντας πάντα εναλλακτικές δέρματος ή άλλες βιώσιμες μεθόδους, τα δανέζικα brands δείχνουν την δεξιοτεχνία και τεχνογνωσία τους στη δημιουργία δερμάτινων ρούχων, τα οποία είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις πασαρέλες της Κοπεγχάγης. Άλλοτε μέσα από total leather looks και άλλοτε μέσα από εκπληκτικά δερμάτινα bomber jackets ή καμπαρντίνες, τα δερμάτινα ρούχα έκλεψαν την παράσταση.