ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

Οι τσάντες από μανιτάρια στο show της Stella McCartney είναι για «φάγωμα». Προσοχή, μπορεί να την «ακούσεις»

Πολύ πριν ξεκινήσει το trend της βιωσιμότητας στη μόδα, πολύ πριν αρχίσουμε να διαβάζουμε για τα πρωτοποριακά sneakers από ανακυκλωμένα υλικά και μανιτάρια, η Stella McCartney ήταν υπέρ του περιβάλλοντος. Τι σημαίνει αυτό; Στο μυαλό μου, δυο πράγματα: Πρώτον, ότι πρόκειται για μια σχεδιάστρια του μέλλοντος (βλέπει «μπροστά» και εξελίσσεται διαρκώς). Και δεύτερον, ότι είναι μια γυναίκα με (έξυπνο) επιχειρηματικό μυαλό. Ο τρόπος με τον οποίο φαντάζεται το μέλλον της μόδας, ωφελεί την ίδια, και την εταιρία της, αλλά ωφελεί και τον ίδιο τον πλανήτη.

Όταν το sustainability, λοιπόν, συνδυάζεται με τον προχωρημένο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη μόδα και τον σχεδιασμό ρούχων, το αποτέλεσμα είναι ρεαλιστικά πρωτοποριακό. Τα ρούχα της Stella McCartney είναι πάντα wearable (φορέσιμα), αλλά και inspiring ταυτόχρονα, κάτι που δεν καταφέρνουν πολλοί. Η Spring 2022 συλλογή που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι, είναι απόδειξη ότι η McCartney είναι ahead of her time.

Οι τσάντες από μανιτάρια

Η Stella McCartney, μια σχεδιάστρια που βρίσκεται πάντα στην «πρώτη γραμμή» του sustainability, εμπνέεται από τη βιωσιμότητα για τη Spring 2022 συλλογή της.

ImaxTree

Χρησιμοποιώντας την ιδέα του μανιταριού ως μια sustainable εναλλακτική δέρματος για τις τσάντες της συλλογής, με προοδευτικό τρόπο, παρουσίασε την πρωτοποριακή χρήση του μύκητα στη μόδα.

ΙmaxTree

Τα μανιτάρια, χρησιμοποιώντας το μυκήλιο, μέσα από μια ειδική επεξεργασία, μπορούν να αξιοποιηθούν ως μια φυσική εναλλακτική δέρματος. Τα έχουμε ήδη δει να χρησιμοποιούνται για την κατασκευή παπουτσιών και τσαντών. Η Stella McCartney, όμως, είναι η πρώτη που τα «φέρνει» στην πασαρέλα και παρουσιάζει μια ολόκληρη συλλογή δερμάτινων αξεσουάρ, χρησιμοποιώντας τα μανιτάρια.

ImaxTree

Για την δημιουργία των τσαντών από μανιτάρια, η Stella McCartney συνεργάζεται με μια biotech startup, τη Bolt Threads. Εταιρίες σαν τη Bolt Threads φτιάχνουν δέρμα από plant-based υλικά. Η εν λόγω startup εξειδικεύεται στις βιώσιμες εναλλακτικές σε ρούχα και παπούτσια, και συνεργάζεται ήδη με την adidas και το Lululemon. Μάλιστα, τον περασμένο χρόνο η Natalie Portman αγόρασε μετοχές σε μια παρόμοια εταιρεία που φτιάχνει δέρμα από μανιτάρια.

Η βιωσιμότητα ως η κύρια έμπνευση της Spring 2022 συλλογής της Stella McCartney

Παρ’ όλα αυτά, η σχεδιάστρια διεύρυνε ακόμα περισσότερο, την χρήση των μανιταριών στην πασαρέλα. Εκμεταλλεύτηκε το theme των μανιταριών και το χρησιμοποίησε ως έμπνευση για τη συλλογή.

ImaxTree

Αντλώντας έμπνευση από τα παραισθησιογόνα μανιτάρια, η Stella McCartney για τη Spring 2022 συλλογή της, παρουσίασε μια σειρά από “trippy” και ψυχεδελικού ύφους looks.

ImaxTree

Τα πολύχρωμα μοτίβα πρόσφεραν μια ζωντάνια στην κολεξιόν. Τα ψυχεδελικά prints συνάντησαν τα vegetable μοτίβα, τα οποία σε neon και bold τονικότητες ήρθαν σε αντιπαράθεση με την υπόλοιπη γήινη χρωματική παλέτα της συλλογής.

ImaxTree

Όλο αυτό, πρόσφερε ένα credibility στην ιδέα της βιωσιμότητας, δίνοντας τελικά μια πιο down to earth διάθεση στη συλλογή. Αυτό συνδυάστηκε αριστουργηματικά με το έξυπνο design των ρούχων, όπως τα εμπνευσμένα από τις στολές τζούντο ρούχα, από τα κιμονό μέχρι τις loose λευκές παντελόνες, όλα τα οποία είχαν ένα calming effect στη συλλογή.

ImaxTree

Τα ολόσωμα catsuits με στρας, τα sparkly τοπ και κολάν, έδωσαν μια 70s glam αισθητική στη Spring 2022 συλλογή Stella McCartney που η αλήθεια είναι ότι την χρειαζόμασταν.

Η βιωσιμότητα είναι κουλ, είναι glamorous, αλλά και για κάθε μέρα.