FASHION NEWS

5 designers γένους θηλυκού που άλλαξαν τα δεδομένα στη μόδα

@2022 Kamil Zihnioglu/Associated Press

Γενικά, διχάζομαι. Από τη μια, δυσκολεύτηκα πολύ να φτιάξω το top 5 μου, επιλέγοντας τόσο λίγες γυναίκες σχεδιάστριες για να βάλω στη λίστα μου. Είναι μικρός ο αριθμός και οι καλές γυναίκες designers πολλές, ώστε να επιλέξω μόλις 5. Από την άλλη, ήταν μια στιγμή «αποκάλυψης» για εμένα, που με έκανε να συνειδητοποιήσω για ακόμη μια φορά, πόσο λίγες designers γένους θηλυκού, υπάρχουν εκεί «έξω».

Δηλαδή, αν το καλοσκεφτείς, εκτός της Maria Grazia Chiuri (Dior) και της Virgine Viard (Chanel) που υπηρετούν ως creative directors στους τεράστιους αυτούς οίκους μόδας, η κουβέντα στρέφεται πολύ περισσότερο στα brands, που στο δημιουργικό τους τιμόνι, έχουν άνδρες σχεδιαστές. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι τυχαίο, παράλληλα, δεν πιστεύω ότι έχει γίνει εσκεμμένα. Πιστεύω ότι είναι ένα συνονθύλευμα πραγμάτων, που σίγουρα έχει περισσότερο να κάνει με τη θέση που έχει η γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία και όχι τόσο με τις ικανότητες. Δεν θεωρώ ότι δεν υπάρχουν αρκετές ικανές γυναίκες σχεδιάστριες. Απλά πιστεύω ότι ο χώρος της μόδας κινείται όπως και ο υπόλοιπος κόσμος: ευνοώντας πάνω απ’ όλα τον άνδρα.

Οι γυναίκες σχεδιάστριες έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν σε μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία μόδας

Παρ’ όλα αυτά, το γυναικείο φύλο βρίσκει τρόπο να θριαμβεύσει όσο και αν οι κοινωνικές ανισορροπίες, την θέλουν να μένει στο περιθώριο. Στην ιστορία της μόδας, είναι πολλές σχεδιάστριες που, ανά τα χρόνια, έχουν καταφέρει να φέρουν τις δικές τους πρωτιές και να αποδείξουν (ειδικότερα τα παλαιότερα χρόνια) ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες μιας σκληρής βιομηχανίας. Η μόδα τρέχει με γρήγορους ρυθμούς, το ίδιο και το μυαλό αυτών των γυναικών, οι οποίες, ακόμα κι αν έχουν αποφασίσει να κάνουν οικογένεια, αποδεικνύουν ότι μπορούν να τα συνδυάσουν όλα. Οικογένεια, παιδιά και γενικά, ό,τι επιθυμεί η καθεμία.

Αλλά το σημαντικότερο, δεν είναι αυτό. Κατά τη γνώμη μου, το σημαντικότερο είναι το έργο τους στη μόδα, αλλά και τη γυναικεία αυτονομία, γενικότερα. Αυτές οι γυναίκες σχεδιάστριες, έχουν καταφέρει μέσω των ρούχων και των συλλογών τους, να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην γυναικεία απελευθέρωση. Μέσα από το wrap dress της Diane von Furstenberg, μέσα από τα κοινωνικά μηνύματα των συλλογών της Miuccia Prada, ο κόσμος μας έχει πάει ένα βήμα μπροστά, λόγω του έργου των γυναικών αυτών.

Στη λίστα μου σήμερα, λοιπόν, (με δυσκολία) επέλεξα τις γυναίκες σχεδιάστριες που έχουν καταφέρει όλα αυτά. Επειδή, η λίστα είναι τεράστια, σήμερα σου παρουσιάζω τις 5 εν ζωή γυναίκες σχεδιάστριες που έχουν αλλάξει τα δεδομένα στον ανδροκρατούμενο χώρο της μόδας.

Vivienne Westwood

@2022 Luca Bruno/Associated Press

Η «Μητέρα του Πανκ» aka Dame Vivienne Westwood είναι από τις “badass” γυναίκες αυτού του χώρου. Μια γυναίκα, όχι μόνο σχεδιάστρια, αλλά και ακτιβίστρια και επιχειρηματίας, που χρησιμοποιούσε πάντα τα ρούχα και τα fashion shows της ως μέσο διαμαρτυρίας. Μιλώντας για την πατριαρχία και το σεξ και ζώντας unapologetically και απελευθερωμένα στη σύγχρονη κοινωνία, η Westwood απέδειξε ότι οι γυναίκες δεν χρειάζεται να φοράμε πάντα ροζ και όμορφα φορέματα για να εκφράσουμε τη θηλυκότητά μας. Μπορούμε να τα κάνουμε και μέσα από σκισμένα t-shirts με παραμάνες.

Miuccia Prada

@2022 Antonio Calanni/Associated Press

Από το 1978 μέχρι και σήμερα, η Miuccia Prada ανέλαβε τα ηνία της εταιρίας του παππού της Mario Prada. Μια εταιρία δερμάτινων ειδών ως τότε, την οποία η Prada κατάφερε να μεταμορφώσει σε ένα από τα μεγαλύτερα και εμπορικότερα powerhouses στον χώρο της μόδας. H Miuccia Prada, με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες, μέσα από τη δουλειά της, έδειξε στη γυναίκα ότι μπορεί να είναι μπερδεμένη, ότι μπορεί να είναι “παράξενη και διαφορετική”, αλλά και γεμάτη με αυτοπεποίθηση ταυτόχρονα.

Diane von Furstenberg

@2022 Richard Drew/Associated Press

Μια γυναίκα που η προσωπική της ζωή, συχνά απασχολούσε περισσότερο απ’ ότι η ίδια της η ιδιότητα ως designer. Η Diane von Furstenberg όμως, είναι από τις γυναίκες σχεδιάστριες που είχε πάντα «στόχο». Και αυτός ήταν να συμβάλλει κάνοντας τη δική της μικρή επανάσταση, μέσω του iconic wrap dress. Το φημισμένο κρουαζέ φόρεμα ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή στην ιστορία του γυναικείου ενδύματος. Ήταν το 1973 όταν «σύστησε» το φόρεμα αυτό (η αρχική εκδοχή του ήταν φούστα-μπλούζα), ένα διαχρονικό ρούχο που εξέφραζε δυναμισμό και έδινε αυτοπεποίθηση στις γυναίκες.

Rei Kawakubo

Bernard Weil/Toronto Star via Getty Images/Ideal Images

Μια δημιουργός που «τάραξε» τα νερά της μόδας, ασχέτως φύλου, είναι η Rei Kawakubo. Είναι η πρώτη γυναίκα σχεδιάστρια που πειραματίστηκε με την εννοιολογική πλευρά της μόδας, αντιμετωπίζοντας τη μόδα περισσότερο ως τέχνη. Mε σπουδές στις τέχνες, το 1973 ίδρυσε τον δικό της οίκο, Comme des Garçons και μέχρι τα 80s είχε θριαμβεύσει ως μια γυναίκα/καλλιτέχνιδα που κατέρριψε τις ως τότε συμβατικές έννοιες του (γυναικείου) ντυσίματος. Τα γεωμετρικά σχέδια, η αποδόμηση του ρούχου, η «δυστοπική» ουδέτερη χρωματική παλέτα των ρούχων της, έπαιξαν όλα ρόλο στο να δώσει νέα πνοή στο μοντέρνο ντύσιμο.

Stella McCartney

@2022 Luca Bruno/Associated Press

Αν όχι η πρώτη, σίγουρα από τις πρώτες, η Stella McCartney είναι από τις γυναίκες σχεδιάστριες που από πολύ νωρίς μίλησε για το sustainability στη μόδα. Αυτό όμως, δεν αφορά μόνο την πιο «πράσινη» παραγωγή ρούχων, αλλά και τις ηθικές μεθόδους και πράξεις που αφορούν το εργασιακό περιβάλλον στη βιομηχανία αυτή. Η McCartney ήθελε από πάντα το τοπίο της μόδας να είναι πιο «αγνά φτιαγμένο». Σε αυτό στοχεύει από το 2001, που ίδρυσε το brand της, μέχρι και σήμερα. Χρησιμοποιώντας vegan δέρμα και γούνα, για τις τσάντες, τα παπούτσια, τα ρούχα και τα αξεσουάρ της, η σχεδιάστρια αποδεικνύει ότι η μόδα μπορεί να επιβιώσει σε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον.

Bonus: Iris van Herpen

@2022 Kamil Zihnioglu/Associated Press

Όταν η μόδα συναντάει την επιστήμη, το αποτέλεσμα είναι οι δημιουργίες της υπερταλαντούχας, Iris van Herpen. Η Ολλανδέζα δημιουργός, είναι από τις γυναίκες σχεδιάστριες που «σπάει» διαρκώς τους κανόνες του ενδύματος, μέσα από τις καινοτόμες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί. Για την ίδια το ρούχο δεν φτιάχνεται μόνο με υφάσματα. Χρησιμοποιώντας αντισυμβατικά υλικά, αλλά και το 3D printing, η σχεδιάστρια είναι γνωστή για τα πανέμορφα, 3D, couture φορέματα που φτιάχνει. Έχουμε ακόμα πολλά να δούμε από την συνεχώς εξελισσόμενη Iris van Herpen.

*Η 24 MEDIA στέκεται στο πλευρό των γυναικών διαρκώς. Σε κάθε τους μάχη για την ισότητα, την αυτοδιάθεση, τη συμπεριληψιμότητα, την ορατότητα και την ενδυνάμωση της θέσης τους στον κόσμο, με την κατάρριψη κάθε στερεοτύπου. Τη φετινή, λοιπόν, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θέλουμε να θυμίσουμε τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου, που μπορεί να μην λέγονται ημέρες της γυναίκας, αλλά οφείλουν να είναι. Δες την κοινή, ετήσια αναδρομή περιεχομένου εδώ