SPONSORED CONTENT

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι οικογενειακή υπόθεση. Γιατί κάθε χαμόγελο μετράει

Shutterstock

Ένα χαμόγελο μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την ημέρα σου -τη δική σου και των γύρω σου. Ένα όμορφο, λαμπερό χαμόγελο ακόμα περισσότερο. Ξεκίνα λοιπόν από σήμερα να φροντίζεις λίγο πιο σχολαστικά τα δόντια σου. Το μυστικό είναι η πρόληψη, δηλαδή η σωστή φροντίδα των δοντιών από νωρίς. Πράγμα που είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι. Γιατί όντως κάθε χαμόγελο μετράει.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ κάθε χαμόγελο μετράει. Σκέψου να προχωράς στον δρόμο κι αντί οι άνθρωποι να περνούν δίπλα σου σκυφτοί και αγχωμένοι να μοιράζουν μεταξύ τους χαμόγελα, αντί για καλημέρες. Ναι, ένα χαμόγελο μπορεί να μας αλλάξει τη διάθεση και έχει τη δυναμική να μας φτιάξει την ημέρα. Μου έχει συμβεί, σου έχει συμβεί. Ειδικά αν το χαμόγελο μας είναι κάτι που μας κάνει να νιώθουμε περήφανες για αυτό. Κάπως έτσι, η σωστή φροντίδα των δοντιών από μικρή ηλικία είναι επιτακτική ανάγκη και μία συνήθεια που «χτίζει» ένα υγιές στόμα και ένα όμορφο χαμόγελο, αλλά συμβάλλει σημαντικά και στην καλή υγεία του οργανισμού συνολικά. Για αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθουμε να κάνουμε σωστά, μεγάλοι και μικροί.

Η αλήθεια είναι πως το βούρτσισμα των δοντιών έχει σημαντική θέση στην καθημερινότητά μου. Είναι το πρώτο πράγμα που κάνω το πρωί μόλις ξυπνήσω και το τελευταίο πριν κοιμηθώ κάθε βράδυ. Οπότε, το κεφάλαιο «βούρτσισμα» με αφορά αρκετά. Καλό βούρτσισμα των δοντιών σημαίνει σωστό βούρτσισμα των δοντιών. Θα χρειαστείς σίγουρα μία οδοντόκρεμα με αντιβακτηριδιακά συστατικά και να βουρτσίζεις τα δόντια σου πρωι και βράδυ για τουλάχιστον 2 λεπτά κάθε φορά.

Μία σημαντική συμβουλή είναι να θυμάσαι ότι το βούρτσισμα δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατό, γιατί έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να αλλοιωθεί η αδαμαντίνη των δοντιών. Βοηθάει πολύ, βουρτσίζοντας, να παρατηρείς τα δοντια σου με τη βοήθεια του καθρέφτη, τόσο για να μην σου διαφύγει καμία επιφάνεια, όσο και για να μπορέσεις να εντοπίσεις κάποια αλλοίωση των δοντιών. Επίσης, με το πέρασμα του χρόνου συσσωρεύονται μικροοργανισμοί πάνω στην οδοντόβουρτσα, άρα είναι πολύ σημαντικό να την αλλάζεις κάθε 3 μήνες ή και νωρίτερα.

Κάνε το βούρτσισμα παιχνίδι

Οι βάσεις για τη σωστή στοματική υγιεινή πρέπει να μπαίνουν από πολύ νωρίς. Επομένως, είναι κάτι που πρέπει να μάθεις με υπομονή και επιμονή και στο μικρό σου. Είναι σημαντικό τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία της στοματικής υγιεινής από μικρή ηλικία. Πώς θα γίνει αυτό; Μετατρέποντας τη διαδικασία σε διαδραστικό παιχνίδι που θα απολαμβάνεται μαζί. Για παράδειγμα, συνδυάζοντας το βούρτσισμα με το αγαπημένο του τραγούδι -ώστε να φτάσει τον επιθυμητό χρόνο των 2 λεπτών. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό για όλους μας (μικρούς και μεγάλους) να καθιερώσουμε το ετήσιο ραντεβού μας με τον οδοντίατρο.

3 tips για να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πιο σωστά

Μαθαίνουμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας από πολύ μικρή ηλικία. Το κάνουμε όμως σωστά; Θα σου πως ότι υπάρχουν μικρά tricks που θα κάνουν το βούρτσισμα ακόμα πιο αποτελεσματικό. Για αρχή να θυμάσαι πως δεν χρειάζεται να βρέχεις την οδοντόβουρτσα ή την οδοντόκρεμα πριν βουρτσίσεις τα δόντια σου -ναι, ακόμα κι αν έχεις συνηθίσεις να το κάνεις. Το νερό εμποδίζει την οδοντόκρεμα να κολλήσει στα δόντια και αυτά να δεσμεύσουν τα συστατικά της.

Επίσης, το βραδινό βούρτσισμα είναι το πιο σημαντικό. Κατά τον ύπνο μειώνεται η έκκριση σάλιου, που είναι ο μηχανισμός που διαθέτει ο οργανισμός για να προστατεύει τα δόντια από τα μικρόβια. Έτσι το στόμα γίνεται πιο ευάλωτο στις επιθέσεις οξέων από τα υπολείμματα τροφών.

Και τέλος, ακόμα κι αν ο γενικός κανόνας είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά από κάθε μας γεύμα υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές. Στην περίπτωση δηλαδή που έχουμε καταναλώσει όξινες τροφές ή ροφήματα. Τότε το σωστό είναι να ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό μετά το γεύμα μας. Και να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μισή ώρα μετά, γιατί τα οξέα κάνουν το σμάλτο πιο ευάλωτο.

Η ΑΙΜ έχει στόχο την ενημέρωση

Εδώ και 30 χρόνια, η ΑΙΜ έχει θέσει ως στόχο την ενημέρωση του ελληνικού κοινού σχετικά με τη σημασία της σωστής στοματικής υγιεινής. Για αυτόν τον λόγο σε συνεργασία με τοπικούς οδοντιατρικούς συλλόγους, έχει επισκεφτεί σχολεία, κατασκηνώσεις και κεντρικά σημεία σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις των δοντιών. Και μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότερα από 350.000 άνθρωποι, κυρίως παιδιά.

Παράλληλα, η ΑΙΜ, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, προστατεύει το χαμόγελο όσων το έχουν περισσότερο ανάγκη. Πιο συγκεκριμένα, ένωσε τις δυνάμεις της με την PRAKSIS, την ανεξάρτητη ανθρωπιστική οργάνωση, για να στηρίξει τη λειτουργία του οδοντιατρείου της στο Community Center Αθηνών, ενός κοινωνικού οδοντιατρείου, που προσφέρει ανακούφιση και φροντίδα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν θέματα στοματικής υγείας και δεν έχουν τη δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης. Προσέφερε επίσης τα απαραίτητα προϊόντα στοματικής υγιεινής σε ιδρύματα και φορείς που στηρίζει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» για να εξασφαλίσει ότι περισσότερα από 1000 παιδιά και έφηβοι θα έχουν τα εφόδια για τη σωστή φροντίδα των δοντιών τους.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τη σωστή στοματική φροντίδα και τις δράσεις της ΑΙΜ, επισκέψου το aim.gr/hamogela.