OPINIONS

Το μόνο που επιβιώνει στο Survivor All Star είναι οι απόψεις του κ@@@@ για τις γυναίκες

Instagram.com/survivorgreece

Ανοίγεις την τηλεόραση, λες θα δω Survivor All Star. Αγωνίσματα, πείνα, κακουχία και γαλάζια θάλασσα. Αυτή είναι η συνταγή. Μόνο που στο μείγμα επίμονα μπαίνει και ο σεξισμός. Είτε μέσα στην οθόνη, είτε μέσα από τις δεκάδες άλλες οθόνες γύρω μας.

Ξεκινά το επεισόδιο του Survivor All Star την Κυριακή, 19 Μαρτίου και βλέπεις την Εύη Σαλταφερίδου και τη Μαριαλένα Ρουμελιώτη να προπονούνται. Βλέπεις και τον Ηλία Γκότση να προπονείται μαζί με έναν ακόμα συμπαίκτη τους. Όλη η μπλε ομάδα σε slow motion με κορμιά μαυρισμένα, συνοδεία μουσικής. Το Baywatch έρχεται και συναντά το Survivor All Star μέσα από τη ματιά του σκηνοθέτη του reality επιβίωσης του ΣΚΑΪ.

Γνωστή η συνταγή, η κάμερα να «γλείφει» το κορμι των παικτριών του Survivor, ενώ προπονούνται, κολυμπάνε και κάνουν ηλιοθεραπεία. Φέτος σαν να διατηρούνται περισσότερο οι ισορροπίες κι αυτά τα slow motion πλάνα, που ας το παραδεχτούμε αντικειμενοποιούν τους παίκτες του Survivor μετατρέποντάς τους σε eye candy για το τηλεοπτικό κοινό, περιλαμβάνουν και άντρες. Αλλά ντιν ντιν ντιν χτυπάνε οι υπόλοιπες οθόνες γύρω και οι τίτλοι υψώνονται μπροστά στα μάτια μου. Ταΐζεις eye candies το κοινό; Τα ΜΜΕ θα το εκμεταλλευτούν.

Όλα τα κλισέ που μπορείς να φανταστείς κάνουν την εμφάνισή τους. Η «αναστάτωση» στο τηλεοπτικό κοινό. Τα «καυτά πλάνα», τα πλάνα που έκαναν μέχρι και «τον σκηνοθέτη να τα παίξει», τα «μικροσκοπικά μαγιό» και οι «προκλητικές στάσεις», είναι όλα εδώ και έρχονται κατά πάνω μου σε κάθε σελίδα σχεδόν που ανοίγω. Όλα μα όλα αφορούν τις γυναίκες. Λες και οι άντρες δεν γυμνάστηκαν σε αυτή την παραλία. Τι θα λέγαμε άλλωστε; Αναστάτωσε ο Γκότσης με το μικροσκοπικό μαγιό του; Τι, φλώροι είμαστε;

Τις γυναίκες ξέρουμε να αντιμετωπίζουμε σαν κρέας, αυτό εμπιστευόμαστε κι αυτό θα κάνουμε.

Πώς αλλιώς θα συμβάλλαμε κι εμείς στη διατήρηση της πατριαρχίας; Αυτής που επιτρέπει στις κάμερες να «γλείφουν» τα κορμία των παικτριών του Survivor All Star και να το αντιμετωπίζουν σαν άλλη μια μέρα στη δουλειά;

Ξεπερνώντας τη σύγχυση, λες θα δω το υπόλοιπο επεισόδιο και βλέπεις αγώνες διανθισμένους από ίντριγκες και τσακωμούς. Πρωταγωνιστές ο Τάκης Καραγκούνιας και η Μελίνα Μεταξά, που τσακώθηκαν μπροστά στους συμπαίκτες τους. Τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά τις κατηγορίες της Μελίνας πώς ο Μισθοφόρος προσπάθησε να της επιβάλει να μην ψηφίσει αρνητικά τον Κωνσταντίνο Βασάλο. Τέλειωσε το επεισόδιο και έπεσες κι εσύ για ύπνο κάπως ταραγμένος γιατί πόση ίντριγκα, καυτό πλάνο και καρύδα να αντέξεις τελικά.

Κι έρχεται η επόμενη μέρα, ανοίγεις και πάλι το ΣΚΑΪ, και βλέπεις Πρωινό μας. Πέφτεις και πάλι πάνω στο Survivor. Το θέμα είναι και πάλι Τάκης και Μελίνα και όσα προβλήθηκαν στην εκπομπή αποδεικνύουν ότι στο Survivor μπορεί τελικά να μην επιβιώνει τίποτα πέρα από τις απόψεις του κ@@@@ για τις γυναίκες και τα πλάνα που διαχρονικά δημιουργούν τους πιο σεξιστικούς τίτλους των ελληνικών ΜΜΕ για τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Ο τσακωμός του Τάκη και της Μελίνας θα συνεχίσει να προβάλλεται και την Τετάρτη, μας ενημέρωσαν μέσα από το Πρωινό μας. Αυτό που πυροδοτεί την ένταση είναι μία φράση του Τάκη στη Μελίνα. Όταν εκείνη του ζητά να προσέχει πώς της μιλά, σχολιάζοντας «Δεν θα σου άρεσε να μιλάνε έτσι στην κόρη σου» αυτός απαντά με το αμίμητο: «Δεν θα πιάνεις την κόρη μου στο στόμα σου! Είσαι 36 ετών, θα έπρεπε κανονικά να έχεις δύο παιδιά».

Ας μιλήσουμε περί κανονικότητας, λοιπόν. Για τις γυναίκες δυστυχώς παραμένει κανονικότητα κάποιος να έχει άποψη πάνω στο τι θα έπρεπε να έχει κάνει στη ζωή της.

Κανονικότητα θεωρείται κάποιος να έχει άποψη για το σώμα της και τα αναπαραγωγικά της δικαιώματα. Κανονικότητα θεωρείται να πρέπει να απαντήσει σε όλες τις προσδοκίες που έχει η κοινωνία από εκείνη για να τη θεωρήσει «κανονική». Μία ακόμα θλιβερή υπενθύμιση για τον κόσμο όπου ζούμε, έρχεται κοντά μας με την αμέριστη βοήθεια του Survivor.

Οι γυναίκες άνω των 30 ετών έχουν να ξεπεράσουν την πίεση που νιώθουν από την οικογένειά της, τους γύρω τους ακόμα κι από έναν τυχαίο τύπο στην άλλη άκρη του κόσμου για το αν θα γίνουν μαμάδες ή όχι. Ο Τάκης Καραγκούνιας, εκφράζει μία μερίδα ανθρώπων εκεί έξω που κάθε άλλη γυναίκα στα 36 της έχει να αντιμετωπίσει γιατί αυτή είναι η «κανονικότητα» που βιώνουν σε έναν άνισο κόσμο, φτιαγμένο να δίνει όλες τις ευκαιρίες στους άντρες και στις γυναίκες μόνο τον ρόλο της μαμάς που έρχεται να την κάνει κανονική και ολοκληρωμένη.

Αν υπάρχει ένα θετικό σημείο σε όλα αυτά, είναι ότι οι συμπαίκτες του Τάκη και της Μελίνας αντέδρασαν στα λεγόμενά του σύμφωνα με το Πρωινό μας. «Τους εξοργίζει, όπως αντιδράσατε κι εσείς έτσι αντέδρασαν», είπε στους συνεργάτες του στο Πρωινό μας, ο Νίκος Παρτσώλης μεταφέροντας το ρεπορτάζ. Ο Τάκης Καραγκούνιας και οι σεξιστικές απόψεις του είναι μειοψηφία στο Survivor. Ελπίζουμε και στην πραγματική ζωή.