OPINIONS

To «κάτσε κάτω ηλίθια» μιας σταρ του Bollywood στη δίκαιη Rihanna

@2021 Evan Agostini/Invision/AP

Θα έλεγες πως η Rihanna έχει «δυνατή» παρουσία στα social media. Να σ’ το δώσω και σε αριθμούς. Στο Twitter έχει 101.000.000 followers, στο Instagram 90.300.000, στο Facebook 94.189.717 και στο YouTube 36.400.000 subscribers. Θα μπορούσε να ζει μόνο με τα χρήματα που λαμβάνει από τα post που κάνει. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Hopper μόνο από το Instagram κερδίζει 449.900 δολάρια για κάθε ανάρτηση ειδικού περιεχομένου.

 

Στη λίστα με τις εταιρίες που την έχουν επιλέξει ως «πρόσωπο» την «πιο πλούσια γυναίκα μουσικό» της τελευταίας διετίας είναι οι Samsung, Body Spray, MAC Cosmetics, Budweiser, Armani, Dior, Manolo Blahnik, Louis Vuitton, Chopard, Stance, Cover Girl, Gucci, Clinique, River Island. Είναι creative director στην Puma και έχει το δικό της υπερεπιτυχημένο brand με εσώρουχα και καλλυντικά, το Fenty.  To πρώτο απέδωσε 100.000.000 δολάρια στις πρώτες 40 μέρες της ύπαρξης του, το 2017. Ενώ ασχολείται με όλα αυτά, έχει και τη βασική της δουλειά. Που είναι η μουσική και από την οποία κερδίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, κάθε χρόνο. Αν και σίγουρα οι επιχειρήσεις είναι πιο η βασική της, ενεργή ενασχόληση.

Η Rihanna έχει μάτια και βλέπει

Παρ’ όλα αυτά η Rihanna βρίσκει χρόνο να παρακολουθεί τι γίνεται στον πλανήτη και να τοποθετείται σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κρίνει ως ενδιαφέροντα. Η Τρίτη 2/2 είχε δυο τέτοιες περιπτώσεις. Η μία είναι ό,τι συμβαίνει στη Μιανμάρ, με το στρατιωτικό πραξικόπημα και η άλλη το γεγονός ότι η Ινδία «έκοψε» το Internet γύρω από το Νέο Δελχί, ώστε να μην μεταδοθούν ειδήσεις και εικόνες από τις διαμαρτυρίες των αγροτών που προσπάθησε να «τελειώσει» η αστυνομία, με βίαιες μεθόδους.

Με το «γιατί δεν μιλάμε για αυτό;» #FarmersProtest και το link του αμερικανικού CNN σε όσα συμβαίνουν στη χώρα που ήταν στο Νο1 της λίστας με «διακοπή λειτουργίας του Internet» το 2019 (έτος που είχε κάνει και το ρεκόρ του ενός μήνα «αποκοπής» του λαού από τον υπόλοιπο κόσμο), έδωσε πρόσβαση στην είδηση, σε όλον τον πλανήτη.

Λίγες ώρες μετά το post της, έκαναν σχετικά «τιτιβίσματα» η Greta Thunberg και η Meena Harris, ανιψιά της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Kamala Harris. Κάπως έτσι, το θέμα έγινε viral.

Tι συμβαίνει όμως, στην πιο παλιά και πιο πολυπληθή δημοκρατία του πλανήτη; Τους τρεις τελευταίους μήνες οι αγρότες είναι στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τη «χαλάρωση» των νόμων, σε ό,τι αφορά την πώληση, την τιμολόγηση και την αποθήκευση των καλλιεργειών τους, τα οποία έχουν προστατευτεί επί δεκαετίες από τους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Οι διαμαρτυρόμενοι εξηγούν πως αλλαγές, όπως η εγγυημένη τιμή μπορεί να αποδυναμώσει την διαπραγματευτική τους δύναμη και να τους καταστήσει ευάλωτους στην εκμετάλλευση από ιδιωτικές εταιρίες. Μεταξύ όσων έχουν κάνει σε αυτό το τρίμηνο είναι και απεργία πείνας, ενώ η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 200, την Τρίτη 26/1, ημέρα που πέθανε ένας διαδηλωτής και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 300 αστυνομικοί, με τους αγρότες να κατηγορούν τις αρχές για τη διατάραξη της ειρηνευτικής πορείας.

Το «Κάτσε κάτω ηλίθια» της Kangana Ranaut στη RiRi

Mετά το tweet της Rihanna η κυβέρνηση της Ινδίας κατηγόρησε τους «ξένους και διάσημους για ‘εντυπωσιασμό», ενώ η Kangana Ranaut, σταρ του Bollywood της απάντησε, χαρακτηρίζοντας τρομοκράτες τους αγρότες ‘καθώς προσπαθούν να διασπάσουν τη χώρα, προκειμένου να αναλάβει η Κίνα το «πληγωμένο» μας έθνος και να το κάνει αποικία της, όπως οι ΗΠΑ’. Μετά έγινε γνωστό ότι έχει πάρει πάνω της τις απαντήσεις στους celebrities που υποστηρίζουν τους διαδηλωτές. Στην 31χρονη Αμερικανίδα είπε «κάτσε κάτω ηλίθια. Δεν πουλάμε τη χώρα μας, όπως εσείς, ηλίθιοι». Πριν μια ώρα έκανε και μια σύγκριση.

Λυπάμαι, αλλά η Kangana θα μπορούσε να κάνει και κάτι καλύτερο απο αυτό.