OPINIONS

Το GNTM γέμισε τίτλους και όχι απαραίτητα ευγενείας: Η plus size, η λαϊκιά, η τατουάζ και η Cameron Diaz

Instagram/gntmgr

Ένα ακόμα επεισόδιο του δεύτερου κύκλου του Greece's Next Top Model προβλήθηκε στο Star και κορίτσια με ρούχα, περισσότερη ή λιγότερη αυτοπεποίθηση και μαγιό παρέλασαν μπροστά στις οθόνες μας αποφασισμένες να κατακτήσουν την κριτική επιτροπή και το κοινό. Το concept το ξέραμε και το ήξεραν, θα στηθούν και θα ακούσουν τη γνώμη των ειδικών που θα τις κρίνουν για το σώμα και τις απαντήσεις τους, την συμπεριφορά και τη θέλησή τους να μάθουν. Κορίτσια που το ένα μετά το άλλο έλεγαν πως αυτό ήταν το όνειρό τους από μικρές ακόμα κι αν είναι ακόμα πολύ μικρές, κορίτσια που δεν γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουν να γίνουν και δέχονται την κατηγοριοποίηση Plus Size, Light Plus Size που τους αποδίδεται έτοιμες να την εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο που μπορούν. Κορίτσια με χιλιάδες followers στο Instagram, κορίτσια με αδιαμφισβήτητη ομορφιά. Ήρθαν, λοιπόν, στάθηκαν μπροστά στη Βίκυ Καγιά, τον Άγγελο Μπράτη, την Ηλιάνα Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Σκουλό και περίμεναν καρτερικά. Και αυτό που καταλάβαμε στο τελευταίο αυτό επεισόδιο είναι πως για ένα πρόγραμμα αποφασισμένο να μπει στην εποχή της ποικιλομορφίας στη μόδα και της κατάργησης των στερεοτύπων, οι ταμπέλες και τα παρατσούκλια είναι κάτι στο οποίο η κριτική επιτροπή έχει αδυναμία.

Διάβασε επίσης: Στο Greece’s Next Top Model θέλουν να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα από το πρώτο επεισόδιο. Το καταφέρνουν;

Δεν μιλώ για τις περιπτώσεις που οι ταμπέλες αυτές συμπίπτουν με επαγγελματικές κατηγορίες, όσο κι αν διαφωνώ για την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι τα plus size μοντέλα σαν την Αλεξία που βρέθηκε χθες μπροστά στην κριτική επιτροπή και ενθουσίασε τους πάντες. Η Αλεξία, φοιτήτρια δημοσιογραφίας στη Θεσσαλονίκη, εργάζεται ως plus size μοντέλο και μίλησε στους κριτές για την πίεση που της είχε ασκηθεί να αδυνατίσει, μέχρι που αποδέχτηκε τον εαυτό της και θέλησε να γίνει αυτό που ήθελε να βλέπει και στις πασαρέλες. Μια υγιής γυναίκα που νιώθει άνετα με τον σωματότυπο και τα κιλά της και φοράει τα ρούχα που της ταιριάζουν χωρίς κανέναν περιορισμό.

«Πιστεύω ότι σαν plus size model, που λατρεύω το plus size model γιατί λατρεύω τις γυναίκες και καταλαβαίνω ότι δεν μπορούν όλες να είναι λεπτές, δεν μπορούν όλες να είναι 1,80 και είμαι πολύ κατά του bullying και πολύ κατά του discrimination. Και αγαπώ πάρα πολύ τα κορίτσια σαν εσένα που παίρνουν πάνω τους όλη αυτή τη φιλοσοφία. Πιστεύω ότι θα γίνεις μια καταπληκτική ambassador. Μπράβο σου για όλα όσα είσαι» είπε η Βίκυ Καγιά εκπροσωπώντας το συναίσθημα όλης της κριτικής επιτροπής.

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις, λες, έτσι είναι ο χώρος υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες και η κάθε μία από αυτές απαιτεί διαφορετικά πράγματα. Ας μην γινόμαστε υπερβολικοί. Το ζήτημα είναι όταν αυτές οι κατηγορίες και το γεγονός ότι κάποιος δε χωρά σε καμία από όλες όσες οι κριτές γνωρίζουν, γίνονται τελικά εμπόδιο στην πρόσβαση τελικά μιας υποψήφιας στο σπίτι. Τα light plus size και τα plus size, τα commercial και τα haute couture μοντέλα, τα petite και πάει λέγοντας, φαίνεται πως πληρούν πολύ αυστηρά κριτήρια κι έτσι όσες κοπέλες πέφτουν ανάμεσα στις κατηγορίες, οι «ανένταχτες» μένουν κι εκτός σκουπίζοντας δάκρυα από τα μάτια τους.

Η αντίφαση αυτή περί αποκλεισμού ή μη αποκλεισμού ανθρώπων όταν είναι κάπως πιο διαφορετικοί από αυτή την κλασική αντίληψή μας περί ομορφιάς, βγήκε στην επιφάνεια στην περίπτωση της Ειρήνης και των τατουάζ της. «Έρχομαι στο GNTM γιατί θέλω να αλλάξω τη μόδα και να γίνουν πιο αποδεκτά τα τατουάζ» είπε η ίδια στην κάμερα πριν σταθεί μπροστά στους κριτές. Βλέποντας την ομορφιά και τα τατουάζ της οι κριτές διχάστηκαν. Η Βίκυ Καγιά η πολύ κατά του discrimination, έγινε και πολύ κατά των τατουάζ και ο Άγγελος Μπράτης, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου και ο Δημήτρης Σκουλός στάθηκαν από την άλλη δίνοντάς της τα πολυπόθητα «ναι» για το bootcamp.

«Δεν είναι θέμα αλλαγής Ηλιάνα μου, είναι θέμα δουλειάς. Η δουλειά είναι δουλειά, η μόδα είναι μόδα. Που έχεις δει να κάνουν καριέρα με τόσα τατουάζ», είπε η Βίκυ Καγιά διαφωνώντας με την Ηλιάνα. Και θα ήθελα να θυμηθεί πώς αντιμετωπίζονταν οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και περισσότερων κιλών πριν από μερικά χρόνια σε σχέση με την δουλειά στον χώρο της μόδας και να ξανασκεφτεί αυτή την αντίφαση για την οποία μιλάμε πριν το επόμενο επεισόδιο.

 

Αντιφάσεις κι άλλες θες; Σου έχω. Στην περίπτωση της Χριστίνας ή αλλιώς της ”Cameron” όπως άρχιζαν να τη φωνάζουν αφού η ίδια αυτοαποκλήθηκε σωσίας της Cameron Diaz, οι κριτές -αφού την απέρριψαν και καθώς προσπαθούσαν να αντικρούσουν τις απόψεις της σχετικά με το αν είναι δίκαιο να μένει εκείνη 21 ετών απέξω και να μπαίνουν 29χρονες, παντρεμένες με παιδιά (μίλα μου κι άλλο για women’s appreciation)- της είπαν ότι δεν τους ενδιαφέρει τι κάνουν οι υποψήφιες στην προσωπική τους ζωή. «Είμαστε εδώ να δούμε ποια έχει στόφα μοντέλου και ποια όχι. Δεν κρίνουμε ούτε τον χαρακτήρα, ούτε τη ζωή, ούτε την προσωπικότητα κάποιου. Δεν μας απασχολεί η προσωπική σας ζωή» διευκρίνισε η Βίκυ Καγια.

 

Αλλά στην περίπτωση της “light plus size” κατά την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, Λένιας ο Άγγελος Μπράτης την έκρινε από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram και από την αισθητική της. «Δε βρίσκω κανένα ενδιαφέρον. Δεν έχει μόδα, οι φωτογραφίες σου οι σκοτεινές είναι γεμάτες φίλτρα, δεν είδα ένα στυλ προσωπικό και τίποτα το αληθινό» είπε ο Άγγελος Μπράτης και ο Δημήτρης Σκουλός της είπε ότι το προφίλ της «είναι λίγο πιο λαϊκό από αυτό που θα θέλαμε εμείς να είναι». Η Λένια πέρασε στο bootcamp αλλά η αντίφαση, έβγαλε μάτι.

 

Αντιφάσεις πολλές, αλλά πώς να μην υπήρχαν σε ένα τηλεοπτικό προϊόν, που σε καμία περίπτωση δεν ψάχνει μονάχα για ωραία πρόσωπα και αναλογίες αλλά για πρόσωπα τηλεοπτικά, προσωπικότητες τηλεοπτικές, κορίτσια με όνειρα που για να τα φτάσουν θα περάσουν μέσα από το γυαλί, το «σπίτι» όλων των αντιφάσεων της ελληνικής κοινωνίας σχεδόν σε κάθε τηλεοπτική ζώνη. Ας ελπίσουμε πως σε αυτόν τον τηλεοπτικό βωμό το diversity δεν χρησιμοποιείται απλά για πλάκα και ο αποκλεισμός δεν θα αφορά κανέναν υποψήφιο αν δεν βασίζεται σε ουσιαστικά κριτήρια. Κι όλα τα άλλα θα τα βρούμε στην πορεία.

Κεντρική φωτογραφία: Instagram/gntmgr