ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Στο Greece’s Next Top Model θέλουν να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα από το πρώτο επεισόδιο. Το καταφέρνουν;

Πέρσι οι auditions του Greece's Next Top Model είχαν να κάνουν περισσότερο με την απόρριψη της πλαστικής ομορφιάς για χάρη της φυσικής. Κάποιες πρώτες προσπάθειες να ξεφύγουν από τις κλασσικές αναλογίες των μοντέλων είχαν γίνει με μία υποψήφια να έρχεται και να μπαίνει στο bootcamp στην κατηγορία των petit μοντέλων και δύο να μπαίνουν για να διαγωνιστούν κατηγοριοποιημένες ως plus size (τελικά στο σπίτι προχώρησε μόνο μία από τις τρεις, η Ξανθή Τζερεφού). Φέτος ο προσανατολισμός από το πρώτο επεισόδιο είναι ξεκάθαρα προς αυτή τη διαφορετικότητα. Προς τον μη αποκλεισμό υποψηφίων που θέλουν να γίνουν μοντέλα μην έχοντας την κλασική εμφάνιση και τις αναλογίες των διασημότερων μοντέλων του πλανήτη. Κορίτσια juicy, κορίτσια με δερματικά προβλήματα, κορίτσια με όνειρα στάθηκαν εμπρός στην κριτική επιτροπή.

Διάβασε κι αυτό: Νούμερα τηλεθέασης: 8 Λέξεις vs Greece’s Next Top Model. H εύθραυστη πρωτιά

Τέτοια ήταν η περίπτωση της Λυδίας από την Κρήτη. Η Λυδία Κατσανικάκη δήλωσε από την πρώτη στιγμή πως πάσχει από τα 11 της χρόνια από αλωπεκία. Έφτασε μπροστά στους τέσσερις κριτές χωρίς περούκα, χωρίς ψεύτικες βλεφαρίδες, μόνο με ημιμόνιμο τατουάζ στα φρύδια το οποίο ωστόσο ήταν διατεθειμένη να τα αλλάξει. «Αγαπάω τον εαυτό μου ακριβώς έτσι όπως είμαι και τον “πουλάω” με αυτό το παρουσιαστικό», είπε πριν μπει στον χώρο. Οι τέσσερις κριτές ενθουσιάστηκαν. «Είσαι από τα πιο σέξι κορίτσια που έχουν περάσει» της είπε ο Δημήτρης Σκουλός, δηλώνοντας πως έχει συγκλονιστικά μάτια και θα ήθελε να «στεγνώσει». Από την πλευρά του ο Αγγελος Μπράτης είπε: «Εχω χάσει τη φωνή μου μαζί σου. Σε βρίσκω φοβερά κλασσική και μοντέρνα ταυτόχρονα». «Έχω συγκινηθεί. Μπράβο σου είσαι μάγκας», της είπε η Βίκυ Καγιά και με 4 ναι η Λυδία πέρασε στην επόμενη φάση.

 

Η Λυδία Κατσανικάκη είναι μία περίπτωση που απέχει από το κλασικό πρότυπο της ομορφιάς και που έχοντας αποδεχτεί την εικόνα της ακριβώς όπως είναι, αγαπώντας τον εαυτό της και έχοντας αναγκαστεί να συμβιβαστεί με την αλωπεκία από τα 11 της χρόνια, στέλνει αυτό ακριβώς το μήνυμα της δύναμης, της αυτοπεποίθησης και της χαράς της ζωής που θέλουμε όλες μας να πάρουμε. Στην περίπτωσή της, λοιπόν, πόντος στο GNTM.

Το εισιτήριο της εισόδου της στο bootcamp πήρε και η Μαρία Μιχαλοπούλου, η οποία έχει αιμαγγείωμα σε δύο σημεία στο χέρι της.

 

Όπως είπε στη Ζενεβιέβ, η Μαρία Μιχαλοπούλου «Το έχω εκ γεννετής, δεν είναι τίποτα, μόνο να μην το γρατζουνίσω, αλλιώς πεθαίνω». Το αιμαγγείωμα μοιάζει σαν δύο πολύ μεγάλες μελανιές στα χέρια της. Πέρα από το αιμαγγείωμα όμως, η Μαρία Μιχαλοπούλου δηλώνει «διαφορετική» για άλλους λόγους. Η Μαρία Μιχαλοπούλου δήλωσε ότι καθώς προέρχεται από αγροτική οικογένεια κι έχει ζήσει σε ένα χωριό της επαρχίας, αυτό που θέλει να δείξει είναι ότι ανεξάρτητα από το περιβάλλον από το οποίο προέρχεσαι, μπορείς να ονειρευτείς και να πετύχεις τα πάντα. Δεν ξέρω αν η Μαρία είναι ένα κορίτσι «διαφορετικό» με τον τρόπο που το εννοεί το GNTM, φαίνεται όμως να είναι ένα κορίτσι που έχει ανάγκη να αποδείξει σε όλους πως μπορεί να τα καταφέρει. Και γι’ αυτό, δίνω έναν ακόμα πόντο στο GNTM που παρά την κατάσταση της υγείας της και την απειρία της στον χώρο της μόδας, δεν της στέρησε την είσοδο στο bootcamp.

Και πάμε στην Σπυρούλα, εκεί που το GNTM χάνει τον τελικό πόντο της «νίκης» του πρώτου επεισοδίου για χάρη της διαφορετικότητας. Μια χαρά η Σπυρούλα Κάιζερ, που ασχολείται με την υποκριτική και αυτό που θέλει από το παιχνίδι είναι να μπορέσει να φτιάξει το book της και να φύγει στο εξωτερικό να γίνει μοντέλο. Υπέροχη, με χαμόγελο και χαρά, μπήκε μέσα και οι κριτές της ζήτησαν να βάλει το μαγιό της. Βγαίνει η Σπυρούλα με τις καμπύλες και το juicy σώμα της και εκεί ήρθε και η απογοήτευση μας.

 

«Μήπως είναι light plus size;» αναρωτήθηκε η Βίκυ Καγιά και ο Άγγελος Μπράτης απάντησε: «Όχι, είναι plus size κανονικότατο». Μάταια τρίβαμε τα μάτια μας και κάναμε χου χου να καθαρίσουμε τα γυαλιά μας. Το συμπέρασμα από την κριτική επιτροπή είχε βγει και όσο πήγαινε γινόταν και πιο οριστική η κατηγοριοποίηση. «Πολύ πληθωρικό plus size κορίτσι» την χαρακτήρισε αργότερα η Βίκυ Καγιά. Και πολύ και πληθωρικό και plus size ένα κορίτσι που αποκλείεται να έψαχνε για ρούχα σε plus size κατάστημα. Η Σπυρούλα βέβαια, διόλου δεν ενοχλήθηκε, αποδέχτηκε τον χαρακτηρισμό και μπήκε και στο bootcamp. Αλλά εμείς μείναμε να αναρωτιόμαστε ποιος είναι στα αλήθεια ο ορισμός του plus size κι αν αναγκαστικά στη μόδα θα πρέπει να κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους σε κατηγορίες «διαφορετικές» για να αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα.

Μήπως θα έπρεπε απλά να αποδεχτούμε πως σε αυτή την διαφορετικότητα ταιριάζουν όλοι οι άνθρωποι γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί; Εξάλλου όλοι προτιμούμε να κρινόμαστε με βάση τις ικανότητές μας και όχι να μπαίνουμε σαν τσεκ σε ένα κουτάκι κατηγορίας που πρέπει να γεμίσει τουλάχιστον μέχρι την πρώτη δοκιμασία αποχώρησης. Η τηλεοπτική σεζόν είναι μεγάλη κι ευχόμαστε το GNTM να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, του είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλοι όμορφοι με τον τρόπο μας, αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, δοκιμαζόμαστε, δουλεύουμε, προχωράμε. Αυτό είναι να αγκαλιάζεις τον «διαφορετικό» εαυτό σου, έτσι δεν είναι;

 

Κεντρική φωτογραφία: instagram.com/ilianapapageorgiou/