OPINIONS

Survivor: H Χριστίνα Κεφαλά αποκαλεί «μόνα όπλα» της τα στήθη της. Ο εσωτερικευμένος σεξισμός εκπυρσοκρότησε

Instagram.com/survivorgr

Όλο στις εντάσεις στεκόμαστε στο Survivor και χάνουμε κάποια πλάνα όνειρο, κάποιες φορές που η κάμερα «γλείφει» το κορμί των παικτριών, που το πλάνο «σέρνεται» σε αργή ταχύτητα πίσω από τις παίκτριες του reality επιβίωσης του ΣΚΑΪ, καθώς εκείνες κολυμπούν ή κάνουν ηλιοθεραπεία. Κακώς, πολύ κακώς τα χάσαμε. Γιατί αν είχαμε παρατηρήσει περισσότερο το σεξιστικό μάτι του Survivor πάνω στις γυναίκες τις ώρες που αυτές δεν αγωνίζονται, ίσως δεν θα μας έκανε εντύπωση και το κρεσέντο εσωτερικευμένου σεξισμού από τη Χριστίνα Κεφαλά.

Η Χριστίνα Κεφαλά μιλώντας στην κάμερα της παραγωγής του Survivor θέλησε στο επεισόδιο της Τρίτης 6 Απριλίου να μιλήσει για το σώμα της. Μέχρι εδώ τίποτα δεν θα ήταν κακό. Θέλησε όμως να το συγκρίνει με αυτό των υπόλοιπων κοριτσιών που βρίσκονται μαζί της στον Άγιο Δομίνικο, και να βάλει όλα τα κορμιά τους σε μια πλάστιγγα, αυτή της ανδρικής ματιάς πάνω στο γυναικείο σώμα.

«Εδώ, λοιπόν, στο νησί του Survivor που βρισκόμαστε όλα και όλα έξι κορίτσια έχουμε απομείνει. Να μας χαίρονται τα αγόρια! Από αυτά τα κορίτσια τα πέντε είναι σαν τον Σουγκλάκο! Έχουν κοιλιακούς, δικέφαλα, τρικέφαλα, τετρακέφαλα, γλουτούς. Φουλ γυμνασμένα σώματα», είπε η Χριστίνα Κεφαλά.

«Η μόνη όμως αυτές που ξεχωρίζει και έχει θηλυκό σώμα είμαι εγώ! Τι να κάνω; Αναμφισβήτητα είμαι εγώ. Τι να κάνω; Τα μόνα μου όπλα είναι αυτά!», είπε δείχνοντας τα στήθη της. «Δυστυχώς όμως βρίσκουν σε τσουλήθρες, σε λάσπες, σε έρπην, τι να κάνω; Αφού τα όπλα μου είναι αυτά, που να πάω η κακομοίρα;» αναρωτήθηκε.

Κι έμεινα να κοιτάω την οθόνη με απορία; Τα μόνα όπλα της σε τι; Στην εύνοια των ανδρών; Θεωρεί η Χριστίνα Κεφαλά ότι έχει κάποιο πλεονέκτημα στο Survivor συγκριτικά με τις συμπαίκτριές της γιατί προσφέρει την κατάλληλη θέα στα ανδρικά μάτια; Ενώ οι «Σουγκλάκοι» της παραλίας, δεν μπορούν να προσφέρουν την ίδια «χαρά»; Πολλές η απορίες μου. Η μόνη απάντηση που μου ταίριαξε σε όλα αυτά ήταν η εξής: Είναι ο εσωτερικευμένος σεξισμός.

Ο σεξισμός είναι η συστηματική άνιση αντιμετώπιση των κοριτσιών και των γυναικών από μία κοινωνία ως σύνολο. Ο σεξισμός για να ασκείται, χρειάζεται να υπάρχουν δύο σύνολα, αυτό του εξουσιαστή και του καταπιεζόμενου. «Σε αντίθεση με αυτό ο εσωτερικευμένος σεξισμός περιλαμβάνει τις δυναμικές μέσα στην καταπιεσμένη ομάδα. Βοηθά να συντηρείται ο σεξισμός συνολικά μέσα από ένα σύστημα από κοινωνικές προσδοκίες και πιέσεις που ασκούν οι γυναίκες η μία στην άλλη», γράφουν σχετικά οι Bearman Korobov & Thorne στο άρθρο τους “The Fabric of Internalized Sexism“.

O σεξισμός δεν μπορεί να διατηρηθεί από μόνος του, όταν το γκρουπ των καταπιεζόμενων, οι γυναίκες και τα κορίτσια δηλαδή δεν αναγνωρίζουν τη δύναμή του.

Για να επιμένει πρέπει να συνεχίζει να ασκείται παντού και ανάμεσα σε εμάς τις ίδιες. Το λυπηρό είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες, όπως νομίζω και η Χριστίνα Κεφαλά του Survivor, δεν συνειδητοποιούν καν ότι βοηθούν την ανισότητα να συνεχίσει να υπάρχει με αυτό το «έργο» τους.

Το Psychology Today σε ένα άρθρο του για τα σημάδια του εσωτερικευμένου σεξισμού, τοποθετεί στις πρώτες πρώτες θέσεις τα υποτιμητικά σχόλια εις βάρους του σώματος ή της εμφάνισης άλλων γυναικών, το body shaming και φυσικά τις συγκρίσεις μεταξύ γυναικών. Οι άλλες γυναίκες σε αυτές τις συγκρίσεις είναι πάντα ανταγωνίστριες σε διάφορες καταστάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση της προσοχής των ανδρών. Σου θυμίζει κάτι; Μάλλον τη Χριστίνα Κεφαλά του Survivor.

Τα λόγια της Χριστίνας Κεφαλά στην κάμερα της παραγωγής του Survivor είχαν όλα τα παραπάνω. Κάθε φορά που αποκαλεί τις συμπαίκτριες της Σουγκλάκους και τα στήθη της «όπλα», πέφτει στην παγίδα του εσωτερικευμένου σεξισμού. Το κοινό το αντιμετωπίζει σαν μια κωμική στιγμή σε ένα reality επιβίωσης γεμάτο εντάσεις. Στην πραγματικότητα είναι η συντήριση του σεξισμού που μας καταπιέζει όλες, σε πρακτική εφαρμογή.

Φυσικά δεν περιμένω από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που έχει πολλάκις επιδείξει την αντικειμενοποίηση της γυναίκας μέσα από τα πλάνα του, να αναγνωρίσει το λάθος. Ελπίζω όμως να το αναγνώρισαν οι τηλεθεάτριες. Εκείνες που έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα στήθη τους δεν είναι όπλα για την αντρική προσοχή ή για την επιβίωσή τους σε οποιαδήποτε κατάσταση, αλλά μέλη του ανθρώπινου σώματός τους, το οποίο μπορεί να είναι όπως ακριβώς θέλουν χωρίς να φοβούνται το body shaming που προέρχεται από άνδρες και γυναίκες εναντίον τους.

Ελπίζω διαβάζοντας αυτές τις γραμμές να αναγνωρίσουν και κάποιες ακόμα γυναίκες ότι καμιά φορά οι ίδιες βάζουμε εμπόδια στους αγώνες μας για ισότητα, θεωρόντας τους εαυτούς μας προσφορά θεάματος στους άνδρες γύρω μας, προσπαθώντας να κερδίσουμε την εύνοια των ισχυρών του συστήματος και παρουσιάζοντας «συγκριτικά πλεονεκτήματά» μας γι’ αυτό σε σχέση με την υπόλοιπη ομάδα μας.

«Το πρωταρχικό πρόβλημα για όλους μας, άνδρες και γυναίκες, δεν είναι το να μάθουμε αλλά το να ξεμάθουμε», έλεγε η Gloria Steinem και θα ήθελα να ταξιδέψω ως τον Άγιο Δομίνικο για να το πω κι εγώ στη Χριστίνα Κεφαλά του Survivor. Πρέπει να ξεμάθουμε όλα όσα μας κάνουν να στηρίζουμε ένα σύστημα ανισότητας εκ των έσω. Και τελικά να συνειδητοποιήσουμε ότι στην υποτίμηση της μίας προς την άλλη δεν κρύβεται τίποτα παρά μόνο μια επιβεβαίωση των έμφυλων στερεοτύπων. Αντίθετα στην ενδυνάμωση των γυναικών από γυναίκες κρύβεται το μέλλον.