OPINIONS

Σεξιστικό παραλήρημα με φόντο μετάλλια, οπίσθια και μια αποστομωτική απάντηση

instagram.com/lindacerruti/

Η 28χρονη Ιταλίδα Ολυμπιονίκης Linda Cerruti κατέκτησε έξι ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου. Μπράβο και συγχαρητήρια;

Δεν το βλέπουν όλοι έτσι. Τι είναι έξι ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια; Ας δούμε ξανά το δέντρο κι ας αγνοήσουμε το δάσος. Και τι μας νοιάζει εμάς που η Linda Cerruti πήγαινε σχολείο και διάβαζε τη νύχτα για να προπονείται σκληρά κάθε μέρα;

Το μόνο που μας νοιάζει εμάς είναι γιατί πόζαρε σε στιλ ανάποδο σπαγγάτο και μας σκανδάλισε. Φυσικά και σκανδαλίστηκα. Με μαγιό και πισινό έξω; Είναι δυνατόν;

Έξι ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια για τη Linda Cerruti

Και τα μετάλλια; Ποια μετάλλια; Τα έξι ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, λες; Σιγά το πράγμα.

Πιο χρήσιμο είναι να μιλήσουμε για την ντροπιαστική πόζα «τα τραβάει ο οργανισμός της». Για να μην κάνω τώρα αντικατάσταση τον οργανισμό και ρίξω το επίπεδο, πριν την ώρα του. Γιατί θα το ρίξουμε, οπότε αν δεν αντέχεις, πάτα back και στο καλό.

Η Linda Cerruti βρέθηκε στην αγαπημένη της παραλία και πόζαρε με τα μετάλλιά της. Ανέβασε τη φωτογραφία της στο Instagram και κάποιοι ανέβασαν πίεση. Σεξιστικά σχόλια, βροχή.

Τι κι αν εκείνη μιλούσε για τη χαρά και την υπερηφάνεια που ένωσε όταν ανέβηκε στο βάθρο. «Πίσω από τα μετάλλιά μου για τα οποία μου έχετε γράψει τόσα πολλά υπάρχουν τόσες θυσίες. Από την πολύ μικρή ηλικία που διάβαζα τη νύχτα ώστε να κάνω προπονήσεις τη μέρα.

Η «επίμαχη» φωτογραφία

Πολλοί με ρωτούν αν είναι δύσκολο να προπονείσαι μ’ αυτόν τον τρόπο. Είναι σίγουρα μια ζωή αλληλένδετη, αλλά αυτό επιφυλάσσει τόσες χαρές και υπέροχες εμπειρίες. Εύχομαι ο καθένας σας να μπορέσει να ζήσει ή να κάνει τα παιδιά του να ζήσουν μια αθλητική ζωή. Ο αθλητισμός βοηθά στην εξέλιξη και διδάσκει αξίες».

Για να συνεχίσει λίγες ώρες αργότερα: «Πριν από δύο μέρες μοιράστηκα μια φωτογραφία από την παραλία όπου πήγαινα ανέκαθεν, όπου εκεί έκανα τα πρώτα μου όνειρα και η οποία έχει επίσης έντονη, συμβολική αξία για ‘μένα.

Η φωτογραφία με δείχνει σε μια καλλιτεχνική πόζα τυπική για το άθλημά μου, με σκυμμένο το κεφάλι, μαζί με τα οκτώ μετάλλια που κέρδισα στο καλύτερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της καριέρας μου», γράφει η Linda Cerruti.

«Σήμερα το πρωί ένας φίλος μου έστειλε μια από αυτές τις αναρτήσεις που μοιράζονται οι εφημερίδες στο Facebook. Για παράδειγμα, ένας χρήστης του Instagram έγραψε κάτω από την φωτογραφία: ”Ωραία μετάλλια, αλλά και η περιοχή που μεσολαβεί από το τέταρτο μετάλλιο μέχρι το πέμπτο δεν είναι κακή”.

Η αποστομωτική της απάντηση

Τις διάβασα και πράγματι εξεπλάγην αηδιάζοντας από τα εκατοντάδες, μάλλον χιλιάδες, ακατάλληλα, σεξιστικά και χυδαία σχόλια που τις συνοδεύουν.

Ύστερα από 20 χρόνια εκπαίδευσης και θυσιάζοντας πολλά πράγματα, είναι ντροπή και πραγματικά ραγίζει η καρδιά μου να διαβάζω αυτά που γράφουν οι χρήστες σεξουαλικοποιώντας το σώμα μου. Είναι πραγματικά αυτό που μένει, το κύριο πράγμα για το οποίο πρέπει να μιλάμε;

Το λιγότερο που μπορώ να κάνω, και το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να καταγγείλω τις ακατάλληλες αυτές δηλώσεις, που αντικατοπτρίζουν μια κοινωνία που είναι ακόμα φαλλοκρατική και πολύ διαφορετική από αυτήν στην οποία ζω και θέλω αύριο να μεγαλώσω τα παιδιά μου», κατέληξε η Linda Cerruti.

Φτάνει πια με τις αηδίες σας. Φτάνει. Δεν βαρεθήκατε; Φορέστε τα άλλα γυαλιά σας. Οι σεξιστικοί φακοί ας μείνουν στο συρτάρι. Είναι κουραστικό να καλείται μια γυναίκα ξανά και ξανά να εξηγεί την αυτονόητη πραγματικότητα που εσείς βλέπετε διαρκώς διαστρεβλωμένη.

Στην προκειμένη, η Linda Cerruti αξίζει τον σεβασμό μας για όσα έχει καταφέρει στην αθλητική της πορεία κι όχι να γίνεται καλάθι σεξιστικών απλύτων.

Ξέχνα τον εύκολο δρόμο που χρόνια σε μαθαίνουν να βαδίζεις και γίνε η διαφορά που θα αλλάξει τις ζωές όλων μας. Δεν πρόκειται για ένα αθώο σχόλιο, αλλά για μια βαθιά ριζωμένη νοοτροπία που σεξουαλικοποιεί τα γυναικεία σώματα και μία βαθιά ριζωμένη νοοτροπία που θεωρεί πως είναι αποδεκτό να τα ευτελίζεις και να τα εξευτελίζεις γιατί έτσι σου γουστάρει.