OPINIONS

Απέλυσαν την παρουσιάστρια, Lisa LaFlamme, γιατί σταμάτησε να βάφει τα μαλλιά της. Άσπρη τρίχα είδαμε, άσπρη μέρα;

© Tara Walton/Toronto Star via Getty Images / Ideal Image

Δεν είναι κάτι. Τρίχες. Μαύρες, κόκκινες, πυρόξανθες, γκρι, λευκές. Απ’ όλα έχουμε, αλλά λίγα ανεχόμαστε. Ανάλογα βέβαια και σε τι κεφάλι βρίσκονται. Ένα παράδειγμα τώρα που μου ‘ρθε όλως τυχαίως. Λευκές τρίχες σε κεφάλι ανδρικό, γοητεία, λευκές τρίχες σε κεφάλι γυναικείο, γέρε χρόνε φύγε τώρα πάει η δική σου η σειρά. Δεν τα παραλέω καθόλου. Τη βίωσε τη διάκριση στο πετσί της η παρουσιάστρια Lisa LaFlamme.

58 ετών σήμερα η Lisa LaFlamme με 35 χρόνια πορείας στο τηλεοπτικό δίκτυο CTV News του Καναδά. Ξεκίνησε ως ρεπόρτερ και βρέθηκε το 2011 στην παρουσίαση της ενημερωτικής εκπομπής CTV National News.

Η Lisa LaFlamme δεν ανήκει πια στο δυναμικό του σταθμού. Με συνοπτικές διαδικασίες της έδειξαν την πόρτα της εξόδου. Ναι, ελεύθερη αγορά είναι. Ναι, φυσικά κι αυτά συμβαίνουν. Ναι, ακόμα κι αν είσαι στην ίδια δουλειά επί 35 χρόνια.

Πολλά τα ναι, ας πω κι ένα όχι. Όχι, αυτά δεν συμβαίνουν γιατί αποφάσισες να αλλάξεις χρώμα στα μαλλιά σου και να αφήσεις τις λευκές τρίχες να γεμίσουν το κεφάλι σου.

Το πρώτο μήνυμα της Lisa LaFlamme

Με ένα βίντεο λίγων λεπτών στο Twitter η Lisa LaFlamme ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, αλλά και τους τηλεθεατές για την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τη στήριξη. Ανακοίνωσε την απομάκρυνσή της και δήλωσε σοκαρισμένη και λυπημένη.

«Παραμένω σε κατάσταση σοκ. Στα 58 μου, πίστευα ότι προλάβαινα να διηγηθώ πολλές ακόμα από τις ιστορίες που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά των ανθρώπων».

Η LaFlamme δεν αναφέρθηκε στον λόγο της απόλυσής της όμως το ρεπορτάζ των εφημερίδων Globe και Mail ήταν άκρως κατατοπιστικό.

Ο Michael Melling ανώτερο στέλεχος του CTV News απευθυνόμενος στους εργαζομένους του καναλιού, ρώτησε:

«ποιος ενέκρινε την απόφαση της LaFlamme να αφήσει γκρι τα μαλλιά της;»

Οι δυο τους είχαν έρθει και στο παρελθόν σε ρήξη για δημοσιογραφικά ζητήματα, όμως αυτή τη φορά επικεντρώθηκαν σε τρίχες.

Ζούμε σε μια διαμορφωμένη, με τέτοιο τρόπο κοινωνία, που οι γυναίκες οφείλουν να νιώθουν μειονεκτικά (σχεδόν) για τα πάντα.

Αποφάσεις ζωής, αποφάσεις που ενοχλούν

Για την απόφασή τους να μην κάνουν παιδιά, για την απόφασή τους να γυρίσουν στη δουλειά πολύ σύντομα μετά τη γέννησή του παιδιού τους, για την απόφασή τους να φορούν ντεκολτέ, για την απόφασή τους να μην παντρευτούν, για την απόφασή τους να παντρευτούν σε μεγαλύτερη ηλικία απ’ ό,τι θα περίμενε το σόι στο χωριό, για την απόφασή τους να σταματήσουν να βάφουν τα μαλλιά τους και να αφήσουν το λευκό φυσικό χρώμα να φανεί.

Για αυτά κι άλλα πολλά, οι γυναίκες νιώθουν πίεση, άγχος, φόβο, ενοχή. Νιώθουν να ζουν σε μια κοινωνία εχθρική που δεν καταλαβαίνει τις ανάγκες τους και περιμένει από αυτές να εκπληρώσουν στόχους που δεν έθεσαν ποτέ, να μπουν σε κουτάκια που δεν επέλεξαν, να ζήσουν μια τέλεια ζωή που δεν τους ανήκει και δεν μπορούν να υποστηρίξουν.

Σε αυτό το τέλειο στεκόμαστε (και) σήμερα. Γιατί ο Καναδάς και η απόλυση της Lisa LaFlamme δεν είναι και τόσο μακριά όσο νομίζουμε. Η σκέψη πως μια γυναίκα είναι ανεπίτρεπτο να μεγαλώνει κι αυτό να φαίνεται, όταν μάλιστα βγαίνει στην τηλεόραση, δεν βρίσκεται στην άλλη πλευρά της υδρογείου.

Ηλικιακός ρατσισμός, πες το με το όνομά του

Ο ηλικιακός ρατσισμός στην εργασία είναι αδυσώπητος. Συρρικνώνει τη γυναίκα κι όταν πια την έχει κάνει ελάχιστη, την πατά και την πετάει για να την αντικαταστήσει με φρέσκο αίμα. Κι όταν πια κι αυτό παλιώσει, ο δρόμος γνωστός. Το μοτίβο υπάρχει για να επαναλαμβάνεται.

Παρατημένη, άφτιαχτη, γερασμένη, κακοδιατηρημένη. Τα λευκά μαλλιά δεν μπορούν να σημαίνουν τίποτα άλλο. Σέρνουν μαζί τους έννοιες αρνητικά φορτισμένες που ουδεμία σχέση έχουν με εκούσια απόφαση ενός ανθρώπου ξέρει τι θέλει και τι όχι.

Όταν η Lisa LaFlamme είχε μιλήσει για την απόφαση να μην βάφει τα μαλλιά της

Η LaFlamme σταμάτησε να βάφει τα μαλλιά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χαρακτήρισε τότε την απόφαση της «απελευθερωτική» και είπε στους τηλεθεατές ότι θα ήθελε να είχε κάνει την κίνηση αυτή νωρίτερα.

Η πολιτικός, Rachel Notley, χαρακτήρισε τη LaFlamme «τεράστια φωνή στα καναδικά μέσα ενημέρωσης» και η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Catherine McKenna, χαρακτήρισε τη μεταχείριση του βετεράνου δημοσιογράφου «αποτρόπαια κακή».

Το κανάλι τοποθετήθηκε επίσημα λέγοντας πως έλαβε πολύ σοβαρά τους ισχυρισμούς περί διακρίσεων και έλαβε μέτρα για να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη εσωτερική επανεξέταση του χώρου εργασίας.

Ανέφερε επίσης ότι λυπάται για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την έξοδο της LaFlamme από το CTV, καθώς «μπορεί να άφησε τους θεατές με λανθασμένη εντύπωση ότι η πορεία της επί τρεις δεκαετίες δεν εκτιμήθηκε».

Άσπρες τρίχες, ναι.

Άσπρες μέρες, πότε;