OPINIONS

Σάκης Ρουβάς: Η επικίνδυνη «άγνοια» κι ο κακός χαμός που (τον) ακολουθεί ξανά

Instagram.com/sakisrouvas/

Ο Σάκης Ρουβάς έγινε το πρόσωπο των ημερών το περασμένο σαββατοκύριακο. Αφορμή δεν στάθηκε κάποια συναυλία του, ούτε η ανακοίνωση κάποιας νέας συνεργασίας. Όπως συμβαίνει όλο και περισσότερο τον τελευταίο πολύ καιρό, ο Σάκης Ρουβάς βρέθηκε στο επίκεντρο του σχολιασμού σε social media και τηλεοπτικές εκπομπές για κάποιες άλλες δράσεις και απόψεις του. Στην προκειμένη για την τοποθέτησή του στο θέμα «Δημήτρης Λιγνάδης».

Ο Σάκης Ρουβάς που άλλοτε υπήρξε ο πολυσηζητημένος Διόνυσος στην παράσταση Βάκχες που είχε ανεβάσει ο Δημήτρης Λιγνάδης, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Χαμογέλα και Πάλι της Σίσσυς Χρηστίδου. Και παρά τις προσπάθειές της να του επισημάνει το προφανές, ότι, βρε παιδί μου δεν μπορεί να μην έχει αλλάξει ο τρόπος που σκέφτεσαι για ένα πρόσωπο μετά από όλα όσα έχουν ακουστεί κι ενώ είναι υπόδικος για 4 βιασμούς, μεταξύ των οποίων και βιασμούς ανηλίκων, εκείνος ήθελε να μιλήσει υπό το πρίσμα μίας συμπόνιας και μίας αγάπης προς όλους. Στα μάτια του κοινού η συμπόνια είχε λάθος αποδέκτη.

Οι δηλώσεις του Σάκη Ρουβά για τον Δημήτρη Λιγνάδη

«Έπεσα από τα σύννεφα, όταν έσκασε η βόμβα. Τον Δημήτρη πραγματικά τον αγάπησα, ό,τι συναίσθημα έχω για εκείνον είναι θαυμασμού, αγάπης. Εγώ έτσι έζησα δίπλα στον Δημήτρη κι αυτή είναι η δική μου κατάθεση», είπε αρχικά ο Σάκης Ρουβάς.

«Όταν έσκασε η βόμβα αυτή, τρόμαξα, φοβήθηκα, ένιωσα μεγάλη λύπη και στεναχώρια για αυτόν τον άνθρωπο. Καταλάβαινα ότι εκείνη τη στιγμή, βρισκόταν σε μία κόλαση», σημείωσε επίσης ο τραγουδιστής.

«Εγώ το πρόσωπο που γνώρισα, είναι αυτό που σας περιγράφω. Ό,τι άλλο συμβαίνει, ή έχει συμβεί δεν το γνωρίζω, αλλά περιμένω να αποδειχτεί και αν αυτό το πράγμα είναι όπως το περιγράφει η μία πλευρά ή η άλλη. Δεν μπορώ εγώ να κάνω ούτε τον δικαστή, καταλαβαίνεις;», είπε όταν η Σίσσυ Χρηστίδου τον πίεσε λίγο παραπάνω για το πώς γίνεται να μην έχει αλλάξει η εικόνα που έχει μέσα του για εκείνον μετά απ’ όλα αυτά.

Στη συνέχεια παραλλήλισε τους τοξικομανείς με τους δράστες εγκλημάτων όπως αυτά για τα οποία κατηγορείται ο Δημήτρης Λιγνάδης, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ανάλογη αντιμετώπιση από την πολιτεία. «Ακόμα κι αν συμβαίνει αυτό που λέτε εσείς, τα θύματα κλπ, βεβαίως υπάρχει μεγάλη στεναχώρια και λύπη για αυτό το πράγμα, είναι τραγωδία για τα θύματα και είναι και μία τραγωδία για τους ανθρώπους οι οποίοι προφανώς πάσχουν από κάτι», σημείωσε ο τραγουδιστής.

«Δηλαδή όπως τους ναρκομανείς ανθρώπους οι οποίοι κάνουν χρήση ουσιών και είναι εξαρτημένοι από αυτές τις ουσίες τους αγκαλιάζουμε κάπως, τους φροντίζουμε με κάποιον τρόπο, η κοινωνία, οι γύρω άνθρωποι, νομίζω κι αυτό είναι μια παθολογία που και αυτή χρίζει κάποιας θεραπείας, κάποιας βοήθειας. Αν, σίγουρα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, για αυτούς τους ανθρώπους η αντιμετώπιση πρέπει να είναι αυτή», ανέφερε ο Σάκης Ρουβάς μεταξύ άλλων.

«Δηλαδή πρέπει να αγαπήσουμε όλους τους ανθρώπους, και αυτούς οι οποίοι μπορούν να εκτεθούν σε τέτοιες συμπεριφορές και τους ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν και τα αίτια αυτής της παθολογίας πρέπει να τα διερευνήσουμε στην κοινωνία μας», πρόσθεσε και ήρθε αντιμέτωπος με τον κακό χαμό στα social media.

Οι απαραίτητες διευκρινίσεις δεν περιλάμβαναν ούτε μία συγγνώμη

Ο Σάκης Ρουβάς επανήλθε για τις απαραίτητες «διευκρινίσεις» μέσω Instagram που στην πραγματικότητά δεν έκρυβαν ούτε ψήγμα μετάνοιας για το γεγονός ότι ψυχιατρικοποίησε εγκλήματα και εξίσωσε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν έναν εθισμό με τον οποίο βλάπτουν τον εαυτό τους με εγκλήματα όπως η παιδεραστία.

«Τα λόγια μου αναφέρονταν στον άνθρωπο που εγώ γνώρισα επαγγελματικά, σε μία συγκεκριμένα καλλιτεχνική περίσταση, πριν από όλα αυτά που διαδραματίστηκαν και έγιναν γνωστά τον τελευταίο καιρό, και τα οποία για εμένα ήταν ένα σοκ. Σαν πατέρας και σαν άνθρωπος θεωρώ ότι τα θύματα περνάνε μία αληθινή κόλαση. Μόνο συμπόνια, αγάπη, σεβασμός και υποστήριξη για τα θύματα κάθε είδους εγκληματικών πράξεων, στα οποία και στέκομαι δίπλα. Τέλος, όποιος πράττει εγκληματικές πράξεις κρίνεται μόνο από τη Δικαιοσύνη», έγραψε ο Σάκης Ρουβάς. Οι αντιδράσεις δεν σταμάτησαν και το νέο του μήνυμα δεν περιείχε καμία συγγνώμη προς τα θύματα, αλλά και καμία συγγνώμη προς τους τοξικοεξαρτημένους.

Ο ίδιος άλλωστε, έχει πει σε παλιότερη συνέντευξή του ότι δεν μετανιώνει για όλες τις φορές που παίρνει θέση δημόσια.

«Δεν μετανιώνω ποτέ για αυτά που κάνω και είναι πολύ απλός ο λόγος. Για να τα κάνω εκείνη τη στιγμή αυτά που έκανα είναι γιατί πίστευα σε αυτά. Η αλήθεια μου, η πίστη μου! Είτε επιβεβαιώνεται είτε ανατρέπεται», είχε πει.

Ο Σάκης Ρουβάς και οι αμφιλεγόμενες στιγμές του

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σάκης Ρουβάς έρχεται αντιμέτωπος με αυτόν τον «κακό χαμό» των αντιδράσεων. Ίσως να είναι η πρώτη φορά που αυτός ο κακός χαμός θα τον πλήξει με διαφορετικό τρόπο.

Ο Σάκης Ρουβάς το 1997 είχε τραγουδήσει στην Κύπρο νομιμοποιώντας με έναν τρόπο το τουρκικό Ψευδοκράτος τη μέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων σε μία συναυλία που κατέληξε σε δακρυγόνα, πετροπόλεμο και συλλήψεις. Ο Σάκης Ρουβάς ακύρωσε τις επόμενες συναυλίες του, έφυγε για ένα 6μηνο στην Αμερική κι επέστρεψε φορώντας τη φούστα Valentino που μάλλον θυμόμαστε περισσότερο από τη συναυλία του.

Το 2015 έσπασε την απολιτίκ περσόνα του διασκεδαστή για όλους, για να πάρει ξεκάθαρα θέση στο δημοψήφισμα για τα νέα μέτρα των δανειστών μας. Κακός χαμός κι εκεί στα πρώτα και τελευταία πολιτικοποιημένα post του στα social media, στα μακροσκελή κείμενα με τα οποία έλεγε «ναι» και καλούσε και τους πάντες να πράξουν το ίδιο. Ο Σάκης Ρουβάς δεν ήθελε πια να ταυτίζεται μόνο με το «θα σου φτιάξω μακαρόνια με κιμά για να φας» κι είχε πάρει θέση σε μία περίοδο όπου ο διχασμός ήταν η μόνη λέξη που μπορούσε να εκφράσει το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Οι αντιδράσεις στα social media ήταν και τότε σφοδρές αλλά ήταν κι αναμενόμενες απέναντι σε κάθε πρόσωπο που ήθελε να πάρει δημόσια θέση εκείνη την εποχή.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Σάκης Ρουβάς ετοιμάζεται να εμφανιστεί στο Ηρώδειο με την Σόνια Θεοδωρίδου. Πριν το κάνει ανεβάζει ένα αυτοκίνητο μπροστά στο μνημείο και βγάζει και μία προωθητική φωτογραφία στο πλαίσιο της συνεργασίας του με αυτή την εταιρεία αυτοκινήτων, εντελώς παράνομα και κάνοντας την «τρίχα» των χρηστών των social media να σηκωθεί. Ο ίδιος επανήλθε με μία «συγγνώμη για όποια αναστάτωση προκλήθηκε», μίλησε για άγνοια της εταιρείας και προχώρησε.

Λίγο πριν την πρωτοχρονιά του 2022 έκανε το γύρο των social media η είδηση πώς ο Σάκης Ρουβάς θα τραγουδούσε σε ένα άδειο θέατρο για 215.000 ευρώ για να αλλάξουμε όλοι μαζί τον χρόνο. Η κατακραυγή και πάλι δεν άργησε να έρθει.

Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Δημήτρη Λιγνάδη δε, ήταν η εκπομπή του Σάκη Ρουβά για τον ΣΚΑΪ που τον Δεκέμβριο του 2021, δεν είχε αφαιρέσει το κομμάτι στο οποίο ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και νυν υπόδικος για υποθέσεις βιασμών ανηλίκων, μιλούσε για τον Νίκο Κούρκουλο, από τη διαδικτυακή βερσιόν της. Το μάλλον ανθρώπινο λάθος εκείνης της στιγμής, δεν μοιάζει σε τίποτα βέβαια με την τοποθέτηση του Σάκη Ρουβά για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Ωστόσο ο Σάκης Ρουβάς δεν πτοήθηκε για μία ακόμα φορά.

Ο Σάκης Ρουβάς μιλά για συμπόνια για όλους και εξισώνοντας θύτες και θύματα

Ο Σάκης Ρουβάς δεν πτοείται. Και δεν πτοείται γιατί έχει συνηθίσει να ξεχνάμε όλα τα αμφιλεγόμενα σημεία του κάθε φορά που ο ίδιος επιστρέφει στην εικόνα που τον καθιέρωσε στο καλλιτεχνικό στερέωμα, αυτή του καλλιτέχνη που παραμένει πάντα νέος και πάντα έτοιμος να δοκιμαστεί σε κάτι καινούργιο. Έχει συνηθίσει να ξεχνάμε μπροστά στην εικόνα ενός αεικίνητου καλλιτέχνη, που χαμογελά κι αστράφτει ο κόσμος, που τραγουδά, που ταυτίζει το όνομά του με φιλανθρωπικούς σκοπούς που μιλά για μία αγάπη γενική κι αόριστη προς όλους τους ανθρώπους και για έναν σεβασμό προς όλους και όλα, ακόμα κι όταν ο ίδιος δεν επιδεικνύει αυτό τον σεβασμό προς εκείνους που έχουν υποφέρει από τη βία.

Γιατί όπως είπε ο Αύγουστος Κορτώ «Η φάση “Συμπονώ το θύμα, αλλά συμπονώ και τον θύτη” δεν σημαίνει ότι ξεχειλίζεις από συμπόνια ή χριστιανική αλληλεγγύη. Σημαίνει ότι δεν έχεις ιδέα τι εστί βία, κι ότι, με την πολυτέλεια της άγνοιάς σου (αληθινής ή μη), στέκεσαι (εκούσια ή μη) στο πλευρό του ισχυρού: αυτού που ασκεί τη βία».

Είναι μία «άγνοια» που δεν την επικαλέστηκε ο ίδιος, εμείς την υποθέτουμε (όπως την υποθέταμε και τότε με τη συναυλία του στη Λευκωσία) για να εκλογικεύσουμε κάπως αυτή την τοποθέτηση. Αλλά είναι μία «άγνοια» τουλάχιστον επικίνδυνη.

Δεν μπορείς να βάζεις στην ίδια θέση θύτες και θύματα, ούτε να αντιμετωπίζεις με τον ίδιο τρόπο την κόλαση του ενός και την κόλαση του άλλου. Δεν μπορείς να θυματοποιείς έναν υπόδικο και να εξισώνεις τα εγκλήματα του με έναν εθισμό ή ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή κατά την οποία οι υποθέσεις εναντίον του εκδικάζονται.

Τα τοξικοεξαρτημένα άτομα δεν είναι εγκληματίες επειδή προσβάλλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, σε αντίθεση με τους φερόμενους βιαστές ανηλίκων. Και όσα «περιμένω να αποφανθεί η δικαιοσύνη» κι αν πεις στο ενδιάμεσο, όταν έχεις μία τόσο ξεκάθαρη εικόνα «αγάπης και θαυμασμού» για έναν φερόμενο θύτη είναι σαν να παίρνεις τη θέση του δικαστή που τόσο απεχθάνεσαι.

Και γενικώς, για να βλέπουμε τα πράγματα συλλογικά, δεν μπορείς να κάνεις μία αμφιλεγόμενη κίνηση και μετά απλά να εξαφανίζεσαι για ένα εξάμηνο και να περιμένεις όλοι να έχουν ξεχάσει τα πάντα. Ή μήπως μπορείς; Το παράδειγμα του Σάκη Ρουβά έχει αποδείξει ότι μπορείς να το κάνεις. Ή τουλάχιστον ότι μπορούσες μέχρι τώρα. Αλλά αυτό δεν είναι «πρόβλημα» του Σάκη Ρουβά, είναι πρόβλημα όσων ξεχνούν. Είναι πρόβλημα δικό μας.

Οι ψυχαγωγικές εκπομπές «σφάζουν με το γάντι» τον Σάκη Ρουβα

Ο καθένας έχει το δικαίωμα και στη γνώμη του και στη «συγγνώμη» του, ακόμα κι αν η αντίδραση του Σάκη Ρουβά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν περιείχε ούτε μία συγγνώμη. Και φυσικά σε κανέναν δεν αξίζει να αντιμετωπίζεται για την άποψη του με κατάρες, όπως συχνά πυκνά συμβαίνει στον κόσμο των social media. Ο καθένας όμως όταν εκφέρει δημόσια τις απόψεις του κρίνεται γι’ αυτές. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Σάκη Ρουβά και η καταδίκη ήταν σε αυτή την περίπτωση οικουμενική σαν την αγάπη που ευαγγελίζεται. Η καταδίκη δεν ήρθε μόνο από τα social media αλλά και από τα ίδια τα media, από τις ψυχαγωγικές εκπομπές στις οποίες πάντα είχε θέση μέχρι τώρα.

«Δεν θα βάλω στην ίδια κατηγορία έναν άνθρωπο που είναι ναρκομανής και παλεύει με τον δαίμονα των ναρκωτικών, με έναν άνθρωπο που έχει σεξουαλική διαστροφή, η οποία τελικά είναι ποινικό αδίκημα. Αν αποδειχτεί τελικά ότι αυτή αποτέλεσε ποινικό αδίκημα. Δεν είναι το ίδιο με έναν ναρκομανή που βλάπτει τον εαυτό του και όχι κάποιον άλλον», διευκρίνισε η Ναταλία Γερμανού.

«Ήταν απαράδεκτο αυτό που έκανε με τη σύγκριση ναρκομανείς και παιδεραστία. Είναι ότι πιο άκυρο έχω ακούσει, γιατί άλλο ο εθισμός από μια χημική ουσία που κάνει κακό στον εαυτό σου και άλλο ο παιδεραστής, ο οποίος κάνει κακό σε παιδιά», είπε στο Mega Καλημέρα ο Κώστας Τσουρός.

«Το μεγαλύτερο λάθος που έκανε σε αυτές τις δηλώσεις ήταν ότι εστίασε στον Δημήτρη Λιγνάδη σαν να είναι αυτός το θύμα, ενώ τα θύματα είναι αυτοί που βάζουν τον Λιγνάδη στο εδώλιο», σημείωσε η Σταματίνα Τσιμτσιλή.

«Θλίψη, απογοήτευση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος που είναι και πατέρας τεσσάρων παιδιών εξισώνει τους τοξικομανείς με τους παιδεραστές, και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πάει να στηρίξει τον Δημήτρη Λιγνάδη», εξήγησε η Κατερίνα Καινούργιου.

«Μιλάμε για κάτι το οποίο συζητάμε τηλεοπτικά και στα social εδώ και αρκετούς μήνες. Μου κάνει εντύπωση πώς δεν ήταν προετοιμασμένος να πει κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Πώς μπορείς να μπερδέψεις το έγκλημα με μία εξάρτηση; Μου κάνει εντύπωση που ο Σάκης Ρουβάς βγαίνει ζωντανά σε μία εκπομπή που δεν συνηθίζει να το κάνει, γιατί βγαίνει με απευθείας συνδέσεις», επεσήμανε η Φαίη Σκορδά.

Ο Σάκης Ρουβάς μπορεί να έφτασε την κορυφή που ποτέ δεν έβλεπε

Η καταδίκη ήρθε πανταχόθεν. Το αν θα έχει διάρκεια και αληθινό αντίκτυπο, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

Το σίγουρο είναι πως μετα κι από αυτό, ο Σάκης Ρουβάς είναι πλέον ένα πρόσωπο αμφιλεγόμενο, που δεν χαίρει, όσο κι αν θα ήθελε να είναι έτσι, την μαζική αποδοχή των «Ρουβίτσων» κάθε ηλικίας.

Ο Σάκης ίσως έφτασε την κορυφή του τελικά. Ο ίδιος δεν έβλεπε κορυφή για τον εαυτό του. Όταν τον ρωτούσαν αν θα ήθελε να πολιτευτεί από την εφημερίδα Crash του Γιώργου Τράγκα ο ίδιος απαντούσε: «Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Όπως έχω πει, δεν υπάρχει κορυφή, δεν υπάρχει ταβάνι για μένα, ούτε δεξιά ούτε αριστερά». Αυτή την κορυφή που δεν έβλεπε την επικαλούνταν κι όταν απαντούσε για το τι άλλο θέλει να πετύχει στη ζωή του.

«Λέω ότι για μένα δεν υπάρχει οροφή. Άλλωστε αυτό που είμαι αυτήν τη στιγμή, που είμαι μια προσωπικότητα και μια οντότητα που την έχουν ονομάσει Σάκη Ρουβά, σε 5 εκατομμύρια χρόνια από τώρα ποιος θα τη θυμάται;», αναρωτιόταν ο Σάκης Ρουβάς. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι, όχι σε 5 εκατομμύρια χρόνια αλλά σε 10 από τώρα, σε 20, σε 30, γιατί θα ήθελε να τον θυμόμαστε;