OPINIONS

Rebel Wilson γιατί αδυνάτισες τόσο; Το Hollywood ξέρει πάντα το καλό για τα κιλά των star του

Invision/AP Taylor Jewell

Το Hollywood δεν είναι απλά ένας τόπος στο Los Angeles. Είναι ιδέα. Είναι το αμερικάνικο όνειρο της ομορφιάς, του πλούτου και της διασημότητας. Είναι κυριότερα μια μεγάλη ζυγαριά. Κι εμείς τα κρέατα στο κρεοπωλείο. «Τόσα κιλά βγήκε. Να το αφήσω;». λέει ο κρεοπώλης με την αιματοβαμένη του ποδιά. Και το Hollywood αποφαίνεται ανά περίσταση. Άλλη φορά θέλει κάτι λίγο πιο στεγνό, άλλη πάλι κάτι πιο juicy. Όπως και να έχει το μαχαίρι πέφτει πάντα εκεί που θέλει. Η περίπτωση της Rebel Wilson είναι η τελευταία που το αποδεικνύει.

Η Rebel Wilson πριν από λίγους μήνες πήρε μια μεγάλη απόφαση. Χαρακτήρισε το 2020 για εκείνην ως το «έτος υγείας» της και έβαλε στόχο να φτάσει τα 75 κιλά. Μια προσωπική της απόφαση με γνώμονα την υγεία της όπως είπε η ίδια. «Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας παιδιά, η αποστολή μου στον “Χρόνο Υγείας” είναι να φτάσω τα 75 κιλά και σε επαγγελματικό επίπεδο θα προσπαθήσω να έχω μία από τις ταινίες μου έτοιμη πριν το τέλος της χρονιάς! Και οι δύο στόχοι απαιτούν καθημερινή προσπάθεια αλλά και πισωγυρίσματα. Αλλά δουλεύω σκληρά», σημείωσε στο Instagram της η ηθοποιός.

Η Αυστραλή κωμικός έγινε διάσημη μέσα από τον ρόλο της “Fat Amy” στην ταινία “Pitch Perfect” και για χρόνια συνέχιζε να υπηρετεί έναν παρόμοιο ρόλο μέσα από τα project που της έδινε η κινηματογραφική βιομηχανία. Πλέον συνεργάζεται με τον personal trainer Gunnar Peterson για να φτάσει τον στόχο της και έχει ορκιστεί στον εαυτό της να μειώσει την ποσότητα junk food που καταναλώνει για όλο το 2020. Γούστο της καπέλο της και πάντα στηρίζουμε κάθε άνθρωπο που παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του και τη ζωή και την εικόνα του στα χέρια του. Εμείς. Το Hollywood όχι.

Οι πιέσεις που δέχτηκε η Rebel Wilson για να μην χάσει κιλά

Η Rebel Wilson είπε στη βρετανική “The Sun” ότι οι κινηματογραφικοί παραγωγοί με τους οποίους συνεργαζόταν την πίεζαν να μην αδυνατίσει. Κι αυτό είχε σοβαρές επιπτώσεις στον ψυχισμό της. «Είχα μία δουλειά που με πλήρωναν πολλά λεφτά για να παχαίνω, κάποιες φορές. Κι αυτό κάπως σε μπερδεύει στο μυαλό», είπε χαρακτηριστικά η Rebel Wilson. Ώσπου έφτασε τα 40 της χρόνια τον Μάρτιο και ένα καμπανάκι χτύπησε μέσα της. «Σκέφτηκα ότι αυτή θα είναι η χρονιά στην οποία θα συγκεντρωθώ στην υγεία μου. Δεν είναι τόσο ότι θέλω να χάσω βάρος για να φτάσω έναν συγκεκριμένο αριθμό. Είναι παραπάνω από αυτό, είναι το να διαχειριστώ ψυχολογικά τον λόγο που με έκανε να τρώω υπερβολικά πολύ», συμπλήρωσε.

Το Hollywood ξέρει το καλό σου για τα κιλά σου. Το έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν. Η Adele ήταν μία ακόμα περίπτωση σαν αυτή της Rebel Wilson. Παρόλο που δεν έχει διατυπώσει κάποια τέτοια κατηγορία η τραγουδίστρια, η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή της, έκανε το γύρο του διαδικτύου. Γιατί όταν έχασε όσα κιλά εκείνη επιθυμούσε, έπαψε να είναι η τυποποιημένη «εύσωμη τραγουδίστρια» που η μουσική βιομηχανία ανέδειξε. Που μπήκε στο star system δίνοντάς του την απαραίτητη νότα του inclusivity που τόσο χρειάζεται η showbiz παγκοσμίως για να μπορεί να αποφύγει κατηγορίες περί στερεοτύπων και διακρίσεων.

Οι τυποποιήσεις και οι ταμπέλες είναι η μεγάλη αδυναμία του star system και του Hollywood. Και όποιος ξεφεύγει από αυτές, αυτομάτως γίνεται αντικείμενο σχολιασμού. Ή δέχεται πιέσεις, όπως εξομολογήθηκε ότι έχει δεχτεί η Rebel Wilson.

Η άλλη πλευρά της ζυγαριάς του Hollywood

Φυσικά ο ζυγιστής του Hollywood επιφυλάσσει πιέσεις και προς την άλλη πλευρά. Πολλές είναι οι star που έχουν εξομολογηθεί ότι πιέστηκαν να χάσουν κιλά για να κάνουν καριέρα στην κινηματογραφική βιομηχανία. Η Jennifer Lawrence έχει πει ότι της είχαν ζητήσει να χάσει 6 κιλά σε δύο εβδομάδες. Το 2018 η Jennifer Lopez είπε ότι στην αρχή της καριέρας της τη συμβούλευαν να χάσει βάρος. Η Sophie Turner χρειάστηκε ψυχοθεραπεία για να διαχειριστεί τον συνεχή έλεγχο της εικόνας της και των κιλών της από τα studio. Ακόμα και ο Richard Madden του Game of Thrones έχει παραδεχτεί ότι υπάρχουν πολλοί ρόλοι για τους οποίους ήταν προϋπόθεση το να χάσει κανείς βάρος και να γυμναστεί. Ο ίδιος τόνισε ότι η πίεση σε σχέση με τα κιλά δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες του Hollywood και το αποτέλεσμα είναι να προβάλλονται «εξωπραγματικές εικόνες σωμάτων» στην τηλεόραση και τις ταινίες. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι συνεχίζει να παίζει με αυτούς τους κανόνες το παιχνίδι του Hollywood.

Δεν ξέρω τι είναι αυτό ακριβώς που έχει αλλάξει. Κι αν πλέον στο Hollywood οι πιέσεις ασκούνται μόνο προς την κατεύθυνση «Κράτα τα κιλά σου» και λιγότερο προς την κατεύθυνση «Στέγνωσε», σε έναν αγώνα εξάλειψης των κατηγοριών περί διακρίσεων προς αυτό. Το βέβαιο είναι πώς το Hollywood παίρνει για μία ακόμα φορά μια λάθος στροφή στο θέμα της εικόνας. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να απαλλαγεί από την εμμονή του προς αυτή. Η εικόνα είναι το παν στο Hollywood. Είναι το εμπόρευμα στη βιτρίνα του. Το ίδιο και η δική του εικόνα βέβαια, που πρέπει να κρατιέται όσο το δυνατόν άσπιλη από κατηγορίες.

To Hollywood λατρεύει την εικόνα

Η εμμονή αυτή δεν είναι διόλου τυχαία. Η εμμονή στην εικόνα κινεί ολόκληρη την οικονομία. Το Hollywood θέτει τα standards του και η ανθρωπότητα εκτιθέμενη μόνιμα σε προϊόντα pop κουλτούρας φτιαγμένα ή επηρρεασμένα από αυτό προσπαθεί να τα φτάσεις. Όπως το είχε θέσει κάποτε και ο Τζίμης Πανούσης: «Αν αύριο ξυπνήσουν οι γυναίκες και τους αρέσει το κορμί τους, τα μαλλιά τους και τα ρούχα τους, ο καπιταλισμός κατέρρευσε σε μία μέρα». Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες, αν κρίνουμε από τα λεγόμενα του Richard Madden.

Το Hollywood δεν μπορεί να σταματήσει να επεμβαίνει. Δεν μπορεί να στηρίξει την αποδοχή στην πλήρη έννοια της. Γιατί αποδοχή δεν σημαίνει προσαρμόζομαι με τις εκάστοτε συνθήκες προσπαθώντας να αποφύγω τις «κακοτοπιές» και επεμβαίνοντας κάθε φορά στην κατεύθυνση που χρειάζεται για να θέτω πάντα εγώ τα standards.

Σημαίνει αποδέχομαι την ελευθερία κάθε ανθρώπου να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του και την εικόνα του. Σημαίνει αναγνωρίζω το δικαίωμα των ανθρώπων στην αυτοδιάθεση και την επιλογή τους να έχουν όποια κιλά και μέγεθος κάνει τους ίδιους να αισθάνονται καλά. Χωρίς παρεμβάσεις. Αν περιμένεις από το Hollywood να κάνει αυτού του είδους την αποδοχή πράξη, είναι μάλλον ουτοπικό. Η αλλαγή θα αρχίσει από εσένα, από εμένα από τη Rebel.

Η αλλαγή είναι δική μας υπόθεση

Γυναίκες όπως η Rebel Wilson ή η Adele, αδυνάτισαν και είδαν κάποιους fan τους να τις κατακρίνουν ότι δεν είναι πια πιστές στον εαυτό τους, ότι δεν τον αποδέχονται, ότι υπέκυψαν κι εκείνες στα κυρίαρχα πρότυπα. Στην ουσία έγιναν γυναίκες που κρίθηκαν ακριβώς γι’ αυτό για το οποίο οι fan τους κόπτονταν να τις πείσουν να μην δίνουν σημασία. Την εικόνα τους. Κι εδώ ακριβώς έρχεται το σημείο της επανεκπαίδευσης του εαυτού μας που όλοι λίγο ως πολύ χρειαζόμαστε.

Δεν μας πέφτει λόγος για τις αποφάσεις που παίρνουν οι άλλοι για το σώμα τους εφόσον δεν μας βλάπτουν. Δεν μας πέφτει λόγος, όπως δεν πέφτει λόγος στον καθένα να μας πει τι θα κάνουμε με τα δικά μας κιλά εφόσον δεν βλάπτουμε τον εαυτό μας ή τους άλλους. Το σώμα μας είναι δικό μας. Δεν είναι της κοινωνίας, του Hollywood ή των γύρω μας. Εμείς ζούμε σε αυτό και αν θέλουμε να είμαστε ευτυχείς οφείλουμε να το ακούμε και να το αγαπάμε. Η αληθινή αποδοχή, λοιπόν, για εμάς αλλά και για τους γείτονές μας και ακόμα και για τους star της εποχής μας, είναι κάτι που πρώτοι εμείς χρειάζεται να μάθουμε, πρώτοι εμείς θα κάνουμε πράξη. Κι αν γίνει αυτό, θα έχουμε ελπίδες το Hollywood να αφήσει κάτω τη ζυγαριά. Αλλιώς απλά θα βλέπουμε τα νούμερα σε αυτή να αλλάζουν ανάλογα την εποχή. Το μαχαίρι του κρεοπώλη θα πέφτει πάνω μας αλύπητα.