OPINIONS

Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων: 5 λόγοι που νιώθω κουλ που είμαι ζερβοκουτάλα

Unsplash

Η 13η Αυγούστου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων και συμφωνώ με αυτήν την τιμή. Μάς αξίζει με όλα αυτά που έχουμε περάσει στη ζωή μας.

Δεν θυμάμαι πότε έπιασα για πρώτη φορά το μολύβι με το αριστερό χέρι, αλλά θυμάμαι πότε συνέβη με το δεξί. Ποτέ. Είμαι εντελώς αριστερόχειρας και κυριολεκτώ. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα με το δεξί, πράγμα που δεν ισχύει για πολλούς αριστερόχειρες εκεί έξω, οι οποίοι είναι αρκετά επιδέξιοι (ή και αμφιδέξιοι). Θα έλεγα ότι είμαι αριστεροπόδαρη, ότι ακούω καλύτερα από το αριστερό αυτί, το αριστερό μου προφίλ με κολακεύει με διαφορά και οι σωματικές ενοχλήσεις είναι πάντα πιο έντονες στην αριστερή πλευρά του σώματός μου. Σου ακούγεται πρόβλημα; Κι εγώ προβληματίστηκα τώρα που τα γράφω.

Έτυχε να πάω σχολείο στις αρχές της δεκαετίας του ’90, επομένως δεν έζησα τη φρίκη του να σου δένουν το αριστερό χέρι για να μάθεις να γράφεις με το δεξί (και να παθαίνεις βέβαιη εγκεφαλική βλάβη). Να θεωρείσαι άνθρωπος με αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις την εποχή της Χούντας, επειδή γράφεις με το αριστερό χέρι. Και κάπου εδώ σταματούν οι γνώσεις μου γύρω από τις δεισιδαιμονίες για τους αριστερόχειρες.

Αν έχω να θυμάμαι ένα άσχημο σκηνικό, που περισσότερο γραφικό θα χαρακτήριζα, είναι ένας δάσκαλος στο δημοτικό που δεν ήταν καν ο δικός μου και απλώς επισκεπτόταν την τάξη. Όταν με είδε να γράφω με το αριστερό αθώο μου χεράκι, είπε χαμηλόφωνα (όχι και τόσο) στον δάσκαλό μου «μα γιατί γράφει με το αριστερό;», ο τρομερά προοδευτικός εκπαιδευτικός μου του απήντησε «Ε τι να σου πω, τώρα είναι αργά να αλλάξει». Ο ίδιος δάσκαλος που μου είχε κάνει bullying και για τα πολλά κιλά μου, αλλά αυτό είναι μία ιστορία για άλλο άρθρο. Ωστόσο, δεν το ξέχασα ποτέ. Ούτε όταν έκανα μαθήματα οδήγησης και παραλίγο να καβαλήσω το πεζοδρόμιο για να τον πατήσω, όταν τον είδα.

Η αλήθεια είναι ότι έχω ακούσει ιστορίες συνομηλίκων, αλλά κυρίως μεγαλύτερων, που συνάντησαν αντίσταση στο σπίτι τους και κάποιος (συνήθως ο φασίστας παππούς τους) προσπαθούσε να τους μεταστρέψει.

Ας πούμε ότι χαίρομαι που δεν προέκυψε κάποια σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη στον εγκέφαλο. Όσο για εμένα, ήμουν μάλλον πολύ τυχερή και τρομερά περήφανη που κρατάω έτσι περίεργα το στιλό και το αγκαλιάζω με όλα μου τα δάχτυλα, μην τυχόν και μου ξεφύγει. Για την ακρίβεια, κατέληξα στους εξής 5 λόγους που με οδήγησαν στο να νιώθω τρομερά κουλ, για κάτι που απλώς μου έδωσε η φύση.

Είχα γονείς που θεωρούσαν κουλ τους αριστερόχειρες

Αν και δεν έχω ούτε έναν αριστερόχειρα συγγενή, οι γονείς μου μάλλον ένιωσαν πολύ μεγάλη υπερηφάνεια όταν με είδαν να χουφτώνω το μολύβι με το αριστερό. Μπορεί βέβαια να οφειλόταν και στο ότι ήξερα να γράφω λέξεις πριν καν πάω στο δημοτικό, αλλά δεν είμαστε εδώ για να σας πω πόσο ιδιαίτερα έξυπνη είμαι. Αλλά καλό είναι να το θυμάστε.

Είμαι στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, άρα αριστερόχειρας

Αν είσαι δεξιόχειρας και θέλεις να νιώσεις μοναδικός, δεν γίνεται, διότι ανήκεις στο 90%. Εγώ όμως ξέρω όμως ότι ανήκω σε μία «αίρεση» με ανθρώπους, των οποίων το δεξί ημισφαίριο λειτουργεί καλύτερα και μάντεψε ποιο είναι. Αυτό της φαντασίας, των συναισθημάτων και της δημιουργικότητας.

Έχω καθημερινές δυσκολίες, αλλά όχι και τόσο σοβαρές

Αντικειμενικά, δεν μπορώ να κόψω με το ψαλίδι γιατί είναι καθαρά φτιαγμένο για δεξιόχειρες. Δεν μπορώ να φτιάξω ωραίο μερακλίδικο καφέ γιατί μπορείς να κρατήσεις το μπρίκι μόνο με το δεξί χέρι, εκτός αν έχεις δει Εξορκιστή και κάνεις ανάποδο κατακόρυφο για να πιεις έναν ρημαδοελληνικό. Είναι αδύνατον να γράψω με πένα και να νιώσω συγγραφέας, γιατί θα μουντζουρωθεί και το χέρι μου αλλά και ό,τι έχω γράψει. Ακριβώς όμως επειδή είναι υπαρκτές δυσκολίες, που δεν τις κατέβασε το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου μου, ζητάω όλες αυτές τις δουλειές από τους άλλους. Άρα ξεκουράζομαι.

Μπορώ να λέω ότι είμαι ζερβοκουτάλα

Η γειτόνισσά μας η Αθηνιά στα Τζουμέρκα με είδε να γράφω με το αριστερό και μου είπε «α, είσαι ζερβοκουτάλα;». Όταν ζήτησα μετάφραση από τη γιαγιά μου, πέρασα πολλές μέρες μέσα σε ενθουσιασμό για αυτή τη νέα λέξη που περιγράφει την κατάστασή μου, αλλά με έναν fun τρόπο. Και έκτοτε, δεν ξαναείπα τη λέξη «αριστερόχειρας».

Οι άνθρωποι σε κοιτάζουν με δέος όταν είσαι αριστερόχειρας

Όταν είσαι αριστερόχειρας το 2021, παραμένεις μειοψηφία και το πιθανότερο είναι ότι είσαι η μόνη στην οικογένεια, τη σχέση και σε ένα μέσο τραπέζωμα με φίλους. Δεν μπορείς να κάτσεις έχοντας έναν δεξιόχειρα στα αριστερά σου, γιατί τα κουτάλια σας θα συγκρούονται συνέχεια. Θα σε κοιτάζουν όμως με σεβασμό γιατί όλοι γνωρίζουν πλέον ότι είμαστε πιο ευρηματικοί (θα έλεγα έξυπνοι, αλλά δεν είναι φρόνιμο να μιλάς έτσι στο 90% του πληθυσμού). Ζούμε 9 χρόνια λιγότερο κατά μέσο όρο, αλλά αυτήν την πληροφορία την έχω στείλει στο αριστερό μου ημισφαίριο, το οποίο ούτως ή άλλως υπολειτουργεί.