ΣΩΜΑ

Γυναικείες ενοχλήσεις το καλοκαίρι και πώς να απαλλαγείτε

Κάθε καλοκαίρι η ίδια κατάσταση. Αφού περάσεις το βάσανο της ανεύρεσης μαγιό, ξανοίγεσαι στο πέλαγος και έτσι ξαφνικά έρχονται οι ενοχλήσεις εκεί χαμηλά και οι διακοπές σου κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα. Να ακούς το σώμα σου.

Μην πανικοβάλλεσαι και μην φέρνεις την καταστροφή για όλα υπάρχει λύση. Το βασικό ζητούμενο είναι να ξέρεις τι σου συμβαίνει. Γκρίνια και νεύρα δεν οδηγούν πουθενά.

Μιλήσαμε με τον γυναικολόγο-μαιευτήρα–χειρούργο, Κωνσταντίνο Μυρίλλα για να μας πει ποιες είναι οι βασικές ενοχλήσεις με τις οποίες θα έρθουμε αντιμέτωπες εξαιτίας των συχνών επισκέψεών μας στη θάλασσα, την πισίνα αλλά και την ηλιοθεραπεία στην άμμο. Να γνωρίζουμε από τι κινδυνεύουμε ώστε να εστιάσουμε στην πρόληψη.

Τα συμπτώματα

Οι κολπίτιδες είναι ιδιαίτερα συχνές στη ζωή μιας γυναίκας και φέρουν πληθώρα συμπτωμάτων και εκδηλώσεων. Οι συχνότερες από αυτές είναι:

Α. Μυκητιάσεις (καντιντιάσεις candida albicans): φέρει λευκό άοσμο έκκριμα με ταυτόχρονο εξωτερικό ερεθισμό, κοκκίνισμα και εξωτερικό πόνο στην επαφή.

Β. Βακτηριακές φλεγμονές με έκκριμα υδαρές πράσινο ή καφέ, ενίοτε μυρωδιά, ερεθισμό και πόνο στο σεξ.

Γ. Παρασιτώσεις με λευκωπό ή γκριζωπό έκκριμα χαρακτηριστικής οσμής, συχνά χωρίς τοπικό πόνο στη σεξουαλική επαφή.

Η καθεμία από τις λοιμώξεις αυτές θεραπεύεται με τη χρήση κατάλληλων αντιμυκητιασικών ή αντιβιοτικών παραγόντων που αποκαθιστούν την μικροβιακή ισορροπία στον κόλπο.

Η αντιμετώπιση

Ο σωστός καθαρισμός –υγιεινή της περιοχής του κόλπου σε συνδυασμό με την τακτική επίσκεψη στον γυναικολόγο για τη θεραπεία πιθανόν φλεγμονών είναι ο μοναδικός τρόπος για την αποφυγή ερεθισμών στον κόλπο καθώς και την επανάληψη ή υποτροπή μικροβιακών λοιμώξεων.

Η σωστή πρόληψη

Ο ειδικός προειδοποιεί. Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό στάδιο από όλα. Η καθαριότητα είναι το κλειδί για να νιώθετε ξένοιαστες και όμορφες. Κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει τους καλύτερους τρόπους για τη φροντίδα του σώματός της καθημερινά.

1. Ήπια καθαριστικά για εξωτερική χρήση μόνο. Το Lactacyd είναι η σίγουρη επιλογή. Το παίρνεις στις διακοπές σου και ξεχνάς το άγχος. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Η αποίκηση άλλων μικροοργανισμών πέραν τον γαλακτοβάκιλλων είναι μη θεμιτή. Το Lactacyd έχει ισορροπημένο pH, είναι κλινικά και γυναικολογικά ελεγμένο, περιέχει ήπια και απαλά συστατικά και είναι εμπλουτισμένο με βιολογικό γαλακτικό οξύ.

Η υγιεινή του κόλπου με κοινά – καλλυντικά καθαριστικά, όπως σαπούνι, αφρόλουτρο ή ακόμα και μόνο με νερό, επειδή έχουν δυστυχώς αλκαλικό pH (π.χ. πράσινο σαπούνι 13 με 14) δεν βοηθούν στη διατήρηση της ιδανικής οξύτητας, καθώς η χλωρίδα του εξωτερικού διαμερίσματος του κόλπου είναι σχεδόν ταυτόσημη με αυτήν του εσωτερικού του, οπότε εμφανίζει και αυτή όξινο pH (3,5 με 5,2). Ταυτόχρονα η οξινοποίηση του εξωτερικού pH αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας της φυσιολογικής χλωρίδας και λειτουργικότητας του κόλπου.

Η χρήση συνεπώς συστηματικά ενός όξινου καθαριστικού π.χ. με pH 3,5 έως 5,2 για την υγιεινή της εξωτερικής περιοχής, ειδικά μιας έφηβης, αλλά και κάθε γυναίκας, προστατεύει τη μικροχλωρίδα του οικοσυστήματος του κόλπου.

2. Χρήση βαμβακερών εσωρούχων, αποφυγή στενών ρούχων, αλλαγή του βρεγμένου μαγιό. Η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας στην περιγεννητική περιοχή δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη λοιμώξεων.

3. Ενυδάτωση. Ο φυσικός και απόλυτος τρόπος πρόληψης πιθανής ουρολοίμωξης. Άφθονο νερό λοιπόν.

4. Φυσικά χρήση προφυλακτικού. Προφυλάσσει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (HIV, ηπατίτιδα Β και C, σύφιλη,βλεννόρροια, κονδυλώματα, χλαμύδια, κ.α.) κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις και δυσάρεστες καλοκαιρινές εκπλήξεις.