OPINIONS

Ο Will Smith γράφει ιστορία και παραλαμβάνει για πρώτη φορά το Όσκαρ Τοξικής Αρρενωπότητας

AP Photo/Chris Pizzello

«Μην ξαναπιάσεις τη γυναίκα μου στο γ@@@@@@ο στόμα σου» ήταν τα λόγια του Will Smith προς τον Chris Rock, ο οποίος παρέμεινε στη σκηνή παγωμένος, καθώς έβλεπε τον ηθοποιό να έχει μόλις επιστρέψει στη θέση του μετά το χαστούκι που του έριξε στην τηλεόραση, στην Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ. Λίγη ώρα μετά, ο Will Smith παρέλαβε το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου.

Ο λόγος που ο Will Smith έριξε μπουνιά στον Chris Rock

Σχολιάζοντας την σύζυγο του Will Smith, Jada Pinkett Smith, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας εξαιτίας του οποίου χάνει τα μαλλιά της, o Chris Rock είπε «Jada σ’αγαπώ, το G.I. Jane 2 σε περιμένει», αναφερόμενος στην ταινία των 90s που η Demi Moore είχε ξυρίσει το κεφάλι της. Ένα αστείο ομολογουμένως κακό, το οποίο όμως, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη βίαιη αντίδραση του Will Smith. Όπως ήταν αναμενόμενο ο χρόνος πάγωσε μέσα στο Kodak Theatre με πολλούς από τους παρευρισκόμενους να αναρωτιούνται αν πρόκειται περί κάποιου (κακόγουστου) σκετς ή για μία πέρα για πέρα αληθινή στιγμή βίας.

Το Όσκαρ που παρέλαβε ο Will Smith

Η ενδεχομένως πιο άβολη και σίγουρα η πιο βίαιη στιγμή στην ιστορία των Όσκαρ, είχε μόλις λάβει χώρα στη σκηνή του Kodak Theatre. H Ακαδημία, όχι απλά δεν έκανε κάτι για να δείξει ότι καταδικάζει το συμβάν, αλλά αντιθέτως, το επιβράβευσε κιόλας.

Με βεβαιότητα θα πω πως αυτό είναι ένα αγαλματίδιο που ο Will Smith θα θάψει βαθιά σε κάποιο συρτάρι, αφού μπορεί το ταμπελάκι να λέει Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, αλλά όλοι ξέρουμε πώς το όσκαρ απονεμήθηκε στην τοξική αρρενωπότητα. Σε αυτό το τόσο δυνατό χαρακτηριστικό που πράγματι δίνει σε κάποιον την ικανότητα να υποκρίνεται μοναδικά, τον υπέροχο και στοργικό σύντροφο, που μόλις έδειξε πόσο ιππότης είναι. Πόσο αγαπά και προστατεύει τη γυναίκα του. Ασκώντας βία.

Οπότε ναι, ίσως πρέπει να πάρει ένα Όσκαρ ο Will Smith, αλλά για το πόσο καλά υποκρίνεται τον τέλειο σύζυγο, με την επίφαση του τοξικά προστατευτικού, του τοξικά αρρενωπού.

Όπως έγραψε και η συγγραφέας Glennon Doyle «Έλεος. Το να λες τη βία απόδειξη αγάπης; Όχι ευχαριστώ. Αυτή είναι μια επικίνδυνη ιδέα που τροφοδοτεί την ενδοοικογενειακή βία για πάρα πολλά χρόνια».

To Alpha Male το σωστό, το βραβευμένο

O ίδιος ο Will Smith – που βγήκε από τα ρούχα του και επιτέθηκε σε κάποιον επειδή τόλμησε να αστειευτεί με την κατάσταση της υγείας της γυναίκας του (πράγματι απαράδεκτο χιούμορ) – είχε γελάσει με αυτό το αστείο λίγα δευτερόλεπτα πριν, σύμφωνα με το Twitter.

Έχει κάποιος πειστεί ότι ο ηθοποιός αγαπά και τιμά τη γυναίκα του επειδή σηκώθηκε και χτύπησε τον Chris Rock κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης τελετής απονομής βραβείων της αμερικανικής τηλεόρασης; Θέλω να ελπίζω πως όχι. Η πεποίθηση ότι ο άντρας είναι ο αρχηγός και πρέπει να υπερασπιστεί με κάθε τίμημα την οικογένειά του είναι ένα πατριαρχικό κατάλοιπο που φαντάζει μεν ρομαντικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι καθόλα προβληματικό. Το να καταδικάσεις μια δήλωση που θίγει τον άνθρωπό σου είναι ένα πράγμα.

Το να χειροδικήσεις εναντίον κάποιου, με την πρόφαση ότι μίλησε άσχημα για τη γυναίκα σου, ρομαντικοποιεί τη βία και δικαιολογεί κάθε βίαιη πράξη που διαπράττεται στο όνομα της αγάπης.

O ηθοποιός παρέλαβε το Όσκαρ του δακρυσμένος και ανάμεσα σε άλλες ασυναρτησίες ζήτησε συγγνώμη από την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους ηθοποιούς: «Ο Williams (ο πατέρας των Venus και Serena που του χάρισε το Όσκαρ) ήταν ένας δυνατός υπερασπιστής της οικογένειάς του. Ξέρω ότι για να κάνεις αυτό που κάνουμε, πρέπει να ανεχτείς την παρενόχληση και το ότι ο κόσμος μιλά για σένα. Στη βιομηχανία αυτή θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα σε σέβονται κι εσύ πρέπει να χαμογελάς και να παριστάνεις ότι είναι εντάξει».

Συνέχισε χρησιμοποιώντας μια ατάκα που του είπε ο Denzel Washington: «Στην καλύτερη στιγμή σου να προσέχεις. Τότε είναι που έρχεται ο διάολος».

Έπειτα είπε ότι εύχεται η Ακαδημία να τον ξανακαλέσει και ΈΒΑΛΕ ΤΑ ΓΕΛΙΑ.

Ο Will Smith είναι ένας ακόμα άντρας που ακολουθεί τον παραδοσιακό, πατριαρχικό ρόλο του alpha male. Εκείνον που τον καθιστά υπεύθυνο να σώσει την τιμή της οικογένειάς του με κάθε κόστος. Τι θα έλεγε ο κόσμος αν ο Smith καθόταν στη θέση του, και έπαιρνε απλά το Όσκαρ του όταν ερχόταν η ώρα, εκφράζοντας τότε τη δυσαρέσκειά του για το χιούμορ του Chris Rock; Θα είχαμε βγάλει ένα ακόμα τουβλάκι από το τζένγκα της κοινωνίας και τα στερεοτυπικά της θεμέλια. Τι συνέβη τώρα που θίχτηκε ο εγωισμός του, «τίμησε τα παντελόνια του» με μια σφαλιάρα και «γαλλικά» σε ένα event παγκόσμιας εμβέλειας, και στη συνέχεια βραβεύτηκε κιόλας; Έγραψε ιστορία ως ο πρώτος άνδρας που παρέλαβε το Όσκαρ Τοξικής Αρρενωπότητας. Αυτή σίγουρα δεν είναι μια στιγμή που θέλουμε να χειροκροτήσουμε.