OSCARS 2022

Όσκαρ 2022: Τα highlights της βραδιάς που θα μείνει στην ιστορία για λάθος λόγους

@2022 Jordan Strauss/Invision/AP Images

Μία χρονιά μετά το ιστορικό χαμηλό της τηλεθέασης των βραβείων Όσκαρ, η Ακαδημία Κινηματογράφου προσπάθησε πολύ για να επαναφέρει τα πράγματα στην κανονικότητα με τα Όσκαρ 2022. Ένα χορταστικό κόκκινο χαλί μάς έδωσε τον τόνο μίας μεγάλης γιορτής του κινηματογράφου μετά τα δύο χρόνια πανδημίας και έπειτα μεταφερθήκαμε στη σκηνή. Όλα όμως θα άλλαζαν στην πορεία, λίγο πριν το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Οι Regina Hall, Amy Schumer και Wanda Sykes ανέλαβαν τον δύσκολο ρόλο των παρουσιαστών των Όσκαρ 2022, τέσσερα χρόνια αφού ο Jimmy Kimmel ανέλαβε για τελευταία χρονιά τα ηνία της παρουσίασης των βραβείων της Ακαδημίας. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, βέβαια, δόθηκαν live λιγότερα βραβεία. 8 από αυτά, δίνονταν σε μία διαφορετική τελετή όσο οι stars περπατούσαν ακόμα στο κόκκινο χαλί και ενσωματώθηκαν έπειτα στο show της απονομής.

Μεγάλοι νικητές της βραδιάς θεωρούνται η ταινία CODA που απέσπασε 3 βραβεία Όσκαρ μεταξύ των οποίων και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και η ταινία Dune, που απέσπασε 6. Η ταινία CODA, έγινε η πρώτη παραγωγής πλατφόρμας που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας, η βραβευμένη με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου Ariana DeBose έγινε η πρώτη Αφρολατίνα, ανοιχτά γκέι ηθοποιός που βραβεύτηκε, η Jane Campion πήρε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της κι έγινε η τρίτη γυναίκα που βραβεύεται από την Ακαδημία ως σκηνοθέτης. Ωστόσο, αν για κάτι θα μείνει ανεξίτηλα γραμμένη στο μυαλό μας η 94η τελετή απονομή των Όσκαρ αυτό είναι αδιαμφισβήτητα η γροθιά του Will Smith στον Chris Rock, λίγο πριν βραβευτεί με το Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι ακριβώς έγινε στα Όσκαρ 2022;

Όσκαρ 2022 highlights: H Beyonce και η Blue Ivy στην πιο διασκεδαστική έναρξη

Η αρχή της τελετής απονομής των Όσκαρ 2022 ήταν εντελώς διαφορετική απ’ όσα έχουμε συνηθίσει. Η Beyonce ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που πρώτη φορά βρέθηκαν υποψήφια για βραβείο Όσκαρ, με το τραγούδι που έγραψε για την ταινία King Richard που ήταν και το πρώτο που παρουσιάστηκε στη λαμπερή βραδιά. Όταν έχεις τη Beyonce ανάμεσα στους υποψήφιους, με ποιον άλλο να ξεκινήσεις, προσπαθώντας να ανακάμψεις άλλωστε από ένα ιστορικό χαμηλό; Κι όταν η Beyonce έχει μία κόρη σαν τη Blue Ivy, πώς να της αρνηθεί ένα cameo στην live εμφάνισή της για τα Όσκαρ;

Ήταν το τέλειο live και ο τέλειος τρόπος να δοθεί η σκυτάλη στις τρεις κωμικούς που παρουσίασαν την τελετή.

Καρφιά για το age gap και τις Χρυσές Σφαίρες με το «καλησπέρα»

Όσκαρ highlights Οι τρεις παρουσιάστριες της βραδιάς των Όσκαρ 2022. / @2022 Robyn Beck/ AFP
Οι τρεις παρουσιάστριες της βραδιάς των Όσκαρ 2022.

Και βέβαια δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν χωρίς ένα «καρφί» για τον ανδροκρατούμενο κόσμο μας. «Προσέλαβαν τρεις γυναίκες γιατί ήταν πιο οικονομικό από το να προσλάβουν έναν άνδρα», είπε η Amy Schumer και αυτή ήταν μάλλον μία πολύ αληθινή και πολύ επώδυνη κωμική ατάκα. Όσο επώδυνα κωμική ήταν και η αναφορά στις Χρυσές Σφαίρες που οι παρουσιάστριες ανέφεραν ότι θα περιλαμβάνεται στο In Memoriam κομμάτι της βραδιάς.

Η έναρξη είχε τρακ, είχε μία μικρή αμηχανία, είχε μία αναφορά στο συντηρητικό νομοσχέδιο της Florida “Don’t Say Gay” (που απαγορεύει τα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο νήπιο και το δημοτικό), αλλά είχε αδιαμφισβήτητα και αρκετό χιούμορ.

Τα Όσκαρ 2022 γράφουν ιστορία από το πρώτο βραβείο

Η Amy Schumer στον κωμικό της μονόλογο πέρασε από «κόσκινο» με αιχμηρές και χιουμοριστικές αναφορές παρευρισκόμενους και μη (ο Leonardo Di Caprio και οι πολύ νεότερες σύντροφοί του ήταν ένας από τους στόχους κάνοντας πολλούς συναδέλφους του να μείνουν άφωνοι- δεν ήξεραν πόσες τέτοιες στιγμές θα ακολουθούσαν).

Έπειτα το πρώτο βραβείο Όσκαρ δόθηκε Live στη βραδιά. Το Όσκαρ Β γυναικείου ρόλου δόθηκε στην Ariana DeBose και στα 94α Όσκαρ ξεκίνησε να γράφεται ιστορία. Η Ariana DeBose, έγινε η πρώτη Αφρολατίνα, ανοιχτά γκέι γυναίκα που βραβεύτηκε ποτέ με Όσκαρ.

Όσκαρ highlights H Ariana DeBose. / @2022 Chris Pizzello/ AP Images
H Ariana DeBose.

«Σε αυτή τη χώρα τα όνειρα βγαίνουν αληθινά», είπε η γυναίκα που πρωταγωνίστησε στην ταινία West Side Story. Φυσικά ευχαρίστησε και τη Rita Moreno, καθώς το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου έχει δοθεί δύο φορές στην ιστορία για τον ίδιο ρόλο.

Μία (πρώτη) άτυχη στιγμή

Ο Covid-19 δεν έλειψε από την τελετή ως πρόσχημα από την Regina Hall να ανεβάσει στη σκηνή των Όσκαρ τους πιο γοητευτικούς από τους καλεσμένους των Όσκαρ 2022. Σεξιστικό; Τουλάχιστον. Αν οι παρουσιαστές ήταν άνδρες και οι καλεσμένοι γυναίκες, κάτι θα είχε πάει εντελώς λάθος με αυτή ακριβώς τη σκηνή.

Όσκαρ highlights Robyn Beck/AFP

Όπως και με την ακριβώς επόμενη όπου η Regina Hall έκανε σωματικό έλεγχο στους Jason Momoa και Josh Brolin, που απένειμαν το βραβείο Όσκαρ 2022 για τον καλύτερο ήχο, το οποίο απέσπασε η ταινία Dune . Σε αυτό το σημείο, θαυμάσαμε τον τρόπο με τον οποίο το team πίσω από τα Όσκαρ, κατάφερε να μοντάρει τα βραβεία που είχαν δοθεί νωρίτερα, στην live τελετή απονομής.

To Dune κυριαρχεί στα τεχνικά βραβεία

Ξεχωριστή αναφορά έκαναν τα βραβεία Όσκαρ στην ταινία White Men Can’t Jump, καλώντας τους πρωταγωνιστές της στη σκηνή 30 χρόνια μετά την προβολή της. Οι Wesley Snipes, Rosie Perez και Woody Harelson βρέθηκαν στη σκηνή για να απονείμουν το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας και οι καλεσμένοι των Όσκαρ 2022 τους χειροκρότησαν όρθιοι. Ο Greig Fraser για το Dune απέσπασε το πρώτο του βραβείο Όσκαρ.

Όσκαρ highlights Ο Greig Fraser που κέρδισε το Όσκαρ φωτογραφίας για το Dune με τους πρωταγωνιστές της ταινίας White Men Can't Jump. / @2022 Jordan Strauss/Invision/AP Images
Ο Greig Fraser που κέρδισε το Όσκαρ φωτογραφίας για το Dune με τους πρωταγωνιστές της ταινίας White Men Can’t Jump.

Το Dune απέσπασε και το Όσκαρ Οπτικών Εφέ που ακολούθησε. Ήταν το τρίτο Όσκαρ από τα 6 που απέσπασε το Dune, κι ο τρίτος εκ των νικητών αρχικά δεν πρόλαβε να πει το ευχαριστώ του καθώς η μουσική έκοψε τις ομιλίες. Με λίγο γιουχάρισμα από τους καλεσμένους ο ήχος χαμήλωσε και έτσι ο τρίτος της παρέας δεν έμεινε παραπονεμένος.

Όσκαρ 2022 highlights: Το Encanto κέρδισε την Ακαδημία

Η αναφορά σε ταινίες ακολουθήσε με την θρυλική σειρά ταινιών James Bond που φέτος κλείνουν 60 χρόνια από την πρώτη τους εμφάνιση στον κινηματογράφο. Η τελευταία ταινία της σειράς No Time To Die, βρέθηκε ανάμεσα στις υποψηφιότητες των 94ων Όσκαρ, μέσω της Billie Eilish και του τραγουδιού της γι’ αυτήν.

Ωστόσο μετά το αφιέρωμα, παρόλο που θα ήταν αναμενόμενο να τραγουδήσει η Billie, ακούσαμε το τραγούδι του Encanto που ήταν επίσης υποψήφιο. Ένα τραγούδι που αν είσαι γονιός μάλλον έχεις ακούσει χιλιάδες φορές ως τώρα, ζωντάνεψε μαγικά στη σκηνή των Όσκαρ 2022.

Όσκαρ highlights Οι Jared Bush, Clark Spencer, Yvett Merino και Byron Howard με το Όσκαρ τους για το Encanto. / @2022 Chris Pizzello/ AP Images
Οι Jared Bush, Clark Spencer, Yvett Merino και Byron Howard με το Όσκαρ τους για το Encanto.

Το Encanto ήταν που απέσπασε και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων κι αυτό δεν ήταν έκπληξη. Η ταινία έχει ήδη μιλήσει για τη διαφορετικότητα στις καρδιές των παιδιών κι αυτό το βραβείο ήταν απλά η επισφράγιση. Σε αυτή τη διαφορετικότητα που εκφράζεται μέσα από τους χαρακτήρες του Encanto, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων (κι όχι άδικα) και η ομάδα των παραγωγών της ταινίας.

Η πιο συγκινητική -και ιστορική- στιγμή

Η υπέροχη περσινή νικήτρια του Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, Yuh-Jung Youn, επέστρεψε στη σκηνή των Όσκαρ για να απονείμει το βραβείο Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου κερδίζοντας με τη γλυκύτητά της το κοινό. Ο Troy Catcher έγινε ο δεύτερος κωφός ηθοποιός και ο πρώτος άνδρας κωφός ηθοποιός που κέρδισε βραβείο Όσκαρ. Το όνομά του μεταδόθηκε στη νοηματική και το χειροκρότημα που του δόθηκε από τους συναδέλφους του επίσης.

«Είναι υπεροχο που είμαι εδώ σε αυτό το ταξίδι. Είναι υπέροχο που η ταινία μας έχει αγγίξει τόσο πολύ κόσμο σε όλο τον κόσμο κι έφτασε μέχρι και τον Λευκό Οίκο. Ήθελα να διδάξω μερικά “πρόστυχα λόγια” στον πρόεδρο Biden και την Jill Biden, αλλά η Marlee Matlin μου είπε να συγκρατηθώ», είπε με χιούμορ στη νοηματική ο ηθοποιός. Έπειρα αφιέρωσε το βραβείο του στην κοινότητα των κωφών και των ΑμεΑ ηθοποιών. «Αυτή είναι η στιγμή μας», είπε σε μία απο τις πιο συγκινητικές στιγμές των Όσκαρ 2022.

Όσκαρ 2022 highlights @2022 Chris Pizzello/AP Images

Η πέμπτη νίκη της Ιαπωνίας στην ιστορία των Όσκαρ ήρθε με την ταινία Drive My Car που απέσπασε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε ονομαστικά κάθε έναν από τους ηθοποιούς της ταινίας είτε κατάφεραν να έρθουν είτε όχι και συνέχισε να μιλά πάνω από τη μουσική για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και μπράβο του.

Η λιτή αναφορά στην Ουκρανία

Η Mila Kunis ήταν η πρώτη ηθοποιός που έκανε αναφορά σε πρόσφατα γεγονότα που μας έχουν αφήσει καταρρακωμένους, από τη σκηνή των Όσκαρ 2022 και για ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πουθενά τη λέξη Ουκρανία ή τον πόλεμο που μαίνεται στην πατρίδα της. Το έκανε παρουσιάζοντας την Diane Warren που για 13η φορά βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ με το τραγούδι της Somehow You Do, από την ταινία Four Good Days.

Η Ουκρανία ωστόσο εμφανίστηκε έστω γραπτά, αμέσως μετά το τραγούδι σε μία κάρτα με την οποία η Ακαδημία Κινηματογράφου των ΗΠΑ θέλησε να εκφράσει τη συμπαράστασή της στον λαό της χώρας που από τις 24 Φεβρουαρίου έχει δεχτεί εισβολή από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Άραγε ο Sean Penn κατέστρεψε τα Όσκαρ του όπως απειλούσε, αν δεν φιλοξενούσαν λίγα λόγια από τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky;

Ο επόμενος νικητής Riz Ahmed, που απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους ταινίας, για το Long Goodbye, συνέχισε στο ίδιο τόνο δίνοντας το πιο σημαντικό μήνυμα κατά του διχασμού που μοιάζει να είναι κυρίαρχος στην εποχή μας. «Σε καιρούς τέτοιου διχασμού νομίζουμε ότι ο ρόλος της ιστορίας αυτής είναι να μας θυμίσει ότι δεν υπάρχουν “εμείς” και “οι άλλοι”. Είναι μόνο εμείς. Αυτό ανήκει σε όλους όσοι νιώθουν ότι δεν ανήκουν κάπου. Σε οποιονδήποτε νιώθει ότι έχει κολλήσει σε μία no man’s land. Δεν είστε μόνοι. Θα σας βρούμε εκεί. Εκεί είναι το μέλλον. Ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά.

Το πρώτο Όσκαρ σεναρίου στον Kenneth Branagh για μία προσωπική ταινία

Ο Elliot Page βρέθηκε στη σκηνή των Όσκαρ για πρώτη φορά μετά τη φυλομετάβασή του και μαζί με την Jennifer Garner παρέδωσαν στον Kenneth Branaugh τo πρώτο του Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για μία ταινία πολύ προσωπική, αφού πολλά από τα βιώματά της εφηβικής του ηλικίας μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη και την ταινία Belfast. «Είναι μία τεράστια τιμή για την οικογένειά μου. Αυτή η ιστορία είναι η αναζήτηση της χαράς και της ελπίδας μπροστά στη βία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσκαρ 2022 highlights @2022 Chris Pizzello/ AP Images

Το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου, η Sian Heder, σκηνοθέτης επίσης της ταινίας CODA, βρέθηκε στη σκηνή μαζί με την διερμηνέα της που μετέφραζε όσα έλεγε στη νοηματική. «Είμαι πολύ χαρούμενη που ντύθηκα σαν ντισκομπάλα», ξεκίνησε με χιούμορ η σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Έκλεισε με δάκρυα στα μάτια ευχαριστώντας τους συνεργάτες της, την οικογένειά της και τα παιδιά της και αγκαλιάζοντας τη διερμηνέα της. Η ταινία CODA σε κάθε βράβευση πρόσφερε και συγκίνηση.

@2022 Chris Pizzello/AP Images

Ο Hans Zimmer ήταν εκείνος που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής αμέσως μετά, και παρόλο που δεν βρισκόταν εκεί για να το παραλάβει το Tweet του όταν πληροφορήθηκε ότι κέρδισε, ανήκει πραγματικά στα highlights των Όσκαρ 2022.

Η Billie Eilish ήταν το επόμενο μεγάλο αστέρι της μουσικής βιομηχανίας που βρέθηκε πρώτη φορά υποψήφιο για βραβείο Όσκαρ στην φετινή τελετή απονομής. Μαζί με τον αδερφό της, ανέβηκε στη σκηνή της 94ης τελετής απονομής των βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου και ερμήνευσε το τραγούδι No Time To Die με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Ατμοσφαιρική ερμηνεία και σκηνική παρουσία στα μαύρα. Κάπως έτσι, η Billie Eilish απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι μπορεί να είναι όπως θέλει, σε οποιαδήποτε σκηνή, αναπολογητικά και γι’ αυτό αξιομνημόνευτα.

Η πιο σοκαριστική στιγμή της βραδιάς

O Chris Rock βρέθηκε στη σκηνή για να απονείμει το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και προσπάθησε να κάνει αστεία με το κοινό, πρώτα με τον Javier Bardem και την Penelope Cruz κι έπειτα πήγε να κάνει κι ένα με τον Will Smith και την Jada Pinkett Smitη και το ξυρισμένο κεφάλι της. «Ανυπομονώ να δω τη Jada Pinkett Smith να παίζει στο GI Jane 2», είπε κι έπειτα συνέβη το αδιανόητο.

@2022 Chris Pizzello/AP Images

Ο Will Smith ανέβηκε στη σκηνή και τον χτύπησε φωνάζοντάς του «Μην πιάνεις στο γ@@@@@@@ στόμα σου το όνομα της γυναίκας μου». Κακό αστείο; Σίγουρα μιας και η Jada Pinkett Smith έδειξε να δυσφορεί με αυτό, ενώ έχει μιλήσει ήδη ανοιχτά για το πρόβλημα υγείας εξαιτίας του οποίου χάνει τα μαλλιά της. Η γροθιά από την άλλη ήταν μάλλον η πιο βίαιη στιγμή στην ιστορία των Όσκαρ.

Ο Chris Rock συνέχισε φανερά σοκαρισμένος προσπάθησε να συνεχίσει και κανείς από εμάς δεν θα θυμάται πια το ντοκιμαντέρ του Questlove αλλά τη γροθιά που δέχτηκε ο Chris Rock. Εξάλλου το «μαύρο» που έπεσε αμέσως μετά δεν βοήθησε καθόλου.

Όσκαρ 2022 highlights @2022 Chris Pizzello/AP Images

Όσκαρ 2022 Highlights: Η υπερπροσπάθεια να επιστρέψουμε στην ροή του προγράμματός μας

Ο Νονός ήταν η επόμενη ταινία που μνημόνευσε η Ακαδημία Κινηματογράφου των ΗΠΑ με τον Diddy να την παρουσιάζει, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ηρεμήσει τα πνεύματα μετά την επίθεση που είχε λάβει χώρα λίγα λεπτά πριν στη σκηνή.

Μετά από ένα σύντομο βίντεο ο Frances Ford Coppola, o Al Pacino και ο Robert De Niro βρέθηκαν στη σκηνή. Η τεράστια αμηχανία που είχε προηγηθεί προσπάθησε να δώσει τη θέση της στη συγκίνηση, αλλά δεν νομίζω ότι το κατάφερε ούτε το In Memoriam που ακολούθησε, το οποίο είχε μία αναφορά και στον Μίκη Θεοδωράκη.

Όσκαρ 2022 highlights @2022 Chris Pizzello/ AP Images

Φυσικά αυτό το κομμάτι των Όσκαρ περιλάμβανε και την Betty White και η Jamie Lee Curtis βρέθηκε στη σκηνή για να ζητήσει από τους εκατομμύρια τηλεθεατές να υιοθετήσουν ένα ζώο για να τιμήσουν τη μνήμη της φιλόζωης, μοναδικής, ηθοποιού.

Οτιδήποτε ακολούθησε επισκιάστηκε από την γροθιά του Chris Rock και μάλλον όλοι περίμεναν να τελειώσει επιτέλους η βραδιά για να το συζητήσουν. Την ατμόσφαιρα κατάφερε να αλλάξει η Billie Eilish που τελικά κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ στα 20 της χρόνια μαζί με τον αδερφό της και το κρατούσε στα χέρια της χωρίς να μπορεί να πιστέψει αυτή την νίκη. Ο αδερφός της ευχαρίστησε τους γονείς τους και μαζί υποσχέθηκαν στην Ακαδημία ότι δεν θα χάσουν τα αγαλματίδια.

Όσκαρ 2022 highlights @2022 Chris Pizzello/ AP Images

Όσκαρ 2022: Η τρίτη γυναίκα σκηνοθέτης που βραβεύτηκε στην ιστορία του θεσμού

Το δεύτερο «μαύρο» της βραδιάς έπεσε όταν ο Kevin Costner βρέθηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει το βραβείο σκηνοθεσίας. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μίλησε για την δύναμη των ταινιών να αλλάξουν τη ζωή και την καρδιά των ανθρώπων κι έπειτα μοιράστηκε με το κοινό τις υποψηφιότητες και τον νικητή.

«Θέλω να στείλω την αγάπη μου στους συνυποψήφιους μου», είπε αρχικά η Jane Campion, που ευχαρίστησε τους ηθοποιούς της, τους συνεργάτες και τους παραγωγούς της ταινίας, αλλά και το Netflix που χρηματοδότησε την ταινία της. Η φωνή της ξεκίνησε να «σπάει» μιλώντας για την οικογένειά της. Η 3η γυναίκα σκηνοθέτης που βραβεύτηκε με Όσκαρ, τόνισε κλείνοντας ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχε γνωρίσει τον άνθρωπο που έγραψε το μυθιστόρημα στο οποίο βασίστηκε Η Εξουσία του Σκύλου.

Όσκαρ 2022 highlights @2022 Chris Pizzello/ AP Images

Η Jane Campion κατάφερε να κάνει μία σπουδαία, διαφορετική γουέστερν ταινία που μίλησε για την τοξική αρρενωπότητα μέσα από το δικό της γυναικείο βλέμμα. Και τα κατάφερε.

Κεφάλαιο Will Smith: Η βράβευση στα Όσκαρ 2022, τα δάκρυα και η πιο άβολη ευχαριστήρια ομιλία

To Pulp Fiction ξαναθυμήθηκε έπειτα η Ακαδημία, 28 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας. H Uma Thurman, ο John Travolta και ο Samuel L. Jackson ανέβηκαν στη σκηνή των Όσκαρ 2022. Ο Samuel L. Jackson κρατούσε τη βαλίτσα του στη σκηνή, αυτή που στο Pulp Fiction δεν μάθαμε ποτέ τι περιείχε. Αυτή τη φορά περιείχε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Και μάντεψε, όχι μάντεψε ποιος το πήρε. Ο Will Smith δεν μας άφηνε να ησυχάσουμε στα Όσκαρ 2022. Το πρώτο του Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία King Richard, ήρθε μετά από τρεις υποψηφιότητες και μία γροθιά στο πρόσωπο του Chris Rock.

Όσκαρ 2022 highlights @2022 Chris Pizzello/ AP Images

«Ο Richard Williams ήταν ένας υπερασπιστής της οικογένειάς του. Αυτή τη στιγμή είμαι φορτισμένος με αυτό που μου ζητά ο θεός να γίνω σε αυτή τη ζωή. Αισθάνομαι ότι εκτελώ θέλημα θεού. Πρέπει να προστατεύσω την κινηματογραφική οικογένειά μου. Έχω κληθεί να αγαπώ και να προστατεύω τους ανθρώπους. Είμαι ένα ποτάμι για να κυλούν οι άνθρωποι.

Πρέπει να ανεχτείς ανθρώπους που κακοποιούν, που δεν σε σέβονται και να χαμογελάς κάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Πρόσεξε, μου είπε ο Denzel Washinton, γιατί στην πιο σημαντική στιγμή σου, τότε παραμονεύει ο διάβολος. Θέλω να είμαι ένα δοχείο αγάπης», είπε μεταξύ άλλων πλαντάζοντας παράλληλα στο κλάμα.

«Θέλω να απολογηθώ στην Ακαδημία, στους συναδέλφους μου. Είναι μία όμορφη στιγμή, δεν κλαίω επειδή κέρδισα αλλά επειδή είμαι σε θέση να φωτίσω όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην ταινία», πρόσθεσε τρομερά φορτισμένος.

«Η αγάπη σε ωθεί σε τρελά πράγματα», είπε αφιερώνοντας το Όσκαρ στη μητέρα του αυτή την «περίπλοκη στιγμή» όπως σημείωσε. «Στην οικογένειά μου, στη σύζυγό μου. Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την τιμή», συμπλήρωσε ελπίζοντας η Ακαδημία να τον καλέσει και πάλι. Το χειροκρότημα στην αίθουσα έδειξε ότι μάλλον οι συνάδελφοί του τον συγχώρησαν.

Η Amy Schumer σε μία τελευταία προσπάθεια για χιούμορ και το ιδανικό κλείσιμο της βραδιάς

H Amy Schumer κατέβηκε από τη σκηνή κι αναρωτήθηκε «τι άλλαξε όσο έλειπα», προσπαθώντας να ελαφρύνει και πάλι το κλίμα της πρώτης βραδιάς με τρεις γυναίκες παρουσιάστριες, στην οποία το thunder εκλάπη και πάλι, μοιραία μετά τη γροθιά, από τους άνδρες. Η Amy Schumer χώρεσε σε ένα μικρό κωμικό ενσταντανέ, μία λέξη για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ουκρανία που χάνονται λόγω του πολέμου και την ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Ο Anthony Hopkins ανέβηκε στη σκηνή κι ευχαρίστησε τον Will Smith για τον ευχαριστήριο λόγο του, σημειώνοντας ότι τα είπε όλα, για την αγάπη και την ηρεμία. Δεν ξέρω τι προηγούμενα έχει το Hollywood με τον Chris Rock, αλλά το πώς η αγάπη μπορεί να μεταδοθεί μετά από μία γροθιά, με κάνει ακόμα να απορώ για το πόσο εύκολα συγχωρείται μία πράξη βίας σε ζωντανή μετάδοση. Ο Anthony Hopkins ωστόσο βρισκόταν εκεί για άλλο λόγο, κι αυτός ήταν για να απονείμει το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Jessica Chastain.

H Jessica Chastain μεταμορφώθηκε για να υποδυθεί ένα υπαρκτό πρόσωπο, την τηλευαγγελίστρια Tammy Faye στην ταινία The Eyes of Tammy Faye. Η ηθοποιός βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για την αυτοκτονία και την ανάγκη να ζούμε τη ζωή μας όπως ακριβώς έχουμε επιλέξει χωρίς φόβο κάνοντας μία ιδιαίτερη αναφορά στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, σε μία πολύ όμορφη στιγμή της βραδιάς.

Όσκαρ 2022 highlights @2022 Jordan Strauss/Invision/AP Images

Η ταινία Cabaret επίσης έκλεισε 50 χρόνια ζωής και η Liza Mineli βγήκε στη σκηνή σε αμαξίδιο, στο πλευρό της Lady Gaga για να παρουσιάσει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας. H ταινία CODA που πρόσφερε τις στιγμές αληθινής αγάπης και συγκίνησης κατά τη διάρκεια των 94ων βραβείων Όσκαρ, βρέθηκε να κλείνει μία τουλάχιστον παράξενη βραδιά. «Το CODA γράφει ιστορία σήμερα», είπε ο παραγωγός της ταινίας. Και όντως έγραψε. Μπορεί το Dune να πήρε 6 βραβεία Όσκαρ, αλλά το CODA πήρε το μεγαλύτερο βραβείο της τελετής και αναδείχθηκε στην πιο τρυφερή και ανθρώπινη ταινία της χρονιάς.

Όσκαρ 2022 highlights @2022 Chris Pizzello/AP Images

«Θέλω να ευχαριστήσω την Ακαδημία που αναγνώρισε μία ταινία για την αγάπη και την οικογένεια ειδικά σε αυτούς τους καιρούς που ζούμε», είπαν μεταξύ άλλων οι παραγωγοί. Κι αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κρατήσουμε ως ιδανικό κλείσιμο σε μία λιγότερο από ιδανική βραδιά.