OPINIONS

Αντιφεμινιστικά σεμινάρια κατά της χειραφέτησης παραδίδει η Νανά Παλαιτσάκη, γιατί μπορεί

Γιώργος Παπαδάκης/ Papadakis Press

«Γι’ αυτό έχουν γίνει όλα τα σπίτια ρημαδιό. Όταν θες να είσαι κι εσύ αρχηγός στο τιμόνι και ο άνδρας αρχηγός, πάτε για βούλιαγμα. Παραδοσιακά, όταν φέρνεις τα λεφτά, μπορείς να ελέγχεις κι έχεις δικαίωμα να ελέγξεις. Η χειραφέτηση μάς κατέστρεψε». Η Νανά Παλαιτσάκη εκφράζει δασκαλίστικα μια μόνιμη πτυχή της κοινωνικής ζωής στη χώρα. Αυτή των γυναικών που η εποχή τούς ξεπέρασε, δεν τους περιλαμβάνει και έτσι θέλουν να γυρίσουν στην εποχή που η γνώμη τους μετρούσε.  

 

Υπάρχουν ορισμένες γυναίκες που θεωρούν ότι ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός είναι παράσημο, τιμητική πλακέτα που τους απονέμει κάποιο αρσενικό παλαιάς κοπής και την μοστράρουν χωρίς να τους ζητηθεί σε ανύποπτο χρόνο. Έτσι, απρόσμενα, η Νανά Παλαιτσάκη στον αέρα του Mega Καλημέρα έκανε το αντιφεμινιστικό σεμινάριο της ημέρας σε μια κοινωνία που μετρά νεκρές από γυναικοκτόνους συζύγους που έχασαν τον ρόλο του αφεντικού. Έδωσε φυσικά και ταξικότητα στο μανιφέστο της η κυρία Παλαιτσάκη τονίζοντας τον παράγοντα της οικονομικής εξουσίας στη σχέση. 

Για τα χρήματα γίνονται εκατομμύρια καταναγκαστικοί γάμοι ανήλικων κοριτσιών στο Αφγανιστάν (και άλλου). Εκτεθειμένα σε συνθήκες φτώχειας γίνονται θύματα καταναγκαστικών γάμων και κατά συνέπεια σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας. Οι παραδοσιακές πρακτικές γάμου επιφέρουν και άλλες μορφές βίας, όπως ο ξυλοδαρμός και η σεξουαλική κακοποίηση. Όσες γυναίκες επιζητούν προστασία βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα μεροληπτικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης εις βάρος τους. 

Στην ελληνική κοινωνία οι άντρες που είναι αρχηγοί στο τιμόνι σκοτώνουν τις γυναίκες τους επειδή είναι ιδιοκτησία τους. Κι αντιμετωπίζονται με επιείκεια από το νομικό σύστημα. Ζούμε μια πανδημία γυναικοκτονιών επειδή δεν αλλάζει ο τρόπος σκέψης της κοινωνίας. Επειδή ακούμε στην ελληνική τηλεόραση γυναίκες αναχρονιστικά, να αναζητούν αρσενικά που βάζουν όρια.

Δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο παρερμηνείας η δήλωση της Νανάς Παλαιτσάκη:  «Ελέγχει! Λέει έχουμε 1000 ευρώ και δίνει χρήματα κρυφά στο παιδί χωρίς να το ξέρειι ο πατέρας του. Όλοι πρέπει να ξέρουν πού πάνε τα λεφτά. Όποιος έχει την οικονομική δύναμη, αυτός μπορεί και να ελέγχει.Να τρελαθείς, αλλά να μάθεις και αλήθειες. Δεν μπορεί να έχουν γίνει όλα ίσα κι όμοια» είπε στην Ελεονώρα Μελέτη που έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν είναι φεμινίστρια. Υποστήριξε φωνακλάδικα η Νανά Παλαιτσάκη το δικαίωμά της να είναι γυναίκα παλαιάς κοπής.

Η άβολη και προσβλητική στιγμή που η Νανά Παλαιτσάκη τα βάζει με τη χειραφέτηση 

Τελευταία φορά που ελέγξαμε, γυναικεία χειραφέτηση σημαίνει το δικαίωμα της γυναίκας να αυτοπροσδιορίζεται. Να μην υπακούει σε απαγορεύσεις. Να απελευθερωθεί από τον έλεγχο των ανδρών. Να ζητά τη πλήρη ισότητα με τους άνδρες (και να φέρνει τα δικά της λεφτά στο σπίτι για να βελτιώσει τη ζωή της ή να αμείβεται για την εργασία της ως νοικοκυρά). Να μάχεται συνειδητά και συνειδητοποιημένα για τα δικαιώματα του φύλου της. Να μην δέχεται τις διακρίσεις επειδή είναι γυναίκα. Να μην είναι ένα σκαλί πιο κάτω από τον κύρη της λες και είναι ηρωίδα του Ξενόπουλου.

Ο άνδρας παλαιάς κοπής είναι συνήθως ιδανική, νομιμοποιητική βάση για παραβιαστικές και χυδαίες πράξεις κατά των γυναικών. Και πρέπει να μας βοηθήσει και η Νανά Παλαιτσάκη να βυθίσουμε στη λήθη αυτά τα μοντέλα. Δεν θα λείψουν σε κανένα. Ούτε τα κλισέ, «παντελονάτα», μισογυνικά χαριεντίσματά τους. 

Η Νανά Παλαιτσάκη έγινε viral δημιουργώντας (ανεπιτυχώς) συνειδησιακές ρωγμές, αλλά αυτό δεν λειτουργεί υπέρ καμίας δημοσιογραφικής ομάδας που θα κληθεί να μιλήσει με επιζώσες έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Βλέπουμε την κοινωνία να συντηρητικοποιείται καθημερινά και να οπισθοδρομεί. Και δεν νιώθουμε απλά ετεροντροπή. Νιώθουμε φόβο. Γιατί δίνεται λόγος σε ακατάλληλους ανθρώπους με αρρωστημένο ναρκισσισμό που διαμορφώνουν συνειδήσεις.