OPINIONS

Ο Νίκος Αναδιώτης και ο σεξισμός στα καλύτερά του: «Ο άνδρας πρέπει να αφήνει τη γυναίκα του λίγο παραπάνω στο σπίτι»

Papadakis Press/Unsplash

Ο σεξισμός στα καλύτερά του ή γελάμε για να μην κλαίμε. Ο Νίκος Αναδιώτης είπε να προσθέσει το δικό του λιθαράκι στο πρότυπο του «παραδοσιακού» άνδρα. Μίλησε στην εκπομπή «Μαμά-δες» της ΕΡΤ και ανέφερε ως απόλυτα φυσιολογικό ότι «ο άνδρας πρέπει να αφήνει τη γυναίκα του λίγο παραπάνω στο σπίτι για να νιώθει εκείνος καλύτερα».

 

Μην ρωτάς πολλά. Πάμε σύμφωνα με το δόγμα «έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα τα αφήσουμε» και οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό. Γιατί αν δεν την κλείσεις τη γυναίκα στο σπίτι, να κάνεις εσύ τις τσάρκες σου εκτός, πώς να νιώσεις κυρίαρχο αρσενικό; Ο Νίκος Αναδιώτης είναι σαφέστατος.

«Θεωρώ τον εαυτό μου παραδοσιακό, αλλά για τον άλλο δεν ξέρω τι είναι παραδοσιακό. Μιλάμε για μία κοινωνία ιδεατή, γιατί είναι περίεργο το πώς μπορεί να έρθουν τα πράγματα στη ζωή κάποιου, οπότε το βασικό είναι να υπάρχει αγάπη. Νομίζω όμως, ότι ο άνδρας για να νιώθει αυτός καλά, πρέπει να αφήνει λίγο παραπάνω τη γυναίκα στο σπίτι, έστω και λίγο για να νιώθει αυτός καλά. Κι άμα νιώθει αυτός καλά, θα νιώθουν κι οι γύρω του καλύτερα», ανέφερε ο Νίκος Αναδιώτης.

Ο Νίκος Αναδιώτης και η γυναίκα που πρέπει να μένει παραπάνω στο σπίτι

Και πάμε και λίγο παρακάτω για να διαβάσουμε κι όσα ο Νίκος Αναδιώτης είπε για την πίστη του στον Θεό.
«Προσπαθώ να είμαι κοντά στο Θεό. Αν με ρωτήσεις γιατί ζει ένας άνθρωπος, θα πω για να έρθει κοντά στον Θεό, δεν υπάρχει άλλος λόγος. Ο τρόπος είναι πολύ απλός. Αν έχεις πάντα σαν κριτήριο, κάθε πράξη σου να είναι αρεστή στον Θεό και όχι στους ανθρώπους, πας καλά. Αν και είναι πολύ δύσκολο.

Όλα τα ζητήματα τα οικογενειακά, τα λύνουμε με τον πνευματικό μας. Ευτυχώς, και η Βασιλική είναι πολύ δεκτική σε αυτό, γιατί ερχόμαστε αρκετές φορές σε μία διαφωνία, στην οποία ο καθένας μπορεί να υπερασπιστεί το δικό του και να μην θέλει να κάνει πίσω. Χωρίς ένταση βέβαια. Αν δεν μπορούμε να λύσουμε αυτή τη διαφωνία, θα συμβουλευτούμε τον πνευματικό μας και θα δεχτούμε τη δική του άποψη», εξήγησε ο Νίκος Αναδιώτης.

Σεξιστικά; Οπισθοδρομικά; Μισογύνικα; Έλα καλέ που είναι όλα αυτά. Για να νιώθει ο άντρας καλύτερα, η γυναίκα του οφείλει να βάζει όπισθεν και να παρκάρει εκεί που βολεύει την αυτοπεποίθησή του. Τι πιο λογικό; Πού σου κλώτσησε εσένα;

Το αρσενικό απαιτεί να μην το επισκιάζουν και μαζί με την αυτονόητη αυτή απαίτηση επιδιώκει να νιώσει ολοκληρωμένο πατώντας στην επίπλαστη ατέλεια του θηλυκού.

Να βγάλεις για να πάρει. Έτσι πάει. Γιατί δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι. Έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα τα αφήσουμε. Που ήρθατε όλες τώρα να κουνάτε παντιέρες και αηδίες. Γρήγορα σπίτι. «Έστω και λίγο για να νιώθει αυτός καλά. Κι άμα νιώθει αυτός καλά, θα νιώθουν κι οι γύρω του καλύτερα».

Μιλάμε επί της ουσίας για εκδοχές κανονικοποιημένου σεξιστικού λόγου που προωθούν πολύ κυρίαρχες απεικονίσεις για τους έμφυλους ρόλους και τη θέση των γυναικών στην κοινωνία, όπως αναφέρει και η Αλίκη Κοσυφολόγου, διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης & Κοινωνιολογίας και ερευνήτρια, για τον σεξισμό στα ελληνικά ΜΜΕ και τα social media, στις «Όψεις» του Eteron.

Έχουμε να κάνουμε με πολύ συγκεκριμένες αναπαραστάσεις των γυναικείων ρόλων στην κοινωνία. Έχουμε να κάνουμε με το αφήγημα της σωστής γυναίκας και του σωστού άνδρα που οφείλουν να επιτελέσουν συγκεκριμένους ρόλους.

Η στερεοτυπική κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας, αλλά και η κανονικοποίηση της τοξικής αρρενωπότητας κυριαρχούν στον δημόσιο και ιδιωτικό λόγο.

Κι αν λες βαδίζουμε καλά, έρχεται ένας Νίκος Αναδιώτης να σου υπενθυμίσει πως δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια, γιατί σε κάθε γωνία παραφυλάνε στάσεις και συμπεριφορές που διαιωνίζουν την ανισότητα μεταξύ των φύλων.

Και ζήσαμε εμείς καλά (;) και ο Νίκος Αναδιώτης καλύτερα.