ROLE MODELS

Μαριάννα Τουμασάτου: Η αποστομωτική απάντηση σε σεξιστική ερώτηση για μανούλες με τύψεις κι άλλες 5 τοποθετήσεις της για χειροκρότημα

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Γούρλωσε τα μάτια η Μαριάννα Τουμασάτου. Τι άλλο να έκανε; Πήρε και μία βαθιά ανάσα και είπε «ας απαντήσω» σε μία από τις πιο σεξιστικές ερωτήσεις που παίζουν σε λούπα χρόνια τώρα.

Η Μαριάννα Τουμασάτου πήγε στην πρεμιέρα της παράστασης Αγώνας νέγρου και σκύλων στο θέατρο Τζένη Καρέζη και μετά την παράσταση έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Μία από τις ερωτήσεις είχαν να κάνουν με τις τύψεις μίας μανούλας όταν αφήνει το παιδί της στο σπίτι και βγαίνει, λόγου χάρη, για να πάει στο θέατρο.

Μαριάννα Τουμασάτου, πού το άφησες το παιδί σου;

Μαριάννα Τουμασάτου ο λόγος σε ‘σενα, μανούλα μου. «Τι θα πει μανούλα; Η μανούλα έβαλε το παιδί της για ύπνο και έφυγε. Έχετε ρωτήσει κάποιον άντρα αν έχει τύψεις που βγαίνει ή μόνο τις μανούλες; Για ξανασκεφτείτε το πριν ρωτήσετε μια μανούλα, να ρωτήσετε και έναν μπαμπάκα.

Οι τύψεις δεν είναι ίδιον των γυναικών, ούτε των μητέρων. Τύψεις είναι όταν δεν φέρεσαι καλά, όταν φέρεσαι καλά στο παιδί σου δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνει τίποτα άλλο για να πουν οι άλλοι ”Ααα είναι μια καλή μαμά”. Είμαι καλή μαμά έτσι κι αλλιώς».

Να πέσει το χειροκρότημα, να σκίσουν τον αττικό ουρανό τα πυροτεχνήματα, να αρχίσει η μπάντα του Δήμου να παίζει.

Μαριάννα Τουμασάτου, θα ήθελα να έρθω εκεί να σου σφίξω το χέρι και να σε παρακαλέσω να συνεχίσεις να απαντάς με ευγένεια, ειλικρίνεια και μυαλό ανοιχτό.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι απαντήσεις-τοποθετήσεις της σηκώνουν χειροκρότημα. Να κάνουμε μία γρήγορη επανάληψη.

Θα κάνω οτιδήποτε με κάνει εμένα να νιώθω καλά

Στην πρόσφατη συνέντευξή της στη Λία Παπαιωάννου και το LadyLike.gr η Μαριάννα Τουμασάτου μίλησε μεταξύ άλλων για την εικόνα της και για τον χρόνο που περνά. Είναι συμφιλιωμένη; «Τόσο όσο. Αισθάνομαι καλά γιατί έχω δύναμη, αντοχές, δεν με έχει προδώσει και πολύ ακόμα η ηλικία γενικότερα, δηλαδή όλοι λένε ότι δείχνω μικρότερη απ’ ό,τι είμαι. Και νομίζω ότι με την βοήθεια της επιστήμης μπορώ να διατηρήσω τη νεότητά μου όσο καλύτερα γίνεται, χωρίς να υπερβάλλω ποτέ. Θα κάνω ό,τι υπάρχει πλην αγριοτήτων.

Δεν θέλω να παραμορφωθώ, δεν θέλω να γίνω χωρίς ρυτίδες, δεν θέλω να βάλω κολλαγόνα κάτω από τα μάτια μου και να είμαι στρογγυλή σαν τη μπάλα, αυτά δεν θα τα κάνω. Οτιδήποτε όμως δεν είναι βαριά επεμβατικό ή ακραίο για τη δική μου αισθητική θα το κάνω με μεγάλη μου χαρά.

Όταν ήμουν μικρή έλεγα άπαπα. Καθόλου άπαπα. Και θα το κάνω για μένα. Και γιατί η κόρη μου είναι μικρή κι εγώ είμαι μεγάλη και δεν θέλω να αισθάνεται αμήχανα. Θα κάνω οτιδήποτε με κάνει εμένα να νιώθω καλά και θεωρώ ότι κι όλος ο κόσμος πρέπει να κάνει ότι τον κάνει να αισθάνεται καλά. Αρκεί να μην το κάνει για κάποιον άλλο.

Εκεί που είμαι κάθετα αντίθετη σαν άποψη, αν μου τη ζητήσει κάποιος, είναι σε οποιαδήποτε παρέμβαση κάνεις για τους άλλους».

Η ξεκάθαρη απάντηση για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο θέατρο

Με αφορμή τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στον χώρο του θεάτρου, η Μαριάννα Τουμασάτου μιλώντας στο Πρωινό, ανέφερε: «Είναι το μυαλό τους αρρωστημένο, αλλά είναι και πονηρό. Αν δουν ότι κινδυνεύουν να εκτεθούν, θα το σταματήσουν. Εάν πιστεύουν ότι έχουν λίγες πιθανότητες έκθεσης και περισσότερο επιτυχίας, τότε θα απλωθούν πιο εύκολα. Πολλές φορές, όταν τα παιδιά που τους συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι και σε μικρή ηλικία, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουν τα όρια. (…)

Το θέατρο θέλει θυσίες, αλλά δεν θα πεθάνουμε εμείς για το θέατρο. Πρέπει να φύγουν από τον χώρο, είναι πολλά χρόνια, αλλά δεν βάζουν μυαλό. Δεν θέλω η κόρη μου να βρεθεί σε έναν τέτοιο χώρο, ούτε κάποιο άλλο κοριτσάκι. Ούτε κανένα αγοράκι να ταλαιπωρηθεί. Κανένα παιδί δεν θέλω να το περάσει αυτό. Να πάνε σπίτι τους, να ζητήσουν βοήθεια και να τελειώνουμε με αυτό. Πολλοί ζητάνε προστασία, για ποιον λόγο; Για τις οικογένειές τους, γιατί δεν τις προστάτευσαν πιο πριν;

Ούτε να ακούω για συγγνώμες. Να ζητήσω συγγνώμη για κάτι που έκανα εγώ. Όχι από κάποιον που έχει χουφτώσει και κλειδώσει ένα παιδάκι στο καμαρίνι. Η συγγνώμη τι είναι; Όταν μετανοώ για ό,τι έχω κάνει, όχι όταν φοβάμαι επειδή εξετέθην. Άλλο η συγγνώμη, άλλο τα πίτουρα. Με ποιο δικαίωμα παίζεις με την ψυχή ενός ανθρώπου; Πώς το κάνεις αυτό το πράγμα; Πήγαινε να το λύσεις και μην παίρνεις στον λαιμό σου παιδιά».

Δεν θεώρησε η υπουργός Πολιτισμού ότι δικαιούνται οι ηθοποιοί να τρώνε

Η Μαριάννα Τουμασάτου μιλώντας στην εκπομπή, Καλύτερα δε γίνεται, σχολίασε τις δυσκολίες που πέρασε και ο κλάδος των ηθοποιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του γενικευμένου lockdown.

«Δεν θεώρησε η υπουργός Πολιτισμού ότι δικαιούνται οι ηθοποιοί να τρώνε. Κάπως σκέφτηκε ότι ζούμε με τον αέρα. Δεν έβγαλαν ούτε το επίδομα και το λέω με θυμό.

Όταν μου παίρνουν τα δικαιώματά μου και μάλιστα χωρίς καν να το συζητήσουμε, όταν με θεωρούν τον τελευταίο τροχό της αμάξης, τότε θυμώνω πάρα πολύ. Κανείς από αυτούς δεν πείνασε, κανείς δεν σκέφτηκε αν το παιδί του έχει να φάει ή να πιει. Έχουμε ήδη πεινάσει πάρα πολύ. Η πανδημία ήταν μια πολύ κακιά στιγμή».

Μαριάννα Τουμασάτου: «Πόσο ηλίθιο είναι να θεωρείται ο πρόσφυγας απόβλητος;»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Enjoy η Μαριάννα Τουμασάτου αναφέρθηκε στο προσφυγικό: «Τα στραβά του κόσμου τούτου είναι πολλά. Όσο πιο εξαντλημένοι είναι οι λαοί από την οικονομική κρίση, όσο ζουν μόνο για να δουλεύουν σκληρά για ένα κομμάτι ψωμί, με αποτέλεσμα να μη μορφώνονται σωστά, να μην έχουν χρόνο να χαρούν, να σκεφτούν, τόσο θα βλέπουμε όλο πιο συχνά ανθρώπινες τραγωδίες.

Εμένα ο κόσμος μού μοιάζει σήμερα να ζει σε συνθήκες που βίωναν οι άνθρωποι πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Αυτό θέλει η παγκοσμιοποίηση, τους λαούς σε εξαθλίωση και να ζουν για να εργάζονται, να πληρώνουν και να μη σκέφτονται. Πόσο ηλίθιο είναι να θεωρείται ο πρόσφυγας απόβλητος;

Οι δολοφόνοι, οι παιδεραστές, οι βιαστές αποτελούν το αρρωστημένο κομμάτι της κοινωνίας και όχι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους γιατί πέφτουν βόμβες πάνω από το κεφάλι τους και αυτοί τρέχουν για να προλάβουν τη ζωή.

Έχουμε σκεφτεί με όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας και τις ιαχές πολέμου ότι από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί από οικοδεσπότες να γίνουμε κι εμείς πρόσφυγες και φιλοξενούμενοι; Και οι ευκατάστατοι Έλληνες της Πόλης, της Σμύρνης και του Πόντου δεν πίστευαν ότι θα έμπαιναν σε βάρκες για να σωθούν».

Για την ταμπέλα «τηλεοπτικός» ηθοποιός

Για την ταμπέλα «τηλεοπτικός» που πολλοί ηθοποιοί φορούν σε συναδέλφους τους η Μαριάννα Τουμασάτου απάντησε σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα Μακεδονία.

«Η υποκριτική έχει μήκη, πλάτη, διαδρόμους. Ξαφνικά έχουμε βάλει μια ταμπέλα και έχουμε γίνει ρατσιστές απέναντι στους ηθοποιούς της τηλεόρασης. Μπορείς να είσαι καλός όπου είσαι. Τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ. Έχω δει πάρα πολλούς ταλαντούχους ηθοποιούς στην τηλεόραση και ατάλαντους σε μεγάλες σκηνές που σε κουράζουν με το τραγικό της ανικανότητάς τους.

Σημασία έχει όταν υπηρετείς κάτι να το υπηρετείς με την ψυχή σου, τις δυνάμεις σου και την αγάπη σου, και θα είναι καλύτερο από ό,τι αν το σνομπάρεις. Ξέρω ηθοποιούς που έχουν σνομπάρει τρελά την τηλεόραση και τα καθημερινά και έχουν βρεθεί να κάνουν καθημερινό έπειτα από χρόνια και ντρέπονταν που το έκαναν. Εγώ τουλάχιστον είμαι και περήφανη».