OPINIONS

Ο Γιώργος Καραμίχος πήγε στο Pride με τον 8χρονο γιο του. Τι ρεζιλίκια είναι αυτά ρε;

ΑΝΤ1/Unsplash

Γέμισε η Αθήνα χρώματα, χαμόγελα, γέλια δυνατά, αγάπη, μπλεγμένα χέρια. Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου (11/09) ένα φωτεινό ποτάμι έστειλε μήνυμα κατά των διακρίσεων και υπέρ της ισότητας, στο πλαίσιο της παρέλασης υπερηφάνειας του Athens Pride 2021. Ο Γιώργος Καραμίχος μαζί με τον 8χρονο γιο του βρέθηκαν στην παρέλαση. Ώπα. Λάθος; Τι πήγε λάθος; Διαβάζω ξανά. Όλες οι πληροφορίες σωστές. Σάββατο, Pride, χρώματα, ελευθερία, δικαιώματα, παρέλαση, 2021 κι ένας 8χρονος μαζί με τον μπαμπά του. 

Μην ψάχνεις λάθος. Ο Γιώργος Καραμίχος αναφέρθηκε στο Athens Pride και στην έντονη κριτική που δέχτηκε για την κίνησή του να συμμετέχει με τον γιο του, στην παρέλαση που στόχο έχει τη διεκδίκηση σεβασμού προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Ο υπέροχος Αργύρης Χιόνης επιστρέφει στη σκέψη μου ξανά και ξανά. «Ὤ ναί, ξέρω καλά πώς δέν χρειάζεται καράβι γιά νά ναυαγήσεις, πώς δέν χρειάζεται ὠκεανός γιά νά πνιγεῖς. Ὑπάρχουνε πολλοί πού ναυαγῆσαν μέσα στό κοστούμι τους, μές στή βαθιά τους πολυθρόνα, πολλοί πού γιά πάντα τούς σκέπασε τό πουπουλένιο πάπλωμά τους». 

«Πήγα με τον μικρό να γιορτάσουμε την ελευθερία των ανθρώπων. Ακούσαμε διάφορα. Μου έστειλαν στο Instagram “ρεζιλίκια”. Κάνεις παρέλαση για να γιορτάσεις την απελευθέρωση. Όταν κάποιοι άνθρωποι επί χρόνια καταπιέζονται -ακόμη καταπιέζονται και οι γυναίκες και οι άνθρωποι- πρέπει να γιορτάζουν το λίγο κομμάτι ελευθερίας που τους ανήκει. Επιτέλους, οι άνθρωποι να μάθουμε ν’ αγαπάμε αυτό που μας αρέσει.

Είμαστε στο 2021 και βλέπουμε τα υπέροχα αποτελέσματα απ’ όλες τις μετρήσεις που έχουμε ανά τον κόσμο. Παιδιά με δύο μπαμπάδες ή με δυο μαμάδες δεν έχουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Η απόδοσή τους είναι εξαιρετική. Οπότε όλη αυτή η θεωρία και ο μύθος που υπήρχε ότι θα χαλάσει η κοινωνία, έχει καταρριφθεί» θα πει ο Γιώργος Καραμίχος καλεσμένος στο Πρωινό του ΑΝΤ1.

Ρεζιλίκια πράγματα. Τι θα πει η γειτονιά. Μας ξεφτιλίζεις. Ο γιος μου δεν θα γίνει πούστης. Η κόρη μου λεσβία; Από το σπίτι θα φύγεις, να μην σε ξαναδώ στα μάτια μου. Τι λάθος κάναμε μαζί σου; Θυσιαστήκαμε για ΄σενα κι εσύ μας το ξεπληρώνεις έτσι; Ρεζιλίκια πράγματα. 

Ένας μπαμπάς με τον 8χρονο γιο του στο Pride; Μακάρι, όλοι οι μπαμπάδες του κόσμου αυτού να κρατούσαν από το χέρι τα παιδιά τους και σχεδόν ψιθυριστά να κραύγαζαν «ζήσε όπως αγαπάς, ζήσε με όποιον αγαπάς, μόνο ζήσε όπως εσύ γουστάρεις».

Χωρίς ανάσες αγάπης, πνιγόμαστε καθισμένοι σε αναπαυτικούς καναπέδες, κατακρίνοντας ζωές ανθρώπων που το μόνο που θέλησαν ήταν να ζήσουν χωρίς φόβο και με κατοχυρωμένα δικαιώματα.

«Πλῆθος ἀμέτρητο πνίγηκαν μέσα στή σούπα τους, σ’ ἕνα κουπάκι του καφέ, σ’ ἕνα κουτάλι του γλυκοῦ… Ἄς εἶναι γλυκός ὁ ὕπνος τους ἐκεῖ βαθιά πού κοιμοῦνται, ἅς εἶναι γλυκός κι ἀνόνειρος. Κι ἅς εἶναι ἐλαφρύ τό νοικοκυριό πού τούς σκεπάζει».

Εμπόδια πολλά, μα έχουμε αντοχή. Έχουμε ο ένας το χέρι του άλλου. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που συγκινούνται, αγαπούν και συμπάσχουν, υπάρχει ελπίδα.

Το φετινό Athens Pride πραγματοποιήθηκε με σκοπό να είναι «Αυτό που μας ενώνει!». «Από το 2005 το Athens Pride αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή ορατότητας της LGBTQI+ κοινότητας. Η ανάγκη αυτή για ορατότητα, καθώς και η δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας σε αυτή τη συγκυρία είναι μεγαλύτερες από ποτέ, καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας μέσα σε ένα κλίμα προκαταλήψεων, διακρίσεων και φόβου», γράφουν τα μέλη του Athens Pride.

«Είναι η στιγμή ως κοινότητα να αναζητήσουμε τα στοιχεία που μας ενώνουν, αυτά που μας ενδυναμώνουν και μας φέρνουν κοντά. Αυτά που είναι ο κοινός μας τόπος, από όπου αντλούμε ως κοινότητα καθημερινά δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις διακρίσεις που βιώνουμε στις οικογένειές μας, στη δουλειά μας, στις ζωές μας.

Αυτά που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίζουμε παρά τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης, την αστυνομική βία, την ανισότητα, την απομόνωση και την κακοποίηση που ζούμε. Αγγίζουμε όλα αυτά που θα μας κάνουν να βγούμε με περηφάνια κάνοντας τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας μέρος της νέας μας καθημερινότητας. Αυτό θέλουμε να γίνει για εμάς το Athens Pride. Αυτό που μας ενώνει».