ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Athens Pride 2021: 10 φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν πόσο χρειαζόμαστε την Παρέλαση Υπερηφάνειας

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Ήταν πράγματι αυτό που μας ένωσε και θα συνεχίσει να μας ενώνει ως η κοινή διαπίστωση ότι η Παρέλαση Υπερηφάνειας, ο θεσμός του Athens Pride 2021 είναι η ζωντανή υπενθύμιση πως η αγάπη δεν έχει όρια. Κι όπου επιμένει να έχει, απλά πρέπει να τα υπερβούμε. Γιατί το οφείλουμε στον εαυτό μας, στον άνθρωπο που ζει δίπλα μας και φέρει το απόλυτο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Κι επειδη τίποτα από όλα αυτά δεν έχουν περάσει στη σφαίρα του αυτονόητου, η παρέλαση του Pride είναι ανάγκη για διεκδίκηση. Με τον πιο πολύχρωμο, εορταστικό και επιδραστικό τρόπο που μπορεί να το κάνει μία διαδήλωση. Ένας φόρος τιμής σε όσους παλεύουν καθημερινά στο όποιο περιθώριο και χάνουν τις ζωές τους υπερασπιζόμενοι την πιο προσωπική τους επιλογή.

Το Athens Pride 2021 ήταν αυτό που ήθελε: μια γιορτή διεκδίκησης και μνήμης μέσα σε συνθήκες πανδημίας και παράλληλα μια παρέλαση με χαρακτήρα διαμαρτυρίας ενάντια σε μια ομοφοβική, τρανσφοβική και ρατσιστική κοινωνία, ενάντια την αστυνομική βία, την πατριαρχία, την ανισότητα, την απομόνωση και την κακοποίηση. Και κάπως έτσι, μας αφορά όλους. Υπερβαίνει την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, όπως κάθε κοινωνική παθογένεια. Δεν χρειάζεται να ανήκεις σε κάποια μειονότητα για να υπερασπιστείς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν χρειάζεται να πλήγεσαι προσωπικά για να τα βάλεις με τον ρατσισμό, την ομοφοβία και το μίσος.

Στην Παρέλαση Υπερηφάνειας που ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 11/9 από την πλατεία Κλαυθμώνος και κορυφώθηκε στη Βουλή όλα κύλησαν όπως ακριβώς έπρεπε. Ομαλά, ειρηνικά, δυναμικά, μαζικά. Το Athens Pride 2021 συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο κέντρο της Αθήνας. Εκτιμάται πως 40.000 άνθρωποι κρατώντας πολύχρωμες σημαίες και πλακάτ με ηχηρά κι εύστοχα συνθήματα ήταν εκεί. Φίλοι, σύντροφοι, γονείς με τα παιδιά τους. Ένα πολυφωνικό ανθρώπινο μελίσσι με παλμό που δεν συγκεντρώθηκε απλά για να διασκεδάσει ή να προκαλέσει, όπως ισχυρίζονται εκείνοι που το σαμποτάρουν. Το Athens Pride είναι χρέος κι ευθύνη, όχι πανηγύρι. Γιορτή, διεκδίκηση και μνήμη.

 

Athens Pride 2021 ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Athens Pride ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Athens Pride 2021 ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Τηρώντας τους κανόνες λόγω πανδημίας, το Athens Pride 2021 δεν περιελάμβανε περίπτερα ή συναυλίες. Όπως ανέφερε και η επίσημη ανακοίνωση των διοργανωτών «Περάσαμε ακόμη έναν χρόνο να παρακολουθούμε τη ζωή μας να περνάει και τα δικαιώματα μας —όσα λίγα κρατούσαμε σφιχτά στο ένα χέρι— να καταπατούνται. Έναν χρόνο που η ατομική ευθύνη μας φορέθηκε σε τέτοιο βαθμό, που αντικατέστησε την πολιτική. Έναν χρόνο που καθημερινά θρηνούμε θύματα, ελευθερίες κι αδικίες. Έναν χρόνο με τις διεκδικήσεις μας να μένουν στο συρτάρι και με μια κυβέρνηση που αρνείται να αντιμετωπίσει την LGBTQI+ κοινότητα ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας. Η στερηση των δικαιωμάτων μας έχει διαχρονικό και διακομματικό χαρακτήρα. Η κοινωνία είναι έτοιμη. Οι κυβερνήσεις όχι. Ήρθε η στιγμή μας. Η ώρα να κατέβουμε στον δρόμο, εκεί που όλα ξεκίνησαν. Απλά. Συντροφικά. Διεκδικητικά. Ανθρώπινα».

 

Athens Pride ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Athens Pride ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Athens Pride 2021 ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

«Ήρθε η στιγμή μας, ως κοινότητα, να επιστρέψουμε στην αρχή και να αναζητήσουμε τα στοιχεία αυτά που μας ενώνουν. Αυτά που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίζουμε σε αυτή την ομοφοβική, τρανσφοβική και ρατσιστική κοινωνία και παρά την αστυνομική βία, την πατριαρχία, την ανισότητα, την απομόνωση και την κακοποίηση που βιώνουμε. Αυτά που θα μας κάνουν να βγούμε περήφανα μαζί στον δρόμο, διατηρώντας τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναπόσπαστο μέρος της νέας μας καθημερινότητας».