OPINIONS

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος έδωσε τη μόνη απάντηση που αξίζει στον Αλέξη Κούγια και σε κάθε ομοφοβικό

Instagram.com/serfotis

Μέσα από την εκπομπή του Πρωίαν σε είδον, της ΕΡΤ1, ο Φώτης Σεργουλόπουλος απάντησε όχι μόνο στον Αλέξη Κούγια, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που εκφράζει την ομοφοβία του δημόσια ή ιδιωτικά. Η ευτυχία είναι η μόνη απάντηση. Το να ζεις μια ευτυχισμένη ζωή είναι η μόνη υπενθύμιση σε όσους επιμένουν να εμφανίζονται ως αυτόκλητοι προστάτες «ηθών και εθίμων» ότι η ζωή προχωρά χωρίς να δίνει σημασία στις απόψεις τους.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που η κάμερα τους «κυνηγά» γιατί ξέρει ότι θα προκαλέσουν. Ξέρει πώς ό,τι πουν θα είναι τόσο εξόφθαλμα παρωχημένο, ακραίο, κακό που θα συζητηθεί. Και θα δώσει την ευκαιρία στη συνέχεια στον παρουσιαστή να πει τα αυτονόητα διαφωνώντας με τις ακραίες τους δηλώσεις και γι’ αυτό να αποθεωθούν. Δεν μπορώ να εξηγήσω δηλαδή με άλλον τρόπο γιατί ο Αλέξης Κούγιας κλήθηκε να σχολιάσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Γιατί, όπως θα καταλάβεις παρακάτω, ο Φώτης Σεργουλόπουλος κατέληξε να τον «παίρνει η μπάλα» των ομοφοβικών δηλώσεων από μία τέτοια ερώτηση.

Ο Αλέξης Κούγιας τοποθετήθηκε πρώτα στο Πρωινό κι αναρωτήθηκε αν τον Στέφανο Κασσελάκη τον αποκαλούν ο ή η Στέφανος κι αν είναι ο ή η σύζυγος του ζευγαριού που αποτελεί με τον σύντροφό του, Tyler. Ο Νίκος Μουτσινάς άκουσε τις δηλώσεις και αναρωτήθηκε δημοσίως αν το ΕΣΡ το ενόχλησε το γκέι φιλί στη σειρά του Παπακαλιάτη (ένα πρόστιμο που έχει μείνει αξέχαστο σε όλη την ελληνική «τηλεοπτική κοινωνία») κι όχι αυτά που λέει ο Αλέξης Κούγιας. Κι ο Αλέξης Κούγιας επανήλθε κι είπε εκτός από τον Νίκο Μουτσινά να «περιλάβει» και τον Φώτη Σεργουλόπουλο.

Αφού αναρωτήθηκε «Ποιος είναι ο κύριος Μουτσινάς» ως άλλη Χρυσούλα Διαβάτη (άλλο ένα πρόσωπο το οποίο η κάμερα κυνηγά συχνά με τα ίδια κίνητρα), μιλώντας στην εκπομπή Super Κατερίνα αναφέρθηκε στους μπαμπάδες που αποκτούν παιδιά, ενώ είναι ομοφυλόφιλοι. Σου λέει ο Αλέξης Κούγιας, ποιον άλλο ξέρω που έχει ανοιχτά δηλώσει ομοφυλόφιλος; Τον Φώτη Σεργουλόπουλο. Άρα καιρός να ανοίξω την ομπρέλα των ομοφοβικών επιθέσεών μου, μην αφήσω κάποιον παραπονεμένο.

«Αυτοί οι οποίοι έχουν κάνει παιδιά με παρένθετες μητέρες έχουν κάνει παρανομίες. Υπάρχει ένας ανεκδιήγητος που κάνει πια εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση και εμφανίζεται να έχει υιοθετήσει παιδί. Και να μεγαλώνουν τώρα δύο ομοφυλόφιλοι ένα αγοράκι ή ένα κοριτσάκι. Θα τον ρωτούν στο σχολείο ποιος είναι ο γονέας 1 και ποιος ο γονέας 2. Πώς θα αποκαλούν αυτό το παιδί, τι αγωγή θα του δώσουν οι γονείς του; Πώς θα το αποκαλεί η δασκάλα; Πώς θα του απευθύνεται η δασκάλα; Είναι σύγχυση. Μεγαλώνουμε παιδιά που θέλουμε να είναι ισορροπημένα, να μην είναι μπερδεμένα», είπε ο Αλέξης Κούγιας και ειλικρινά λυπάμαι βαθύτατα που στα γράφω όλα αυτά και δίνω χώρο για να αναπαραχθούν, αλλά θέλω να καταλάβεις την απάντηση του Φώτη Σεργουλόπουλου, που δεν είναι απάντηση, αλλά αληθινή ζωή, γι’ αυτό και είναι η μόνη που αξίζει.

«Πώς απέκτησε παιδί ο Φώτης Σεργουλόπουλος; Δυο άντρες δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί», πρόσθεσε μιλώντας στην εκπομπή Super Κατερίνα ο ποινικολόγος. Αυτά συνέβησαν την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου και κοίτα να δεις πώς τα έφερε έτσι η ζωή που η Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου ήταν μια υπέροχη μέρα για τον Φώτη Σεργουλόπουλου. Ξέρεις γιατί; Γιατί ζει, χωρίς να αφήσει ποτέ απόψεις σαν αυτές του Αλέξη Κούγια να του τη δηλητηριάσουν.

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος απαντά στον Αλέξη Κούγια με ατόφια ευτυχία

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος στην εκπομπή Πρωίαν σε είδον, την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, τοποθετήθηκε με έναν διαφορετικό τρόπο, χωρίς ποτέ να αναφερθεί στον Αλέξη Κούγια και τις δηλώσεις του, περιγράφοντας μόνο την ευτυχία του.

«Χθες ήταν ίσως από τις πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής μου. Δηλαδή, πραγματικά έτσι και αποστασιοποιηθείς…», είπε αρχικά ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ανέλυσε τη σκέψη του. «Πήγα, πήρα τον γιο μου από το σχολείο, πήγαμε στο σπίτι, διαβάσαμε, παίξαμε, κάναμε ένα μπανάκι, τον έβαλα στο κρεβάτι, διαβάσαμε ένα καινούργιο παιδικό μυθιστόρημα, Η εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ. Και είχε πάρα πολλή πλάκα, γελάσαμε και μετά τον έβαλα και κοιμήθηκε. Και μετά συνειδητοποίησα ότι είμαι ευτυχισμένος», πρόσθεσε ο παρουσιαστής.

Η συμπαρουσιάστριά του, Τζένη Μελιτά σχολίασε: «Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι είσαι τόσο ζεν». Σε μία κοινωνία που έχει μέσα της όχι μόνο τον Αλέξη Κούγια ως πρόσωπο, αλλά πολλούς Κούγιες ανάμεσά τους που βάζουν τη ζωή των άλλων στο μικροσκόπιο και τη μετράνε να δουν αν χωράει στα ασφυκτικά καλούπια της δικής τους εννοούμενης «κανονικότητας», έχει σημασία να συνειδητοποιείς ότι εσύ, με τη ζωή που έφτιαξες, χωρίς να προσπαθείς να μπεις στιγμή σε αυτά τα καλούπια, είσαι ευτυχισμένος. Κόστος δεν υπάρχει, όταν το αποτέλεσμα στο ταμείο είναι η ευτυχία.

«Δεν είμαι ζεν, ευτυχισμένος είμαι. Έτσι είναι η ζωή, να την παίρνεις όπως την έχεις φτιάξει εσύ ο ίδιος. Και να την χαίρεσαι», είπε ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

«Εγώ στο είπα και στο τηλέφωνο, που σε πήρα χθες, ότι δεν πιστεύω την ψυχραιμία σου, δεν την πιστεύω», είπε στη συνέχεια η Τζένη Μελιτά κι ο Φώτης Σεργουλόπουλος εξήγησε και πάλι: «Γιατί είμαι ευτυχισμένος, γι’ αυτό. Σου εύχομαι και στα δικά σου».

Δεν είναι αυτό το νόημα; Να είσαι ευτυχισμένος, να ζεις μες την αγάπη και να μπορείς να την προσφέρεις στον/ την σύντροφό σου και στο παιδί σου. Να μπορείς να απαντάς στην απέχθεια, στον φόβο, στο μίσος με ευτυχία. Να μπορείς να κοιτάς τη δική σου ζωή και μόνο αυτή και να είσαι ευχαριστημένος που τη ζεις. Και να χαίρεσαι όταν κι οι άλλοι καταφέρνουν το ίδιο με τη δική τους.

Κάπως έτσι μόνο ίσως δεν θα βλέπεις τις ευτυχισμένες ζωές των άλλων ως απειλή για τη δική σου ευημερία. Δεν θα βλέπεις την ισότητα και την έλλειψη διακρίσεων ως κάτι που στερεί από εσένα δικαιώματα. Δεν θα βλέπεις τον άλλο ως εχθρό. Δεν ελπίζω ότι θα το καταφέρουν όλοι.

Ελπίζω όμως ότι μια μέρα η κάμερα θα πάψει να κυνηγά τα πρόσωπα που θα της δώσουν την προκλητικότητα που χρειάζεται για να «γίνει ντόρος» γιατί η μόνη αντίδραση όλων των υπολοίπων απέναντί τους θα είναι η απόλυτη αδιαφορία, λόγω προσωπικής ευτυχίας.