OPINIONS

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος είδε το βρακί μίας παίκτριας του TV Queen και (δεν) έπρεπε να το μάθουμε όλοι

Open TV

Είσαι 28 ετών και στέκεσαι απέναντι σε έναν 71χρονο άνθρωπο, σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας στη θέση της κρινόμενης για τις δυνατότητές σου στην τηλεοπτική παρουσίαση. Εκείνος έχει τη θέση του διευθυντή της «ακαδημίας» στην οποία παρακολουθείς μαθήματα, δοκιμάζεσαι και κρίνεσαι. Η τελευταία του παρατήρηση έχει να κάνει με το εσώρουχό σου και σε ενημερώνει ότι το βλέπει. Κάπως έτσι βγαίνουν τίτλοι όπως: «Πάγωσε» το πλατό. Δεν «πάγωσε» μόνο το πλατό ο Ανδρέας Μικρούτσικος στο Live του TV Queen στο Open. Πάγωσε και το αίμα μας από αυτή την επιστροφή στην παλιά κακή τηλεόραση.

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος κάνει καλύτερα αυτό που ξέρει στο TV Queen: Προκαλεί αντιδράσεις. Προκαλεί αμηχανίες, άβολες στιγμές, εκμαιεύει συναισθηματικές αντιδράσεις και δημιουργεί reality. Ο Ανδρέας Μικρούτσικος κάνει την τηλεόραση που ξέραμε από τα 90s. Όμως δεν ζούμε πια σε αυτά, σωστά; Μπορεί και όχι. Η εποχή, νομίζαμε, πώς έχει προσπεράσει το σημείο όπου μπορεί να λέγονται τέτοιες χυδαιότητες στον «αέρα». Νομίζαμε έστω ότι αυτές οι χυδαιότητες θα συναντούν άμεση αντίδραση. Λάθος τα νομίζαμε τα πράγματα.

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος που είναι ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, το πρώτο βιολί του show ως πεπειραμένος σε «Ακαδημίες» ταλέντων και reality shows στέκεται από μία θέση «εξουσίας» απέναντι σε μία νέα γυναίκα και επιλέγει να κλείσει τα λεγόμενά του με μία υπόνοια για το εσώρουχό της, ξεχνώντας μάλλον ότι δεν έχει στηθεί απέναντί του για να κριθεί γι’ αυτό.

«Μια τελευταία παρατήρηση! Μπράβο στο καινούργιο πλατό. Εκτός των άλλων, βλέπω που γυαλίζει και εσύ που φοράς μίνι, βλέπω παραπέρα από αυτό που βλέπω εδώ και εκεί. Μα είναι απίστευτο αυτό!», είπε ο Ανδρέας Μικρούτσικος και η χυδαιότητα χύθηκε στο πάτωμα σαν γυαλιστικό πατώματος. Απέναντί του, η 28χρονη Μαριαλένα Βούλγαρη έστεκε «παγωμένη».

Και λες, δεν μπορεί θα αντέδρασαν, θα του επεσήμαναν ότι αυτό είναι αχρείαστο/ άκομψο/ σεξιστικό σχόλιο που σεξουαλικοποιεί ξαφνικά τη γυναίκα απέναντί του για το κοινό που παρακολουθεί. Θα σηκώθηκαν να φύγουν, θα απάντησαν σκληρά. Η αλήθεια είναι ότι στον αμείλικτο τηλεοπτικό χρόνο οι αντιδράσεις κράτησαν λίγα δευτερόλεπτα κι έπειτα πήγαν όλοι παρακάτω.

Ένα «Βρε Ανδρέα» αναφώνησε αμέσως η παρουσιάστρια του TV Queen, Ιωάννα Μαλέσκου. Ο Παντελής Τουτουντζής δυσανασχέτησε αναρωτώμενος «Μα είναι δυνατόν;», ενώ η Κατερίνα Γκαγκάκη συνέστησε στον διπλανό της, Ανδρέα Μικρούτσικο να μην λέει ανοησίες.

«Βρε Ανδρέα». 2 λέξεις που κάθε φορά θα ειπωθούν με μία συγκαταβατικότητα, ένα ύφος συγκεκριμένο που δείχνει ένα «ναι το περιμέναμε» μαζί με ένα «πάμε παρακάτω». Βλέπεις αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ανδρέας Μικρούτσικος στο πλαίσιο ενός reality show θα κάνει κάποιο σεξιστικό σχόλιο. Ήταν στο Big Brother, πριν από κάποια χρόνια που κατά τη διάρκεια κάποιου live, είχε πει για έναν νέο παίκτη σε σχέση με τις συμπαίκτριές του: «ποια θέλει να αρμέξει;».

Κι ήταν μόλις πέρσι που ο ίδιος άνθρωπος, επί προσωπικού, μακριά από τα τηλεοπτικά πλατό αλλά παραχωρώντας συνέντευξη σε ένα πανελλαδικής κυκλοφορίας περιοδικό κρέμασε την ερωτική ζωή της Όλγας Τρέμη «στα μανταλάκια» αποκαλύπτοντας την άγνωστη σχέση τους μιλώντας με λεπτομέρειες για την πρώτη της ερωτική επαφή μαζί του. Αυτό το «μάλιστα ήμουν και ο πρώτος άνδρας της Όλγας», ακόμα χτυπάει κουδουνάκια στ’ αυτιά μας.

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος με την τηλεοπτική ιστορία του στη βαλίτσα του εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως ειδήμων που πρέπει να έχει θέση είτε σε φυτώρια τηλεοπτικών παρουσιαστών, είτε μέχρι πρότινος στην εκπομπή Super Κατερίνα, στην οποία επί καθημερινής σχεδόν βάσης τσακωνόταν με την παρουσιάστρια ή το πάνελ της.

Ναι, έχει γνώσεις, ναι, έχει εμπειρία, ναι, έχει τηλεοπτικό σχόλιο αξιοζήλευτο, αλλά παραμένει ο άνθρωπος που έχει συνδεθεί όσο κανένας με τον καιρό της «ίντριγκας» του “reality” της άνευ όρων έκθεσης των εκπομπών τύπου «Επιτέλους Μαζί» με τους live καυγάδες βγαλμένους από οικογενειακές ιστορίες. Κι αναρωτιέμαι, αυτή η εποχή δεν πρέπει πλέον να παρέλθει ανεπιστρεπτί;

Πέρασαν τα χρόνια από τότε. Θεωρήσαμε ότι προχωρήσαμε. Ξέσπασε και το #MeToo και πιστέψαμε ότι είχαμε μάθει να σεβόμαστε τα προσωπικά όρια των γυναικών (τουλάχιστον στον δημόσιο λόγο μας). Ότι δεν χρειάζεται να τις σεξουαλικοποιούμε όλη την ώρα, ότι δεν χρειάζεται να αποκαλύπτουμε προσωπικά τους δεδομένα χωρίς τη συναίνεσή τους,  ό,τι έστω ακόμα κι αν το καθρέφτισμα του πλατό μας κάνει να βλέπουμε το εσώρουχό τους δεν θα το πούμε στον «αέρα». Ό,τι θα πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες ως αντικείμενα που είναι τοποθετημένα απέναντί μας για να τις χρησιμοποιήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο (στην προκειμένη για να κάνουμε ντόρο και νούμερα).

Πέρασαν τα χρόνια, όμως, ο Ανδρέας Μικρούτσικος επιμένει να μας φέρνει πίσω στα 90s και δεν ανοίγει και ρουθούνι τελικά. Γιατί «έτσι είναι ο Αντρέας» όπως φαντάζομαι όλοι σκέφτηκαν και περιόρισαν τις αντιδράσεις τους σε μία απλή δυσαρέσκεια της στιγμής.

«Μες στην ψυχή μας να βλέπεις», τού είπε η Ιωάννα Μαλέσκου για να ξεπεραστεί η αμηχανία. Δεν χρειάζεται όμως να ξεπεραστεί η αμηχανία. Η τηλεοπτική εποχή του Ανδρέα Μικρούτσικου χρειάζεται να ξεπεραστεί.

 

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος αργότερα ζήτησε συγγνώμη για την ατάκα του, λέγοντας ότι δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν. Αλλά με μία συγγνώμη, συγγνώμη Ανδρέα μου, τηλεοπτικά θαύματα δεν γίνονται.