OPINIONS

«Ο Αλέξης Γεωργούλης είναι ωραίος γκόμενος, δεν έχει ανάγκη να κάνει τέτοια πράγματα». Σοβαρά τώρα;

Eurokinissi

Πήρα ένα λεξικό. Πράσινο εξώφυλλο. Χοντρό. Τσέπης δεν το λες. Ούτε και τούβλο. Ωραία γυρίζουν οι σελίδες του. Ένα μπλε ρυάκι σε οδηγεί στο εκάστοτε γράμμα και τότε πρέπει από μέσα σου να πεις την αλφαβήτα για να εντοπίσεις τη σωστή σειρά των γραμμάτων. Ξέχασα. Λεξικό δύσκολων λέξεων, είναι. Να μάθουμε και κάτι παραπάνω. Γνώση. Ανοίγω τυχαία και διαβάζω. Επαίσχυντος. Συνώνυμο. Επονείδιστος. Συνώνυμο. Αισχρός. Αυτός που προκαλεί όνειδος, ντροπή. Έρχονται και κάθονται οι λέξεις. Έρχονται τα νοήματα και στέκονται στην άκρη του γκρεμού. Άλλα πέφτουν, άλλα εκεί γαντζωμένα, πεισμωμένα αντέχουν.

Δικαιοσύνη. Τι να λέμε; Τι να συζητάμε; Εκείνη δείχνει ενόχους και αθώους. Στοιχεία. Μαρτυρίες. Αλήθειες και ψέματα. Έλα τώρα. Κάποιοι πάνε με την αλήθεια, κάποιοι επιλέγουν το ψέμα. Τα ξέρουμε αυτά. Δική μας δουλειά; Η απονομή δικαιοσύνης; Λάθος. Δική μας δουλειά είναι να σταθούμε πλάι σε όσους λένε την αλήθεια. Όποτε κι αν τη λένε. Για όποιον ψελλίζει «γιατί τώρα» δεν υπάρχει χώρος ανάμεσά μας. Ξάφνου σαν να λιγόστεψαν τα τετραγωνικά. Ο Αλέξης Γεωργούλης είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Εμείς, αναμένουμε.

Αναμένουμε και στηρίζουμε χωρίς αλλά. Κομματικά παιχνίδια; Ντροπιαστικό να λέγεται, ενώ γύρω μας κυκλοφορούν άνθρωποι που ψάχνουν δύναμη να καταγγείλουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Όπου μικροπολιτικά παιχνίδια, βάλε όποιο άλλο φρένο μπορείς να σκεφτείς.

Ο Αλέξης Γεωργούλης περιμένει. Επιταχύνονται οι διαδικασίες μετά το αίτημα άρσης της ασυλίας του εκ μέρους των βελγικών εισαγγελικών αρχών, για υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα σεξουαλικής υφής.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν άλλωστε οι πληροφορίες πως εκτός από την υπόθεση με την Ελένη Χρονοπούλου, υπάρχουν κι άλλες καταγγελίες κατά του μέχρι πρότινος ευρωβουλετή του ΣΥΡΙΖΑ για ανάρμοστη συμπεριφορά, οι οποίες είχαν τεθεί στο αρχείο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι καταγγελίες αφορούν σε κακοποιητική εργασιακή συμπεριφορά εκ μέρους του Αλέξη Γεωργούλη, ενώ είναι πιθανό να έρθει στο φως και νέα υπόθεση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως μετέδωσε το MEGA, ενδέχεται να δημοσιευθούν τρεις νέες καταγγελίες από εργαζόμενους στο γραφείο του, πρώην ή νυν.

Κι όσο οι έρευνες συνεχίζονται, τα σχόλια στο Twitter πληθαίνουν. Επονείδιστος. Συνώνυμο. Αισχρός. Αυτός που προκαλεί όνειδος, ντροπή. Μια επικίνδυνη ρητορική που δεν μπορεί να μεταφραστεί ως ανοησία της στιγμής. Δεν μπορούμε να πούμε «μια μπουρδίτσα ήταν, ας περάσει στα ψιλά».

Για κάποιους ο Αλέξης Γεωργούλης είναι πολύ ωραίος για να κάνει τέτοια πράγματα

«Επανέρχομαι στις απορίες. Είσαι νέος, ωραίος και παίρνεις 25 χιλιάρικα τον μήνα. Αντί να δοξάζεις τον Θεό κάθε μέρα, ή όπου εν πάση περιπτώσει πιστεύεις, καταφέρνεις και μπλέκεσαι στις πιο απίστευτες υποθέσεις. εξακολουθεί να ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά μπλέχτηκες».

«Πόσο εξοργιστικό να διαβάζεις ότι ο Γεωργούλης θα μπορούσε να έχει την οποιαδήποτε επειδή ήταν ωραίος γκόμενος. Ως γνωστόν οι βιαστές και κακοποιητές είναι αποκρουστικοί, άσχημοι, κατώτερων κοινωνικών τάξεων. Συνεχίστε έτσι».

«Σήμερα μάθαμε κιόλας ότι αν ο φερόμενος δράστης βιασμού είναι ωραίος aka γαμήσιμος, δεν έχει λογική να είναι βιαστής».

«Τώρα το θυμήθηκε. Αυτός είναι ωραίος δεν έχει ανάγκη να βιάσει. Για κομματικούς λόγους γίνεται όλο. Αυτή θα τον ήθελε και δεν της έκατσε κι άλλα τέτοια ωραία μέχρι να συμβεί σε δικό σας άνθρωπο και να σας πάει το σκατό στην κάλτσα».

«Σήμερα μάθαμε από κάποιους ότι αν είσαι εμφανίσιμος/ωραίος/κούκλος, αποκλείεται να είσαι κακοποιητικός ή βιαστής ή και τα 2. Όχι παιδιά δεν σας τα έχουν μάθει σωστά».

«Τι λέτε; Ότι ένας ωραίος δεν γίνεται να βιάσει;»

«Είμαι πολύ ωραίος βεβαίως βεβαίως. Όμως αυτό δεν σου δίνει άλλοθι για να παρενοχλείς».

«Επειδή ο Γεωργούλης θεωρείται ωραίος σου έκανε αρχικά εντύπωση ότι βίασε, αλλά επειδή η γυναίκα που τον κατήγγειλε είναι σοβαρή δικηγόρος, δεν την αμφισβητείς; Αν ήταν μπαργούμαν δηλαδή δεν θα την πίστευες;»

«Βρε κορίτσια μου. Μην με τρελαίνετε πρωινιάτικα. Δηλαδή επειδή ο Γεωργούλης είναι ωραίος γκόμενος του καθόμαστε ενώ αν μας προσβάλλει ένα μπαζο τον δίνουμε στεγνά;»

«Θα ακουστεί σεξιστικό το ξέρω, αλλά πόσες γυναίκες την παρενόχληση/φλερτ του Γεωργούλη θα την θεωρούσαν ευπρόσδεκτη, δεν έχεις ιδέα».

«Α καλά έγιναν οι κυρ παντεληδες “τώρα το θυμήθηκε κι αυτή;” και είναι ωραίος ο Γεωργούλης ευπρόσδεκτη η παρενόχληση. Κλαίω με την κατάντια και την απόγνωση τους».

«Μην ρωτάμε γιατί τώρα. Το θέμα είναι αν έγινε η κακοποίηση και η προστασία του θύματος. Τα επιχειρήματα τύπου είναι ωραίος και είχε οποία ήθελε παραμένουν γελοία. Είναι απαράδεκτη η δημοσιοποίηση των στοιχείων και φωτογραφιών του θύματος».

«Ο Αλέξης Γεωργούλης είναι ωραίος γκόμενος και γοητευτικός, δεν έχει ανάγκη να κάνει τέτοια πράγματα».

Η λέξη θύτης δεν χρειάζεται διάνθισμα προσδιορισμών

Ελάτε όλοι μαζί να κουνήσουμε τα κεφάλια μας να πάει το μυαλό (ό,τι έχει καθείς) στην αρχική του θέση. Να το πάρουμε το νήμα από την αρχή. Να θυμηθούμε ξανά ότι πλακίτσες και γελάκια δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Της κάθε κατάστασης. Στη συγκεκριμένη βρισκόμαστε αν αναμονή.

Ότι η κουβέντα «για τα καλύτερα παιδιά που δεν είχαν δώσει ποτέ δικαιώματα στη γειτονιά» μόνο κακό κάνει. Φρενάρει το θύμα και θεριεύει τον θύτη που πίσω από το προσωπείο του καλού, του όμορφου, του μορφωμένου, του υπεράνω πάσης υποψίας μπορεί να διαπράττει φρικαλεότητες.

Δεν θα πω μπείτε στη θέση του θύματος. Καμία και κανένας να μην υπάρξει ποτέ στα παπούτσια του θύματος. Θα πω σκεφτείτε ξανά (και ξανά) πριν πείτε -αφελώς ή μη- μία επικίνδυνη μπούρδα που διαιωνίζει κακοποιητικά περιβάλλοντα και επιβάλει ζωές σε ακινησία.

Ούτε ωραίος, ούτε άσχημος, ούτε μορφωμένος, ούτε του δημοτικού, ούτε πλούσιος, ούτε φτωχός, ούτε ευχάριστος, ούτε δυσάρεστος, ούτε ψηλός, ούτε κοντός, ούτε δυτικών προαστίων, ούτε νοτίων προαστίων. Ούτε τίποτα. Η λέξη θύτης δεν χρειάζεται διάνθισμα προσδιορισμών.