OPINIONS

Nepo baby: Τα παιδιά των celebrities και οι καριέρες τους στον χώρο της μόδας. Δίκαιο ή αναμενόμενο;

Rachpoot/Bauer-Griffin/GC Images/Getty Images/Ideal Images

Θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι ο κόσμος που ζούμε, οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύουμε, αυτοί που μας κυβερνούν, αυτή τη στιγμή και φυσικά, ο χώρος της μόδας, δεν έχει βασιστεί αρκετά στην κουλτούρα του νεποτισμού. Υπάρχουν πολλά ζωντανά παραδείγματα, ειδικά στη χώρα μας, που βασίζονται στον νεποτισμό, και τα «γνωστός-γνωστού, κόρη-γιος του τάδε» είναι μια φιλοσοφία ζωής την οποία ενστερνιζόμαστε από την αρχή της ενήλικης ζωής μας, κυρίως όταν βγαίνουμε στην αγορά εργασίας.

 

Ο νεποτισμός είναι μια αναπόφευκτη εξέλιξη, όταν διάσημοι ή άνθρωποι ισχύος, επεκτείνουν τις οικογένειές τους, κάνουν παιδιά ή έχουν αδέρφια και ξαδέρφια που βοηθιούνται στον εργασιακό χώρο, από τα καλά «κονέ» τους. Αυτό ισχύει και για το μόντελινγκ, κυρίως αυτό εκτός ελληνικών συνόρων, όπου σε μοντέλα όπως Lily-Rose Depp, Hailey Bieber, Kendall Jenner, μεταξύ άλλων, έχει δοθεί μια νέα ταμπέλα: “Nepo baby”. Ένας όρος που τρεντάρει εδώ και λίγο καιρό, ειδικά από μια συνέντευξη της Lily-Rose Depp τον Νοέμβριου του 2022, στο αμερικάνικο ELLE.

Όταν η Depp ρωτήθηκε για το αν θεωρεί ότι έχει ευνοηθεί, κατά τη διάρκεια της καριέρας της, λόγω των διάσημων γονιών της (Johnny Depp, Vanessa Paradis), ξεκίνησε μια θύελλα αντιδράσεων με αφετηρία τις δηλώσεις της. Για να είμαι πολύ σύντομη, να σου πω ότι μετά τη συνέντευξη αυτή, ο όρος “nepo baby” έχει εγκαθιδρυθεί ως ένας, όχι και τόσο τιμητικός, που αναφέρεται σε όλα τα ευνοημένα πρόσωπα της μόδας και του Χόλιγουντ.

Τι σημαίνει “nepo baby”;

Ο όρος “nepo baby” είναι μια συντομογραφία, του “nepotism baby”(μωρό του νεποτισμού). Ο όρος έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τους τελευταίους δυο μήνες, και χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που έχει το προνόμιο που έρχεται πακέτο με το να είσαι μέρος μιας πλούσιας, δημοφιλούς και ισχυρής οικογένειας. Ένα nepo baby έχει καλύτερες γνωριμίες από άλλους, λόγω της οικογένειάς του, και χρησιμοποιείται κυρίως για μοντέλα και ηθοποιούς του Χόλιγουντ. To New York magazine, κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα εκτενές «γενεαλογικό δέντρο» ηθοποιών που κατηγοριοποιούνται ως “nepo babies” , αναφέροντας τα πρόσωπα που έχουν (αναπόφευκτα) ευνοηθεί, κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, λόγω των καλών διασυνδέσεών τους. Οι αντιδράσεις όμως, μοντέλων που έχουν δουλέψει σκληρά για να αποκτήσουν μια θέση στον χώρο αυτό, με μόνη βοήθεια το ταλέντο τους, βρίσκουν δηλώσεις όπως αυτές τις Rose Depp, προκλητικές. Μοντέλα, όπως η Vittoria Ceretti και η Coco Rocha, αναφέρθηκαν στο ζήτημα, μιλώντας για την αναξιοκρατία που υπάρχει στα μοντέλα γνωστών celebrities και αυτών που αποκτούν μια θέση στον χώρο, με το ταλέντο και όχι τις γνωριμίες τους.

Οι δηλώσεις και οι αντιδράσεις

Δεν μπορούμε, λοιπόν, να διαφωνήσουμε στο γεγονός ότι χώροι σαν αυτοί του μοντέλινγκ, ειδικά την τελευταία δεκαετία, «διαδίδουν» τον νεποτισμό. Ο κόσμος λατρεύει -ή λατρεύει να μισεί- τα nepo babies, και τα fashion brands λατρεύουν να εκμεταλλεύονται το «δωρεάν marketing» που έρχεται με το να έχεις τις αδερφές Hadid ή τις Jenners, σε μια καμπάνια. Το κουβάρι όμως, που ξετύλιξε το άρθρο New York Magazine στο Vulture -που επικεντρώνεται στους ηθοποιούς-, δείχνει πώς ο χώρος του κινηματογράφου και της μόδας, αντίστοιχα, λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, εδώ και χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το μόντελινγκ, είναι από τα μέσα των 2010s, που είδαμε την άνοδο των nepo babies, με πρόσωπα, όπως οι αδερφές Hadid, η Kendall Jenner, η Kaia Gerber, η Hailey Baldwin-Bieber (η οποία, σύμφωνα με το άρθρο του New York magazine, θεωρείται «διπλό nepo baby», γιατί εκτός από τους διάσημους γονείς της, έχει και διάσημο σύζυγο), η Lily-Rose Depp, ακόμα και οι Zoë Kravitz και Maude Apatow, που αν και ηθοποιοί, έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια με μεγάλους οίκους μόδας.

Η Depp, στη συνέντευξή της στο ELLE, τον Νοέμβριο του 2022, λοιπόν, όταν ρωτήθηκε για την ευνοιοκρατία των nepo babies, αντέδρασε (όπως ήταν αναμενόμενο), δηλώνοντας αφελέστατα, ότι δεν ισχύει αυτό. «Το internet νοιάζεται πολύ περισσότερο για το ποια είναι η οικογένειά σου, παρά οι άνθρωποι στα castings», σχολιάζει. «Μπορεί να δίνεται μια ευκαιρία, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά που έρχεται μετά από αυτή την ευκαιρία».

Φυσικά αυτή η δήλωση ξεσήκωσε μια σειρά αντιδράσεων από μοντέλα του χώρου που έχουν καταφέρει να κατοχυρώσουν μια θέση στον χώρο, με νύχια και με δόντια μέσα από σκληρή δουλειά και πολύ ρατσισμό. Όπως συνέβη στην περίπτωση της Anok Yai, η οποία μετακόμισε την Αμερική με μόλις 30 δολάρια στην τσέπη της και κρίθηκε και κρίνεται (μέχρι και τώρα) για το χρώμα του δέρματος της. «Αν ξέρατε μόνο την κόλαση που περνάμε, μόνο απλά για να βρισκόμαστε στο ίδιο δωμάτιο, μέσα στο οποίο εσείς γεννηθήκατε». Από τη μεριά της, το μοντέλο Vittoria Ceretti, σε statement της, δήλωσε πως την απόρριψη από τις δουλειές και τα castings, δεν τη βιώνει με τον ίδιο τρόπο, ένα nepo baby. «Εσύ μπορείς να πας να κλάψεις στον καναπέ του μπαμπά σου στο σπίτι του στο Malibu, χωρίς να χρειάζεται να αναρωτηθείς με τι λεφτά θα κλείσεις το εισιτήριο της επιστροφής για να πας πίσω στην οικογένειά σου», σχολιάζει πολύ σωστά η Ceretti.

Και αυτή είναι η μικρή-τεράστια διαφορά ενός nepo baby από έναν άνθρωπο που εισέρχεται στον χώρο, κυριολεκτικά με το τίποτα. Ίσως αυτή να είναι η κατάλληλη απάντηση στις αφελέστατες δηλώσεις της 23χρονης Depp: «Απλά δεν βγάζει κανένα νόημα. Αν οι γονείς ενός παιδιού είναι γιατροί, και το παιδί γίνει γιατρός, δεν θα πει κανείς “Eίσαι γιατρός μόνο και μόνο επειδή οι γονείς σου είναι γιατροί”. Όχι, θα πρέπει να πεις “Πήγα στη σχολή και εκπαιδεύτηκα για να γίνω γιατρός”».

Όπως, είπα το πρόβλημα εδώ, είναι η αφέλεια με την οποία χειρίζονται κάποια nepo babies, το ζήματα αυτό. Γιατί, ναι, έχεις δουλέψει και εσύ σκληρά και ναι, μπορεί να κρίνεσαι πιο εύκολα επειδή είσαι συγγενής κάποιου celebrity, ναι, μπορεί να έχεις το ταλέντο, αλλά οι ευκαιρίες δεν θα προέκυπταν τόσο εύκολα, αν δεν ήσουν γόνος κάποιου που έχει ήδη καταξιωθεί στον χώρο αυτό. Δεν γίνεται να μην αναγνωρίζεις την ευνοιοκρατία. Είναι σαν τον τεράστιο ελέφαντα στο δωμάτιο για τον οποίο δεν τολμάει να μιλήσει κανείς. 

Και αυτό είναι το ζητούμενο εδώ. Το αφήγημα που θέλεις να έχεις για τον εαυτό σου, για εσένα το nepo baby και πώς το χειρίζεσαι. Γιατί δεν είδες τις Hadids να βγαίνουν να υπερασπίζονται τις δυσκολίες τους στον κόσμο, γιατί έχουν την ενσυναίσθηση να αναγνωρίσουν το προνόμιο που τους δόθηκε, ως οι κόρες της Yolanda και του Mohamed Hadid.

Δεν μπορείς να πιστεύεις ότι η επιτυχημένη καριέρα σου οφείλεται 100% σε εσένα και το ταλέντο σου μόνο. Όχι, δεν τα κατάφερες μόνος σου. Κάποιος άλλος σου έδωσε μια πρώτη ευκαιρία λόγω του ονόματός σου και αυτό είναι de facto.

Κανείς δεν υποτιμάει το ταλέντο σου, αλλά τονίζει τη δύναμη που έχει το όνομά σου, κάτι που έπαιξε τεράστιο ρόλο στο ξεκίνημα της καριέρας σου, τουλάχιστον.

To αμφιλεγόμενο t-shirt της Hailey Bieber

Οι Hadids μπορεί να μην μίλησαν για το ζήτημα, από τακτ και έξυπνη τακτική, αλλά η Bieber, η οποία έχει χαρακτηριστεί “nepo baby”, χρησιμοποιεί τη μόδα για να χλευάσει όλο αυτό το κουβάρι που ξετύλιξε η Lily-Rose Depp και το άρθρο του New York Magazine. Φορώντας ένα t-shirt, πριν μερικές ημέρες, με τυπωμένο τον όρο “nepo baby”, μέσω της μόδας, παίρνει μέρος στη συζήτηση. Θέλοντας να απενοχοποιήσει τον όρο αυτό, φόρεσε το slogan t-shirt της με ένα χαμηλόμεσο τζιν και μια δερμάτινη ζώνη.

Rachpoot/Bauer-Griffin/GC Images/Getty Images/Ideal Images

Τα slogan t-shirts έχουν αποτελέσει ένα «μέσο διαμαρτυρίας» (αν μπορώ να το πω έτσι), για διάφορες celebrities που έχουν αποτελέσει μέρος μιας αντιπαράθεσης. Η Britney Spears, είχε φορέσει το t-shirt “Dump him (παράτα τον) μετά τον χωρισμό της με τον Justin Timberlake, ενώ η Liv Tyler και η Stella McCartney, είχαν εμφανιστεί στο Met Gala του 1999, με matching tops που ανέγραφαν “Rock Royalty” (γαλαζοαίματοι της ροκ), αναφερόμενες στους μουσικούς πατεράδες τους.

Τα nepo babies, δεν πρόκειται να σταματήσουν να διεκδικούν μια θέση στον χώρο αυτό, και στην κοινωνία γενικότερα, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Το θέμα είναι όμως, πώς οι ίδιοι επικοινωνούν ζητήματα σαν αυτά. Το ταλέντο κάποιων εξ αυτών των μοντέλων, και η σκληρή δουλειά τους, είναι αδιαμφισβήτητη (πολύ καλό παράδειγμα, είναι η Bella Hadid). Αλλά, δεν γίνεται να μην αναγνωρίζεις την αναξιοκρατία που υπάρχει στον χώρο αυτό και τις διακρίσεις που υφίστανται άλλοι άνθρωποι που δεν έχουν ένα ήδη γνωστό επίθετο.

Το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη ενός nepo baby στον χώρο, αλλά το ότι δεν αναγνωρίζει τις ευκαιρίες που του έχουν δοθεί λόγω του ονόματός του.

Μερικά μοντέλα με διάσημους γονείς

Gigi & Bella Hadid –Κόρες των Yoland και Mohamed Hadid

Lila Grace Moss –Κόρη της Kate Moss και του Jefferson Hack

Lourdes Leon –Κόρη της Madonna

Georgia May Jagger –Κόρη του Mick Jagger και της Jerry Hall

Hailey Bieber –Κόρη του Stephen Baldwin

Kendall Jenner –Κόρη των Kris και Caitlyn Jenner

Lily-Rose Depp –Κόρη των Johnny Depp και Vanessa Paradis

Kaia Gerber –Κόρης της Cindy Crawford και του Rande Gerber