ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

Coperni Spring 2023: Η (ιστορική) στιγμή που ψέκασαν τη γυμνή Bella Hadid με σπρέι και μετατράπηκε σε φόρεμα

Coperni Spring 2023 Imaxtree

Ακόμα και σήμερα, όταν βλέπω τα αγαπημένα μου fashion shows του Alexander McQueen, συγκινούμαι. Υπάρχει κάτι το τρομερά «σκοτεινό» αλλά και λυτρωτικό παράλληλα, στις παρουσιάσεις ενός σχεδιαστή που άνοιξε το δρόμο για πιο θεατρικού ύφους επιδείξεις μόδας. Τα shows του McQueen ήταν καινοτόμα, ξεχείλιζαν συναίσθημα και είχαν πάντα «κάτι» να πουν. Ιστορίες ή εμπειρίες δικές του ή κοινωνικά ζητήματα για τα οποία μιλούσε μέσα από τις συλλογές του, με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο. Ο Alexander McQueen και τα shows του έχουν αφήσει ιστορία στη μόδα (και τις τέχνες γενικότερα), εμπνέοντας τους μετέπειτα δημιουργούς που ακολούθησαν τα βήματά του. Μια τέτοια στιγμή, βιώσαμε όταν είδαμε τη Bella Hadid στο show του οίκου Coperni.

Ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει ο Alexander McQueen, λοιπόν, μέχρι το 2010, όπου έβαλε τέλος στη ζωή του, το συνεχίζουν άλλοι σχεδιαστές. Έχουν υπάρξει πολλοί designers που έχουν εμπνευστεί από την κληρονομιά που άφησε ο Άγγλος σχεδιαστής, αλλά την καλύτερη δουλειά, ως τώρα, την έχουν κάνει οι Sébastien Meyer και Arnaud Vaillant. Οι σχεδιαστές του brand Coperni έφεραν την Bella Hadid στην πασαρέλα του Spring 2023 show τους, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι, και το αποτέλεσμα ήταν απλά μοναδικό. Μοναδικό και πρωτοποριακό.

 

Το spray-on dress της Bella Hadid στο show του οίκου Coperni

Με ξεκάθαρη έμπνευση από το ιστορικό Spring 1999 show του Alexander McQueen, όπου ο σχεδιαστής είχε φέρει τη Shalom Harlow στην πασαρέλα, όπου ρομπότ έβαψαν με πολύχρωμα σπρέι το λευκό φορέμά της, ο οίκος Coperni κάνει το ίδιο στη Bella Hadid. Μόνο που αυτό που έκαναν ήταν η μετεξέλιξη αυτού του show.

Πιο συγκεκριμένα, στο τέλος του show της Spring 2023 συλλογής Coperni, είδαμε την Bella Hadid να φτάνει στην πασαρέλα, φορώντας μόλις ένα μπεζ εσώρουχο.

Imaxtree

Έπειτα, οι σχεδιαστές, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό χημικό υλικό, ψέκασαν το μοντέλο με λευκή, απ’ ότι φαινόταν, εκ πρώτης όψεως, «μπογιά», η οποία, προς έκπληξη όλων, μετατράπηκε σε ένα πανέμορφο λευκό φόρεμα με παρτούς ώμους.

Imaxtree

Μέσα σε 10 λεπτά, λοιπόν, μέσα από το πιο θεατρικό, McQueen-ικό ενσταντανέ, ο οίκος Coperni έφτιαξε ένα φόρεμα πάνω στο σώμα της Bella Hadid. Στο τέλος, το μοντέλο περπάτησε κανονικά στην πασαρέλα, παρουσιάζοντας το απόλυτα λειτουργικό φορέμά της, το οποίο έμοιαζε σαν να είχε ραφτεί από κανονικό ύφασμα. WΟW! Οι καλεσμένοι και όσοι παρακολουθήσαμε το show live, μείναμε όλοι με το στόμα ανοιχτό, βλέποντας ιστορία να γράφεται μπροστά στα μάτια μας. Αλλά πώς έγινε αυτό εφικτό; Για όποιον δεν πιστεύει στα μαγικά, υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

Imaxtree

Από σπρέι σε φόρεμα: Η καινοτόμα και «πράσινη» Fabrican τεχνολογία

Με την μαζική παραγωγή ρούχων να επηρεάζει απόλυτα την υγεία του περιβάλλοντος, ενισχύοντας στην εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, πολλοί προσπαθούν να εφεύρουν νέες τεχνικές που δεν απαιτούν τη χρήση χημικών. Το Fabrican είναι μια από αυτές τις τεχνολογίες που στοχεύει σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον, δημιουργία ρούχων. Τι είναι όμως το Fabrican; Πρόκειται για μια τεχνολογία που πρωτοεμφανίζεται το 2012. Πρόκειται για ένα ειδικό υγρό το οποίο περιλαμβάνει βαμβάκι ή συνθετικές ίνες οι οποίες υπάρχουν σε ένα πολυμερές διάλυμα. Το διάλυμα αυτό εξατμίζεται όταν έρθει σε επαφή με το σώμα και μετατράπεται σε ύφασμα. Το Fabrican όταν μετατραπεί σε ύφασμα μπορεί μετέπειτα να ανακυκλωθεί, δεν είναι βλαβερό όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα και δεν χρησιμοποιεί ουσίες που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Έτσι, οι σχεδιαστές μπόρεσαν με ασφάλεια να «ντύσουν» τη Bella Hadid, κλείνοντας έτσι το ιστορικό show του οίκου Coperni.

Σύμφωνα, με τον οίκο, οι σχεδιαστές συνεργάστηκαν για 6 μήνες, με τον δημιουργό της εταιρίας Fabrican, Manel Torres, με σκοπό να δημιουργήσουν αυτό το εφέ στο ρούχο.

Αυτή είναι η επιτομή της «πράσινης» μόδας. Αυτό είναι το μέλλον της μόδας. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή που θα θυμόμαστε για πάντα.

Ο Alexander McQueen (που τα ξεκίνησε όλα), θα ήταν περήφανος.