OPINIONS

Μόνη στο δάσος με μια αρκούδα ή έναν άνδρα; To viral ψευτοδίλημμα που εξόργισε τον μέσο μισογύνη

Huseyin Demirci/Anadolu Agency/Getty Images

Θα ήθελες να βρεθείς σε ένα δάσος μόνη με μια αρκούδα ή έναν άγνωστο άνδρα; Το πρόβλημα με το viral ψευτοδίλημμα (δεν) είναι η απάντηση των γυναικών στο διάσημο πλέον βίντεο του TikTok (πατάς στο #manvsbear και απολαμβάνεις). Οι απαντήσεις των γυναικών στην φαινομενικά παράλογη ερώτηση προκάλεσαν την αντίδραση που όλες περιμέναμε από τον μέσο κρυφομισογύνη της διπλανής πόρτας. Κι αυτό είναι το άλυτο πρόβλημα.

Το ερώτημα είναι φαινομενικά απλό. Θα προτιμούσες να είσαι μόνη σε ένα δάσος με μια αρκούδα ή έναν άγνωστο άνδρα; Η απάντηση δεν είναι ομόφωνη. Αλλά, στα περισσότερα social media (X/Twitter, Instagram και TikTok) η απάντηση είναι «με την αρκούδα». Μάντεψε ποιοι εξοργίστηκαν (!) με αυτή την απάντηση των γυναικών; Εντάξει, κλέβω εκκλησία.

@screenshothq The question of being stuck in a forest with a man or a bear is circulating on TikTok right now and sparking some interesting conversation…. we know what our answer would be 🐻🌳 #manvsbear #tiktok #tiktoktrend #trending #challenge #streetinterview #voxpop ♬ Terror Music (Scary Song) – IMPERIUM RECORDS

 

Το πρόβλημα δεν είναι το γεγονός ότι οι άνδρες δεν μπορούν να μεταβολίσουν το συναίσθημα του θυμού. Το πρόβλημα είναι ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί οι γυναίκες θα επέλεγαν την αρκούδα. Και ότι στην πραγματικότητα, το πρόβλημα είναι οι ίδιοι. Απέναντι σε μια αρκούδα ξέρεις ποιος είναι ο κίνδυνος και πώς να επιβιώσεις. Ξέρεις τι να περιμένεις από το άγριο ζώο. Θα σε φάει. Σίγουρα δεν θα σε χτυπήσει, θα σου ζητήσει συγγνώμη, θα σου υποσχεθεί ότι δεν θα το ξανακάνει και τελικά θα σε δείρει ξανά. Στην απίθανη περίπτωση που η αρκούδα σου επιτεθεί, όλοι θα το πιστέψουν και δεν θα αμφισβητήσουν ότι λες την αλήθεια.

Λογικά και στατιστικά δεν έχουμε στοιχεία πόσο πιο επικίνδυνος είναι ένας άντρας από μια αρκούδα. Βέβαια, δεν είναι αυτό το νόημα. Ας πάμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση και να μη χάσουμε χρόνο να μιλάμε για τις ικανότητες επιβίωσης σε ένα υποθετικό ερώτημα. Αν οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν την αρκούδα, σημαίνει ότι οι άνδρες απέτυχαν να τις κάνουν να αισθάνονται ασφαλείς. Σημαίνει ότι ξέρουν τα άλλα στατιστικά, εκείνα που αποδεικνύουν ότι 1 στις 3 γυναίκες έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά ή σωματικά από σύντροφο ή σύζυγό τους. Αν μπει στην εξίσωση και πόσες έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση τότε μάλλον θα ανέβει το ποσοστό. Συντριπτικά. 

Αν θεωρείς την απάντηση γελοία, παράλογη και χαζή, μάλλον δεν θέλεις να καταλάβεις γιατί οι γυναίκες επιλέγουν την αρκούδα. Είναι η απάντηση σε ένα υποθετικό ερώτημα για να βάλουν τους άνδρες να σκεφτούν γιατί δεν αισθάνονται ασφάλεια κοντά τους. 

Επιλέγεις την αρκούδα ή τον άνδρα; 

Περπατάς στο σκοτάδι κρατώντας τα κλειδιά σου; Φοβάσαι όταν ακούς βήματα πίσω σου σε ένα σκοτεινό στενάκι όταν επιστρέφεις μόνη σου σπίτι; Δεν φοράς τα ακουστικά σου και ακούς δυνατά μουσική όταν περπατάς στο δρόμο νύχτα; Σου είπε η μαμά σου να προσέχεις το ποτό σου όταν είσαι σε ένα μπαρ; Είσαι μια τυπική γυναίκα, που γεννήθηκες με ριζωμένο βαθιά το φόβο ότι ένας άνδρας θα σου κάνει κακό. Γιατί ο φόβος σου βασίζεται στην πραγματικότητα. Η επίθεση από αρκούδα είναι σχεδόν σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή ταινίας (της Cocaine Bear).

Οι άνδρες ξεχύθηκαν στα social media για να μας εξηγήσουν γιατί πρέπει να επιλέξουμε εκείνους. Ακόμη δεν κατάλαβαν τίποτα. Έχουμε δει ντοκιμαντέρ, ξέρουμε τι κάνει μια αρκούδα στο δάσος. Είμαστε το θήραμά της. Εσείς ξέρετε γιατί σας φοβόμαστε τόσο που επιλέγουμε την αρκούδα; Ή ακόμα σας προσβάλλει η απάντηση σε ένα υποθετικό ερώτημα;

Το 2023, μια γυναίκα σκοτώθηκε από επίθεση αρκούδας στις ΗΠΑ. Οι αρκούδες συνήθως δεν επιτίθενται σε ανθρώπους. Εκτός αν νιώσουν απειλή. Πόσες γυναικοκτονίες μετρήσαμε παγκοσμίως; Τα τελευταία 4 χρόνια στην Ελλάδα 80 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες. Μήπως οι άνδρες πρέπει να θυμώσουν με τους άνδρες που σκοτώνουν και κακοποιούν γυναίκες; 

Ας αντιστρέψουμε το ερώτημα για να δούμε κάτι; Θα ήθελες να είσαι μόνος σε ένα δωμάτιο με μια γυναίκα ή μια αρκούδα;