OPINIONS

Στο MasterChef τα λένε παντελονάτα. Ώρα να μπλανσάρω τον εμετό μου

Στα αγγλικά, trousers. Στα ιταλικά, pantaloni. Στα γαλλικά, pantalons. Στα ρώσικα, брюки. Στα γερμανικά, hose. Στα ισπανικά, pantalones. Στα τούρκικα, pantolon. Στα εσθονικά, püksid. Στα πορτογαλικά, calça. Στα ουγγρικά, nadrág. Στα σλοβάκικα, nohavice.

Για την ελληνική εκδοχή δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Αρκεί πεντάλεπτη παρακολούθηση ελληνικής τηλεόρασης για να γνωρίζεις και τη λέξη αλλά και τη βαριά σημασία που φέρει. Τα παντελόνια δεν είναι ρούχα σαν όλα τα άλλα. Δεν ξέρω αν μπορούμε να τα χαρακτηρίζουμε και ρούχα πια. Είναι μία ανώτερη έννοια το παντελόνι, πολύ μακρυά από το ντεπιεδάκι, φούστα-μπλούζα.

Στα παντελόνια έχει δοθεί μία αξία ανώτερη, σχεδόν υπερβατική. Εντατικά μαθήματα κατανόησης από τους παίκτες του Masterchef αλλά και από παίκτες στο House of Fame. Τώρα, αν θες να το πας κι ένα βήμα παραπέρα με έννοιες όπως «παλαιάς κοπής αρσενικά» μπορείς να ρίξεις μία ματιά στη διάλεξη που έδωσε ο Παύλος Χαϊκάλης λίγες ημέρες πριν με αφορμή την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος του.

Παντελονάτα να μιλήσουμε προτείνω και να αποφύγουμε οτιδήποτε αγγίζει τη σφαίρα της λογικής. Μία από τις πιο απαίσιες λέξεις που θα μπορούσε ένα λεξιλόγιο να διαθέτει.

Είμαι παντελονάτος λέει ο ένας, τα φοράω και τα τιμάω τα παντελόνια (με ταυτόχρονη τοποθέτηση μέρους του υφάσματος σε αντίχειρα και δείκτη και επιτόπιο τίναγμα) προσθέτει ο άλλος. Μάγκας με αρ@@@α που τα τοποθετεί σε σώβρακο κι έπειτα τα εναποθέτει σε παντελόνι. Χρώμα, γραμμή και υλικό δεν παίζει ρόλο και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε άντρακλα.

(και) στο Masterchef τα τιμάνε τα παντελόνια τους

Παντελόνι να ‘ναι και δεν μας νοιάζει αν η μόδα της φετινής σεζόν επιτάσσει φαρδιά ή στενή γραμμή. Και δεν είναι και κάθε ποσότητα ίδια. Πώς να βάλεις τα πολλά στη στενή γραμμή, μου λες; Θέλεις κάτι πιο άνετο να μην πιέζεται και ο ανδρισμός και δεν μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα τη στιγμή την κατάλληλη.

Παντελονάτα, αντρίκια, μπεσαλίδικα και μάγκικα. Έτσι, ξηγιούνται και επαναλαμβάνουν πως φορούν και τιμούν τα παντελόνια τους, μάλλον ξεχνώντας πως το παντελόνι δεν είναι ένα κατ’ εξοχήν ανδρικό ρούχο και αγνοώντας πως η τιμή και η ανθρώπινη αξία δεν βρίσκεται στον καβάλο. Πολύ πιο πάνω ανέβα. Καλά το πας. Ανέβα κι άλλο. Κι άλλο. Ζέστη, ζέστη, ζεματάει. Εκεί είσαι; Έφτασες μυαλό; Μείνε.

Τόσο ξεπερασμένο. Τόσο άτοπο. Τόσο εγωκεντρικά ηλίθιο. Τόσο ανούσιο. Τόσο κι άλλο τόσο αηδιαστικό. Φτάνει με τις παντελονάτες κουβέντες. Ας περάσουμε στις εμποτισμένες στη λογική κουβέντες που δεν εμπεριέχουν σεξιστική μπουρδολογία.

Στο Twitter κάνουν εδώ και μέρες εμετό. Παντελονάτο εμετό

Κι επειδή τα παντελόνια έχουν (εξ)απλωθεί και σε άλλα κανάλια και σε άλλα τηλεοπτικά προγράμματα να σας δώσω μία γεύση από το House of Fame. «Μου τα έχει σκάσει απίστευτα. Και για να είμαι μπεσάτος και παντελονάτος, έσκασα από τη ζήλια μου» είπε στην κάμερα ο 22χρονος Στέφανος.

Το concept της εβδομάδας είναι: Παντελονάτος ολημερίς κι ολονυχτίς σε έξοδο με φίλους. Ο χρόνος ξεκινά από τώρα.