OPINIONS

«Μαρία, όρμα τους»: Μάντεψε σε ποιους δεν άρεσε το πανό του Παναιτωλικού για την Καρυστιανού

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ/EUROKINISSI

Η Μαρία Καρυστιανού δεν θα σταματήσει να μιλάει για τα Τέμπη μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτή η μάνα, η χαροκαμένη μάνα (δεν είναι λαϊκισμός, είναι η πραγματικότητά της μετά το έγκλημα στα Τέμπη) ενοχλεί επειδή απαιτεί τα αυτονόητα. 

Η Θεσσαλονικιά παιδίατρος, Μαρία Καρυστιανού (εδώ μπορείς να διαβάσεις και τη συνέντευξή της στο LadyLike), είναι πλέον γνωστή ως η γυναίκα- σύμβολο στον αγώνα για απόδοση δικαιοσύνης, ως η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023 και παραμένει η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου -ακόμη κι αν το παιδί της σκοτώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Κάνει τα πάντα για να μην ξεχαστεί εκείνη η νύχτα. Κι ας προσπαθούν διάφοροι θεσμικά και μη, να μας αναγκάσουν να πάθουμε αμνησία. Έφτασε μέχρι την Ευρωβουλή. «Υπερασπιζόμαστε τα παιδιά, νεκρά ή ζωντανά και επιδιώκουμε την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας», είπε η Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκεί, η Μαρία Καρυστιανού είπε ότι αισθάνεται «μια μάνα που κυνηγάει μέσα στο άδικο σύστημα μια στημένης δικαιοσύνης, δικαίωση». Ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει θεσπίσει η ελληνική κυβέρνηση εθνικούς κανόνες (κρατική ανευθυνότητα λέγεται), είπε ότι από το 2014 έχουν δοθεί από την Ε.Ε. 700 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, αλλά ήταν ψέματα. Είπε ακόμη ότι μία μέρα μετά τραγωδία Τεμπών, ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει να παραστεί στα εγκαίνια για το κέντρο τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα.

Το πανό στήριξης των φιλάθλων του Παναιτωλικού ενόχλησε

Οι οπαδοί του Παναιτωλικού στον αγώνα του περασμένου Σαββάτου (06/04) με τον Βόλο στο Αγρίνιο ανήρτησαν ένα πανό στήριξης στους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζώντες που παλεύουν για την δικαίωση των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο έγκλημα των Τεμπών. «Μαρία όρμα τους, καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» ανέφερε το πανό των οργανωμένων οπαδών του Παναιτωλικού.

«Μην σιωπήσετε ποτέ! Η ελευθερία του λόγου είναι δικαίωμά σας. Η άποψή σας, δύναμη. Η αλήθεια πάντα στο φως», γράφει, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καρυστιανού σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απευθυνόμενη στους μαθητές Λυκείου Αθηνών οι οποίοι ήθελαν να τραγουδήσουν για τα θύματα των Τεμπών και τιμωρήθηκαν από την διεύθυνση του σχολείου. Η ελληνική κοινωνία δεν ξεχνά και δείχνει την αλληλεγγύη της στα γήπεδα και στα σχολεία.

Μαρία Καρυστιανού ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ/EUROKINISS

Είναι το αίτημα για Δικαιοσύνη απρεπές πολιτικό σύνθημα;

Κυκλοφορεί η είδηση πως η ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας κλήθηκε σε απολογία από το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο- δηλαδή τον αθλητικό δικαστή- για την ανάρτηση του συγκεκριμένου πανό, γεγονός το οποίο αναφέρεται και στο φύλλο αγώνα. Έτσι, έγινε το πιο δημοφιλές hasthag στο Twitter το #Μαρια_ορμα_τους. Το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της διοργανώτριας αρχής όντως κάλεσε σε απολογία την ομάδα του Αγρινίου σε σχέση με τα άρθρα του ΚΑΠ που αναφέρονται σε απρεπή συνθήματα, πανό και άναμμα πυρσών/ καπνογόνων. Το Πειθαρχικό όργανο κάλεσε σε απολογία τον Παναιτωλικό για τη συμπεριφορά των φίλων του στο ματς με τον Βόλο, αλλά από την Αγρινιώτικη ΠΑΕ ξεκαθάρισαν/ισχυρίστηκαν πως δεν αφορά το πανό τη Μαρία Καρυστιανού. Μάλιστα.

Μπορεί να ζούμε όλοι σε μια διεφθαρμένη κοινωνία αλλά δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι ίδιοι με τους διαφθορείς. Η Μαρία Καρυστιανού είναι η πολίτης (ναι, είναι πολιτική ταυτότητα χωρίς να ανήκεις και να εκπροσωπείς κόμμα) που μίλησε για εμάς φωνάζοντας στην Ευρώπη ότι ζούμε σε ένα failed state, σε μια χώρα που πάσχει από κρατική ανεπάρκεια και εχθρεύεται τους πολίτες της. Και συμφωνούμε μαζί της. Αυτό τους ενοχλεί περισσότερο. Ξέρει ποιος ευθύνεται για το έγκλημα των Τεμπών. Και δεν μοιράζεται την ανευθυνότητα των αλαζονικών πολιτικών μας. Ούτε κι εμείς. Ενοχλεί γιατί θέλει να αλλάξει το μέλλον μας προς το καλύτερο. Μαρία, όρμα τους