ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έλενα Ακρίτα: Είπε για τη Μαρία Καρυστιανού αυτό που όλοι σκεφτόμαστε

NDPPHOTO / NDP PHOTO

Με μία φράση της η Έλενα Ακρίτα περιέγεραψε αυτό που όλοι σκεφτόμαστε για τη Μαρία Καρυστιανού, τη μητέρα της Μάρθης που έχασε τη ζωή της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στο έγκλημα στα Τέμπη. Η Μαρία Καρυστιανού στάθηκε όρθια στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Κυριακή 18 Μαρτίου 2024 και μίλησε εκ μέρους των συγγενών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στα Τέμπτη αλλά και εκ μέρους όλων μας.

«Η Μαρία Καρυστιανού σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολόκληρου λαού για το έγκλημα της συγκάλυψης στα Τέμπη», σχολίασε η Έλενα Ακρίτα παραθέτοντας μέσω Facebook ολόκληρη την ομιλία της προέδρου του Σύλλογου Πληγέντων Δυστυχήματος Τέμπη 2023 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κι έτσι είναι. Οι άνθρωποι που καλούνται να διαχειριστούν το δικό τους, αβάσταχτο πένθος, όπως η Μαρία Καρυστιανού, έχουν σηκώσει στις πλάτες τους και το δικό μας συλλογικό πένθος και την οργή μας για την απόδοση ευθυνών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπως ακριβώς έγραψε μέσω Facebook η Έλενα Ακρίτα.

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας και βουλεύτρια Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχάρη έπειτα τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Κώστα Αρβανίτη, που υλοποίησε όπως έγραψε αυτή την πρωτοβουλία κι ενημέρωσε για τις επόμενες κινήσεις του κόμματος που εκπροσωπεί για τα Τέμπη.

Η Έλενα Ακρίτα, είδε την ίδια εικόνα που βλέπεις κι εσύ παρακάτω, τη Μαρία Καρυστιανού να σηκώνεται όρθια και να μιλά όρθια στην επιτροπή της Ευρωβουλής ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα των Τεμπών. Την άκουσε να μιλά και να λέει όλα αυτά που μας πληγώνουν σε μία υπόθεση που μας δίδαξε ότι μάλλον οι υπόλοιπου ζούμε κατά τύχη στην Ελλάδα.

Η Μαρία Καρυστιανού ευχαρίστησε και όλους όσοι έχουν υπογράψει το ψήφισμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Περισσότεροι απο 1,3 εκατομμύριο πολίτες έχουν προσθέσει τη δική τους υπογραφή σε αυτό.

«Βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας, φέρνοντας το πολύ μεγάλο βάρος, μίας τεράστιας ευθύνης που εύχομαι να μη χρειαστεί κανείς να αναλάβει ξανά μέσα από τόσο τραγικές συνθήκες. Έχω ευθύνη γιατί δεν μιλώ μόνο ως μάνα που έχασε το παιδί της, αλλά και ως εκπρόσωπος οικογενειών των θυμάτων. Έχω ευθύνη γιατί η φωνή μας γιγαντώθηκε και έσμιξε με τη φωνή 1.350.000 πολιτών που έχουν συνυπογράψει το δίκαιο αίτημα μας και από τούτο το βήμα τους ευχαριστώ για την τόσο συγκινητική τους συμπαράσταση. Και όλους τους Έλληνες, που η ψυχή τους είναι σήμερα εδώ μαζί μας», σημείωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Σύλλογου Πληγέντων Δυστυχήματος Τέμπη 2023.

Μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς στην Ελλάδα και τόνισε ότι αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης ήταν που οδήγησε τους συγγενείς των θυμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο. «Στο πρώτο 24ωρο, μετά τη μοιραία σύγκρουση, δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης για την οποία μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρόλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά για την υπόθεση του «μπαζώματος» στα Τέμπη.

«Δεν σας ζητάμε να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Έχουμε 3 αιτήματα: να προστατεύσετε το κράτος Δικαίου, να φροντίσετε για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των συγκοινωνιών», είπε μεταξύ άλλων, όπως θα δεις στο βίντεο που ανάρτησε η Έλενα Ακρίτα.

Κλείνοντας η Μαρία Καρυστιανού έθεσε 5 αιτήματα προς την Επιτροπή Αναφοράς του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου ενώπιoν της οποίας μιλούσε, εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών. Ζήτησε να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή, όπως και αποφασίστηκε στη συνέχεια, να ζητηθεί για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία, να ζητηθεί από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού και να ανακληθεί το πιστοποιητικό ασφάλειας του ERA μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.