OPINIONS

Jill Biden, πώς τολμάτε και φοράτε αυτό το φτηνιάρικο καλσόν μεγάλη γυναίκα;

ⓒ 2021 Mandel Ngan/Associated Press

Αν μη τι άλλο, να μην περάσει μέρα χωρίς να σχολιάσουμε το στιλ μιας γυναίκας. Αν δεν αποκαλέσουμε “trashy” και «δεύτερη» μια γυναίκα σαν την Πρώτη Κυρία της Αμερικής, Δρ. Jill Biden, ο κόσμος σταματάει να γυρίζει. Τα internet trolls ή σε αυτή την περίπτωση, οι συντηρητικοί της Αμερικής, ξέρεις, αυτοί με τις απόψεις των σπηλαίων, που θέλουν τις γυναίκες να στέκονται πίσω από τον πάγκο της κουζίνας και πουθενά αλλού, «ζουν» για να σχολιάζουν. Είναι ο λόγος που ξυπνάνε το πρωί από το κρεβάτι. Θέλουν να κράξουν, θέλουν να στοχοποιήσουν και να υποβιβάσουν το γυναικείο φύλο. Γιατί; Γιατί τους επιτρέπεται. Γιατί έτσι τους έχει μάθει η κοινωνία. Αυτό είναι το επίπεδο της κοινωνίας μας, εν έτει 2021. Μας δίνεται η ελευθερία του λόγου και την αξιοποιούμε για να κατακρίνουμε, για να θάψουμε, για να υποβιβάσουμε μια γυναίκα σε θέση ισχύος.

Το ζητούμενο εδώ όμως, δεν είναι το status ή η θέση ισχύος της Δρ. Jill Biden. Δεν έχει σημασία αν σχολιάζεται η Γιάννα Αγγελοπούλου, η Michelle Obama ή η Ιωάννα Τούνη. Ούτε ο σχολιασμός καθ’ αυτός. Όλοι σχολιάζουμε, όλοι κρίνουμε. Το θέμα είναι οι προθέσεις, η (αν)ισότητα και το πλαίσιο του σχολιασμού. Γιατί δεν υπάρχει ισότητα, εδώ. Γιατί μια γυναίκα σαν την Δρ. Jill Biden, θα κριθεί τόσο χυδαία για την εμφάνιση της. Ο σύζυγός της, Joe, και ο οποιοσδήποτε άνδρας δεν θα δεχθεί τέτοια επίθεση για την εικόνα του. Σκέφτομαι λοιπόν: Για πόσο καιρό ακόμη θα ανεχόμαστε τον «βιασμό» που δέχεται το γυναικείο είδος για την εικόνα του; Για πόσο ακόμα, τα σώματά μας, τα αχτένιστα μαλλιά μας, τα φαγωμένα νύχια μας και οι ρυτίδες μας θα αντιμετωπίζονται λες και είναι κακουργήματα; Ή ως ατέλειες που πρέπει, πάση θυσία, να φτιάξουμε; Γιατί οι γυναίκες πρέπει να είμαστε τέλειες και οι άνδρες όχι;

«Δρ. Jill Biden είστε 100 χρονών και φοράτε τέτοιο καλσόν;»

«Νομίζω ότι η Jill Biden έχει μπερδέψει τις διακοπές. Μάλλον πιστεύει ότι είναι Απόκριες. Πόσο είναι; 70; Είτε έτσι, είτε αλλιώς είναι πολύ μεγάλη σε ηλικία για διχτυωτό καλσόν και μποτάκια», σχολίασε κάποιος για το καλσόν της. Όταν είσαι, λοιπόν, η Πρώτη Κυρία της Αμερικής και φοράς δερμάτινη φούστα, σακάκι και patterned καλσόν, σαν αυτό που φόρεσε η Δρ. Jill Biden, πρώτα-πρώτα θα σχολιαστεί η ηλικία σου.

Γιατί η ηλικία μιας γυναίκας, ειδικά αν έχει ξεπεράσει τα 35, πρέπει να αποτελεί ντροπή, σωστά; Όταν έχουμε μάθει από την κοινωνία ότι οι γυναίκες για να πετύχουμε και για να είμαστε ευτυχισμένες, πρέπει πρωτίστως να είμαστε όμορφες, αδύνατες και νέες, κρινόμαστε κάθε μέρα για όλα αυτά. Δεν έχουν σημασία οι σπουδές, οι ικανότητές, η καριέρα μας ή προσωπικότητά μας. Σημασία έχει η εικόνα μας. Η Δρ. Jill Biden, λοιπόν, μπορεί να έχει διδακτορικό, αλλά σαν μια «απλή δασκάλα» που είναι, δεν πρέπει να φοράει καλσόν που δεν αρμόζουν στην ηλικία της. Και αν το κάνει θα πρέπει να υπομείνει τα αισχρά σχόλια του κόσμου που λένε ότι μόνο η γιαγιά της Madonna θα μπορούσε να φοράει τέτοιο καλσόν. Γιατί φυσικά, το να σχολιάζουν την προχωρημένη ηλικία σου, είναι αντίστοιχο βρισιάς.

ⓒ 2021 Mandel Ngan/Associated Press

Δεν έχουν, λοιπόν, σημασία τα πτυχία της Δρ. Jill Biden. Σημασία το καλσόν της. Και αυτό δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να την αποκαλέσουν «φτηνιάρα», «δεύτερη» και «τρομακτική». Και να σχολιάσουν το γεγονός ότι στην ηλικία της δεν επιτρέπεται να φοράει ένα τέτοιο καλσόν. Δεν επιτρέπεται να έχει λόγο στο στιλ της. Δεν επιτρέπεται να φοράει ό,τι θέλει.

Στην εποχή που η ελευθερία του λόγου είναι στο peak της, η γυναίκα ακόμα δεν είναι «ελεύθερη» ώστε να φοράει ό,τι θέλει, χωρίς να σχολιαστεί

Το στιλ των Δημοκρατικών γυναικών σχολιάζεται πάντα

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιου είδους επίθεση για την εμφάνιση μιας γυναίκας των Δημοκρατικών. Αυτή είναι μια συνεχής βεντέτα των Συντηρητικών απέναντι στις γυναίκες των Δημοκρατικών. H Michelle Obama, το 2009, σχολιάστηκε γιατί άφησε τα μπράτσα της εκτεθειμένα στην πρώτη της φωτογραφία ως Πρώτη Κυρία της Αμερικής. Τον Οκτώβριο του 2020, η Alexandria Ocasio- Cortez σχολιάστηκε για το κοστούμι της εξώφυλλό της στο Vanity Fair, γιατί κόστιζε 14.000 δολάρια. Σχολιάστηκε, για ένα ρούχο δεν ήταν δικό της. Γιατί φυσικά, μια γυναίκα γερουσιαστής δεν έχει το δικαίωμα να φορέσει ένα τόσο ακριβό ρούχο, ακόμα κι αν είναι μέλος του Κογκρέσου και ακόμα κι αν οι άνδρες ομότιμοί της, φοράνε κοστούμια που κοστίζουν τόσο. Αλλά όχι, η Οbama, h Cortez, η Δρ. Jill Biden και καμία γυναίκα δεν επιτρέπεται να φοράει ό,τι θέλει.

Αλλά, αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί ο κόσμος μας σήμερα. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που έχουν τέτοιες αντιλήψεις. Και θα υπάρχουν, νομίζω. Ίσως το ιδανικό που εμείς οι «νευριασμένες γυναίκες που ρίχνουμε όλο το φταίξιμο στην πατριαρχία», να μην υπάρχει. Το χρειαζόμαστε τελικά; Η ιδανική κοινωνία, το ιδανικό στιλ, η ιδανική γυναικεία εικόνα, από άνθρωπο σε άνθρωπο, θα διαφέρει πάντα. Όσο όμως μαχόμαστε για τα δικαιώματά μας, ξέρω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το «ιδανικό» σημείο, που θα νιώθουμε πιο ελεύθερες (ελεύθερες από τα σχόλια του κόσμου). Που θα υπάρχουμε ως ο πραγματικός και αυθεντικός μας εαυτός. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Περίμενε, η αλλαγή έρχεται.