OPINIONS

Υποχρεώνουν τις γυναίκες να ακούσουν την καρδιά του εμβρύου πριν την άμβλωση. Δεν είναι ταινία, είναι Ουγγαρία

iStock

«Δεν με θες κυρά μου; Εντάξει, αλλά θες δεν θες, πρώτα θα με ακούσεις». Κάπως έτσι πρέπει να φαντάζονται ότι θα μιλούσε, αν είχε λαλιά το έμβρυο που διαπραγματεύεται την ύπαρξή του με τη γυναίκα που το φέρει στην κοιλιά της- γιατί φυσικά δεν έχει, όπως και πολλά ακόμα βασικά, χαρακτηριστικά γνωρίσματα. 

Αν μπορούσαν θα το έκαναν κι αυτό, θα το έβαζαν να επιχειρηματολογεί μήπως και πειστεί η «άκαρδη γυναίκα» και δεν κάνει τελικά την άμβλωση. Το ασχημάτιστο θα τα έλεγε όλα στα ουγγρικά, γιατί (και) στην Ουγγαρία η σχετική νομοθεσία σκληραίνει αποφασιστικά. Μόλις υποχρέωσαν τις γυναίκες να ακούν τον καρδιακό παλμό του εμβρύου πριν προβούν στην έκτρωση.

Πάταξον μεν, άκουσον δε και εδώ που τα λέμε, δεν χρειάζεται να έχεις ακούσει παλμό εμβρύου με τα αυτιά σου, είναι δεδομένο πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα φορτισμένη διαδικασία για οποιονδήποτε βρίσκεται στο δωμάτιο τη στιγμή της συγκεκριμένης εξέτασης. Μέρα με τη μέρα στον κόσμο επιστρατεύονται μόνο με δόλο μέσα και τεχνικές που κάνουν όλο και πιο δύσκολη την απόφαση μιας γυναίκας να ασκήσει απενοχοποιημένα το δικαίωμα της άμβλωσης. Με την πιο ισοπεδωτική επίκληση στο συναίσθημα προσπαθούν να την λυγίσουν, να την χειραγωγήσουν και να τελικά να την αποτρέψουν. Για να περάσει το δικό τους.

Άμβλωση: Η Ουγγαρία ένα βήμα πιο κοντά στην παρεμπόδισή της

Στην Ουγγαρία, όπως και σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ- βλέπε Κεντάκι και εννοείται Τέξας- στις οποίες- φυσικά- το συγκεκριμένο μέτρο έχει τεθεί προ πολλού σε ισχύ- ο από επιλογή τερματισμός της κύησης δεν ξεκλειδώνει πριν την ολοκληρωτική, συναισθηματική εξόντωση της γυναίκας. Εννοείται πως πρόκειται για μία νέα, νομοθετική πρωτοβουλία γραμμένη με τα χεράκια της απροκάλυπτα συντηρητικής κυβέρνησης του Viktor Orbán, που θα κάνει ό,τι μπορεί για να δυσκολέψει ακόμα πιο πολύ τα πράγματα.

Κι όλα αυτά σε μία χώρα όπου τα 2/3 των πολιτών της, αν και δεν θα ήθελαν να δουν περαιτέρω περιορισμούς στις αμβλώσεις, συνδέουν την αρχή της ζωής ενός παιδιού με τον πρώτο καρδιακό παλμό. Όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί έξω.

Ένας συσχετισμός που έχει επικρατήσει, την ίδια στιγμή που η επιστημονική κοινότητα τον απορρίπτει ως ιατρικά ανακριβή και- άρα- παραπλανητικό.

Ας μπούμε σε λεπτομέρειες: οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου, μπορούν να εντοπιστούν από πολύ νωρίς, ακόμα και 4 εβδομάδες μετά τη σύλληψη, με διακολπικό υπερηχογράφημα. Ακόμα κι αν το μέγεθος του εμβρύου είναι 1-2 χιλιοστά, η καρδιά του έχει σχήμα και ήχο. Το μηχάνημα υπερήχων αναπαράγει τον ήχο σε υψηλές συχνότητες, ώστε η μέλλουσα μαμά να τον ακούσει όσο πιο δυνατά γίνεται. Φαντάζομαι πως για τις γυναίκες που θα εξαναγκαστούν να τον ακούσουν πριν την έκτρωση, δεν θα γίνουν τσιγκουνιές στην ένταση. Κι όλα αυτά σε μία χώρα με πολλά τικ στα κουτάκια, αφού η άμβλωση από τη 12η εβδομάδα κύησης έχει νομιμοποιηθεί από τη δεκαετία του ’50 (στην Ελλάδα αυτό συνέβη το 1986). 

Στην Ουγγαρία ο νόμος ενεργοποιείται με χριστιανικές- συγγνώμη- συνοπτικές διαδικασίες την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου. Όσοι πολεμούν το μέτρο, από την αντιπολίτευση και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι την κοινή λογική, καταγγέλλουν πως πρόκειται για μία τραυματική απόφαση που πάρθηκε σιωπηλά, χωρίς να έχει προηγηθεί ο παραμικρός διάλογος. 

Εφόσον το δικαίωμα στην άμβλωση δεν μπορεί να σβηστεί εν μια νυκτί από τις κοινωνίες που αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκρατικές, η κατάλυση αναγκαστικά θα γίνει με λεπτές χειρουργικές κινήσεις, αργά, ύπουλα και σταθερά, όπου και όσο μπορεί ο καθένας, ώσπου να φτάσουμε κάποια στιγμή απολύτως αντιμέτωποι με την οριστική κατάργηση της άμβλωσης.

Συμβαίνει ήδη, εδώ, εκεί, παραπέρα, οι νάρκες απλώνονται, ποιος δεν το βλέπει, ποια δεν το νιώθει;