OPINIONS

Η Σοφια Μουτίδου κάνει χιούμορ για τους γκέι και την υπερασπίζεται η Λατινοπούλου. Κάτι πάει εντελώς στραβά

Instagram.com/sofia_moutidou

Η Σοφία Μουτίδου διατηρεί κανάλι στο YouTube μέσα από το οποίο συχνά δημοσιεύει video για τα πιο σοβαρά, αλλά και τα πιο μικρά που συμβαίνουν γύρω της. Video στα οποία κατά καιρούς έχει καταπιαστεί με τις straight γυναίκες και τις συμπεριφορές τους και με τους straight άνδρες και τις δικές τους. Πρόσφατα θέλησε να κάνει ένα σατιρικό video για τη σεξουαλική ζωή των ομοφυλόφιλων ανδρών. Πολλοί όμως ήταν εκείνοι που δεν γέλασαν.

Η Σοφία Μουτίδου δεν θέλησε να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ως τώρα έκανε. Έπεσε όμως στην παγίδα της γενίκευσης μέσω της οποίας πολλές φορές η σάτιρα βγάζει τα αστεία της και μας κάνει να αναρωτιόμαστε για τα όριά της. Η Σοφία Μουτίδου μίλησε για τους γκέι άνδρες στο video της με τίτλο, Ομοφυλόφιλοι άνδρες, η σειρά σας παιδιά. Οι σεξουαλικές επιθυμίες και οι συμπεριφορές στις σχέσεις των ομοφυλόφιλων ανδρών μπήκαν μέσα σε ένα μεγάλο τσουβάλι μέσα από το οποίο η κωμικός έβγαλε κάποια συμπεράσματα.

«Αυτό που επιθυμεί ένας ομοφυλόφιλος άντρας πάρα πολύ στο κρεβάτι του είναι έναν straight άντρα, όχι κάποιον που δείχνει straight, αλλά κάποιον που είναι straight. Δηλαδή θέλει να πάει μαζί του για πρώτη φορά και θα αλλαξοπιστήσει γι’ αυτόν. Ο πατέρας του κολλητού του θα ήθελε πάρα πολύ να πάει με αυτόν, ο πατέρας του κουμπάρου του να είναι αυτός που θα λυγίσει στον ομοφυλόφιλο έρωτα.

Μην ψάχνεστε μεταξύ σας οι gay. Δεν θέλετε ο ένας τον άλλον. Ο καθένας θέλει έναν straight. Υπάρχει κι ένας κρυφορατσισμός στους ομοφυλόφιλους, δηλαδή οι ομοφυλόφιλοι δεν θέλουν αυτούς που φαίνονται ομοφυλόφιλοι, θέλουν κάτι που αυτός μαζί του πειραματικά θα δοκιμάσει και θα αλλαξοπιστήσει. Ουσιαστικά είναι ομοφοβικοί οι ομοφυλόφιλοι. Σας το λέω να το ξέρετε. Ό,τι κι αν μου γράψετε από κάτω, έχω δίκιο», είπε μεταξύ άλλων η Σοφία Μουτίδου.

«Εγώ δεν ξέρω ομοφυλόφιλο άνδρα αυτή τη στιγμή, που έχει σχέση ή δεν έχει σχέση και δεν κοιτάζει δαιμονισμένα άλλον άντρα», ανέφερε σε άλλο σημείο του video η Σοφία Μουτίδου. «Οι ομοφυλόφιλοι έχουν την εντιμότητα να δείξουν το πολυσχιδές του πράγματος, δηλαδή ότι θέλουν να γα@@@@@@@@ συνεχώς. Έχουν το σεξ πάνω απ΄ όλα. Δεν θέλω κορίτσια για να πάω και λίγο στα δικά μου να λέτε “Θέλω τα πάντα αλλά δεν μπορώ να κάνω σχέση”. Δεν μπορείς γιατί δεν θέλεις να κάνεις σχέση.

Κι εσείς παιδιά, πείτε “Θέλω πολύ να παίρνογλου και δίνογλου. Μου αρέσει και η σχέση, 3 – 5 το μεσημέρι”. Άλλο αυτό, μη μου λες εσύ ότι είσαι της σχέσης. Βεβαίως υπάρχουν ομοφυλόφιλα ζευγάρια που έχουν σχέση. Είναι πάρα πολύ λίγα κι από αυτούς είναι ακόμα πιο λίγοι αυτοί που είναι πιστοί. Έναν θυμάμαι που νομίζω ότι είναι πιστός. Δεν χρειάζεται να προσποιείσαι την ανάγκη για σχέση. Δεν θες να κάνεις σχέση, παραδέξου το», σημείωσε στη συνέχεια η Σοφία Μουτίδου.

 

Η διάθεσή της να σατιρίσει ήταν προφανής για όσους την παρακολουθούν τακτικά. Η ίδια δήλωσε «αδελφομάνα» διευκρινίζοντας ότι έχει πολλούς φίλους γκέι κι όπως είπε βρίσκεται πολύ κοντά στην ψυχοσύνθεσή τους. Το αστείο όμως, χάθηκε ανάμεσα στα στερεότυπα. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές ακόμα κι από πρόσωπα που δήλωναν fan της Σοφίας Μουτίδου, που αναγνώριζαν τη διαχρονικά υποστηρικτική στάση της στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, που σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν μιλήσουν για «ομοφοβία», στην περίπτωσή της. Και πράγματι η Σοφία Μουτίδου ακόμα και μέσα από το ίδιο κανάλι στο YouTube έχει μιλήσει για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έχοντας μάλιστα αναρτήσει και video με τίτλο Προς γονείς ομοφυλοφίλων. Και προς τα τέκνα τους, την παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας. Όπως όμως συχνά συμβαίνει στις περιπτώσεις των ανθρώπων με δημόσιο λόγο και ισχυρό κοινό, κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Ειδικά αν η στάση της και τα λεγόμενά της, πέφτουν σε αντιφάσεις.

Οι αντιδράσεις έφεραν τη Σοφία Μουτίδου να είναι πρώτο trend στο Twitter μέχρι το βράδυ της Τρίτης 21 Σεπτεμβρίου. Όσα είχε πει είχαν γίνει viral. Εκτός από εκείνους που της έκαναν κριτική για όσα είπε, που εκδήλωναν τον προβληματισμό τους για το πόσο προβληματικό ήταν τελικά αυτό το video εμφανίστηκαν κι αυτοί που τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας προέβλεπαν πώς θα εμφανιστούν. Οι true ομοφοβικοί. Τη Σοφία Μουτίδου και τα λεγόμενά της στο video υπερασπίζονταν πρόσωπα που δεν είχαν ιδέα για το τι πρέσβευε ως τότε.

Την υπερασπίστηκε μέχρι και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, την οποία η Σοφία Μουτίδου είχε στηλιτεύσει για τις δηλώσεις της περί αποτρίχωσης των γυναικών. Και κάπου εκεί, ακόμα κι αν αμφέβαλε κανείς ότι τα πράγματα πήγαν στραβά, βεβαιώθηκε.

Η Σοφία Μουτίδου δεν πήρε το μήνυμα της δυσαρέσκειας. Σε Instagram Stories της μίλησε για τις αντιδράσεις απέναντι σε όσα είχε πει στο σατιρικό της video και η διάθεση δεν ήταν αυτή της συμφιλίωσης, καθόλου της απολογίας. «Θίχτηκαν κάποιοι ομοφυλόφιλοι πάρα πολύ από το βίντεο που έκανα για τη σεξουαλικότητα των ομοφυλόφιλων. Αυτοί που θίχτηκαν, φαντάζομαι ότι γελούσαν με τα άλλα βίντεο που έκανα, τα σατιρικά. Τόσα χρόνια δεν έχω πάρει μήνυμα από καμιά γυναίκα που να μου λέει γιατί μας λες μου@@@@@@. Φαντάζομαι γελούσατε με αυτά, τι συνέβη τώρα; Πέραν ότι χαρακτηρίστηκα ομοφοβική, δέχτηκα και απειλές, απειλές του τύπου unfollow, cancel. Ό,τι γουστάρεις κάνεις. Δεν έχεις πάρει χαμπάρι τόσα χρόνια πόσο λέρα ήμουν; Unfollow αμέσως», είπε η Σοφία Μουτίδου.

Αυτό το «κάποιοι» που χρησιμοποίησε ήταν η λέξη ακριβώς που έλειπε από τα video της. Οι γενικεύσεις κρύβουν μεγάλες παγίδες. Το «όλοι οι ομοφυλόφιλοι» είναι μία γενίκευση. Το «Κάποιοι ομοφυλόφιλοι, που τυχαίνει να είναι φίλοι μου» δεν είναι. Φίλος των γενικεύσεων είναι τα στερεότυπα. Τα στερεότυπα από τα οποία προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να απαλλαγούμε όλες οι κοινωνικές ομάδες οι οποίες πνίγηκαν σε αυτά στο πέρασμα των χρόνων. Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, οι γυναίκες, οι μετανάστες, οι ψυχικά ασθενείς, και πόσοι ακόμα, μεγαλώσαμε με κάποια στερεότυπα για το πώς έπρεπε να είμαστε, να συμπεριφερόμαστε, να ζούμε κι όλοι αντιμετωπιστήκαμε με βάση αυτά.

Τα στερεότυπα όπως «ο γκέι θέλει τον στρέιτ για να τον κάνει γκέι» δε, οδήγησαν ανθρώπους να υποστούν βία κι εξευτελισμό σε ουκ ολίγες περιπτώσεις. Το σχόλιο «οι γκέι δεν θέλουν να κάνουν σχέσεις θέλουν να κάνουν μόνο σεξ», αποφεύγει να συμπεριλάβει την κοινωνική πραγματικότητα που ζουν οι γκέι στην Ελλάδα ακόμα και του 2021, όταν η κανονικότητα μιας σχέσης εν πολλοίς τους «απαγορεύεται» σε δημόσιο χώρο λόγω επικριτικών βλεμμάτων, πιθανών σχολίων, βαθιάς συντηριτικοποίησης της κοινωνίας μας.

Όταν πατάς πάνω στα στερεότυπα που υπάρχουν και που περιορίζουν τα άτομα μίας κοινότητας διαχρονικά καταπιεσμένης από την κυρίαρχη πλειοψηφία (στην οποία ανήκεις ως στρέιτ) να ζουν πραγματικά ως ο εαυτός τους κι όχι ως οι περσόνες που έχουμε στο νου μας για εκείνους, ακόμα και για να κάνεις χιούμορ, τα διαιωνίζεις. Πόσο μάλλον όταν θεωρείσαι «δικός τους άνθρωπος» που τους ξέρει και αντιλαμβάνεται την «ψυχοσύνθεσή τους», το να επαναλαμβάνεις αυτά τα στερεότυπα είναι μεγάλη δικαίωση για όσους βρίσκονται μακριά τους, για όσους «δεν έχουν γνωρίσει κανέναν γκέι», για όσους η μόνη εικόνα τους από τους γκέι είναι οι τσακωμοί σε τηλεοπτικές εκπομπές για τη χρησιμότητα ή μη του Pride. Κι όταν μιλάς με τη σιγουριά του γνώστη των σκέψεων των ομοφυλόφιλων ανδρών ως στρέιτ γυναίκα, υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Εκ των πραγμάτων δεν έχεις τα απαραίτητα βιώματα που θα σου επέτρεπαν έστω να πεις «θα σας πω πώς το ζω εγώ». Η γενίκευση έμοιαζε μονόδρομος μπροστά στη στέρηση της ατομικής εμπειρίας.

Ναι κάποτε μπορεί το κοινό να γελούσε με τα αστεία για τα κιλά, την εμφάνιση ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις του άλλου. Ναι, τα στερεότυπα υπήρξαν όντως για πάρα πολύ καιρό πηγή για αστεία, αλλά όχι, δεν είναι πια. Πλέον τα στερεότυπα είναι παρωχημένα κι είναι προσβλητικά για τις ομάδες ανθρώπων που χαρακτηρίζουν, όσο κι αν θέλουμε να αντιστεκόμαστε σε αυτό και να παθιαζόμαστε για το χιούμορ που χάνεται και κινδυνεύει. Δεν μπορούμε να γελάσουμε πια ούτε με αστεία για τους γκέι, ούτε με αστεία για τις υστερικές γυναίκες. Ανήκουν σε μία άλλη εποχή, όπου ήταν η μόνη πραγματικότητα που ξέραμε, όπου δεν υποψιαζόμασταν καν ότι βρε παιδί μου μπορεί και να μπορούμε να απαλλαγούμε αυτό αυτά τα στερεότυπα που διαφεντεύουν τον τρόπο που ζούμε. Ότι ήταν κοινωνικά κατασκευάσματα, που δεν μας όριζαν.

Μπορεί το video της Σοφίας Μουτίδου να γκρεμίσει όσα χτίζει το Pride και οι κοινωνικοί αγώνες; Σαφώς και όχι. Δεν παύει όμως να λειτουργεί ως η «επιβεβαίωση» που ψάχνουν οι οπαδοί της κανονικότητας για τα στερεότυπα που τους έχουν καλλιεργήσει τον φόβο και την απέχθεια για τους διαφορετικούς από αυτούς.

Δεν παύει να είναι βούτυρο στο ψωμί των «οι γκέι θέλουν να μας κάνουν γκέι» ομοφοβικών.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η Σοφία Μουτίδου είναι ομοφοβική. Δεν θεωρώ ότι η cancel culture της εποχής μας μπορεί να τη βλάψει σοβαρά, όταν έχει τηρήσει διαχρονικά μία διαφορετική υποστηρικτική στάση όπως επεσήμαναν πολλοί στις αντιδράσεις τους. Αρκεί να κατανοήσει την πηγή της δυσαρέσκειας και τη δύναμη του δημόσιου λόγου της. Το χιούμορ της στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να βλάψει σοβαρά, καθώς ήταν εξαιρετικά παρωχημένο και προσβλητικό για τους «κάποιους ομορφυλόφιλους» που ανέφερε. Το αν θα συνεχίσει να αγνοεί την πιθανότητα να μην παρεξηγήθηκε επειδή οι άλλοι έχουν τη μύγα, αλλά επειδή το χιούμορ της ήταν άστοχο και ανεπίκαιρο είναι ένα άλλο ζήτημα. Ίσως αυτή ήταν μια πολύ άτυχη στιγμή. Ίσως όμως, δεν την αντιμετωπίσει ποτέ ως τέτοια.